02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Skygg kattunge

2017-07-29 07:48 #0 av: PiaErl

Hej alla kloka

Igår hämtade vi en liten 5:e familjemedlem som visade sig vara så otroligt skygg. Hon är 10 veckor (Gud förbjude) och när hon tar sig fram drar hon magen i marken. Det är så synd om det lilla livet. Har ni några kloka handfasta tips på hur vi ska socialisera henne på bästa sätt? Vad jag kan se har hon inte ätit eller druckit sedan igår. Hon har heller inte kissat eller bajsat... Jag är orolig <3 Det är familjens första katt vill jag vara tydlig med.

Anmäl
2017-07-29 08:40 #1 av: Uppkatten

För det första så är det olagligt att skilja små kattungar från sin mamma i den här åldern. Så här skriver Jordbruksverket: "Så länge kattungarna behöver mjölk och omvårdnad från sin mamma får de inte skiljas från henne annat än tillfälligt. Kattungarna får inte skiljas från sin mamma permanent förrän de är minst 12 veckor gamla. Kattungarna får inte heller lämna uppfödaren förrän tidigast vid 12 veckors ålder." Självklart är den lilla livrädd, hon är inte redo att lämna mamma och kullsyskon ännu. De sista veckorna hos kattmamman lär sig kattungarna att bli allt mer självständiga och redo för livet på egen hand. Den biten missar nu din kattunge, vilket kan få allvarliga konsekvenser senare. Nu vet jag ju inte skälet till att din kattunge tagits för tidigt, men finns det en kattmamma och kullsyskon så behöver hon få komma tillbaka till dem för att växa på sig. Kattungar bör heller aldrig has som ensamkatter utan de behöver en (ung) kattkompis att härja och stöka med, vi människor kan inte ersätta en kattkompis. Att kattungen inte äter/dricker/kissar/bajsar beror på att den är väldigt stressad just nu, vilket är begripligt. Det är dock något du måste hålla koll på, så att kattungen kommer igång så snart som möjligt med detta. Den är väldigt ung och har därför små marginaler. Se till så att kattungen har det riktigt lugnt omkring sig och att den får möjligheter att "landa". Är det en skygg kattunge i grunden som behöver socialiseras (hur var hon hos uppfödaren?) eller är det "bara" en livrädd kattunge? Återkom om det är en verkligt skygg kattunge som behöver socialiseras så kan vi ge råd antingen här eller inne på Hittekatter i Fokus. Men mitt råd just nu är att den här lilla bebisen får komma hem till sin mamma och kullsyskon igen och att ni tar hem henne till er - ihop med ett syskon/annan kattunge - tidigast när hon är 12 veckor gammal (för då har kattmamman hunnit lära henne det hon behöver kunna inför resten av livet). Hoppas allting blir bra för er.

Anmäl
2017-07-29 09:39 #2 av: PiaErl

Alla syskon har redan flyttat från kullen, hon var ensam kvar... Har kontaktat uppfödaren för att ev komma tillbaka med henne :( Mitt hjärta går sönder, och inte minst barnens...

Tack för råd

Anmäl
2017-07-29 10:08 #3 av: Herveaux

Jag tycker ni ska lämna tillbaka kattungen och sen vända er till en seriös uppfödare.

Folks ovilja att läsa på innan man skaffar ett djur (eller avlar) är skrämmande,
förlåt för att jag låter otrevlig men jag blir bara så arg och frustrerad.

Lycka till med framtida kattköp, men snälla, läs på och vänd er till en seriös uppfödare som kan sin sak!

// Harley
Sajtvärd Star Stable iFokus
Medarbetare Hundar iFokus
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2017-07-29 10:51 #4 av: Lena

Om det finns en uppfödare med i bilden så är det ett lagbrott som har ägt rum här. Något som dessutom riskerar din kattunges liv eftersom den varken äter eller dricker. Enda gången det är okey att ta in en kattunge under 12 veckor är när det inte finns någon mamma. . Och då bör det finnas andra vuxna katter som den kan få lära sig av.  Det finns bara en sak att göra här. Lämna tillbaka till uppfödaren och tala om för denne vad som står i lagen. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2017-07-29 11:04 #5 av: MonicaLagerquist

#4 Det är inte heller rätt enligt lagen. En kattunge får inte lämna uppfödaren innan tolv veckor.

Om det föreligger synnerliga skäl kan man söka dispens,

Annars ska katten stanna hos uppfödaren tills dess den är minst tolv veckor.

S*Blå Katten Cornish Rex & La Perm uppfödning.

Alla katter har ett livsvärde,men alla katter har inte ett avelsvärde.

www.blåkatten.se

Anmäl
2017-07-29 12:19 #6 av: Wellcraft

Jag tycker att du ska anmäla uppfödaren, det är ditt ansvar efter att du tagit kattungen för tidigt och utsatt den för så mycket stress.

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.