02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Läka sår på trampdynan bra skötselråd ?

2017-07-20 10:21 #0 av: Thomas_Wilma

Vår 5-åriga katt har fått ett litet sår på ca 4 mm på höger fram trampdyna. Hon visar inga tecken på smärta och såret varar inte. Vi har varit hos veterinär som gett rådet tratt på huvudet/inomhus/inget förband på såret. Läktid ca 10-14 dagar.

Detta prövades i en månad UTAN FRAMGÅNG men jag misstänker nu att det vi först trodde var en sårskorpa som bildats måste vara smuts som kommer i såret och kanske läker det därför aldrig. 

Det vi prövar nu är istället kirurgtejp med lite kompress i så det inte klistrar fast i såret, rengöring med koksalt och byte morgon/kväll samt inomhusvistelse.

Det är riktigt frustrerande att ha jobbat med ett litet sår sedan början av maj nu och det känns som att kasta bort pengarna med fler veterinärbesök när det allmänna rådet blir - som jag fått på telefon - "det här tar tid, fortsätt som ni gjort".

Så vi tar gärna emot framgångsrika skötselråd.

Anmäl
2017-07-20 10:41 #1 av: kattöga

Normalt vill man ju helst inte täcka över sår för att inte infektion ska uppstå och för att det ska läka snabbare.

Eftersom katten inte verkar ha ont av såret, så kan ni prova klorhexidin vid rengöring av såret. Klorhexidin är bakteriehämmande, vilket kan vara bra om hon går på tassen och får smuts i såret. På så vis kanske hon kan slippa kompress t o m. Klorhexidin kan svida när man baddar såret, så man får prova försiktigt för att se om katten reagerar när man rengör. 

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.