02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Royal Canin torrfoder

2017-05-18 14:22 #0 av: arsbn

Hejdär! Om ungefär en vecka ska jag hämta hem min lille ragdollkille! Ska bli otroligt spännande & roligt. 😍

Uppfödaren ger honom just nu mother & babycat torrfoder från Royal. Planen är att jag ska fortsätta ge honom detta + den sorts blötmat hon gett tills att han är 4 månader och då byta till Royals torrfoder Kitten. Hur brukar övergången bli här? Behöver jag göra något? Ex. Blanda matsorterna eller jag kan byta direkt utan att han blir dålig i magen eller liknande?

Anmäl
2017-05-18 14:53 #1 av: Scorpio97

Man bör alltid fasa över när man byter foder, risken är annars att katten blir dålig i magen. Så låt övergången ta typ en månad, eller långsammare om katten reagerar negativt (spyr eller blir dålig i magen). Torrfodren du byter mellan bör dock vara relativt lika så det borde inte bli något problem. Vissa katter klarar av att byta foder direkt, men jag tycker det är dumt att chansa. 

Jag skulle dock rekommendera att välja något annat än Royal Canins torrfoder. Jag rekommenderar BARF, färskfoder eller blötmat (i den ordningen). Problemet med torrfoder är dels att det innehåller väldigt lite vätska, och eftersom katter oftast är dåliga på att dricka vatten så ökar risken för exempelvis urinstenar eller UVI med för lite vätska i fodret. Dom flesta spannmål innehåller dessutom mycket spannmål/vegetabilier vilket ökar risken för övervikt och diabetes hos katten, katter är egentligen rena köttätare. Personligen skulle jag inte ge torrfoder alls förutom någon enstaka kula om dagen som godis, och även då skulle jag välja ett bättre märke än Royal Canin.
Om man inte har möjlighet att ge BARF eller färskfoder så är blötmat av ett vettigt märke ett bra alternativ. Märken som Mjau och Bozita innehåller bara animalier (förutom vissa av Mjaus portionspåsar) och blötmat innehåller mer vätska, och det ökar chansen för en frisk katt :)

Jag ber om ursäkt om du inte ville ha åsikter om fodret, men jag har märkt att många helt enkelt inte tänker på det och jag tycker det är tråkigt när katter får hälsoproblem som kanske hade kunnat undvikits med rätt foder från början. Så jag ville ge lite åsikter ändå :)

Lycka till med din katt!

//Jessie

Anmäl
2017-05-18 16:14 #2 av: arsbn

Tack för svaret! Jag ska absolut fundera över det du sagt här. :)

Anmäl
2017-05-18 18:48 #3 av: Misse_lisa222

Hej,

Jag har också en fråga angående fodret och hoppas det är OK om jag ställer frågan här:) Jag ger min katt torrfoder av märket Pure Natural (for kittens). Hade jag känt till BARF så hade jag självklart köpt det bästa för katten, men ingen i affären nämnde det, vilket slutade med att jag köpte hem en 10kg förpackning torrfoder som jag nu sitter på. (dom i butiken rekommenderade det och därför blev det, det.. men fick reda på nu i efterhand att det är Arkens Zoo:s egna märke (?), varför det är klart att dom själva rekommenderade det. - tycker ändå det är fel, då de borde ha rekommenderat BARF och inte detta!). Men hursomhelst, vill ju ändå ge min katt det bästa, så funderar om jag kan kombinera BARF med torrfoder? T.ex. att han får både och? Eller ska jag slutföra 10kgs förpackningen och sen gå över till BARF (om ett halvår?) eller hur borde man göra..vill ju gärna att han ska få det bästa..

Anmäl
2017-05-18 19:42 #4 av: Pia-69

#3 Som #1 redan sagt, det sämsta våtfodret är bättre än torrfoder! Det finns flera spannmålsfria våtfoder man kan ge om man tycker det verkar svårt med färskfoder! Kolla på zooplus.se eller bitiba.se t.ex! Hade jag varit dig hade jag gett både torrfoder och våtmat tills din "torris" mat tar slut, och sedan gett bara våtfoder. ☺

Cats are like Potato Chips, You can't just have one!
Anmäl
2017-05-19 10:29 #5 av: Kajsas matte

Jag ger mina katter både Royal Canins torrfoder, två olika sorter, men mest för att de gillar det. I övrigt får de bara våtfoder. Den säck med 10 kilo torrfoder som du har rekommenderar jag att du ger i vatten. Häll upp torrfodret i en skål häll på lagom mycket vatten, låt stå en halvtimme så att fodret sugit åt sig vattnet, det gör inget om det finns vatten kvar, då lapar katten i sig det också. Servera! Lycka till!

Anmäl
2017-05-19 10:53 #6 av: MonicaLagerquist

An ska absolut inte blötlägga torrfoder. Det finns alltid mögelsporer i kattmaten och blötlägger man maten så börja de växa. Dessutom blir maten inte bättre för att man blötlägger den Spannmålet försvinner ju inte. Skippa torrfodret och köp vettig blötmat
mjau i mst affären eller bozita i djuraffären

S*Blå Katten Cornish Rex & La Perm uppfödning.

Alla katter har ett livsvärde,men alla katter har inte ett avelsvärde.

www.blåkatten.se

Anmäl
2017-05-19 10:59 #7 av: Pia-69

Ja som #6 säger! Katten kan bli förgiftad av blötlagt torrfoder, min veterinär varnade mig för att göra så!

Cats are like Potato Chips, You can't just have one!
Anmäl
2017-05-19 11:38 #8 av: Limberg

Oj, låter inte bra med möglandet av blött torrfoder. Men borde inte det ta många timmar innan det bildas mögel? Borde väl vara lugnt om katten äter upp allt direkt?

Anmäl
2017-05-19 16:08 #9 av: HundochKatt

#8 Nej, det går väldigt fort. Så fort man tillsätter vatten så börjar mögelsporer frodas lavinartat och kan bli giftigt för katten. 

Som 1 # säger så skulle jag skippa torrfodret helt och hållet och om det är möjligt. En katt behöver vätska genom det de äter eftersom de har bristande törstreflex av naturen. De dricker alltså inte tillräckligt med vatten för att kompensera bristen av vätska i torrfoder. En katt som äter torrfoder kräver minst 0,6 dl vatten/kg kroppsvikt och det kan bli en hel del vätska om en katt väger tex. 4 kg som vuxen. 

Det absolut bästa är ju Barf, som är det närmaste man kan komma det katten är ämnad att äta av naturen. Färskfoder (Mush) är lika bra och även det sämta våtfodret är bättre än all torrfoder, just med tanke på vätskan. Men Mjau hör till det bästa som finns också i vanliga mataffärer, men här får man prova sig fram vad katten äter och inte äter - de kan ju vara ganska så kräsna. Eller bli det med tiden. 

Torrfoder är alltså långt ifrån kattens naturliga mat och duger bara som godis vid enstaka tillfällen, anser jag. Så kan man så tycker jag absolut att man ska välja bort torrfodret för att skona kattens urinvägar. 

Sajtvärd på Teckning iFokus

Anmäl
2017-05-21 09:33 #10 av: Kajsas matte

Min veterinär lär tydligen vara felunderrättad eftersom han gav mig rådet att blötlägga torrfodret när alla min katts tänder (utom hörntänderna) dragits ut. Hon älskar dessutom sitt torrfoder så det blir aldrig mer än högst en halvtimme gammalt. I övrigt verkar hon absolut inte tagit skada på något vis. Men var och en ska naturligtvis handla på det sätt som den finner bäst.

Anmäl
2017-05-21 16:35 #11 av: HundochKatt

#10 Ja, tyvärr är det nog så. En veterinär har ingen gedigen utbildning då det gäller djurens föda. Den utbildning de får är i princip av fodertillverkare såsom Royal Canin och de vill ju sälja sitt foder. Få är de veterinärer som läser på, på egen hand om foder och dess inverkan på djuren. Bara en sådan sak som att veterinärer rekommenderar torrfoder till katter, borde ju alla med liiite kunskap dra öronen åt sig. 

Men det finns några som har utbildning i tex. kattens näringslära, specialiserat sig i det hela och kan då mycket, mycket mer om vad katten bör och inte bör äta. Och det är nog dessa personer man bör lyssna på. Tex Matilda Eriksson på PaleoCat. 

Sajtvärd på Teckning iFokus

Anmäl
2017-05-21 20:07 #12 av: Pia-69

Kanske lite OT men något som jag funderat på ang. spannmål i kattmat, man ger ju inte hästar och kor köttbiprodukter/kött, varför då ge katter som är köttätare av naturen spannmål?? Naturligtvis för att det är billigare och vinsten blir större för foderproducenterna! Stor skandal på bekostnad av våra kära katters hälsa!

Cats are like Potato Chips, You can't just have one!
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.