00 - Allmänt kattprat

La Perm

2017-03-08 17:55 #0 av: Tildis

Hej,
Jag och min familj funderar på sikt (om ca 2 år) att skaffa katt då vår yngsta dotter blivit 4 år. Jag har fastnat för La Permen för dess temperament, friska hälsa samt deras pudellika päls! Är La Perm en passande ras för en barnfamilj och som nybörjarkatt och ensamkatt? Jag tror att en kattras som är "lagom" i det mesta skulle passa vår livsstil och personligheter. Jag har haft en sheltie (minicollie) som trodde hon var katt:) så djurvana har jag. Kan man ha endast en La Perm? Vi arbetar båda två om dagarna samt logistik med förskola etc så katten kommer vara en del själv mitt på dagen. Vi bor i villa med stor tomt, men spontant tänker jag mig en innekatt som kan vänjas vid sele för utgång ibland, främst den varma delen på året. Skulle oroa mig annars för kattens säkerhet då vi bor nära en skola med en del bilar som hämtar/lämnar elever.
Sover Lapermen på natten eller är det röj och lek? Har läst lite och förstått att de är mkt sociala individer, vilket är jätte trevligt, men är de väldigt "på/klängiga" hela tiden eller går de undan ibland för att de själva vill vara ifred? Vad är er erfarenhet? Hundlika är de lite har jag läst, men kan man uppfostra dem på liknande sätt. Tänker tex om man kan lära dem att inte springa ut genom en öppen ytterdörr, eller vara uppe på bordet när man äter etc. Hur ska vi tänka kring val av kön? Kattunge eller vuxen (pensionerad) katt kanske?

Vi vill ta reda på så mkt fakta som möjligt innan ett ev La Permköp! Så berätta gärna om din LaPerm😊

Det blev många frågor:)

Anmäl
2017-03-08 18:09 #1 av: MonicaLagerquist

Smart val av ras.

Har du sett att det finns en avdelning här inne på I focus speciellt för rexade katter.

http://rexkatter.ifokus.se/

Vart i landet bor ni?

Ni är välkomna hit och hälsa på mina La Permer.

Jag har tre stycken just nu.

Att lära en kat att inte springa ut genom en öppne dörr blir nog inte lätt. En katt är en katt och ingen hund.

Mina katter är på bordet och de får de,men inte när vi äter.

På diskbänken får de inte vara. Dock får de ligga på bänken ovanför diskmaskinen när den går för då är det ju varmt där.

Man kan ha en La Perm men man ska komma ihåg att den sover hela dagen då ni inte är hemma och är pigg och vill leka när ni kommer hem.Inte alltid så kul om man är hungrig och trött själv.

S*Blå Katten Cornish Rex & La Perm uppfödning.

Alla katter har ett livsvärde,men alla katter har inte ett avelsvärde.

www.blåkatten.se

Anmäl
2017-03-08 18:12 #2 av: Tjeja

Hej Tildis! 

La Permen tillhör gruppen Rexkatter! Här på Ifokus finns det väldigt engagerade rex- och LaPerm uppfödare. 

Fast de håller till mer på deras sida här på i fokus, så mitt tips är att du

skriver samma inlägg igen och frågar på rexkatter.ifokus.se !

Lycka till! Skrattar

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-03-08 18:40 #3 av: Tildis

Tack för tips och info! Ja självklart blir det till att aktivera en katt som varit hemma själv! Tror dock det inte blir så stor utmaning med två barn som hittar på sina små upptåg i hemmet och säkert får en katt "vara med" på ett hörn. Under uppsikt givetvis😊Letar mig till Rexsidan!

Anmäl
2017-03-08 18:53 #4 av: Tildis

Monica, vi bor i Täby norr om Stockholm! Så snällt av dig att bjuda in mig att besöka dina Katter😊
Hälsningar Matilda

Anmäl
2017-03-08 19:12 #5 av: MonicaLagerquist

#4

Vi bor i Örsundsbro straxt utanför Uppsala.Ni är så välkommna.

S*Blå Katten Cornish Rex & La Perm uppfödning.

Alla katter har ett livsvärde,men alla katter har inte ett avelsvärde.

www.blåkatten.se

Anmäl
2017-03-09 19:37 #6 av: molbojse

Nu svarar jag generellt och inte specifikt om just La Permen.

Katter är, precis som hundar, individer. Vissa är mer engagerade i att tränas än andra. Vår ena katt (huskatt) blir helt tossig om jag tar fram klickern. Han älskar att klickerträna och han kan flera stycken tricks :D Han har lärt sig att om vi går ut/in eller ska ta in/ut saker i lägenheten så stannar han i hallen. Om dörren öppnas och jag kliver åt sidan vet han att han får gå ut om han har sele på sig :) Så det går visst att lära katter sånt :)

Vi har totalförbud mot att vara på diskbänken/spisen och jag säger bestämt "nej!" och "gå ner" till bägge pojkar om de är där. De hoppar snabbt ner och den ena behöver jag oftast bara blänga lite på så hoppar han ner. De får vara överallt annars men förbud att sitta på bordet om vi äter. Det gäller alla ytor, inklusive soffbord och skrivbord (äter oftast där).

Anmäl
2017-03-10 12:11 #7 av: Tildis

Tack Molbojse för din input😊! Så som du beskriver din vardag med katterna skulle jag vilja ha det👍

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.