02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Så himla trött på öronskabb

2017-03-13 14:58 #0 av: Belzebubble

Vi har varit hos veterinär 3 gånger nu, och han har blivit behandlat med Stronghold två gånger sen december. Sista besöket var för att jag ville vara säker på att det var borta. Och jo, det tyckte veterinären. Och nu har det gått en månad och katten har smutsiga öron igen... Katten har inte haft någon kontakt med en smittad katt sen december, och det var då han fick det. Har ni några förslag på hur man kan bekämpa det? För som sagt, Stronghold funkar inte. Vi fick rengöringsmedel hos veterinären och hon tyckte att det var en bra idé att rensa öronen dagligen, så det är det vi gör nu. 

Sen så har jag frågat henne om öronskabb kan smitta till hundar och fick ett svar att nej, det kan det inte. Men läser man på nätet så får man en annan uppfattning. Jag hämtade hem en valp förra veckan och vill verkligen inte ha båda smittade, då medicinen funkar ju inte. Oberörd

Anmäl
2017-03-13 17:32 #1 av: Mison

Byt veterinär omedelbart. Så okunnig får inte en veterineär vara. Den bör du faktiskt anmäla
Öronskabb smittar mellan djuren. Får 1 djur hemma skabben, så ska alla behandlas. Utöver det så måste man städa hemma för att få bort allt. Allt som är textil framför Allt, behöver en bra genomgång

Anmäl
2017-03-13 18:55 #2 av: Belzebubble

Det var faktiskt till och med två olika veterinärer på två olika mottagningar. Får snart slut på veterinärer att fråga. 

Det värsta är att de tar ju ändå ca 700 kr för en "undersökning" där de kikar snabbt i öronen och gissar sig fram. Det visade sig att första användningen av Stronghold användes felaktigt för att vi fick fel instruktioner (tyckte veterinär nr 2), så fick ju upprepa den - och köpa medicinen på nytt.  Blir bara så trött på det, jag ser ju att min katt har det jobbigt och jag kan inte hjälpa den. 

Vi tvättade allting efter förra behandlingen. Och med allting menar jag sängkläderna, för det var det enda som gick att tvätta i tvättmaskinen, resten dammsög vi och torkade så gott det gick... Tänker på soffan och katträdet framför allt, för det är där han "hänger". 

Anmäl
2017-03-13 23:40 #3 av: PuffBuck

"Det värsta är att de tar ju ändå ca 700 kr för en "undersökning" där de kikar snabbt i öronen och gissar sig fram." Va?! Har det inte tagits prover?Förskräckt

Jag tycker att du ska byta veterinär i vilket fall som helst! Det borde väl finnas en specialist på öron någonstans? Du har knappast slut på veterinärer om du har frågat två olika. Kika längre bort! Jag måste själv åka 4 timmars tåg med ett marsvin till specialist snart..Pustar

Annars, om det nu är skabb, tror jag att du kan badda öronen med olja för att kväva odjuren, fast det kanske inte är så smart att mixtra med.

Anmäl
2017-03-14 07:07 #4 av: Pia-69

Jag har en kompis som använder fästingmedel, typ Frontline i öronen mot skabb på sina katter! Kanske är nåt du kan prova. Får idé

Jag googlade lite och hittade denna tråden, finns tydligen fler som använder fästingmedel mot skabb! Glad

https://www.flashback.org/t1232862

Anmäl
2017-03-14 07:22 #5 av: Belzebubble

#3 De kollade endast med en liten apparat som jag glömt vad den heter. Tror den fungerar som en mikroskop. Den första gjorde det, den andra tyckte att det såg rent ut utan den. När jag bad om ett prov så sa hon att det kan vara svårt att få tag på en när man försöker "fånga" en för undersökning.

Jag har ju inte några problem med att betala men då vill jag ha bra vård, speciellt om jag ska betala flera gånger för samma sak. Det var lite av en skämt att jag får slut på veterinärer - men dessa två är de jag alltid har känt mig bekväm med, så jag känner mig besviken. :(

Det är just det, vill inte experimentera på egen hand egentligen, men det är så jobbigt att Stronghold inte tog. Inte så konstigt i och med att vi fick felaktiga instruktioner.

Jag tror vi ska försöka få ut en recept utan att behöva åka in med katten igen.

#4 Ja, jag hörde om Frontline, men är osäker om det verkligen är tryggt att sätta det i kattens öron? Stronghold ska ju droppas i nacken.

Anmäl
2017-03-14 16:18 #6 av: PuffBuck

#5 Okej, då förstår jag bättre. Jag förstod att priset var oviktigt och att du syftade på att du inte får något för valutan, så att sägaGladFår du inte rabatt för återbesök ens? Dåligt.

Jag har själv varit inne med Leo 2 gånger för att han kliat sig och då topsade de öronen och kollade i labb för att jag bad om det, men det kanske är motsvarande att göra som de gjorde hos din veterinär. Jag har börjat med fårtalg, för de hittar ingetYrarFunkar inte det ska jag göra allergiutredning på egen hand, för några veterinärfoder blir det inte.

"Misstänker man att katten har öronskabb ska man boka tid hos veterinären för undersökning. Veterinären kontrollerar vanligen i mikroskop eller med hjälp av förstoringsglas om det rör sig om skabb. Öronskabb kan i vissa fall förväxlas med öroninfektioner, varför det är viktigt att säkerställa att det verkligen rör sig om skabb.

I samband med att katten får öronskabb uppstår ofta bakterie- eller svampinfektioner beroende på att det kan uppstå sår i örat efter skabbdjurens framfart och likaså i ytterörat då katten kliat sig. Det är viktigt att se till att katten får behandling så fort som möjligt, dels för att skabbdjuren ska hinna föröka sig så lite som möjligt och dels för att infektioner inte ska hinna uppstå eller hinna få ordentligt fäste i örat"

http://www.katt.nu/veterinar/kattsjukdomar/oronskabb-hos-katt/

Det står även bra om behandling under "Behandlingen numera".

Från Agria: "Vanligen behandlas öronskabb genom noggrann rengöring av öronen och inflammationsdämpande örondroppar. Diagnosen ska dock alltid ställas av veterinär som också ordinerar behandling av skabben som ibland kan vara svår att få bukt med."

http://www.agria.se/katt/artiklar/sjukdomar-och-skador/oronskabb-hos-katt/

Kanske du ska pröva att kväva ohyran med något fett för att lindra klådan?

Jag tänker på om det skulle vara något annat.. De kanske borde ta odling och blodprov för att kolla att det inte är infektion eller svamp? För då hjälper ju inte läkemedel mot parasiter. Svamp kontrolleras i mikroskop genom att man droppar färg på provet och det ska då få en viss färg, tror lila. Jag skulle iallafall se till att de gjorde alla möjliga undersökningar för att utesluta möjliga orsaker. Det kan vara ganska många saker, trots allt.

Anmäl
2017-03-14 20:37 #7 av: Belzebubble

Nu åkte jag in till veterinären ändå. Vi slapp ta med oss djuren iallafall, veterinären var tillräckligt schysst för att endast skriva ut recept, så vi hoppas på att behandling nummer tre med Stronghold hjälper. Nu ska vi behandla med några veckors mellanrum och med rätt mängd, så det blir förhoppningsvis rätt. 

Om detta inte funkar så får vi kräva en mikroskopisk undersökning så de får ta prover, inte bara kolla i örat. Det kan som du säger röra sig om något helt annat, även om smutsen i örat påminner om öronskabb. Katten har faktiskt inte kliat eller skakat på huvudet, det gjorde han innan vi behandlade honom förra gången. Men vi ger det ett försök till iallafall och hoppas! 

Vet ni hur viktigt det är med att tvätta allt? Jag kan tvätta sängkläder och filtar i varmare temperatur, men soffan och hans katträd blir svårare. 

Anmäl
2017-03-14 22:43 #8 av: PuffBuck

#7 Jag kan bara utgå ifrån när mina marsvin behandlades mot marsvinsskabb/sellnic. De fick Stronghold och behandlades en gång varannan vecka i 3 omgångar. Preparatet droppades i nacken utan att gnuggades in. Alla marsvin jag hade hemma behandlades. Jag tvättade all inredning med Virkon S och höll dem åtskilda i 4 timmar. Du kanske skulle kunna spreja Virkon på möbler som inte går att tvätta och torka av med trasa efteråt så att inget pulver är kvar?

Jag tycker det låter vettigt att köra på en till behandling eftersom det har blivit förändring efter de tidigare, men det skulle kanske vara smart att behandla samtliga pälsdjur i hemmet.

"Öronskabb
Katter som går ute drabbas ofta av öronskabb och det är inte omöjligt att även innekatter blir smittade om de kommit i kontakt med ett smittat djur. Symptomen är att katten börjar klia sig i öronen. Öronskabben ser ut som kaffesump eller snus, och rengör du örat med en bomullspinne ser du små bruna ”kulor”. Öronskabb är lätt att åtgärda men kontakta din veterinär för råd om lämplig medicinering."

http://www.sverak.se/att-ha-katt/lite-om-sjukdomar-defekter/

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.