02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Försäkringsfunderingar Katt

2017-03-22 20:03 #0 av: Tjeja

Hallå!

Har ju blivit med en till kisse här i februari. En raskatt som är senior, dvs hon är mer än 10 år gammal. En hona som är kastrerad och märkt givetvis! :)

Nu har förra ägarens försäkring gått ut och jag skall bestämma mig för om jag skall ta över den gamla (från Agria) eller teckna en annan/ny försäkring i något annat bolag! Grubbel! Hjälp mig!

Nu har min första kisse som är huskatt sedan tidigare också redan Agria och jag har personligen aldrig haft några problem med dem. När han hade svalt ett vasst föremål och skadat magen för några år sedan var försäkringen min räddning! Då på den tiden var jag student och hade skral ekonomi. Idag har jag jobb och ekonomin är betydligt bättre i grunden. 

Men.. när jag nu skall skaffa försäkring till honan som är raskatt fick jag en chock över försäkringspriserna!!! De är mer än dubbelt så dyrt att försäkra henne som huskatten, och då skall vad jag förstår, Cornish vara en väldigt frisk ras förhållandevis!?

För att få en likvärdig försäkring med motsvarande villkor som huskatten har så kostar det närmare 3000:-/år. 

Med tanke på att huskatten under sina 13 levnadsår behövt akut veterinärvård som försäkringen täcker och betalar ut ersättning för en enda gång, så känns det väldigt dyrt att betala 3000:-/år som med stor sannolikhet inte kommer att behöva utnyttjas.(Det är ju det som är poängen med försäkringsbolag som gör att de kan tjäna pengar förstås, om alla utnyttjade försäkringarna lika mycket som de betalade skulle inget försäkringsbolag ha råd att erbjuda någon försäkring så klart, det fattar jag med.)

Men idag när jag har bättre ekonomi, för ifall något akut skulle inträffa, så känns det lite som att det är onödigt att lägga pengarna där de aldrig kommer tillbaka, när jag istället skulle kunna lägga undan tex 75 000 (högsta försäkringsbelopp något bolag jag hittat erbjuder) och använda de pengarna som "försäkring" ifall raskissen skulle råka ut för något akut. (då räknar jag inte in seniorkontroller, vaccinationer etc i den summan utan den motsvarar försäkringen och övrig "vård" går på vanliga hushållsbudgeten där kissarnas behov räknas med som "fasta regelbundna avgifter".)

På det sättet är jag också säker på att pengarna finns där och täcker även de saker en eventuell försäkring har undantag för (som tex forl eller annat som kissen tidigare haft problem med).

Samtidigt som jag tänker och funderar över detta och tänker eget "katt-nöd-konto" till raskatten så vrider det sig lite i magen på mig. Jag är så för att man skall ha sina djur försäkrade! För mig är det en statusgrej jag vill förmedla till alla kattägare att katten är värd och skall ha! Ungefär lika självklart som vaccinationer och märkning! .. Men då är det ju ändå så att detta handlar om pengar och inte om saker som inte kan ersättas med ett annat minst lika gott alternativ.

Så vad tänker ni andra? Hur hade ni gjort om ni haft möjligheten att lägga undan högsta möjliga försäkringsbelopp till er katt/katter på ett eget "katt-nöd-konto"? Varför väljer du som du väljer i så fall? 

Tacksam för att få bolla funderingarna med er andra och hoppas att några av er orkar svara och resonera lite runt detta! Glad

Om man ändå skall välja försäkring så står det för min del just nu mellan att behålla Agria eller att teckna ny med Svedea som verkar erbjuda bättre försäkringsvillkor, men då har jag ingen erfarenhet av dem om de krånglar mycket. 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-03-22 21:08 #1 av: Pia-69

För egen del så skulle jag inte våga vara utan försäkrade katter (har 2 raskatter)eftersom det har blivit en del turer till veterinären av olika orsaker.
Men däremot din ide om att lägga undan pengar har jag också tänkt eller ska jag göra.
Jag har redan nu ett "reparations" konto till sånt som kan gå sönder typ tvätt eller diskmaskin, och tanken är att jag ska börja sätta in en slant varje månad till ett "kattkonto".
Dessutom har Agria höjt självrisken till 1900kr, var med en av katterna till vet förra veckan och det kostade 2000kr så det kunde jag ju inte ta på försäkringen, men hade jag haft ett "kattkonto" att ta ifrån så hade det ju inte svidit lika mkt i plånboken! 😣😊

Cats are like Potato Chips, You can't just have one!
Anmäl
2017-03-22 22:21 #2 av: Uppkatten

Jag har väl egentligen ingen bestämd åsikt, men tycker att man bör betänka att det ofta är med ökande ålder som krämporna kommer.

Anmäl
2017-03-22 22:51 #3 av: Tjeja

Ja som du skriver och ändå ha en typ grundläggande försäkring har jag också tänkt på. Men då skulle det handla om att de skulle kunna ersätta mycket mer än jag kan lägga undan. Men eftersom raskatten är så gammal som hon är sjunker ersättningsnivåerna så man får betala mer i självrisk och får färre "problem" ersatta om de uppstår.. 

Agria har som högst 120 tusen men skall premien man betalar bli rimlig får man en självrisk på 5000 i alla fall...  Då gäller det för ett enskilt besök eller behandling, inte upprepade som det gärna kan bli om kissen blir sjuk på något vis.

Då försvinner ju hela poängen ändå med försäkringen lite granna.

Jag är så kluven just nu. För Agria har flera undantag men kan ge högre försäkringsbelopp som kan vara behjälpligt.  Svedea's  täcker mer saker så som Forl tex, vilket agria inte gör. Men deras högsta belopp är 75 tusen men en självrisk på 4500.

När jag inga pengar hade var det min enda räddning med försäkring. 1700 kr/år kunde jag avvara. 

I det här fallet kostar det mer än 3000 kr att försäkra raskatten på samma nivå självrisken är ändå saftig nog att de flesta veterinärbesök är billigare att betala själv.  Bara om det blir en inläggning eller operation kommer jag kunna ha nytta av försäkringen. Men hur ofta går en enskild behandling på mer än 75 000 kr? Tittar man på Agrias egna statistik och prisexempel för ingrepp är det sällan enskilda operationer kostar över 25 000... 

Usch.. ekonomiskt är ett konto med 75 000 klart bättre i alla händelser. Skulle kissen få en sjukdom som kräver lång/livslång behandling som tex struma eller cancer blir ändå de stora summorna uppdelade på många mindre summor vid många tillfällen.  Eller har jag helt missförstått det finstilta hos Agria? 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-03-22 23:46 #4 av: Em_

Jag hade mycket väl kunnat spara ihop en större summa när jag slutar plugga. Tycker det är viktigare att ha en plan för vilka behandlingar man skulle kunna tänka sig att göra på katten och att ha ett realistiskt sätt att finansiera de. Fördelen med att spara själv är ju att pengarna finns kvar om katten inte blir sjuk. Å andra sidan, om man jämför så tar det 25 år att spara ihop 75 000 om man lägger 3000 kr/år själv. Lägger man 3000 kr i månaden tar det 2 år. 

Anmäl
2017-03-23 05:56 #5 av: Tjeja

Tack alla som svarar och bollar med mig! 💕

#2 Precis krämporna ökar med åldern.. och med dem undantagen i försäkringen. Så som jag läst det täcker ingen av dem de vanligaste åldersrelaterade och rasrelaterade krämporna etc utan till sist är det mer som en olycksfallsförsäkring kvar efter alla undantag. Å då måste man ju ändå stå för alla andra krämpor själv..

#4 Jag behöver inte spara ihop någonting jag har pengar över från en bostadsförsäljning. Frågan är snarare om jag skall spara pengarna på kattkonto eller stoppa in de extra i nya bostadslånet utöver de ordinarie amorteringarna. Vilket givetvis bra att göra också men långt ifrån något nödvändigt.

Alltså... frågan är, hur stor hjälp och nytta kan man egentligen ha av en föräkring på en gammal katt som knappt något bolag vill ge någon täckande försäkring för?
Jag vill ha bästa möjliga skydd för mina kissar. Och i nuläget är pengar inget problem i sig. Men vill inte heller slänga massa pengar i sjön bara för att liksom.
Skulle velat prata med någon som kan försäkringsreglerna bra som kan ge råd utan att enbart vara ute efter att sälja försäkring utan tänker vad som faktiskt gör bästa möjliga hjälp till min kisse om behovet uppstår.
Jag vill ju inte stå utan pengar ifall kisse blir dålig som försäkringen inte täcker. Då är ju det man betalat slängt i sjön och kisse får i alla fall ingen hjälp liksom.

Hittar jag en försäkring som täcker allt skulle det vara värt mer liksom. Men mycket pengar som ger lite tillbaka känns inte värt det om man står utan hjälp ändå när det krisar sig.

(Jag förstår att jag har ett "lyxproblem" för många här nu. Jag hade inte heller den här möjligheten innan och då fanns inget annat alternativ än försäkring. Men nu har jag möjligheten att välja bästa möjliga skydd för min kisse upp till 75 000. Och vill förstås använda det så klokt som möjligt för kisses skull.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-03-23 07:38 #6 av: Pia-69

#5 Jag kommer att öppna ett Investeringssparkonto som jag ska använda som "Kattkonto", jag har redan öppnat ett sådant som är ämnat för pensionen. Då växer ju pengarna som man sätter in, numer så är det ju nästan ingen ränta på vanliga sparkonton och ibland ingen alls! Prata med din bank så hjälper dom dig säkert att hitta en bra sparform till dina pengar, kolla länken om ISK konto jag skickar! Får idéGlad 

https://www.swedbank.se/privat/spara-och-placera/investeringssparkonto/#!/

Cats are like Potato Chips, You can't just have one!
Anmäl
2017-03-23 09:25 #7 av: Tjeja

Tack för tipset! Ska kika på det!😊

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-03-23 12:38 #8 av: Silvestris

De flesta kattraserna ligger i Agrias premiegrupp 3 (det finns 4, grupp 1 är billigaste gruppen).

Jag har haft Agria 17 år och de flesta katterna är kvar där, men jag håller på att byta till Svedea (tar in nya katter där och flyttar över resten till hösten) eftersom Svedea täcker lite fler saker till ungefär samma pris. Just tandvård är viktig för mig även fast jag än så länge inte har haft den typen av problem på mina katter.

Anmäl
2017-03-23 12:39 #9 av: Katthemsmatten

Personligen tycker jag man ska ta två saker i beaktande:

  • Kan jag på kort tid få fram 60.000.- om katten blir sjuk (har för mig att det är max för sjukvårdsförsäkringen).
  • Det försäkringsbolag man väljer ska ha fullvärde även för gamla katter (=över 7-8 år) och beloppet får inte sjunka i takt med att katten åldras. Mig veterligt så är det bara Agria som har detta. Men jag kan ha fel och att det nu finns fler bolag med samma villkor.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2017-03-23 13:50 #10 av: flis

Har man tillräckligt med pengar sparade till veterinärbesök finns det ingen anledning att betala för försäkring. Det viktigaste är väl att man kan betala för den vård som kan behövas. Personligen skulle jag inte utsätta mina äldre katter för stora operationer som medför lång rehab.

Anmäl
2017-03-23 18:14 #11 av: nevamisse

Jag har båda katterna försäkrade i Agria, med deras högsta veterinärvård på 120 000kr.

Dock kostar inte deras försäkringar så mycket, de är unga och jag har inte tillräckligt mycket pengar undanstoppade till katterna. Har man tillräckligt mycket pengar undansatta till just katterna, så tycker jag inte man måste ha försäkring, sålänge man kan betala för den vård de ska ha.

Anmäl
2017-03-23 22:57 #12 av: Tjeja

#8 Ja, det är just det att Svedea täcker fler saker än agria gör som fått mig fundera på dem.

#9 svedea minskar inte ersättn etc med åldern.
Jag tycker det låter skumt bara

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-03-24 17:42 #13 av: jollycox

#9 Agria, sveland, moderna och svedea sänker veterinärvårdsbeloppet när katten blir äldre. Folksam och dina försäkringar sänker. (Var så i höstas iallafall)

Anmäl
2017-03-24 20:30 #14 av: Tjeja

OT: (Oups... Fniss.. ber om ursäkt för mitt inlägg i #12!.. började svara #8 och sedan somnade jag... måste ha skrivit andra stycket halvt i sömnen drömmandes eller något och skickat iväg det, för jag vet inte själv vad jag ansåg var skumt? Galen)

#13 Svedea gör i alla fall reklam för att de just inte sänker veterinärvårdsbeloppet med åldern..  Agria har heller inte sänkt veterinärvårdsbeloppet i försäkringen som jag har till hankatten. Däremot har premien/priset för försäkringen stigit för varje år med Agria på grund av kattens ålder.

Men tecknar man en helt ny försäkring åt en gammal katt hos något av bolagen kan man inte teckna lika höga ersättningsbelopp utan att det kostar förfärligt mycket och en massa undantag adderade till villkoren. Det jag lyckats läsa mig till i alla fall.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.