02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Amputera eller steloperera framben?

2017-08-08 15:50 #0 av: Siggis

Hej! Min yngsta katt på ca 1 år bröt tassen på tre ställen för 2 månader sedan ( fraktur i tre "tår") det opererades och efter en massa återbesök och han har varit instängd i en stor hundbur för att inte hoppa så har tårna hamnat på rätt ställe. Men När svullnaden gått ner upptäckte veterinären en ligament skada i "handleden", vilken verkar vara totalt trasig. Vi har fått alternativet att steloperera eller amputera hela frambenet men jag kan verkligen inte bestämma mig. Vad är bäst för katten? Han är innekatt och enligt veterinären så skulle han kunna leva ett bra liv inomhus med tre ben men aldrig någonsin kunna gå ut. Att gå ut är aldrig något han visat intresse för så det är väl inget problem. Men kan han hoppa? Klättra upp i sitt klätterträd som han älskar? Busa med sin kattkompis? Stelopererat vi så krävs det ytterligare en operation och återbesök, han ska vara instängd i den där buren ytterligare flera månader och det är inte säkert att der fungerar, enligt veterinären finns det en extremt stor risk för komplikationer. Han verkar mest inne på att amputera efter att han hört att försäkringspengarna nästan är slut och det faktum att han är innekatt. Men kan någon snälla hjälpa mig besluta? Någon som har e katt vars framben blivit amputerat, hur är kissens liv nu? Hur var läkningen efter operationen? Vill verkligen rädda min älskade lilla kisse som är full av liv, kärlek och bus. Men vill givetvis att han ska få leva ett bra liv, vill inte hålla honom i liv av egoistiska skäl ifall det är så att han får leva ett miserabelt liv pga det.

Anmäl
2017-08-08 17:07 #1 av: Hera

Oj vad jobbigt.

Jag har ingen aning om en katt kan leva ett bra liv med bara ett framben faktiskt.

Anmäl
2017-08-08 17:10 #2 av: Maria

Jag hade nog valt amputation istället för steloperation med allt vad det innebär.

/Maria

 

Anmäl
2017-08-08 17:39 #3 av: Wellcraft

Jag känner två trebenta katter och de kan hoppa och springa som vilken katt som helst.
Däremot får man tänka på riskerna med fantomsmärtor och andra smärtor som katten kanske inte visar. 

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2017-08-08 18:00 #4 av: Siggis

Någon som vet hur det fungerar med läkningen efter amputation? Behövs rehab? Ska prata med veterinären imorgon men hade varit skönt att få höra hur det fungerar av någon som verkligen varit med om detta hos en katt. Steloperation är uteslutet efter att ha pratat mer med kliniken, extremt dyrt och smärtsamt för katten. 27k bara operation, tillkommer återbesök för röntgen och allt sådant ( om det ens funkar vill säga, osäkert) att amputera skulle gå på 24k bara operationen, vet ej vad som tillkommer efter den. eftersom försäkringen inte täcker mer för denna skada så får det inte gå över 40k. Rehab är dyrt, men vet inte om det är något som brukar krävas?

Anmäl
2017-08-08 18:13 #5 av: Pia-69

Jag har en kompis som har en katt som var tvungen att amputera ena bakbenet, han behövde sjukgymnastik eferåt för att träna upp musklerna för att kompensera det borttagna benet, han klarar sig bra på tre ben men har blivit lite överviktig så det är xtra viktigt att motionera och aktivera honom då övervikt inte är bra på en katt! Så jag tror absolut din katt behöver rehab om ni beslutar er för amputation, även återbesök för att ta stygn och kolla läkning o.s.v. Dock klarar sig katter bra på tre ben bara man inte släpper ut dom löst.

Cats are like Potato Chips, You can't just have one!
Anmäl
2017-08-08 18:47 #6 av: Siggis

Ja pengar är ett mindre problem så länge min lilla kisse blir bra igen. Nu när jag vet att det inte är djurplågeri att amputera så får det bli så. Förhoppningsvis har jag lite pengar kvar i min buffert efteråt, om inte så har jag i alla fall katten. Pengar kommer tillbaka

Anmäl
2017-08-09 09:09 #7 av: Gronstedt

TS, tänk på att katten använder sina framben för att tvätta sig. Kissen kommer förmodligen att behöva hjälp med hygienen framöver. Den kommer inte heller att kunna krafsa över i lådan, där behövs också hjälp. Den kan få svårt att samverka med andra katter, eftersom frambenen är en viktig del i katters lek med varandra. Lär dig också hur du kan hjälpa kissen med massage och stretching för att lindra spänningar i musklerna. Hjälp med sådana praktiska saker gör mycket för att göra kissens liv bättre. 

I sin bok Om katter skriver Doris Lessing om livet med en katt som saknar ett ben - där finns en del vardagsbilder som kan vara till hjälp.

Anmäl
2017-08-11 22:35 #8 av: annzoo

Kanske är bäst att begära ett andra utlåtande från en annan veterinär. Vilka problem är det med tassen idag? stödjer katten på tassen, används tassen eller hänger den bara där?
kanske en veterinär som är kunnig om skelett och leder borde kolla på katten innan du bestämmer dig. Har själv haft en 3 bent hund och han vande sig snabbt och deras anpassningsförmåga är helt otrolig.

Anmäl
2017-08-12 11:32 #9 av: Ang101

Vi har två katter varav ena killen är född utan högre bak och andra adopterad där han blev påkörd och tagen till katthem. Båda dem är nu här utomhus och mår jätte bra och klarar sig galant på tre ben. Springer och skuttar! Det hade varit en helt annan sak med en häst för dem delar sin kroppsvikt på ett sådant vis att dem inte klarar sig utan ett ben. Men mindre djur som katt då klarar det bra. Steloperera kan bara bli jobbigt för kraken. Du gör rätta valet att ta bort benet! :-)

Anmäl
2017-08-12 12:53 #10 av: Hera

Jag undrar om jag inte hade valt avlivning. Just eftersom frambenen används till så mycket :/

Anmäl
2017-08-12 15:21 #11 av: Niiinah92

Katter är otroligt duktiga på att anpassa sig, göra det bästa av situationen och leva lika gott på tre ben som på fyra. 

Anmäl
2017-08-12 15:26 #12 av: Ang101

#10 det finns många katter där ute i världen som bara till och med har två ben och åker "rullstol" eller är förlamade i bakbenen och glider sig fram. Avlivning är aldrig ett alternativ om katten inte lider.

Anmäl
2017-08-12 15:35 #13 av: Hera

#12 För mig är det ett alternativ som jag hade valt. En katt som inte kan göra det en katt vill är inte en lycklig katt och det är det viktiga för mig.

Anmäl
2017-08-12 15:47 #14 av: Gronstedt

#12: Men vad är tillåten grad av lidande? Fantomsmärtor? Obehagskänsla över att inte kunna tillfredsställa sin instinkt att gräva i lådan? Klåda/obehag i huden för att den inte får sin naturliga salivbehandling? Stelhet och smärta i onaturligt belastade muskler och senor? Att ramla omkull gång på gång när man "glömmer sig" och försöker busa med en annan katt?

Det är krävs väldigt mycket av en kattägare för att ge en amputerad katt ett gott liv, och jag är långt från säker på att alla katter skulle kunna anpassa sig till ett trebent liv, i synnerhet när det är ett framben som är borta. Det är åtskilligt enklare att klara sig utan ett bakben än utan ett framben.

Jag skulle definitivt ta mig en riktigt djup funderare på om inte avlivning är det bättre alternativet. Jag säger inte att det alltid måste vara det, men jag är säker på att det kan vara det i många fall.  I synnerhet om man som människa inte har möjlighet och förmåga att anpassa sitt liv efter kattens behov.

Nu verkar ju TS väldigt engagerad och beredd att ta på sig mycket extra besvär, och hen tror att katten har kroppsbyggnad, kynne och miljö som gör att den kommer att klara det utan alltför stort lidande.

Anmäl
2017-08-12 16:31 #15 av: Siggis

Detta är utan tvekan det svåraste beslut jag någonsin tagit. Jag har pratat med två veterinärer om detta som båda säger samma sak ( specialiserade på dessa typer av skador), amputera eller steloperera. Steloperera går upp till 50k utan komplikationer (försäkringen är slut pga förra operation som blev dyr) hur mycket jag än älskar min katt så är det inte möjligt att ta en sådan risk. Just den operationen tenderar att få komplikationer enligt veterinären. Jag har boende, bil och andra utgifter som min buffert också kan behöva användas till. Jag har bokat tid för amputering på torsdag nästa vecka, jag tänker ge honom den chansen, blir han deprimerad eller får svårt att balansera så tar jag bort honom då. Men först vill jag ge detta en chans, jag har sett så många videoklipp på katter som klarar sig utmärkt och det hoppet får jag leva på tills jag vet mer. Jag har tänkt fram och tillbaka, detta är inget beslut jag tagit bara sådär. Jag har läst, pratat med veterinären, gråtit, funderat ännu mer. Jag har studerat hur han har använt den skadade tassen nu vid tvättning, kattlådebesök, gång. Tvättningen har han främst använt den andra tassen ( pga värk säkerligen), vid kattlådebesök får jag hjälpa honom att gräva över. Inga problem, det har jag gjort nu i två månader och kan fortsätta i 18 år till om det är så. Jag förstår att det är väldigt delade åsikter om det här, alltid tyckt att det är "fel" att amputera ett ben tills det hände min egen knutte som förtjänar att få en chans åtminstone. Som sagt, blir han olycklig kommer jag att ta bort honom. Men inte förrän jag testat detta. Han är innekatt, gillar att busa med bollar på marken, ligga i soffan och bli kliad så jag hoppas verkligen att han kommer klara av detta.

Anmäl
2017-08-12 17:15 #16 av: Siggis

Och som svar till någon som frågade ifall han använder tassen nu, han stöttar på den ibland men håller mest upp den. Han kan gå på den en stund ( haltar) men börjar nog göra ont efter en stund, för då börjar han hålla upp tassen. Finns inte direkt någon mer veterinär jag kan fråga, bor i Norrbotten och de två jag pratat med anses vara de mest kompetenta. Jag får lov att lita på vad de säger.

Anmäl
2017-08-12 17:23 #17 av: Siggis

Och problemet som blir med tvättningen för honom löser sig nog. Min andra katt är väldigt flitig på att tvätta honom, det har hon gjort sen han var en liten kattunge och han har alltid älskat att bli tvättad av henne. Hon gräver även över i lådan efter han varit där, lilla Sigge har alltid varit lite slarvig med att gräva över.

Anmäl
2017-08-18 19:06 #18 av: Siggis

Update om läget. Nu är han hemma igen, opererades igår. Han kan redan gå utan att tappa balansen så att han ramlar omkull , gräva i lådan och är sig själv förutom att han är hög av alla mediciner. Tassen var helt söndertrasad och en steloperation skulle inte fungera enligt veterinären, för mycket som var skadat. Bästa beslutet jag kunde ha tagit utifrån situationen och jag tror att detta blir jättebra bara såret läker som det ska. Det är verkligen imponerande hur snabbt katter anpassar sig, detta har gått över förväntan än så länge. Bara hoppas det forsätter så

Anmäl
2017-08-18 19:13 #19 av: Maria

Lille katten... Det kommer gå jättebra tror jag.

/Maria

 

Anmäl
2017-08-18 19:42 #20 av: Calcifer

Och här kommer jag med lite solsken. En tidigare katt jag hade blev opererad för något väldigt enkelt i ena framtassen som liten, sen satte veterinärerna in skruvar men gjorde fel och allt blev fruktansvärt infekterat och de sa att man borde avliva. Hans dåvarande ägare sa nej och valde att amputera hans ena framben.

När han flyttade till mig hade han alltså enbart tre ben, ena frambenet var borta. Och han led aldrig för det. Han hoppade, lekte, grävde i lådan, klättrade i klösträdet och tyckte t.o.m. om att gå ut på koppelpromenader. Jag var tvungen att ta bort honom tre år senare ungefär men det var helt orelaterat till benet.

Han var en lycklig och pigg kisse trots att han saknade ett framben.

(Bifogar en bild på en nybadad tretassing!)

"Help me Obi Juan whoever the fuck you are. You're my only ho."
- Carrie Fisher, Rest In Peace


Anmäl
2017-08-18 20:29 #21 av: Hera

#18 Men oj, det är ju helt otroligt! Vilken tur!

Får man fråga vad kalaset gick på?

#20 Gött att läsa

Anmäl
2017-08-18 21:02 #22 av: Siggis

23000 kostade allt detta. Hade 7500 kvar på försäkringen så jag betalade "bara" 15k själv. Det jag vet nu som tillkommer är ett rehab-besök och kontroll av såret, lär väl gå på någon tusenlappar. Mycket möjligt att det blir fler besök. Jag är väldigt glad över att jag har sparat ihop mycket pengar och har råd med allt detta, inga pengar i världen kan ersätta en så älskad familjemedlem så för mig är det värt varenda tusenlapp, speciellt när man fick se lyckan i hans ögon när jag kom för att hämta honom. Djur är verkligen en välsignelse!

Anmäl
2017-08-18 21:07 #23 av: Siggis

#20 Vad roligt att läsa en liten solskens historia! Beklagar att du var tvungen att ta bort honom, alltid lika tråkigt.. han fick ett bra liv de år han fick leva i alla fall

Anmäl
2017-08-18 21:31 #24 av: Hera

#22 Ja vilken tur att ni hade pengar.  Det var dyrt men jag trodde faktiskt sådana operationer låg närmare 50 000.

Var opererades han? Vet du hur lång operationen var?  Hur lång är läkdtiden? Hur märker man fantomsmärtor framöver och går det att göra något åt det?

Anmäl
2017-08-18 21:35 #25 av: Calcifer

#23 Absolut! Alltså, katter är ju djur som gärna vill kunna t:ex hoppa och klättra. Jag tror inte på att amputera så pass många ben att de inte klarar av det. Men med tre ben kan de faktiskt göra det. Jag hade en leksak som hängde i en dörröppning, och jääääklar vad han kunde studsa efter den leksaken! Och som sagt, han kunde ta sig upp och ner i klösträdet och sängen och han älskade att leka med vippor och var en riktig gosfis. Han vande sig fort vid att bara ha ett framben, så jag tror att med tålamod och med ordentlig koll på att såret läker som det ska så kommer er fina lilla kisse vara sig själv snart igen!

Sen finns det ju vissa begränsningar såklart, men inget som stör. Min katt haltade t:ex aldrig. Utom när jag hade gjort honom orätt genom att typ bada honom (han fällde så mycket så duschade med speciellt schampo för att få bort hår för bara borsta hjälpte inte) då kunde han halta så han nästan släpade i golvet men jag tror det hade mer att göra med "tyck synd om mig" än något annat. :P

Ja hemskt synd att han fick tas bort, men han har det bra nu och väntar på mig i katthimlen!

"Help me Obi Juan whoever the fuck you are. You're my only ho."
- Carrie Fisher, Rest In Peace


Anmäl
2017-08-18 21:38 #26 av: Siggis

Evidensia djurklinik. Jag har ingen aning om hur lång tid operationen tog, igår kring klockan 4 hade han vaknat från narkosen. Läktiden kan variera, stygnen ska tas om 10 dagar. Det är egentligen bara såret som måste läka, så det beror väl på. Sen kan det bli rehab på det för att träna ifall han skulle ha problem antar jag. Fantomsmärtor har inte veterinärerna sagt mycket om, jag får hålla koll på honom och se ifall han visar tecken på smärtor eller personlighetsförändring ( som ofta blir till av smärtor) . Isåfall så måste jag nog ta bort honom tyvärr, men det får jag ta ifall det blir aktuellt. Tänker inte måla fan på väggen innan jag vet om det är nödvändigt. Eftersom katter inte kan prata (daah) så är der svårt att veta, finns ingen forskning direkt men man kan ju bara anta att det är lika vanligt för djur som det är för människor. Men är det nu så att han får fantomsmärtor och måste avlivas kan jag i alla fall leva med att jag gjorde allt jag kunde.

Anmäl
2017-08-18 23:12 #27 av: Hera

#26 Låter ju som att han inte lär behöva mycket rehab eftersom han redan går och gräver i lådan :)

Tycker det är helt fantastiskt. Trodde aldrig en katt skulle klara det direkt!

Anmäl
2017-08-26 20:16 #28 av: Siggis

Nu har han lärt sig att klättra upp i sitt klätterträd också. Det går lite långsammare än innan men det är ju ganska självklart med ett ben mindre. Nu är han helt och hållet sig själv igen, pigg och glad. Det har varit lite problem med såret efter operationen, det har vätskat mycket pga en sårficka. Han har haft dränering och det har varit mycket rengöring och omläggning men nu har det ordnat till sig lpå den fronten verkar det som. Det har helt klart varit ett heltidsjobb med omvårdnaden ( och relativt mycket pengar som gått åt till omläggningsgrejer och antiseptiska lösningar) så om man hamnar i den här sitsen och har svårt att ta beslutet, man måste vara redo för att lägga otroligt mycket tid på eftervården. Men anpassningen har gått otroligt bra, säkert individuellt men Sigge kan göra precis samma saker som innan bara i ett långsammare tempo.

Anmäl
2017-08-26 20:43 #29 av: Pia-69

Va glad jag blir av att höra att det har gått så bra för din Sigge! ❤😻 Lycka till forsättningsvis!

Cats are like Potato Chips, You can't just have one!
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.