01 - Avel, Genetik, Uppfödning

Allergivänliga katter

2017-04-02 14:36 #0 av: SötnosenSantos

Så, jag vet att det inte finns helt allergivänliga katter förutom typ nakenkatt men min pappa är känslig mot katt så jag undrar om det finns någon kattras som är 'snällare' än andra när det gäller allergier?

Anmäl
2017-04-02 14:43 #1 av: Aleya

Det är svårt att säga. För vissa tål inte katter alls av olika anledningar. Kan vara allt från urinen till saliven som man reagerar på. Och sen bara för att man tål en katt när man är allergisk betyder inte det att man kan utveckla allergi mot den senare. Så jag skulle nog vänta med att skaffa katt, för det är ju inte kul att behöva göra sig av med katten för att allergin blir värre.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Värd för Endometrios samt medarbetare för Julen

Anmäl
2017-04-02 14:50 #2 av: PuffBuck

Det där är väldigt individuellt. Det bästa är att din pappa följer med till olika uppfödare och känner av hur det funkar för honom. För som Aleya säger kan man ju vara allergisk mot bland annat päls, saliv och urin.

Anmäl
2017-04-02 16:05 #3 av: nevamisse

Sibirisk katt/Neva masquerade anses vara lite mer allergivänlig, då de har en lägre halt av ett visst protein i saliven som allergiker oftast reagerar på. Det är alltså ingen garanti att en allergiker tål rasen, men en del gör det.

Åk till uppfödare och testa noggrant. Det skiljer sig från katt till katt. Vuxna kastrerade honkatter har vanligtvis minst allergen.

Anmäl
2017-04-03 08:06 #4 av: Mangochanti

Vad är det då som gör att många allergiker kan leva med Sibirisk katt och systerrasen Neva Masquerade? Väldigt förenklat kan man säga att alla katter har olika proteiner i saliven, (men det förkommer även i mjäll, talg och urin).
Bland annat då ett som heter Fel d1 (
Feline domesticus allergen number 1) och det är den allra vanligaste orsaken till att allergiker reagerar på katter

Man räknar med att ca 50% av alla Sibiriska katter har lägre halter av Fel d1 än andra kattindivider, av dessa 50% har ca 15% mycket låga halter. Detta visar hur viktigt det är att testa sin allergi i testhem innan man köper sin katt

Att även den långhårige balinesen skulle vara ett bra husdjur för den som är allergisk låter kanske konstigt för en del, men det är ju så att det faktiskt inte enbart katters päls som orsakar allergier hos människan. Boven är (oftast) ett särskilt protein som finns i katters saliv, och just Neva Masquerade  ochn Balineser utsöndrar mycket mindre av det än andra raser.

Det går alltså inte att säga att alla Sibiriska katter eller Balineser är allergivänligare.

Mina två kattungar av rasen Balines, systerras till Siamesen. Väldigt lättskött päls.

Lycka till!

Anmäl
2017-04-04 09:39 #5 av: VoxBauers

Som tidigare skrivits; man måste testa sig fram! Vissa tål Sibir/Neva bättre medan vissa klarar balines! Vissa tål Cornish Rex eller Devon rex eller La perm! Vissa klarar huskatt och inget annat och vissa klarar Norsk Skogkatt!  Men håller nog mest med #1 om att avvakta med katt!

www.voxbauers.weebly.com

www.cornishrex.se

Anmäl
2017-04-04 11:09 #6 av: Katthemsmatten

Vill också flagga för att det kan vara en dosfråga. Det faktum att du inte reagerar under några timmar hos en uppfödare är inte liktydigt med att du inte kan få allergiska symptom när du ständigt har katten i närheten. Är man kattallergiker bör man definitivt inte skaffa katt. För såväl sin egen som kattens skull.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.