00 - Allmänt kattprat

Upphittad kattunge

2017-07-21 22:50 #0 av: oh-la

En vän ringde nu på kvällen då hon och hennes man hittat en kattunge i en rondell där de bor. Jag har katt, och dom har jakthund plus allergier så hon undrade om jag kunde ta katten. En liten parveln på runt 12v lämnas hemma hos oss, livrädd. Jag hade bäddat med liten låda med sand och vatten i en större canvasbur för hund (storlek för hundar i bordercollie-storlek typ) som nu står i vårt badrum med svag belysning. Blandade kattmat med vatten till en röra och ställde in också. Imorgon pker vi till veterinär för att kolla chip och kön, har vi kvar den på måndag är det polisen för anmälan. Har lagt upp både på ortens facebook-anslagstavla och min vän ska ner på byn imorgon och leta lappar. Vad ska vi mer tänka på? Kattungen är väldigt skygg och bet vännens man, men slappnade av när den blev invirad i vännens jacka under kulturen hem till oss. Hos oss har den tryckt i buren hörn och mest fräst, men hittades som sagt å andra sidan i en vältrafikerad rondell. Tips från er med erfarenhet av liknande? Vilken mat ska införskaffas till detta lilla liv? Nu har det blivit hills torrisar i vatten inatt eftersom vår katt äter det.

Anmäl
2017-07-21 22:56 #1 av: Pia-69

Ni kanske borde åka tillbaka till platsen där ni hittade den, det kan ju faktiskt finnas fler ungar ur samma kull som behöver räddas!
Jag hade även skaffat burkmat/våtfoder istället till kattungen.

Anmäl
2017-07-21 23:03 #2 av: Aleya

Fixa lite feliway så kanske det känns tryggare också.

Hoppas det löser sig för krabaten.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Värd för Endometrios samt medarbetare för Julen

Anmäl
2017-07-21 23:07 #3 av: oh-la

Den var ensam i rondellen. Min vän var runt en hel del innan den fångades in. Jag har ingen möjlighet att åka och leta, har en bebis av människotyp som också pockar på min uppmärksamhet.

Jo, blir nog någon typ mjau imorgon till liten. Vill mest att den ska få i sig lite, men tänker att det får ta sin tid. Den är så himla rädd och säkert inte så hungrig på grund av det. Har lagt upp den lilla mat "Ärtan" (Vi kör arbetsnamn här) fått så vi ser om hen äter.

Anmäl
2017-07-22 08:32 #4 av: Uppkatten

Det låter som att du har tänkt helt rätt. Låt nu kattungen få "landa" där hemma i lugn och ro så gott det går. Räkna med att det tar lite tid innan den börjar känna sig hemmastadd. Antagligen rör det sig om en tam kattunge som just nu är rädd och stressad. Skulle det vara så att den är skygg (som personlighet eller därför att den inte har träffat människor så mycket) så är det viktigt att ni "tvångsgosar" med den varje dag. Så här unga kattungar brukar gå snabbt att få tama (om de inte redan är det), men låter man dem bara vara så finns risken att de alltid kommer att vara försiktiga/skygga. Om det behövs så ha kattungen i en handduk när ni gosar med den till att börja med. Gosa tills du känner att den börjar slappna av/"ge efter" lite, innan du sätter ner den.  

Lek är en fantastisk väg till att socialisera kattungar som inte är så vana vid mänsklig kontakt. Kanske vågar den inte leka de första dagarna, men snart så!

Lägg ut en upphittatannons på www.vilse.nu.  Det är landets största söksajt för bortsprungna och upphittade katter, där man kan söka efter katter i en viss färg, i ett visst län o s v. På VILSE finns också många bra tips om hur man kan göra för att hitta kattens ägare: http://www.vilse.nu/tips-raad/naer-du-hittat-en-katt/

En stod Facebook-grupp för efterlysta och upphittade katter är gruppen Vi längtar hem, men även VILSEs annonser läggs ut på Facebook. Det finns också en hel rad lokala fb-grupper för bortsprungna och upphittade djur, beroende på var i landet du bor.

Tyvärr är det många kattungar som blir dumpade så här års, så i sämsta fall är kattungen utslängd. Visar det sig vara så och kattungen inte kan bo kvar hemma hos er, och ni själva inte kan omplacera den, så kontakta i första hand ett No Kill-katthem. Exempel på sådana katthem är de SVEKATT-anslutna katthemmen http://www.svekatt.se/om-oss-27861480 (se högerspalten på den sidan). Tyvärr så finns det andra katthem som avlivar skygga katter och kattungar...

Kan någon söka av området där katten hittades (några 100 meter åt varje håll) så är det förstås bra. Det är dessvärre inte första gången som kattungar dumpas i rondeller, vid vägkanter o s v... och ofta är de ju flera i en kull... Lycka till med den lille!  

Anmäl
2017-07-22 10:59 #5 av: oh-la

Tack Uppkatten! Jag har suttit inne korta stunder med liten och blinkat och pratat ljust. Även vår vuxna, ursnälla katt har varit inne och hälsat kort. Hon är bra så att hon också är inne och blinkar, närmar sig försiktigt och långsamt men vänder om den andra katten visar missnöje. Hon är en väldigt snäll tjej. När jag sitter och blinkar, blinkar liten tillbaks och jag kan försiktigt röra handen i öppningen till buren hen är i utan problem. Kommet jag för nära blir det genast fräs.

Vi kommer försöka få kontakt med ett katthem. Tyvärr bör vi lite litet med hund och katt. Men mest berör det på att vi har en 10-månaders bebis som är runt överallt just nu och är svår att säga till. Det funkar bra med våra djur, men en liten rädd kattunge förtjänar mer lugn än vad vi kan ge. Är orolig för att dottern ska bli biten, och jag inte kunna lägga den tid som behövs...

Vi ska runt i krokarna, men det är en öppen gräsrondell, och runt finns bara åkrar. Däremot är det en sommargästort med mycket sommarstugor... Den nosade precis på min hand och får ingen panik när jag pratar med den, även om den ligger och trycker. Gått på låda har den gjort också.

Anmäl
2017-07-22 19:57 #6 av: oh-la

Och nu har jag fått klappa den försiktigt också. Har nog missbedömer åldern något, gissar på mellan 8-10 veckor. Den äter fint efter att vi köpt mjukmat och har gått på låda flera gånger. En sån fin liten...

Anmäl
2017-07-22 19:59 #7 av: Aleya

#6 kul att det går bra

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Värd för Endometrios samt medarbetare för Julen

Anmäl
2017-07-23 00:19 #8 av: oh-la

Såhär ser det ut nu här hemma. Spinner högt. Nu har jag känner igenom den ordentligt, och den behöver äta upp sig. Kommer bli svårt att skiljas åt...

Anmäl
2017-07-23 08:59 #9 av: tiger tok

#8 hane eller hona?

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2017-07-23 09:15 #10 av: oh-la

Hane vad jag kunde se.

Anmäl
2017-07-23 19:45 #11 av: oh-la

Ni som haft kattungar innan, grabben väger 670g, hur gamla ca var era kattungar vid den vikten. Det blir ju verkligen mellan tummen och pekfingret, han är smal under sin tjocka päls och man känner både revben och höfter tydligt!

Anmäl
2017-07-23 20:21 #12 av: Aleya

http://www.monicap.se/Tarragona.html

Här står det att en var 5 veckor då den vägde lika mycket som din.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Värd för Endometrios samt medarbetare för Julen

Anmäl
2017-07-23 21:30 #13 av: VoxBauers

#12 Fast det är vikt på en kattunge som ätit bra sen den var liten. 

www.voxbauers.weebly.com

www.cornishrex.se

Anmäl
2017-07-23 21:34 #14 av: Aleya

#13 helt klart. Men då torde den ju vara över 5 veckor minst.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Värd för Endometrios samt medarbetare för Julen

Anmäl
2017-07-23 21:47 #15 av: VoxBauers

#14 Jo, det såg ju ut så på bilden i alla fall.

www.voxbauers.weebly.com

www.cornishrex.se

Anmäl
2017-07-23 22:45 #16 av: oh-la

Tack, då har jag en minimiålder i alla fall.

Har pratat med katthemmet idag. Urtrevliga och väldigt hjälpsamma. Dom hade en till kattunge i samma ålder som kommit in ett par dagar innan från samma område, men en bra bit från rondellen. Tanken var att dom skulle sättas ihop men tyvärr var hon i sämre skick och ligger inlagd för behandling av ögon och öroninfektion, undernäring, vätskebrist samt misstänkt kattsnuva. Nu kunde dom inte få in vår parvel på ett bra sätt, så han hade fått flytta runt en del tills "systern " är frisk om inte vi kunde ha kvar honom nån vecka, max 2. Han stannar därmed här tillsvidare.

Anmäl
2017-07-24 09:24 #17 av: Uppkatten

Så bra för kissen att han slipper bollas runt. Har "er" kattunge också tecken på infektion så bör du dock se till så att inte din egen katt och kattungen är i samma rum (håll isär dem alltså) + att du är noga med hygienen. Gissar att din egen katt är vaccinerad mot kattpest och kattsnuva, men kattsnuva kan katter ju få även om de är vaccinerade, dock vanligtvis i lindrigare form. 

Anmäl
2017-07-24 10:04 #18 av: oh-la

Vår kattunge visar inga tecken på infektion alls. Han är fin i öron, ögon, hud och päls. Han bajsar, kissar och äter fint. Han är mager, men har både blivit tuffare och vågar sig runt och leker, både med oss och spontant när han hittar något spännande. Han är fortfarande lite skygg om man kommer för fort, eller om det kommer höga ljud. Han har bajsat och kissat inatt och vägde under morgonen in på 730g.

Anmäl
2017-07-29 10:18 #19 av: oh-la

Kattungen växer på och väger idag 820g. Han är ett charmtroll, spinner som en motorsåg så fort man tittar på honom, busar med hunden och har till och med fått igång tantkatten här hemma på bus. Han söker uppmärksamhet, är supersnäll, klöser på klösträdet, kissar och bajsar på lådan. Hur ska jag kunna skiljas från den här lilla godingen??? Framför allt när jag ser hur gott han gör våran katt.
I förrgår kväll kom han upp och la sig vid min kudde i sängen och gosade in sig nära nära.

Anmäl
2017-07-29 11:06 #20 av: Pia-69

Tårögd och varm i hjärtat blir jag när jag hör sånt här!.....😻😍👍💓

Anmäl
2017-07-29 11:14 #21 av: Aleya

#19 förstår den känsla. Du kan ju annars suga på karamellen ett tag

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Värd för Endometrios samt medarbetare för Julen

Anmäl
2017-07-29 11:48 #22 av: oh-la

#21, jo, det är det vi gör. Han skulle ju få flytta ihop med den andra kattungen så fort den är färdigbehandlad, och det skulle ta mellan en och två veckor, så vår betänketid börjar ju rinna ut. Jag har från början varit väldigt klar med att han ska till katthem, det är bland annat därför han inte är döpt. Vi pratade om en till katt efter att vi tagit bort den ena för två år sedan, men kom så sent som för en månad sedan fram till att vi kanske vill annat med livet än ha djur framöver. Inte så att vi ska göra oss av med något av de djur vi Har, mer att när de trillar av pinn skaffar vi inga nya. Tantkatten är ju bara 8 år och hunden är 3, så det kommer ju ta sin tid, men det va planen i alla fall. Till på köpet har vi ju dottern nu som tar tid, och förhoppningsvis blir det en till människobebis om ett par år. Djur har alltså varit något vi kommer lägga på hyllan ett tag var det sagt.

Så kom den här lilla krabaten in i vårt liv, och även om jag vet att han nu kommer få det bra oavsett är jag helt förälskad. Man ja säga vad man vill om inga mer djur, men när slumpen och ödet väljer att sätta en liten kattunge i vårt hem kan jag inte riktigt ignorera att mitt katthjärta slår lite extra. Framför allt inte när han går så bra med både hund och tantkatt och människobebis, är så snäll och go fast han blivit så illa behandlad innan. Åh! Det är så svårt!!! Min man vill inte behålla honom alls och jag skaffar inga djur om inte familjen är med på tåget... Det är inte lätt...

Anmäl
2017-07-29 12:04 #23 av: Aleya

#22 jag vet exakt vad du menar. När första katten dog skulle vi aldrig skaffa katt igen. Sen skulle vi skaffa katt men den skulle likna första katten. Men så blev det inte.

Man kan verkligen inte styra då katter kommer in i ens liv.

Och din tant är ju ung än. 😉

8 är ingen ålder. 😊

Man får ju ändra sig. Men prata med mannen. Menar om han ändå kunde acceptera att ni skulle hjälpa katten från start så kanske det inte är omöjligt att den kan få stanna. Min tanke

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Värd för Endometrios samt medarbetare för Julen

Anmäl
2017-08-06 18:58 #24 av: oh-la

Nu har vi haft Toulouse i två veckor. Tog tag i min man här om dagen och sa som det va, jag kan inte lämna bort honom. Han är så snäll, leker med både hund och barn och katten vi har. Han funkar så himla bra i familjen och när han kommer och kryper upp i min famn på kvällen och ska mysa bara smälter jag. Efter lite prat fram och tillbaks kom vi fram till att han får sitt för alltid-hem hos oss. Nu väntar vi bara på att katthemmet ska få ok från polisen om att ta över honom. För att fira den dagen blir han inbokad för chipning. Den här lilla killen ska inte behöva vara övergiven igen! Första vaccinationen passar vi på att ge honom här i veckan. Det kan vi kosta på honom även om någon mot förmodan skulle önska honom tillbaks.

Anmäl
2017-08-06 19:05 #25 av: Aleya

#24 det var så fint så jag började gråta.
Åh ni kommer bli så glada och få så många fina stunder med denna lilla varelsen ni räddat.
Nu ska jag gråta av lycka resten av kvällen.
För det var så fint. ❤

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Värd för Endometrios samt medarbetare för Julen

Anmäl
2017-08-23 09:50 #26 av: oh-la

Nu är han vår!! Ingen har hört av sig till polisen och tiden har runnit ut. Idag blev han försäkrad och fick första vaccinationen för en vecka sedan. Med nästa blir det chip. Vi kände lite på Toulouse, men vårt vilddjur är mer en Sigge, så det får bli Sigge istället :) veterinären trodde han var ca 11 veckor förra veckan, så runt 7 veckor när han trillade in hos oss.

Han ät en underbar liten katt, så trygg och tuff. Han är inte det minsta skygg längre och söker sig till alla. Han och hunden har funnit varandra och stökar och busar. Tant-katten är inte lika imponerad, men hon skulle behöva säga ifrån ordentligt för han är riktigt busig.

Hur som tycker jag Sigge nu, när han är vår på riktigt, förtjänar en bild!

Jag trodde aldrig jag skulle äga en hittekatt, eller huskatt för den delen (inget ont om huskatten) men se så det blir ;)

Anmäl
2017-08-23 09:51 #27 av: oh-la

Anmäl
2017-08-23 09:52 #28 av: oh-la

Anmäl
2017-08-23 11:29 #29 av: Carmarino

Förstår att du inte kunde lämna honom. Han är helt bedårande. GladHjärta

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.