02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Kortison eller kisseri problem?

2017-03-24 17:02 #0 av: trapstile

Har en katthane (raskatt) som jag haft sedan kattunge. Nu fyller han 8 år i maj! Sedan han var 1 år har han stått på kortison mot tarminflammation.  Jag har alltid sagt att jag har två katter på kattlådan då han alltid kissat för två. Ingen har kunnat förklara om det är kortisonet.

Men för nu lite mer än 1 månad sedan började hans kissande ändras.  Han hann inte till lådan och kissade på sig flera gånger på vägen dit. Åkte till vetten som konstaterade UVI-urinvägs infektion men utan bakterier. Men så tre veckor efter detta gick kan säkert 20 gånger på lådan och det kom inget kiss?? Fort akut tillbaka till vetten. Röntgen gjordes, ultraljud gjordes likaså  blodprov. Man gick in i urinblåsan och det var bara blodLedsen i den. Annars visade ultraljudet bara en inflammerad blåsa med förtjocknad. Blodsockret bra, njurar bra, lever bra. Vi skickades hem efter detta...

Men, han är inte bra. Han kissar ännu mer än förut. Jag har bara sett njursjuka kissa så mycket.  Tyvärr  säger vettarna i den här staden att "det finns inget vi kan göra" . Rådet blev att köpa Feliway....

Såklart det inte har hjälpt och så började han fräsa när det kom in i huset.

Har någon nått råd?

Anmäl
2017-03-24 17:10 #1 av: kalindas

Min ena hona hade detta. Kommer inte ihåg vad det kallas, men det kommer ofta på katter som är stresskänsliga eller dricker dåligt.
Det enda tips jag kan ge dej är smärtstillande och inflammationshämmande (Metacam) om han tål det. Dock tror jag inte han får äta det ihop med Kortison. Sen är det att ta bort ALLT torrfoder och enbart ge honom mjukmat/alt. barf.
Blanda gärna i lite extra vatten i maten, så urinblåsan verkligen sköljs igenom.
Efter det är det bara att hoppas på det bästa.
Min Saga blev bättre första omgången, men sen kom det sakta tillbaka och påverkade hennes humör mot de övriga katterna. Så jag lät henne till sist somna in.

Feliway kan hjälpa för den ev. stressen. Men han måst bli av med svärtan och då är det smärtlindring som gäller!

/Elisa

Anmäl
2017-03-24 17:16 #2 av: kalindas

Här är lite info som kan vara av intresse...
http://ex-epsilon.slu.se/911/1/ExamensarbeteFIC.pdf

/Elisa

Anmäl
2017-03-24 17:39 #3 av: trapstile

Åhh. Jättetack! Ska läsa på denSkämtar.

Nån stress har  inte hänt här hemma. De fick jag höra av vetten. Inget har förändrats (utom han då) inget tillkommit. Han har en kattkompis som han bott med i nu fyra år.

Jag  har haft två vattenskålar. Men han har under tiden bara sörplat i sig båda och sedan kissat...Trodde att de var diabetes, men de var de  ju inte. Sedan har han ätit hyperallergent foder nästan hela sitt liv.

Av vetten fick vi höja kortisonet mot inflammationen och då tycker jag att han kissar ännu mer. Jag får hiva ut klumpar ur lådan Ledsen

Det känns tungt det här...

Anmäl
2017-03-24 18:34 #4 av: kalindas

#3
Att han kissar mer kan vara bra. Då det sköljer igenom blåsan. 
Men som sagt, ta bort allt ev. torrfoder och ge burkmat istället.

/Elisa

Anmäl
2017-03-24 19:07 #5 av: Pia-69

Du kanske ska prova att ta bort kortisonet? Jag läste att UVI kan orsakas av medicinering!

Icke-bakteriella orsaker till urinvägsbesvär

Även om bakteriella infektioner är den vanligaste orsaken till blåskatarr, finns det fortfarande ett antal icke-bakteriella orsaker som gör att du kan få besvär i urinvägarna.

Cats are like Potato Chips, You can't just have one!
Anmäl
2017-03-24 20:33 #6 av: trapstile

Nu är de ju så olyckligt att han har kronisk tarminflammation och ätit kortison sedan han var 1 år. Han kan tyvärr inte vara   utan det har jag provat. Sedan tål han endast Hypo allergenic maten i torr och får ibland våt form. Vetten sade att det är bra då den innehåller  S/O index vad det nu innebär. Tyvärr finns inget annat att byta till...

Anmäl
2017-03-24 20:45 #7 av: Pia-69

Tål han inte våtmaten? Våtmat är bättre än torrfoder ur alla aspekter!
Har du konsulterat flera veterinärer eller har du bara varit hos samma i 8 år? Det kan ju ha utvecklats andra mediciner/metoder än kortison mot kronisk tarminflammation?

Cats are like Potato Chips, You can't just have one!
Anmäl
2017-03-24 21:55 #8 av: annzoo

har han testats mot Giardia eller tritrichomonas? tänkte om det kunde vara grundproblemet av diagnosen från början.

Kortison kan öka urinmängden och de finns en hel del biverkningar vid långvarigt bruk. Har ni (med veterinären) testat fasa ut kortisonet och se om problemet kommer tillbaka?  Det finns något snällare kortison har jag för mig men vet inte om de även ges till katter

Anmäl
2017-03-24 22:08 #9 av: Pia-69

Jag hittade en tråd i ett forum om katt med mag/tarmproblem, där kanske du kan få lite ideer om vad du kan prova för att få bukt med din katts besvär!

http://naturalcat.forum24.se/naturalcat-about270.html&highlight=

Cats are like Potato Chips, You can't just have one!
Anmäl
2017-03-25 09:08 #10 av: trapstile

Det gör mig ledsen att höra att folk inte försöker förstå vad kronisk tarminflammation är. Då ska jag berätta vad "mattes lilla hjärta" fått utstå med. Jag fick hem honom från en storuppfödare när han var 11 veckor. Från dag 1 sprutade diaren o han bajsade ca 8 gånger. Fick ligga inne otaliga gånger för uttorkning. Uppfödaren gick under jorden o rättegång skedde. Under tiden försökte man ge vit fisk,ris o all möjlig skonkost till min katt. Men det blev värre av både fisken o potatisen...Veterinärerna var handfallna. Giardia o Tritrichomonas tester gjordes. Inge resultat. Inga parasiter. Så kom jag äntligen till en superbra veterinär som var mag o tarmspecialist som föreslog skopi. Dvs både fram i bak. Innan dess hade han fått Flagyl o antibiotika utan resultat.. Skopin gjordes när han var 8 månader. Resultatet var kraftig kronisk tarminflammation plus foderintollerans mot bland annat fisk o kyckling... Kortison blev givet plus Hypoallergent foder och jag fick en helt nästan frisk katt!!!
Under årens lopp har han faktiskt varit utan kortison ca en och en halv månad. Mer vågade jag aldrig riskera.
Tyvärr kom en smäll när han var 6 år då han slutade även tåla det hypoallergena fodret han åt då dessa djur kan utveckla sådant. Så jag fick testa ett annat. De tål han o äter i torr form o ibland burk då det är för dyrt.
Det finns en annan medicin som heter Salza..pyrin nånting. Den vsrt också svindyr. Kortisonet är det billigaste mot livslång behandling som i hans fall.
Efter alla undersökningar hans första år och det som hittills fungerat är jag glad varje dag som han finns. Men som sagt de nya kisseriproblemen får vi se hur de går med.
Som 8 månaders fick han även epilepsianfall o fick äta medicin mot det en kortare tid. Anfallen försvann nästan helt efter kastreringen o stör honom inte längre.
Men han är utredd för sin mage tilräckligt o jag vill egentligen fortsätta känna glädjen att få ha honom ett tag till...

Anmäl
2017-03-25 13:30 #11 av: kalindas

Jag skulle tro att BARF hade fungerat bra till honom. Kortisonet kanske han aldrig blir av med, men ett rent BARF foder tror jag hade gjort susen. Dvs. om du får honom att äta det. 
Försök i vilket fall som helst att enbart ge honom mjukmaten av allergifodret, detta för att ta hand om hans urinproblem. Torrfoder är inte bra, men de svullnaderna i blåsan.
Tänkte på hans epilepsi...
Fick han den i vaket eller sovande tillstånd?
Om det var i vaket tillstånd så skulle jag gissa på att det inte är epilepsi utan vad inom hund kallas cecs.
Min hund har detta och får kraftiga kramper i samband med fel mat eller stress. Han är alltid vaken och medveten vid dessa kramper. Sen jag gått över till ett bra färskfoder helt utan kolhydrater i är hunden i det närmaste frisk! 
Tyvärr är det svårare att hitta bra färdiga färskfoder till katt. Men jag tror Mush nu mera har ett fullfoder som inte innehåller kyckling. Värt att prova på honom.
Men annars ge honom mjukmaten och inte torrfodret av allerigfodret.

Här står info om cecs på hund. http://www.cecs.se/

/Elisa

Anmäl
2017-03-26 10:31 #12 av: trapstile

Foderintolleranta hundar och katter  tål i princip INGET inte äns BARF. Varför de då måste äta hyperallergent foder (tort eller vått) är för att det är hydroliserat d v s det är  så nedbrutet att tarmen inte känner igen det. Tarmen känner då inte att det är kyckling eller älg. BARF är ju egentligen bara rått foder om det så är fisk, älg eller vildsvin... Så då tål inte tarmen detta. I det vilda skulle dessa djur som har foderintollerans och kronisk tarminflammation dött, tyvärr.

När det gäller hans epilepsi så är han utredd där också. Han hade sina kramper i både  vaket och somnat tillstånd. Men han var aldrig medveten. Av de vi såg då var det kanske 7-8 kramper om dagen och han blev helt slut av dem.  Så när han var 9 månader låg han mest utslagen och sov.

Visst är det så att epilepsi kan förhindras även hos människor (beroende på var skadan sitter i hjärnan) med hjälp av  grönsaker och annan mat!!

Men men det var ju hans urinblåse problem kontra kortison som min tråd handlar omSkämtar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.