02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Svarthaka??

2017-07-30 07:46 #0 av: Maddeisabel

Hej!
Min katt som är innekatt har sen en tid tillbaka haft små svarta "korn" i pälsen vid hakan. Är så kluven vad det kan vara, han verkar inte alls besvärad, och de är som jord typ, för de kommer loss lite när man liksom drar i pälsen.
Har någon nån aning vad det kan vara??

Anmäl
2017-07-30 08:01 #1 av: MonicaLagerquist

Helt klart svarthaka.

Jag skulle tvätta rent det.

Äter kissen ur plastskålar?

S*Blå Katten Cornish Rex & La Perm uppfödning.

Alla katter har ett livsvärde,men alla katter har inte ett avelsvärde.

www.blåkatten.se

Anmäl
2017-07-30 08:20 #2 av: Dimocarpus

Precis som #1 säger kan det bero på plast... förutom matskål, hur ser vattenskålen ut, är det också plast?
Isf kan man lätt ut det :)
Det brukar försvinna efter en tid när man bytt ut plasten.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2017-07-30 11:45 #3 av: Maddeisabel

Åh tack för så snabba svar! Nej jag har endast glas vatten skålar och keramik mat skålar. Kan de bli av någon annan plast i hemmet?

Anmäl
2017-07-30 15:57 #4 av: ApanAnn

Keramikskålar kan också ge problem, vad jag hört. Lite beroende på vilken typ det är. Hur ofta diskar du mat/vattenskålar?

Anmäl
2017-07-30 16:13 #5 av: Dimocarpus

Här är det från min veterinär: 

"Svarthaka

Hakan svullnar, huden blir röd, svartprickig och även sårig. Tillståndet kallas för "svarthaka" eller " feline acne". I huden på hakan har katter en massa körtlar. Om utförsgångarna täpps till av en massa sekret/ talg så blir huden irriterad. I lindriga fall blir resultatet endast små svarta prickar. I mer besvärliga fall kan hela hakan bli inflammerad och sårig. Orsaken är i de flesta fall idiopatisk d.v.s. okänd. Plastskålar kan visserligen vara svåra att rengöra och kan ge allergiska hudbesvär av plasten i skålen. 

I lindriga fall hjälper det med att regelbundet tvätta av hakan med schampo. I mer svåra fall måste hakan lokalbehandlas med cortisonsalva och samtidigt ge katten antibiotika. Man anser inte att störningar i hormonbalansen skulle ligga bakom eftersom problemet finns både hos han- och honkatter i samma frekvens."

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2017-07-31 07:44 #6 av: Maddeisabel

Jag diskar vatten skålarna varannan dag (byter såklart vatten varje dag) och faktiskt så diskar jag mat skålarna mer sällan då dom endast äter torrfoder.
Ska det helst vara såna skålar i plåt eller glas?

Men de som verkar så konstigt är att de svarta på hakan är som jord, känns som de sitter i pälsen, för kan liksom dra av de och få med svarta korn.
Ska jag tvätta honom med vatten på bomulls bit? Eller ska jag köpa nått katt schampo?

Anmäl
2017-07-31 09:20 #7 av: OberonsMatte

#6 Det är bra att även tvätta torrmatskålen oftare eftersom torrfoder gör att matskålen får en lite fettig yta.

Jag tar bort svarthaka (när det endast består av svarta smulor) genom att gnida hakan med matolja på en bomullspad. Fett löser fett (dvs det svarta som är talg ), och det feta i pälsen som blir av matoljan tvättar katten själv bort ganska snart.


Anmäl
2017-08-01 08:06 #8 av: Maddeisabel

Okej tusen tack! Det ska jag prova!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.