02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Ute- eller innekatt?

2017-05-10 13:35 #0 av: Belzebubble

Hej! 

Jag går lite fram och tillbaka vad gäller den frågan. Jag har just nu en innekatt som trivs med det. Han tycker om att spana vid fönstret och blir nyfiken när han är ute i sele, men vi tycker han trivs bäst inomhus. Nu kommer vi flytta till en annan lägenhet som ligger i samma område men på bottenvåning. Det ger oss möjligheten att ge honom utevistelse.

Området är bra - om han går rätt. Å ena hållet är det  en fin naturreservat med få rovdjur, men å andra hållet har vi en parkeringsplats och senare trafikerad väg, ca 2 km bort har vi motorväg. Så jag vet inte om han instinktivt kommer leta sig till det skogen eller ge sig ut på äventyr i mer farliga områden? Han har fått prova på att vara utekatt förra sommaren under 10 dagar, då höll han sig alltid nära huset, men det var ute på landet. Vi vågade ha honom ute då han kommer på inkallning. 

Men så är katten lite feg och skygg mot främlingar. Det gör att jag blir ännu mer tveksam om han verkligen kommer trivas med att vara ute. Jag vill ju självklart ha honom i säkerhet och hemma, dessutom vet vi inte om vi alltid kommer bo på så sätt att han kan gå ut, och det skulle vara hemskt om han inte kan vara kvar med oss för att han inte längre trivs med att vara inomhuskatt. 

Så egentligen vill jag ha honom inomhus. Men jag kan inte låta bli att överväga det andra alternativet nu när möjligheten finns. Jag har växt upp med utomhuskatter och tycker att de är egentligen mest lyckliga - men inte säkra alls... 

Vad tycker ni? Bör vi vänja honom vid utevistelse eller låta det vara? I vilket fall som helst tänkte vi vänja honom vid att få gå ut med sele och längre lina när vi är hemma. 

Anmäl
2017-05-10 13:37 #1 av: Hera

Det låter inte som en plats för en utekatt. Så jag avråder från det. Han trivs ju som ni har det nu. Så slipper han bli påkörd, plågad av människor eller gå vilse.

Finns ingen anledning att låta en katt springa vind för våg utomhus.

Anmäl
2017-05-10 13:50 #2 av: Katarina97

Jag tror att de flesta här på ifokus kommer säga innekatt, men jag personligen tror verkligen att de flesta katter trivs bäst om det får springa runt ute i det fria när de vill och vara inne när de vill. Det ligger ju i deras natur att få springa runt ute och busa. 

Men med det sagt så är det självklart inte lämpligt i alla områden, vet ju inte exakt hur området ser ut och känner inte heller din katt, men risken finns ju att han går mot parkeringen eller motorvägen om ni släpper ut honom, även om han med största sannolikhet lockas mer mot skogen. 

Min 16 åriga katt har alltid varit utekatt med lucka så att hon kan gå ut när hon vill, men nu när hon är äldre har hon delvis inte lika stort intresse av att vara ute lika mycket och delvis så känner jag mig för orolig för att släppa ut henne själv, mest för att det finns en annan katt i området som hon bråkar med om den kommer in på våran tomt och den katten är betydligt yngre och därför har min gamla katt nog svårt att försvara sig mot den. Därför är jag alltid med henne när hon är ute, hon går aldrig utanför våran tomt och kommer alltid på inkallning så därför kan jag vara ute med henne och vara i närheten så att jag kan hålla koll utan att behöva ha henne i koppel eller inhägnad. Kanske är det ett alternativ för dig och din katt? 

Anmäl
2017-05-10 14:13 #3 av: burmamys

Jag tycker ni har ett fint tillfälle till att gå koppelpromenader lite oftare (blir ju enklare när man bara behöver öppna dörren), och på så vis ge honom den stimulans som alla sinnesintryck utomhus ger, men på ett säkert sätt. 

Om ni får en liten inhägnad trädgård/gräsplätt till den nya lägenheten så kan det vara ett perfekt tillfälle att bygga en kattgård genom att inhägna med rådjursnät innanför staketet eller häcken, så kan er kille gå ut själv i trädgården men ändå vara trygg. Han får utevistelsen men blir inte van att ströva fritt och kan gå enkelt växla om till lägenhet med balkong om ni skulle flytta igen. 

Med tanke på den näraliggande parkeringsplatsen så tycker jag att ni under inga omständigheter ska släppa ut honom utan uppsikt. Katter har inget trafikvett och kan lätt bli överraskade och överkörda på en parkeringsplats. På en motorväg är hastigheten så hög att katten ofta dör omedelbart. På en parkering är hastigheten ibland så låg att katten överlever men risken är mycket stor att han får så omfattande skador med frakturer och inre blödningar att han till slut avlivas på grund av skadornas omfattning. Resultatet blir detsamma, men med ett större lidande för katten. Så nej - om du är rädd om din katt så släpp inte ut honom utan uppsikt!

Anmäl
2017-05-10 14:17 #4 av: Halvdansken

Inne - i den omgivningen.

Vi har 3 katter som är ute, men vi bor på landet, i slutet av en grusväg, närmsta trafikerade väg ligger 2 km bort. Här finns lite hästhagar och sånt runtomkring.
En parkeringsplats är jättefarlig, en katt som blir skrämd kan gömma sig under en bil.  Inte alla som kollar under bilen innan de kör. 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-05-10 14:52 #5 av: Belzebubble

Okej. Tack! Jag drömmer verkligen om ett eget hus på landet, med 5 km till närmaste granne... Vill ge honom den friheten, samtidigt som jag kan inte tänka mig att inte ha koll på honom 24/7...

Vi har inte möjligheten att bygga kattgård eller näta in balkongen. Provade det nu när vi bor högre upp, men han är en liten klättrare och jag vågar inte lita på min egen konstruktion. 

Han har ju fått gå ut tidigare men han är livrädd för trapphuset. Det var ingen trevlig upplevelse, så som han rev och försökte sticka, enbart för att han skulle få gå ut en liten promenad som ändå gick mest åt att han skulle lugna ner sig efter trapphuset. Jag tror han tyckte att ljudet var konstigt, det ekar så mycket och betongtrapporna låter. Så att ha tillgång till en egen dörr rakt ut mot trädgården är en enorm fördel. 

Jag bodde inneboende hos en kvinna med katt en gång. Den katten hade lärt sig att sätta sig utanför utedörren, då knäppte man bara en långlina på hans sele så fick han ströva fritt i den lilla trädgården de hade. Det är lite så jag tänker mig att vi kan göra. Han får gå ut när han vill - men i sele och lina, och så aldrig längre än gränsen till trädgården. Det är möjligt att han inte riktigt vågar sig gå ut heller, vi planerar att stängsla in trädgården också, men det hoppar han ju enkelt över om han vill. 

Det känns skönt att ändå få "bekräftelse" att man gör rätt, trots att man hade kunnat göra annorlunda. Det är många som släpper ut katter i vårt område, trots närheten till trafiken, så det var lite därför jag tänkte att det kan ju funka, trots att jag egentligen vill något helt annat.

Anmäl
2017-05-10 15:06 #6 av: micki78

I en perfekt värld utan bilar, elaka människor eller rovdjur, eller höga träd eller vassa föremål ute m.m. m.m  så visst fine. Men nu är det inte så. Pga detta skulle jag aldrig låta mina katter vara ute själva. Dom är innekatter och vet inte bättre så dom lider inte. Min brorsdotters katt var ute katt. Hon gick inte långt, hölls sig på gården och så gick hon inte fram till främlingar. Nu är hon borta, och har varit borta över 2år. Vi vet inte vad som hänt eller vart hon är. Så det spelar ingen roll hur skygg katten är mot människor, eller hur långt det är till närmaste väg.  Att ha sin katt ute fritt medför alltid  och oavsett,  en chans att den aldrig kommer hem igen.

Anmäl
2017-05-10 15:08 #7 av: Tyst

Även jag säger innekatt. Jag hade bara låtit min katt vara ute om jag bodde ute på landet med relativt långt från närmsta granne och extremt lite biltrafik.

Orsaken är att jag sett hur folk behandlar katter ute. Jag har sett katter bli sparkade på, trampade på, upplockade och bortburna (när katten tydligt visade att den var livrädd). Jag har sett folk bussa hundar på katter, jag har sett en mycket älskad katt komma hem ena dagen dränkt i bensin med lite av håren på svansen svedda, och andra dagen med brutet ben och brända morrhår. Den katten fick avlivas. Då bodde den ändå i ett lugnt villaområde, med inte så mycket trafik runtomkring, mest pensionärer, och stor skog.

Anmäl
2017-05-10 15:21 #8 av: Hera

#5 Tänk bara på att man inte får ha katt i lina om ni inte är med hela tiden.

Anmäl
2017-05-10 15:24 #9 av: Wellcraft

Inte bara vad katten kan råka ut för utan också vad den kan ställa till med.
Att ha med andras utekatter att göra kan vara riktig pest och förstöra mycket, mycket för era medmänniskor och i värsta fall kan katten attackera folks barn och husdjur, oavsett hur gullig den är mot er.
Man vet aldrig och båda sidorna av myntet måste tas hänsyn till, annars föds onödigt katthat och osämja.

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2017-05-10 15:28 #10 av: Tyst

#9

Håller helt med, på min gård finns tre katter som alla vill äga reviret till exempel. De är fly förbannade på varandra och sitter och vrålar i tid och otid, och slåss verkligen på liv och död. Har många gånger sett dem halta, ha blodiga sår osv. Ena katten har förlorat ögat och halva örat i dessa slagsmål - men det verkar vara hel t okej att bara släppa ut dessa tre katter med varandra i alla fall... Helt absurt.

Anmäl
2017-05-10 16:52 #11 av: Wellcraft

#10 Tyvärr tänker inte många längre, andra katter kan ju precis som du säger också vara en stor fara för en katt.
Speciellt okastrerade som släpps ut.

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2017-05-10 19:21 #12 av: Emmaboy

Håller med om att utekatt innebär för stor fara. För katten själv först och främst, men även med tanke på de djur som katten jagar, de är ju inte en naturlig del i djurlivet och kan ställa till det rätt mycket.

Angående inhägnad kanske vanligt ståltrådsgörstärkt kattnät skulle fungera, om du inte provat det. Det är mjukt och ska hänga rätt löst, just för att det inte ska gå att klättra i.

Anmäl
2017-05-10 19:55 #13 av: Limberg

En av mina katter är utekatt (bor hos mina föräldrar numera). Även fast de bor närmast perfekt i villaområde blandat med ängar och flera hundra meter till asfalterad väg, så har det varit många problem. Han har ofta sår både från slagsmål och växter etc, ibland infektioner. Blivit instängd flera ggr på olika ställen, endast tur att jag hittade honom en av gångerna.

Så jag säger innekatt alla dagar i veckan så länge man inte bor verkligen på landet! Finns skäl till varför utekatter lever dubbelt så kort liv i snitt. Och det går att ge katten ett fint liv inomhus! Mina övriga 2 katter som bor med mig visar ingen som helst vilja att gå ut.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.