00 - Allmänt kattprat

Fråga om försäkring

2017-05-22 12:21 #0 av: [Confringo]

Kommer hämta hem en liten kattkille i mitten av juni, när jag hämtar honom kommer han inte vara vaccinerad eller chippad. Kommer vilja få det gjort så fort som möjligt, men undrar lite över det där med försäkring.  Han ska givetvis kastreras också, tänkte få det också gjort så fort som möjligt, vad jag förstått ska det gå utmärkt runt 14-15 veckors ålder. När man tecknar försäkring ska man ju fylla i om katten är idmärkt, kastrerad och så vidare, kan man teckna försäkringen direkt när jag tar hem honom och senare gå in och ändra när han blivit idmärkt och så?  

Eller är det bättre att gå ett tag oförsäkrad och vänta med att teckna försäkringen tills allt det andra är gjort? Har lite dålig koll på försäkring Tyst Men ser ut att bli antingen Svedea eller Folksam, så om någon har erfarenheter av dom får man gärna skriva.

Anmäl
2017-05-22 12:30 #1 av: Danielamartinas

Försäkra honom direkt! :) Olyckan kan alltid vara framme, och väntar inte på att han har blivit försäkrad. Även om kastration av hankatt är ett relativt enkelt och litet ingrepp är det väldigt viktigt att han är försäkrad under ingreppet (och innan dess också såklart), om det skulle inträffa något. Ring och hör med båda försäkringsbolagen hur de ställer sig till att han inte är vaccinerad eller chippad, samt vad som händer med försäkringen när det är gjort :).

Anmäl
2017-05-22 12:35 #2 av: Hera

Jag avråder verkligen dig från att stödja sådan skitavel. En katt ska vara utmärkt och vaccinerad innan köp.

Anmäl
2017-05-22 12:40 #3 av: Niseeu

Jag avråder dig starkt ifrån att köpa katten du har ingen aning om vilka sjukdomar och parasiter katten kan ha . Det finns över 100000 hemlösa katter idag så åk till ett katthem istället med no kill policy så får du en katt som är vaccinera, kastrerad och idmärkt. Du vet att katten är frisk eller om katten har någon sjukdom isåfall är den redan under behandling och du gör en god gärning istället för att stödja oseriös avel som har förödande konsekvenser i många fall.

#1 Vad jag vet så går inget försäkringsbolag in om det blir komplikationer vid kastrering. Dom går endast in vid vissa fall om man kastrerar på grund av sjukdom.

Det verkliga tecknet på intelligens är inte kunskap utan fantasi. Citat av Albert Einstein.

Värd för ätstörningar och mag & tarmsjukdomar

Anmäl
2017-05-22 12:54 #4 av: burmamys

Jag håller med de som avråder dig. Kattungen är säkert jättesöt, men risken är stor att han drabbas av problem om "uppfödarna" inte ens vill vaccinera och chippa honom. Dessutom stödjer du en oseriös människa att föda upp fler huskatter trots det enorma överskott som finns idag. Hemlösa katter är det enskilt största djurskyddsproblemet i Sverige. 

En seriös uppfödare ordnar med individuell försäkring så du inte behöver ha karenstid och undantag i kattens försäkring, och jag tror även att en del katthem hjälper till med detta. 

Här finns lite lästips på vad som är bra att tänka på när man vill köpa en katt:

http://burma.ifokus.se/articles/578b6567ce12c47b54000700-att-kopa-katt?discussions-1

Anmäl
2017-05-22 12:54 #5 av: Danielamartinas

#3 Visste inte det :(, tog förgivet att försäkringen gällde om någon komplikation som medför höga veterinärkostnader inträffade.. Men de särskilda fallen där sjukdom är inblandat drabbar ju någon, även om det inte är många. Det är ju framför allt ännu större risk för en oupptäckt sjukdom om inte kattungen fått alla nödvändiga veterinärbesök som seriös uppfödning kräver..

Står ändå fast vid att försäkring är nödvändigt! Även om det såklart ska finnas direkt från att mammans försäkring som täcker kattungarna inte gäller längre..

Anmäl
2017-05-22 12:56 #6 av: kattöga

#3 Jag har precis fått hem info från Agria. Bland de villkor som blir bättre är att Agria Veterinärvvård "ersätter nu komplikationer till kastration".

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2017-05-22 12:59 #7 av: Niseeu

#6 hur länge sen var det? För mindre än ett år sen när min katt kasterades och det blev så allvarliga komplikationer att han var minuter ifrån att dö så gick dom inte in.

Det verkliga tecknet på intelligens är inte kunskap utan fantasi. Citat av Albert Einstein.

Värd för ätstörningar och mag & tarmsjukdomar

Anmäl
2017-05-22 13:03 #8 av: Niseeu

#6 Ber om ursäkt såg nu att du fick informationen nydligen jag läste inlägget för fort.

Det verkliga tecknet på intelligens är inte kunskap utan fantasi. Citat av Albert Einstein.

Värd för ätstörningar och mag & tarmsjukdomar

Anmäl
2017-05-22 13:05 #9 av: burmamys

Kastraktion ersätts bara om det finns en medicinsk motivering, enligt deras broschyr från 2017-04-01. Se sid 4:

"d) Kastration ersätts endast om den utgör ett led i behandlingen av livmodersjukdomar med tydliga klinisk symtom, fibroadenomatös juverhyperplasi, förlossningsskador, traumatisk skada på livmoder, vaginalframfall, prostatasjukdomar med tydliga kliniska symtom, testikelinflammation, testikelomvridning eller tumörer i testiklar, vagina, livmoder eller äggstockar. Kastration ersätts även vid sjukdom eller skada på pungen där pungen måste opereras bort."

Länk:

http://www.agria.se/globalassets/sv/villkor/katt/villkor-katt.pdf/

Anmäl
2017-05-22 13:12 #10 av: Niseeu

#9 Det är den informationen jag har. När min katt var inlagd efter operationen så ringde jag för att höra om dom trodde att försäkringen skulle gå in och dom sa till mig att försäkringsbolag näst in till aldrig går vid komplationer av kastrering som inte är på grund av sjukdomar som du har skrivit upp.

Detta har jag dock vetat länge men hoppades på något sätt att dom skulle gå in vid en sån allvarlig komplikation men det gjorde dom som sagt inte.

Det verkliga tecknet på intelligens är inte kunskap utan fantasi. Citat av Albert Einstein.

Värd för ätstörningar och mag & tarmsjukdomar

Anmäl
2017-05-22 13:15 #11 av: kattöga

#8 Helt ok. :) Jag vet inte om denna nyhet gäller redan nu eller först efter att premien för nästa försäkringsperiod (i mitt fall 1 juli i år) är betald.

Edit: Hittade detta nu, så i mitt fall gäller denna "nyhet" först efter att min nya premieperiod gått in:

"Ta del av våra fullständiga villkor

2017 års villkor gäller från den 1 april 2017. Om du tecknade din försäkring den 1 april 2017 eller senare gäller villkoret för 2017. Tecknade du din försäkring tidigare är det villkoret för 2016 som gäller fram till din försäkrings förnyelse. Då börjar 2017 års villkor gälla."

#9 Så är det, kastration i sig ersätts inte. 

Men  komplikationer till kastration ersätter de tydligen numera.
Däremot har jag inte läst villkoren helt, bara "den förenklade nyhetsuppräkningen", så jag blir inte förvånad om det finns en massa undantag uppräknade också (även vid ersättning efter komplikationer).... 

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2017-05-22 13:26 #12 av: kattöga

#11 forts: Hittade detta också i deras villkor under Allmänna begränsningar:

"A.8.2 Allmänna begränsningar
Försäkringen ersätter inte kostnader för:...."

... "komplikationer till följd av sjukdom, skada eller till behandling som annars inte ersätts, förutom vid komplikationer till kastration eller vaccination"

(det är jag som fetstilat)

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2017-05-22 13:33 #13 av: Niseeu

Det är inte alltid försäkringsbolaget går in och då är det viktigt att ha pengar undan lagt för man vet aldrig när olyckan är framme.

Det verkliga tecknet på intelligens är inte kunskap utan fantasi. Citat av Albert Einstein.

Värd för ätstörningar och mag & tarmsjukdomar

Anmäl
2017-05-22 13:34 #14 av: burmamys

#12 Ja men vad bra! Ser det också nu, läste lite för snabbt innan. Bra att de ersätter komplikationer efter kastrering numera! 👍

Anmäl
2017-05-22 16:17 #15 av: ApanAnn

Det allra bästa är att ta över säljarens/uppfödarens försäkring vid köpet. Jätteviktigt att katten är försäkrad så snart som möjligt! (Om du inte har några hundratusen undanstoppade som jävla-skitpengar specifikt till katten, då funkar det utan försäkring)

Har inte säljaren/uppfödaren kattungen försäkrad - backa ur! Vad är det mer de inte har gjort för kattungarna? Det kan gå bra, men det kan gå åt skogen också. Bättre att köpa från seriöst ställe som säljer försäkrade, avmaskade, veterinärbesiktigade, vaccinerade och ID-märkta katter.

Anmäl
2017-05-22 17:53 #16 av: MonicaLagerquist

Snälla TS läs den här artikeln och tänk sen till

http://www.kattstatus.se/sida67.html

S*Blå Katten Cornish Rex & La Perm uppfödning.

Alla katter har ett livsvärde,men alla katter har inte ett avelsvärde.

www.blåkatten.se

Anmäl
2017-05-22 19:47 #17 av: ApanAnn

Väldigt bra artikel! En skitsak i sammanhanget, för det viktigaste är ändå att katten mår bra, är att en katt som får kattsnuva sådär kommer inte kunna försäkras mot eventuella komplikationer som kan uppstå senare. Det blir undantag i försäkringen.

Anmäl
2017-05-22 21:00 #18 av: [Confringo]

 Hoppas jag kan få svar på frågan jag ställde till att börja med istället för att bli dömd för att inte ha köpt en raskatt.

#3 Har tittat på alla katthem som finns i mitt län i över ett år, och det finns inga katter där som passar min situation, alla som varit uppe på deras hemsidor hittils har behövt få gå ut som dom vill, och då jag bor i lägenhet med en stor väg precis utanför i ett katttätt område är det som upplagt för problem.

Anmäl
2017-05-22 21:14 #19 av: [Confringo]

Kanske ska tillägga att hon jag köper av har erbjudit sig att vaccinera, jag trodde det skulle bli stressigt för katten bara om han blev tvungen att åka iväg till vet en gång extra precis innan hämtning, därför jag tänkte att jag kunde göra allt på en gång när han landat lite hemma först. Med tanke på reaktionerna det fick så antar jag att det var en kass idé, så han kommer vara vaccinerad när jag hämtar.

Har fortfarande inte fått svar på frågan, kan jag teckna försäkring innan han är chippad och kastrerad och sedan ändra i den när det är gjort? 

Anmäl
2017-05-22 21:28 #20 av: MonicaLagerquist

Nej du kan inte teckna en hel försäkring på katten om den inte är fullt vaccinerad.

Däremot kan du teckna försäkring även om katten inte är ID märkt och kastrerad.

Det bästa är dock att du ber uppfödaren vaccinera X2 ID märka och besiktiga katten innan försäljningen.

S*Blå Katten Cornish Rex & La Perm uppfödning.

Alla katter har ett livsvärde,men alla katter har inte ett avelsvärde.

www.blåkatten.se

Anmäl
2017-05-22 21:29 #21 av: Pia-69

Skickar med en länk som kan ge dig svar!
För övrigt råder jag dig att ta ett bolag som ersätter sjukdomen Forl! Det gör Sveland eller If.
Båda mina katter har drabbats av Forl och det har blivit dyrt då Agria som jag har till mina katter inte ersätter Forl! Enl. Min veterinär drabbas 70-80% av alla katter av Forl.
http://www.agria.se/katt/kattforsakring/vanliga-fragor-och-svar-om-kattforsakring/

Anmäl
2017-05-22 21:49 #22 av: [Confringo]

#21 Lutar åt Svedea, dom ersätter Forl, och tecknar man innan 4 månader täcker dom dolda fel och en del annat också(+ man får kattunge rabatt), låter ju bra tycker jagTummen upp Första gången jag tecknar försäkring, kan jag göra det innan jag hämtat hem honom så länge han hunnit bli vaccinerad?

Anmäl
2017-05-22 23:31 #23 av: [Confringo]

och innan folk börjar oja sig över att jag ska ha blivit lurad: kattungen jag köpt är resultat av en tjuvparning, men jag är fullt medveten om att det är en huskatt jag köper, hon som säljer har varit uppriktig med det från första början och jag betalar därefter. när jag var där och tittade var alla katter och ungar i hushållet vid god vigör, och om det ändrat sig när det är dags för hämtning (givetvis vid 12 veckors ålder) så blir det inget köp av.

ursprungsinlägget är alltså mina funderingar om vad som skulle vara minst stressigt för katten, blir mycket på en gång med vetbesök, flytta från mamman och sen vetbesök igen så tätt inpå varandra, det är alltså inget säljaren kommit och föreslagit utan min virriga hjärna som sprätter åt alla håll och försöker lista ut vad som blir bäst :)

Anmäl
2017-05-23 00:12 #24 av: ApanAnn

Vad bra att kattungen blir försäkrad innan du får den!

Anmäl
2017-05-23 07:28 #25 av: burmamys

Bra att du förklarar situationen, och att du är mån om vad som är bäst för kattungen! 👍

Minst stressigt för kattungen är om uppfödaren vaccinerar vid 8-9 veckor, sedan vaccinerar igen vid 12-13 veckor och då även chippar och besiktigar. Sedan kan du hämta hem kattungen ett par dagar senare. Låt kattungen landa hos dig i 2-3 veckor, och kastrera hen sedan, alltså när kattungen är 14-16 veckor gammal.

Om ni gör såhär, då kan uppfödaren teckna försäkring på kattungen, som du tar över när du hämtar den.

Det är vad som är bäst ur kattens perspektiv!😊

Anmäl
2017-05-23 07:37 #26 av: MonicaLagerquist

Är det en regitrerad uppfödare som fått en tjuvparning så är den personen skyldig att se till att kattungarna får sina vaccinationer id märks och besiktigas innan de flyttar.

S*Blå Katten Cornish Rex & La Perm uppfödning.

Alla katter har ett livsvärde,men alla katter har inte ett avelsvärde.

www.blåkatten.se

Anmäl
2017-05-23 09:59 #27 av: Belzebubble

Jo, alltså, tjuvparning eller ej - en bra uppfödare veterinärbesiktar och vaccinerar sina kattungar innan försäljning. Jag tror det är det de flesta här reagerar på. Dessutom får du som köpare en dålig "skydd" från lagen om du köper en katt som inte har veterinärbesiktigats. 

Jag fick besikta, chippa och vaccinera vår katt själv när han var 12 veckor. Det gick bra att teckna försäkring redan då också, trots att han kastrerades när han var typ 6 månader. Vi har alltså haft försäkring på honom från dag 1 och det har vi i Folksam. 

Jag har inte exakt 100% koll på reglerna kring det men om du väntar för länge så kan du trots försäkringen hamna i en period där försäkringsbolaget inte ersätter några skador. Man undviker den perioden om man försäkrar ungar, då gäller försäkringen direkt. 

Anmäl
2017-05-23 10:08 #28 av: [Confringo]

#25 Hon vill inte stå för chippning, därav kruxet. Känner inte det är värt att börja tjafsa om, det kostar ju inte många kronor och då gör jag det hellre själv i samband med kastrering när han hunnit landa hemma.

#26 Det är inte en uppfödare, bara en vanlig person vars innekatt hade smitit ut och tagit sig ett tjuvnyp med grannens katt. Helt plötsligt kom det kattungar och hon ger i stort sett bort dom. Självklart dumt att ha en fertil katt som inte ska avlas på, men det är ju tyvärr sånt som händer.

Anmäl
2017-05-23 10:27 #29 av: burmamys

#28 Jag tycker du ska avstå. Om hon inte ens kan göra dessa grundläggande saker när köparen efterfrågar det, då bör du absolut se dig om efter en annan katt.
Om hennes fertila honkatt verkligen smitit ut eller om hon helt enkelt släppt ut henne, det kan du inte veta med säkerhet.

Jag accepterar om någon som t ex avlar råkar ut för en olycka då fel katter parar sig för att den ena t ex lärt sig öppna dörren. Eller att en vanlig person av okunskap inte förstår att en katt kan bli "våldtagen" trots p-piller, och sedan har dålig koll på vad som ska göras innan försäljning. Men även en okunnig person borde gå med på att göra allt som behövs när köparen föreslår det, och sedan sälja kattungarna till självkostnadspris.

Nu verkar hon inte intresserad av att göra det som är bäst för kattungarna, trots att det faktiskt inte handlar om så mycket pengar, och då bör du helt enkelt avstå.

Fortsätt istället att ringa katthemmen, under våren och sommaren brukar de få in en hel del kattungar som folk impulsköpt för småpengar och snabbt tröttnat på.

Anmäl
2017-05-23 12:39 #30 av: [Confringo]

#29 Katthemmen där jag bor är som sagt inget alternativ, kollat på alla deras sidor och facebook i över ett år och det är alltid katter som måste få kunna gå ut+ ett par som måste få bo som ensamkatt. Tänker inte gå kattlös i flera år till bara för att jag skulle få betala chippningen själv nu. Har varit så tomt utan katt och jag har mått dåligt utan sällskapet, så såvida inte kattungen är sjuk när jag ska hämta så kommer jag inte backa ur.

Vad skulle hon ens ha att vinna på att släppa ut katten med flit? Hon säljer ju ungarna för så lite att det knappt ens täcker maten dom ätit under uppväxten, och vaccinationen får dom betala ur egen ficka så dom går ju back.

Känns mer och mer som att jag borde frågat inne på huskatt ifokus istället. Jag har iallafall fått svar på det jag undrade över, synpunkter utöver det behövs inte.

Anmäl
2017-05-23 13:06 #31 av: burmamys

Förstår att du inte vill vänta hur länge som helst.

Men om du betalar för chip och besiktning, vill hon ändå inte göra det? Är väl bättre att du står för de kostnaderna och får det gjort innan flytt, så försäkringen gäller direkt, än ta risken att katten har ett problem som inte upptäcks innan försäljning.

Alternativet, om katthemmen där du bor endast säljer utekatter (jag är ju van att höra motsatsen, att katthemmen endast säljer innekatter med tillgång till kontrollerad utevistelse), är att köpa en raskatt, där du vet att uppfödaren gjort allt rätt. Ibland finns äldre ungar till salu för en billigare peng, likaså f d avelskatter som har kastrerats och inte kan behålla sin ställning i flocken.

Glad att du svarade, det visar att du är mån om att göra det som är bäst!

Anmäl
2017-05-23 16:30 #32 av: [Confringo]

#31 Som jag fattat det kan jag teckna försäkring så länge han är vaccinerad? Så hade tänkt teckna en så den gäller från dagen jag hämtar. Men kan hända jag fattat helt fel från vad folk har skrivit. 

Har funderat på raskatt ett tag med och tittat in mig på ett par raser jag är intresserad av, så tanken är att det förmodligen blir en sån med lite senare så dom har sällskap av varandra. Även tittat in mig på ett par uppfödare när det väl blir dags.

Jag vet ju om att det egentligen inte är bra att köpa huskatter, men jag känner att i det här fallet är det ju iallafall inte fråga om någon som försöker lura folk för att tjäna pengar, annars skulle jag aldrig ens ringt på annonsen till och börja med. När jag växte upp så var det ju ungefär så här, folk fick kattungar oplanerat, man hörde med folk man kände om dom ville ha en katt, alternativt avyttrade för en symbolisk summa, var ju inget prat om försäkringar och sånt då.

 Jag försöker göra det bästa av situationen iallafall. Ska väl inte sticka under stol med att det spelade  in en del att jag haft en så förskräcklig kattlängtan ända sen gammelgubbarna gick bort häromåret, så var ju i stort sett kört när jag fick en liten luddtuss i famnen. Han var den sista som inte var tingad än och det var en barnfamilj (två barn typ 2 år+ en på typ 4) där  som också var intresserade, så fick vara snabb, är ju alldeles för ofta man ser annonser om katter som omplacerats för att det inte funkar med barnen, antingen pga allergi eller ren odräglighet, nån sommarkatt vill man ju inte det ska bli heller.

Känns som jag får förklara mig och försvara mig en del, vill ju inte att folk ska tycka jag är en hemsk människa som köpt en huskatt, kanske onödigt, jag vet inte. Hur som helst så är prio 1 att katten ska få det så bra som bara gårTummen upp

Anmäl
2017-05-23 17:10 #33 av: burmamys

Jodå, du kan försäkra katten utan chip och besiktning, men om det skulle visa sig att han har en skada eller visar tecken på sjukdom när han kommer hem, då kan du inte häva köpet eftersom du köpte honom utan besiktning. Likaså om han lyckas smita ut innan han är chippad och ägarregistrerad kan det bli svårt att hitta honom igen.

Jag tänker bara att om hon ändå kan tänka sig att ta honom till veterinär för den andra sprutan, varför då inte fixa detta också, om du betalar för det?

Förstår att du förälskat dig i den lille, kattungar är så söta att det är svårt att inte falla pladask när man får en liten ulltuss i knät!

Anmäl
2017-05-23 18:34 #34 av: burmamys

Själv skulle jag dock ha svårt att fullfölja ett sådant köp, eftersom jag inte kan blunda för det stora antalet hemlösa katter. Ju mer jag tänker på det, ju svårare har jag att tro på att katthemmen på din ort endast säljer utekatter. Hur många har du frågat? Var i landet bör du?

Anmäl
2017-05-23 18:45 #35 av: [Confringo]

#33 Jag vet faktiskt inte varför riktigt, men jag har fått den uppfattningen att det är lite "det är ju bara en bondkatt" och att dom vill få iväg alla ungarna så snabbt som möjligt eftersom dom skulle på semester, så det är inte så nogaYrar Men så länge han är vaccinerad påverkar det ju inte hälsan på samma vis som att vänta ett par veckor med chippning.

Känns inte värt att tjafsa med dom om, risken att han rymmer på den korta tiden som går tills kastrering är minimal. Kommer ha balkongen innätad, spärrade fönster och jag bor ett par trappor upp, även om han lyckas smita ut i trapphuset måste han nerför trapporna och tajma det så att någon öppnar porten just då. Man ska aldrig säga aldrig så klart men känns så säkert som det går att få, lär inte släppa honom utom synhåll första tiden ändå, förutom när jag soverSomnar

Anmäl
2017-05-24 08:40 #36 av: Belzebubble

Men jag förstår inte varför du inte kan chippa/vaccinera och eventuellt besikta när katten är 12 veckor? Den måste få sin spruta då ändå?

OBS: Kan ha missförstått helt... 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.