Annons:
Etiketterhälsabeteendekosthållning
Läst 1532 ggr
Siggebus
5/25/17, 9:57 AM

Om kattmat på nyhetsmorgon

Jag var tvungen att gå ifrån tv 4:s morgon-tv nu - det stod en veterinär där och pratade om kattmat. Programledaren frågar typ: många säger att kattmat inte ska innehålla spannmål. Vetten svarar: "Spannmål ger ju kolhydrater och katten behöver det för sin energi!"
Alltså jag blir tokig! Vad får de för utbildning egentligen? Och då låta en sån människa stå i tv och rapa ur sig detta.
Torrfoder diskuterades men ingenting om att katter dricker dåligt i förhållande till hur mycket de skulle BEHÖVA dricka om de äter torrfoder 😭

Annons:
Pia-69
5/25/17, 10:03 AM
#1

Det fortsätter efter nyheterna nu! Får se om nån ställer frågor om barf! Han sa även att det behövs spannmål i torrfoder för att binda ihop torrfodret, att det inte går att tillverka annars… huruvida det är sant eller ej vet jag inte?


Cats are like Potato Chips, You can't just have one!

Siggebus
5/25/17, 10:42 AM
#2

Jo fast hur gör de med torrfoder dom INTE innehåller spannmål kan man ju undra. Finns ju sådant torrfoder till både katter och hundar.

Scorpio97
5/25/17, 10:56 AM
#3

Om jag har förstått rätt måste det vara någon vegetabilier i torrfoder för att det ska hålla ihop/gå att göra kulor, men det måste inte nödvändigtvis vara just spannmål :)

Synd att dom visar sånt i TV :/ Har tyvärr hört liknande från flera veterinärer och tydligen får veterinärer inte så mycket foderutbildning (eller får den från fodertillverkare…). Jag undrar hur mycket ohälsa hos katter som hade kunnat undvikas om fler veterinärer rekommenderade blötmat istället för torrfoder.


//Jessie

Pia-69
5/25/17, 11:03 AM
#4

Ja! För att ta Orijen som exempel, kopierat från deras hemsida:

"Fylld med 80 % animaliska ingredienser och 20 % frukt, grönsaker och örter (lågglykemiska kolhydratkällor) för att återspegla kattens naturliga diet."


Cats are like Potato Chips, You can't just have one!

burmamys
5/25/17, 1:53 PM
#5

Ja det känns hemskt tråkigt att veterinärer får sin utbildning om katters näringslära från Royal Caning och Hills, kanske någon mer torrfoderkedja deltar också. Utbildningen färgas av att de vill framhäva nyttan med sina olika "specialanpassade" foder och jag tycker det låter som om denna veterinär upprepar det han hört på sin utbildning och i pincip inte tagit reda på något alls utanför utbildningen. Det räcker ju att läsa på forum numera för att förstå att torrfoder INTE är särskilt nyttigt för katter.

Allt torrfoder innehåller vegetabilier för att kunna binda ihop materialet i torrfoderkulorna, de flesta innehåller dessutom spannmål som vete, ris, majs, m.m. som billig utfyllnad. Spannmål består av sockermolekyler som är bundna i korta eller långa kedjor, men bryts alltså ner till socker genom matsmältningen, och ger ökad risk för diabetes eftersom katter är anpassade till att få sin energi i form av protein och fett, medan deras korta tarmsystem inte klarar av att ta upp energin i kolhydrater på ett bra sätt. Hundar klarar av kolhydrater bättre än katter, som är rena köttätare (obligata karnivorer). Flera katter som utvecklat diabetes har blivit symptomfria genom att övergå till barf.

Det stora problemet med torrfoder är att det är just torrt. Torrfoder innehåller 5-8% vatten, jämfört med råa köttbitar som innehåller 60-70% vatten, och blötfoder som innehåller 70-80% vatten. Katter har en svag törstreflex, de är evolutionärt anpassade att få sitt vätskebehov tillgodosett genom maten. En katt som enbart äter torrfoder behöver dricka 6dl per kg kroppsvikt varje dag, och det är inte lätt gjort för ett djur som alltså inte känner törst utan främst dricker när det är roligt och inte känner törst förrän den redan är lite uttorkad. Den höga andelen katter som drabbas av idiopatisk urinvägsinfektion, kristaller i urinen, och njursvikt kan direkt kopplas till den ansträngning det innebär för kroppen att ständigt vara svagt uttorkad, år efter år.

Ett annat problem med torrfoder är tillverkningssättet. Råvarorna pressas under så högt tryck och så stark värme att en stor del av den naturliga näringen förstörs (upp till 60%) och därför tillsätts syntetiska vitaminer och mineraler. Men det som tillsätts syntetiskt är ofta en kopia av det viktigaste ämnet i det komplex som finns naturligt. T ex e vitamin finns naturligt som en hel familj av närbesläktade ämnen, medan syntetiskt e vitamin är en enda molekyl. Lång tids utfodring med kemiskt vitaminiserade foder kan ge dels sämre biotillgänglighet (sämre upptag av ämnet), och dels en kemisk obalans som i en del fall visat sig leda till ökad risk för cancer.

De flesta komersiella fodren tillverkas så att de precis möter de uppsatta gränsvärdena för olika vitaminer och mineraler som katten behöver, och de studier som görs på fodren sträcker sig oftast bara över ett par månader. Riktiga långtidsstudier har jag inte lyckats hitta, och därmed vet jag inte om en del av ålderskrämporna vi ser hos katter idag beror på en uppbyggd obalans via fodret. Det finns t ex studier av FORL som tyder på att det visserligen existerar även hos vildkatter men att det ökat kraftigt hos västvärldens tamkatter i takt med införandet av komersiellt torrfoder.

Nej, jag kommer alltid att barfa mina katter! Vill inte att de ska dra på sig onödiga krämpor på grund av maten jag ger dem.

Kajsas matte
5/26/17, 12:28 PM
#6

Ursäkta, men vad är barf? Jag ser att många använder detta ord i sina insändare, men trots 45 år i kattbranchen har jag aldrig stöt på ordet förrän på detta forum. Vill någon vara så vänlig och upplysa en gammal "amatör"?

Annons:
Pia-69
5/26/17, 12:51 PM
#7

#6 Här tror jag att du kan läsa vad det betyder och vad det handlar om! 🙂

http://barf.ifokus.se/


Cats are like Potato Chips, You can't just have one!

Scorpio97
5/26/17, 12:52 PM
#8

#6 Biologiskt Anpassad Rå Föda. Enkelt förklarad så ger man katten rått kött, råa ben och råa inälvor (lever, hjärta osv) :) Det kräver såklart lite mer kunskap och tid än att ge köpt foder eftersom man måste veta vad allt innehåller och vad katten behöver, så att man kan ge rätt mängder av allt. 

Det finns ett BARF iFokus om du vill läsa mer om det.


//Jessie

burmamys
5/26/17, 2:20 PM
#9

Precis som Scorpio97 skriver så är barf en förkortning för rå föda!😃

Här kan du läsa om hur jag började barfa, och lite mer om hälsofördelarna: 

http://barf.ifokus.se/articles/55682e00ce12c47eab000c37-att-barfa-katterna-ar-inte-sa-svart?discussions-1

Och för att få en långsiktigt hållbar kost är det bra att ge några kosttillskott, eftersom vi sällan utfodrar katterna med hela djur. Här kan du läsa mer om det:

http://barf.ifokus.se/articles/56b23a848e0e745a0a00351e-kosttillskott-for-hallbar-barf-av-katt?discussions-1

Idag finns det färdigblandat färskfoder från bl a MUSH vaisto cat, så man måste inte vara påläst för att ge katten hälsosam mat. Länk till deras hemsida:

http://www.mushbarf.com/sv/produkter/vaisto-cat

MUSH och liknande färskfoder i "köttfärsform" bör dock kombineras med en rå kycklingvinge i veckan för munhälsans skull, så katten får tugga på ben vilket fungerar som en enklare sorts tandborstning.

Limberg
5/28/17, 12:32 PM
#10

#5 Så min katt som väger 9kg ska alltså dricka 5,4 liter/dag (en vuxen människa behöver mellan 2-4 liter), och min 4kg ska dricka 2,4l? Låter inte speciellt troligt.

På länken nedan står det att en 4kg katt som äter 60g Fit32 ska dricka 220/280ml/dygn. Låter lite mer troligt =)

http://katter.nu/kattens-vatskebehov/

https://www.instagram.com/hunter.maine.coon/

Splatter
5/28/17, 12:44 PM
#11

#10 Det enorma vätskebehovet orsakas av att de äter torrfoder med på tok för mycket salt och mineralet. För att balansera med ett optimalt intag av vatten så blir det abnormt mycket vatten. 
Om en katt äter mindre torrfoder och mer våtfoder eller helst färskfoder, så slipper man extrema saltnivåer som skadar njurarna.

burmamys
5/28/17, 3:32 PM
#12

#10 Jag kollade upp siffrorna en vända till nu, även om jag normalt sett litar på sidan du länkade till, ställer jag mig frågande till vätskebehov "om katten äter 60 gram FIT32", så jag kollade upp vad som gäller mer exakt. Jag instämmer inte heller med slutsatsen att katter anpassar sitt vätskeintag efter sitt behov, det stämmer helt enkelt inte med vad jag läst i flera artiklar.

Vätskebehovet totalt sett ligger på 0,44 - 0,66 dl vatten per kg kroppsvikt och dygn, enligt Feline behavior for veterinarians second edition 2003. Vi kan räkna på ett snittvärde på 0,55 ml. För enkelhetens skull räknar jag på de antal gram mat som föreslås i texten du länkade till. Alltså att 60 gram torrfoder respektive 200 gram blötmat är normal mängd mat för en katt på 4 kg.

Om en katt väger 4 kg behöver den alltså totalt sett 4 x 0,55 ml = 220 ml vatten, dvs 2,20 liter vatten per dygn.

Om denna katt äter 60 gram torrfoder, som innehåller 8% vatten:  Då får katten 60 x 0,08 = 4,8 gram vatten, dvs mindre än 5 ml vatten genom maten. 220 ml – 4,8 ml = 215,2 ml. Denna katt måste dricka drygt 215 ml vatten per dygn, nästan hela sitt vätskebehov! Jag tror vi alla kan se att det är högst osannolikt att en katt dricker över 2 liter vatten varje dag. Eller hur?

Om samma katt äter 200 gram blötmat som innehåller 80% vatten: Då får katten 200 x 0,80 = 160 ml vatten genom maten. Den behöver då dricka totalt 60 ml vatten per dygn.

Det finns studier där man jämfört katter som äter torrfoder med katter som äter blötmat för att mäta hur mycket vatten katten dricker. Samtliga visar att katter som äter torrfoder endast dricker 50-70% av den mängd vatten de behöver dricka. För oss ser det säkert ut som att katten dricker ofta och bra – men det är ändå inte tillräckligt.

Katter som får rå föda eller blötmat klarar däremot utan problem av att dricka det extra vatten de behöver. En katt som inte har tillgång till något vatten utöver sin mat kan dock vara lätt uttorkad även på blötmat. Katten koncentrerar sin urin och urinerar mindre när den är lätt uttorkad.

#11 Tillsatta salter och mineraler ger också ett ökat behov att dricka, men också ökad risk för utfällning av kristaller. Men katter behöver alltså få i sig en hel del vätska oavsett.

 https://www.researchgate.net/profile/Alison_Colyer/publication/221699585_Effect_of_dietary_water_intake_on_urinary_output_specific_gravity_and_relative_supersaturation_for_calcium_oxalate_and_struvite_in_the_cat/links/564c44e508ae4ae893b875a3.pdf

http://www.pet-happy.com/how-much-water-should-your-cat-drink-per-day/

Little, Susan (2016) Augusts consultations in feline internal medicine vol.7

Splatter
5/28/17, 3:56 PM
#13

#12  220 ml är 0,22 l vatten, det går 1000 ml på 1 l. Så, du har tänkt fel med en faktor av 10.
0,55 dl x 4 = 2,2 dl vatten = 0,22 liter.
Inte 2,2 liter

(Tänk på att 1 liter vatten väger ungefär 1 kg. Stackars 4 kilos katt som måste dricka halva sin kroppsvikt med vatten dagligen!)

Annars bra inlägg!

Annons:
burmamys
5/28/17, 4:25 PM
#14

#13 Haha oj förlåt! Du har helt rätt. Tack!🌺

Om en katt väger 4 kg behöver den alltså totalt sett 4 x 0,55 ml = 220 ml vatten, dvs 0,22 liter vatten per dygn.

Om denna katt äter 60 gram torrfoder, som innehåller 8% vatten:  Då får katten 60 x 0,08 = 4,8 gram vatten, dvs mindre än 5 ml vatten genom maten. 220 ml – 4,8 ml = 215,2 ml. Denna katt måste dricka drygt 215 ml vatten per dygn, nästan hela sitt vätskebehov! 

Om samma katt äter 200 gram blötmat som innehåller 80% vatten: Då får katten 200 x 0,80 = 160 ml vatten genom maten. Den behöver då dricka totalt 60 ml vatten per dygn.

Ja, då hoppas jag allt blev rätt!😉

Siggebus
5/28/17, 6:26 PM
#15

Min katt får enbart blötfoder och färskfoder - alltså inget torrt.
Men ibland - speciellt nu när vi har haft det rätt så varmt här nere i Skåne så blandar jag faktiskt i lite extra vatten i blötmaten. Funkar fint 🙂

Limberg
5/28/17, 9:48 PM
#16

#13 & #14 - Misstänkte att det räknats fel nånstans 😉 Tack för era svar!

https://www.instagram.com/hunter.maine.coon/

Upp till toppen
Annons: