00 - Allmänt kattprat

Skaffa katt

2017-03-08 12:31 #0 av: Wommis

Hej!
Ska skaffa katt för första gången och funderar på att skaffa 2 hankatter. Är nybörjare och samlar just nu information så jag ka göra ett bra val.
Funderar på dessa raser någon som har erfarenhet av dem och kan beskriva hur de är? Har läst lite om varje ras på diverse sidor men vill gärna höra folks personliga erfarenheter
Norsk skogkatt
Ragdoll
Birma
Sibirisk katt
Turkisk angora
Kom gärna med andra förslag också! :)

Anmäl
2017-03-08 12:43 #1 av: Katthemsmatten

Som huskattägare sedan mer än 40 år kan jag inte ge dig några råd angående de raser du undrar över. Det enda jag kan säga är att det heter Norsk Skogkatt. Inget s i mitten, alltså. Får du syn på en annons där man säljer skogSkatter ska du dra öronen åt dig för då är det inte någon seriös uppfödare, utan någon som prånglar på okunniga köpare mer eller mindre långhåriga huskatter. Du ska f ö inte köpa någon katt som annonseras som x% si och y% så. För det första kan man inte veta hur många % av någon ras det finns i föräldrarna, för det andra är alla katter som saknar stamtavla huskaktter. Oavsett om de kostar tiotusentals kronor eller kanske bara några få. %-katterna är f ö mycket sällan vaccinerade, avmaskade, veterinärbesiktade heller. Också något att vara uppmärksam på den gången du köper kattl

Mitt förslag är att du besöker ett katthem och lär känna en katt som behöver ett nytt hem. Men du bestämmer själv hur du gör.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2017-03-08 13:35 #2 av: burmamys

Hej, jag undrar lite mer vad det är du söker hos en katt?

Håller med om att det finns många hemlösa katter och att det absolut är en god gärning att välja en sådan, men jag tycker det även är bra att stödja seriös raskattsavel, då det är dessa uppfödare som drivit på utvecklingen av katters rättigheter.

Jag har själv burmakatter, och tycker de är underbara! Burmakatter är aktiva, mycket sociala och nyfikna individer, som knyter an mycket starkt till sin familj, både de tvåbenta och de fyrbenta. Burmakatter kräver ingen pälsvård, fäller minimalt och är rent allmänt mycket lätta att sköta, men de är aktiva och busiga och behöver sällskap av en annan katt. Nu har du ju redan tänkt köpa två, så då skulle burma kunna fungera väldigt bra!

Jag har skrivit en artikel om att köpa katt, med all den information jag hade velat ha innan jag köpte mina katter. För enkelhetens skull klistrar jag in hela artikeln här:

Drömmer du om att köpa en katt eller två? Men vill fatta genomtänkta beslut för att allt ska bli så bra som möjligt, både för dig och för dina nya vänner? Då hoppas jag att denna lilla guide kan vara till nytta för dig, så att det efterlängtade kattköpet ska bli precis så underbart som du drömt om!

Det första du bör ha tänkt igenom är om du verkligen har tid, pengar och engagemang för att ta hand om katten under hela dess liv. En katt kostar inte bara i inköp, utan den behöver mat, minst en men gärna två kattlådor, möjlighet att klösa, klättra och leka, försäkring, årliga vaccinationer, hälsokontroller och veterinärvård vid behov. Katter lever relativt länge jämfört med många andra sällskapsdjur, och det är inte ovanligt att de blir 15-20 år gamla. Det är också viktigt att din familj eller partner är med på idén, katter är känsliga för vår sinnesstämning och mår dåligt om det blir bråk i familjen.

Men om du tänkt igenom allt detta, då återstår att fundera över följande:

  • vilken typ av katt du vill ha,
  • var och hur du ska köpa din katt,
  • hur du känner igen en extra noggran uppfödare,
  • vilka förberedelser som behövs innan du får hem din nya familjemedlem, och
  • hur du bäst introducerar din nya familjemedlem

VILKEN SORTS KATT PASSAR MIG BÄST?

Raskatt eller huskatt?

Fördelen med att köpa en raskatt är att du vet vad du får, och du stödjer en seriös kattavel. Raskattklubbarna har varit med om att driva på en positiv utveckling som ökat kattens status och värde. En raskatt har ett specifikt utseende som finns beskrivet i rasens standard, och med detta följer också ett mer eller mindre typiskt beteende.

Eftersom du läser på Burma ifokus gissar jag att du är nyfiken på burman? Burmakatter är väldigt sociala och sällskapliga, de är aktiva, lekfulla och väldigt nyfikna. Jag älskar de här charmiga, interaktiva katterna som alltid är intresserade av vad deras människor gör! 

Burmakattens typiska beteende tycker jag finns fint beskrivet här:

http://www.burmaklubben.com/index.php/burman/info/13-en-sammetskladd-liten-ligist

Och burmakattens standard kan du läsa om här:

http://www.burmaklubben.com/index.php/burman/rasstandard

Alla katter som saknar stamtavla är huskatter. Detta alldeles oavsett hur de ser ut, eller vilka föräldrar de har. För att en katt ska vara en raskatt måste dess föräldrar vara raskatter med stamtavla, antingen av samma ras eller med i ett planerat och godkänt utparningsprogram, och kattungen ska vara registrerad och stambokförd i det kattförbund som uppfödaren tillhör, och ha egen stamtavla.

Det finns idag ett enormt överskott av huskatter, och en följd av detta är att våra katthem svämmar över av hemlösa katter. Eftersom huskatter saknar stamtavla vet man inte deras bakgrund mer än max ett par generationer, de kan därför se ut och bete sig på väldigt olika sätt, och det är svårt att veta hur den lilla kattungen kommer att bli som vuxen. Om du hellre vill ha en huskatt rekommenderar jag att du köper en hemlös huskatt från ett katthem.

Vuxen katt eller kattunge?

Kattungar är fantastiskt söta, men det kan ändå vara värt att fundera på om en kattunge passar dig bäst, eller om du hellre bör köpa en vuxen katt.

Genom att välja en vuxen katt får du en katt vars personlighet redan är utvecklad, vilket gör det lättare att hitta en katt vars personlighet passar dina önskemål. En vuxen katt har inte fullt så mycket överskottsenergi och äventyrslust, och kommer inte att riva ner och tugga på saker och hoppa överallt i samma utsträckning som en kattunge. Du missar kattungens galna, söta och roliga upptåg, men katten kommer ändå att knyta an till dig precis lika starkt som om den kom till dig när den var liten. Burmakatter är aktiva och lekfulla hela livet, så du kommer inte att få tråkigt!

Fördelen med att välja en kattunge är att du får leka och gosa med en vansinnigt söt liten varelse som bjuder på underhållning dygnet runt (med sovpauser då och då), och du får följa kattens utveckling från söt liten parvel till vild tonåring och sedan mer mogen vuxen katt. Du bör dock vara beredd på att det är full fart med oräkneliga hyss och busiga upptåg från det att kattungen närmar sig fyra-fem månader tills den är ungefär två år gammal.

En katt eller två?

Fördelen med att köpa två katter är att katterna har varandra, att leka och brottas och mysa med på katters vis. Särskilt en mer aktiv kattras som burma kan bli ganska påfrestande som ensamkatt, du bör då vara beredd på att umgås med och aktivera din katt flera timmar varje dag. De flesta uppfödare är därför ganska bestämda på att rekommendera att man köper två, om det inte redan finns en katt eller undantagsvis en kattvänlig hund i hushållet. Burmakatters stora sociala behov gör att de kan bli olyckliga om de inte får en likasinnad kompis att leka med, tvätta på och sova med. Det innebär inte att relationen till dig som människa blir lidande, snarare tvärtom. Du kommer alltid att vara den mest spännande individen för dina katter, och två nöjda och tillfredsställd katter blir ett underbart sällskap.

Jag rekommenderar absolut att du bör skaffa två katter när du väljer burma, men det går oftast bra att köpa en burma och komplettera med en aktiv och social katt från ett katthem.

VAR HITTAR JAG MIN KATT?

En raskattunge från en seriös uppfödare

Jag tycker detta är det bästa och säkraste alternativet för att köpa katt! Om du väljer att köpa en raskattunge från en seriös uppfödare får du en katt med stamtavla (och alltså känd härstamning), som har fått båda sina vaccinationer för kattsnuva och kattpest, är id-märkt med chip, registrerad i kattförbundet som uppfödaren tillhör, och som blivit socialiserad och uppväxt på bra foder enligt förbundets krav på uppfödning. Uppfödaren bör ha en avelsförsäkring inklusive 3 års doldafelförsäkring, samt individuell försäkring på kattungarna som köparen tar över vid försäljningen.  

Du får möjlighet att träffa kattungarnas mamma, och ibland även pappan. Kattungarna socialiseras på ett genomtänkt sätt, så att de är vana vid de aktiviteter som förekommer i ett hem och är bekväma med kloklippning och annan hantering, och vana att bli hanterade av olika människor. Uppfödaren kan också berätta om kattungarnas personligheter, och om du är intresserad av utställning kan du få hjälp att välja den kattunge som verkar mest lovande (dock går det inte att veta säkert, det är alltid en kvalificerad gissning).

De flesta kattungar säljs vid 12-16 veckors ålder, men det händer även att äldre ungar är till salu på grund av att deras nya ägare ångrat sig, kanske för att någon i familjen är allergisk. Kattungen ska alltid vara besiktigad inom en vecka innan försäljningen. Vid försäljningen ska säljaren skriva överlåtelseavtal och ägarändringsblanketten ska fyllas i och skickas till ID-registret. En burmakattunge kostar idag (2016) omkring 7.500 -9.500 kr.

Det finns flera kattförbund, men i Sverige är SVERAK det största och sorterar under det internationella förbundet FIFE. Andra internationella kattförbund som har uppfödare i Sverige är t ex TICA, WCF och CFA. Genom att söka efter en uppfödare som är ansluten till ett erkänt kattförbund så vet du att uppfödaren följer grundläggande krav på uppfödningens kvalitet. Här kan du se vilka lokala kattklubbar som sorterar under SVERAK: http://www.sverak.se/bli-medlem/sverak-klubbar/

Burmaklubben har följande avelsrekommendationer: http://www.burmaklubben.com/index.php/avel/avelspolicy

På Burmaklubbens hemsida hittar du dels en lista över uppfödare, och dels en ständigt uppdaterad lista över födda kattungar: http://www.burmaklubben.com/index.php/kattungar/fodda . Länkar till uppfödarens hemsida gör det enkelt att surfa runt och jämföra de olika uppfödarna!

Försäljning av katter regleras av konsumentlagen och konsumentköplagen, och katten räknas då som en vara precis som en soffa eller en dammsugare. När en privatperson köper en katt är det konsumentköplagen som gäller, vilket i korthet innebär ett större skydd för köparen som anses vara i underläge gentemot den kunnigare säljaren/uppfödaren. Här kan du läsa mer om vad lagen säger när det gäller köp av katt: http://www.sverak.se/wp-content/uploads/2015/05/Inlagan-2015-1-Katten-och-lagen.pdf

Men du kanske föredrar att köpa en äldre katt? Eller hoppas på att få ett lägre pris hos en privatperson på Blocket?

En äldre omplaceringskatt från en seriös uppfödare

Det händer då och då att uppfödare måste omplacera en katt som är pensionerad från avelsarbetet (ofta vid 3-5 års ålder), eller en katt som måste flytta på grund av osämja i kattflocken. En sådan katt har ofta mer könstypiskt beteende än en katt som blivit kastrerad tidigt, men i regel är detta ett ganska säkert sätt att köpa en väl hanterad katt med alla papper i ordning. Se till bara att få veta varför katten omplaceras, om den har svårt att leva med andra katter, strilar eller har andra problem som är viktiga att känna till. Katten ska självklart besiktigas av veterinär innan försäljningen och överlåtelseavtal ska skrivas. För att slippa karenstid och undantag i försäkringen bör du ta reda på vilken försäkring katten haft hos uppfödaren samt om den fått veterinärvård, och för vad. En vuxen katt brukar säljas billigare, men priset varierar beroende på kattens ålder, ev problem, m.m.

En hemlös katt från ett katthem

Om du har möjlighet att ta hand om en hemlös katt från ett katthem så gör du en riktigt god gärning! Det finns alldeles för många hemlösa katter som söker ett eget hem. Personalen på de seriösa katthemmen brukar ha god kunskap om de katter de placerar ut, och även vara tillgängliga för råd och stöd efter att katten flyttat hem till dig. Katten ska vara vaccinerad, id-märkt med chip, och kastrerad. Ett sätt att kolla om katthemmet är seriöst är att se om det är ett No Kill –katthem och samarbetar med SVEKATT (http://www.svekatt.se/). Det du bör tänka på är att många katter som varit hemlösa är mer eller mindre skygga, och de kan ha varit med om jobbiga händelser som skapat specifika rädslor, men det finns även de som är precis lika tama och keliga som en vanlig katt. Prata därför med katthemspersonalen om vilken typ av katt du har möjlighet att ta hand om!

En kattunge från en privatperson

Jag anser att man under inga omständigheter bör stödja oseriös avel, vilket det är när privatpersoner bestämmer sig för att ta en kull på sin katt, utan att följa kattförbundens regler för avel. Anledningen är oftast att man vill tjäna pengar på försäljningen, utan att stå för de tester, avgift för parningen, kattungarnas registrering, vaccinationer och andra kostnader som ingår i seriös avel. I en del fall har man helt enkelt låtit honan gå ute och bli parad av någon okänd hane. Eftersom föräldradjuren inte är testade är risken stor att kattungarna bär på någon genetisk defekt, och ibland bär de på virus eller parasiter. Och oavsett vilka rasinslag katten påstås ha, så är det en huskatt du köper så länge den inte har en korrekt stamtavla. Det förekommer även hemsnickrade ”stamtavlor” så be att få se den digitala stamtavlan på kattförbundets hemsida för att vara säker. Köp inte från dessa oseriösa människor, alldeles oavsett hur söt kattungen är! Detta är som tur är ovanligt inom burmarasen även om det förekommer ibland.

En omplacering från privatperson

En omplacering från en privatperson innebär en chansning. Det finns tyvärr många exempel där den som adopterar en katt från privatperson blivit lurad, då säljaren ljugit om att katten har stamtavla och försäkring, och/eller inte berättat om sjukdomar och beteendeproblem hos katten de vill sälja, detta oavsett om de kräver ett högt pris eller gärna prutar på Blockets obligatoriska femhundring. Om du funderar på att köpa en omplacering från privatperson, se till att få se alla papper i förväg, kräv att katten blir besiktigad hos veterinär innan försäljningen, och skriv överlåtelseavtal. Här hittar du SVERAKS blankett för överlåtelse av katt.

http://www.sverak.se/wp-content/uploads/2015/05/Overlatelse_1006.pdf

Om du är extra noggrann och vill hitta en uppfödare som också är det, finns det några saker du kan hålla utkik efter.

EN EXTRA NOGGRANN UPPFÖDARE

Extra noggranna uppfödare har ofta uppfödardiplomering, vilket innebär att denne har gått SVERAKs kurs för uppfödare: http://www.sverak.se/klubbmedlem/uppfodning/uppfodardiplomering/  

En påläst och kunnig uppfödare kan också ha läst en kurs eller två från Pawpeds academy: https://pawpeds.com/pawacademy/courses/g1/g1info_se.html

Allra viktigast är att uppfödaren gör ett gott jobb i sin avel. En seriös uppfödare anser jag har ett väl genomtänkt avelsprogram med fokus på hälsa. Hen väljer föräldradjur omsorgsfullt utifrån temperament och typ, och ser till att de är obesläktade i helst 6-8 generationer. Be att få se kattungarnas stambok i SVERAK eller Pawpeds så kan du själv välja flera generationer än de fyra som alltid visas i pappersversionen. Föräldrakatterna bör vara testade för GM2, Hypokalemi och även testade för FIV/FELV (som förekommer hos alla katter) och skannade för HCM (som inte ens är vanligt hos just burma). Om en amerikansk burma används bör den vara testad för burmese head defect. Uppfödaren bör även testa sitt katteri för parasiter och andra smittor, vanligast är Tritichomonas Foetus och Giardia.

Uppfödaren är en person du ska kunna vända dig till med dina frågor för råd och stöd, helst under hela kattens liv. Om du vid ett senare tillfälle blir tvungen att omplacera dina älskade katter kan uppfödaren ofta vara till hjälp tack vare sitt nätverk och förfrågningar om att köpa en äldre katt.

Katterna bör leva som familjemedlemmar hos uppfödaren, och bli väl omhändertagna. I detta ingår att ge dem en god kost, och idag vet vi att barf/färskfoder och blötfoder är mycket bättre för kattens hälsa än torrfoder. Om man ger torrfoder ska detta helst vara ett komplement. Dock är maten en stor kostnad för uppfödare som har många katter. Uppväxtmiljön ska inte vara smutsig eller alltför stökig, och nya katter i katteriet bör isoleras och testas innan de får vara med de andra katterna.

En extra noggrann uppfödare känner sina katter och kattungar, är kunnig i rasens egenskaper, temperament och standard, och tar sig tid att fråga ut och lära känna kattungespekulanterna för att kunna matcha kattungarna med rätt köpare, med kattens bästa i fokus.

Jag ser det också som positivt om uppfödaren är mån om att själv välja vilka katter som ska få användas i avel. Detta kan hen göra genom att kastrera sällskapskatter innan försäljning. Det innebär att kattungen är lite äldre när den säljs, ofta 16 veckor. Men då slipper du ta katten till veterinär för kastrering, och du vet att uppfödaren är noga med att själv få välja vilka kattungar som ska få användas till avel. En del uppfödare kan istället avtala om att ersätta dig för kastrering mot uppvisande av kvitto, eller muntligen rekommendera att du kastrerar din sällskapskatt och neka köpare som de misstänker kan vilja ta kull på en katt uppfödaren anser bör ara en sällskapskatt.

FÖRBEREDELSER

När du äntligen valt ut och tingat dina framtida familjemedlemmar är det några saker du kan förbereda medan du väntar!

Försäkring

Det finns idag många olika försäkringsbolag som erbjuder försäkring för katt. För mig är det viktigt att ersättningen inte sänks när katten blir äldre, eftersom risken att katten får krämpor ökar just när den blir gammal, och att så många som möjligt av de vanliga hälsoproblemen ersätts. Om du vet att du inte har så stora marginaler i din ekonomi kan det även vara viktigt att titta på hur stor självrisken är, och hög procent av den faktiska kostnaden du dessutom eventuellt behöver betala. FORL är en tandsjukdom som få försäkringsbolag ersätter, just för att den är så vanlig bland alla katter (huskatter och raskatter), och kan därför bli en kostsam historia. Här kan du se en översiktlig jämförelse över de flesta (alla?) försäkringsbolagen och deras villkor:

http://www.konsumenternas.se/forsakring/olika-forsakringar/om-kattforsakringar/jamfor-kattforsakringar

Toalett

En katt är ett renligt djur, och gör ogärna ifrån sig utanför lådan. Men en jobbig lådsituation innebär att även mindre stressmoment för katten kan leda till felkissande och felbajsande. Välj i första hand det som katten är van vid sedan tidigare. Optimalt för en katt är dock att ha tillgång till två stora, öppna lådor per katt, och de ska vara väl fyllda (10-15 cm tjocklek) med finkornig sand som är oparfymerad och känns mjuk under tassarna. Den lerbaserade kattsanden är dock inte miljövänlig, så om du är en miljövän bör du välja träbaserad pellets eller kattströ.

Klösmöbel

Alla katter måste få möjlighet att klösa! För att skona dina möbler bör du redan innan katten kommer införskaffa en eller flera rejäla klösmöbler. Tänk på att det är viktigt att välja stabila klösmöbler med tillräckligt stora liggplatser, och som har långa stammar som tillåter katten att sträcka ut sig i hela sin längd när den klöser. En stabil klösmöbel har grova stammar på minst 11 cm diameter, med långa skruvar inne i stammarna. Kattens No 1 är ett märke som håller hög kvalitet, men du kan även söka på ”klösträd för stora katter”.

Du bör även placera klösmöbeln på för katten lämpliga ställen. Vid fönster, så katten får en spännande utsikt att titta på när den vilar på de högt belägna liggytorna, och centralt i rummet där ni ofta är, för där kommer katten att vilja markera sin tillhörighet. En klöspåle vid soffan är därför en god investering!

Leksaker

Alla katter har behov av att jaga, dvs leka! De flesta katter uppskattar mest att leka med fjäder-, tyg-, eller lädervippor som är fästa med ett elastiskt snöre på en pinne, så du kan svinga eller dra vippan förbi katten och utlösa dess jaktinstinkt. Burmakatter är väldigt nyfikna, aktiva och lekfulla långt upp i åren och behöver få leka med dig minst en gång varje dag. Köp gärna några olika leksaker, vippor, bollar, mjuka djur att tugga på, men köp inte alltför mycket innan du vet vad just dina katter faktiskt gillar. Tänk också på att inte ha alla leksaker framme hela tiden, för då kommer katten att tröttna på dem. Göm leksakerna på ett säkert ställe, och låt några i taget ligga framme. Interaktiva leksaker passar också väldigt bra för nyfikna och aktiva katter som gärna undersöker allt de kommer över. Det gäller även papperskassen du bär hem din mat i, en kartong katten kan hoppa ner i, och mycket annat! Förbered dig på att umgås mycket med dina katter och upptäck tillsammans med dem vilka de bästa leksakerna är!

Mat

Att flytta innebär en stor omställning för din katt, och därför bör du alltid ge den samma mat som den fick hos uppfödaren under ett par veckor upp till en månad. När katten landat ordentligt i sitt nya hem kan du börja att försiktigt fasa över till den mat du föredrar. Idag finns det en ökande medvetenhet om att katter är strikta köttätare, som inte tål kolhydrater så bra, och vi vet även att katter har dålig törstreflex och därför behöver få i sig vätska genom maten. Du kan läsa mer om kattens näringsbehov här: http://www.kattstatus.se/sida50.html . Att basera kattens kost på torrfoder innebär alltså att den får i sig en del eller mycket kolhydrater, och väldigt lite vätska. Jag rekommenderar att du utfodrar din katt med barf (biologiskt anpassad rå föda) som du blandar själv eller köper färdigt från t ex MUSH vaisto cat. På bilden barf bestående av köttben, hjärta och lever.

Men det går även bra att ge katten blötfoder av god kvalitet, som t ex Mjau eller Bozita. Se gärna denna tråd för mer information om val av lämpligt foder: http://katter.ifokus.se/discussions/56b256718e0e74460c0007d9-riktigt-bra-mat-till-din-katt

 Introduktionen

När det är dags för din nya familjemedlem att flytta in är det viktigt att du gör introduktionen på ett skonsamt sätt. En ensam kattunge eller två kullsyskon, som är väl socialiserade och nyfikna och självsäkra, som burmakattungar från en uppfödare brukar vara, och som kommer till ett hem utan andra katter, behöver oftast ingen särskild introduktion. Men se till att vara hemma första dagen eller dagarna, ställ matskål, vattenskål, och kattlåda inom några meter från varandra i det rum där du först släpper ut katten/katterna. Visa var lådan och maten finns, och låt dem själva gå på upptäcksfärd! 

Om det redan finns en eller flera vuxna katter i hemmet, är det bra om kattungen får ett eget rum att utgå ifrån, och där du kan stänga in den om de vuxna skulle bli väldigt osäkra eller sura. Låt också de vuxna katterna få egentid utan kattungen, och ge lika mycket uppmärksamhet till de vuxna och till den lilla.


Om du introducerar en vuxen katt till ett hem där det redan finns en eller flera vuxna katter, då behöver du ta det väldigt långsamt och försiktigt, det gäller även sociala katter som burmakatter. Dela av ett eller (om möjligt) några rum till de nya och stäng med vanlig dörr i början, tills den nya har landat, åtminstone ett par dagar. Ta sedan bort dörren eller håll den öppen, och sätt upp kompostgaller emellan, så de kan se och lukta men inte röra. Flytta en filt eller liknande mellan katterna så de får bekanta sig med varandras doft. Om de fortfarande fräser på varandra kan du låta katterna byta rum med varandra regelbundet tills de inte längre fräser när de ser varandra. Testa sedan att leka och ge dem mat på var sin sida av kompostgallret, När de inte längre visar någon stress eller irritation kan du äntligen släppa ihop dem!Skrattar

Källor:

http://www.kattstatus.se/sida50.html

http://www.burmaklubben.com/index.php/burman/info/13-en-sammetskladd-liten-ligist

http://www.burmaklubben.com/index.php/burman/rasstandard

http://www.sverak.se/bli-medlem/sverak-klubbar/

http://www.burmaklubben.com/index.php/avel/avelspolicy

http://www.burmaklubben.com/index.php/kattungar/fodda

http://www.sverak.se/wp-content/uploads/2015/05/Inlagan-2015-1-Katten-och-lagen.pdf

http://www.svekatt.se/

http://www.sverak.se/wp-content/uploads/2015/05/Overlatelse_1006.pdf

http://www.sverak.se/klubbmedlem/uppfodning/uppfodardiplomering/

https://pawpeds.com/pawacademy/courses/g1/g1info_se.html

http://katter.ifokus.se/discussions/56b256718e0e74460c0007d9-riktigt-bra-mat-till-din-katt

http://www.konsumenternas.se/forsakring/olika-forsakringar/om-kattforsakringar/jamfor-kattforsakringar

 http://www.kattstatus.se/sida51.html

http://kattbeteende.se/kattguider/katterna-ar-osams-introduktion-av-ny-katt 
Anmäl
2017-03-08 14:03 #3 av: Wommis

Oj va mycket bra information! Tack så mycket för artikeln! :)
Söker en katt som passar inne. Som är sällskaplig, nyfiken och vill vara med oss här hemma och se vad som händer. Får gärna vara kelig och ligga i soffan och sängen ;) inte allt för superaktiv. Dock vet jag ej hur aktiv jag vill ha ännu då jag fortfarande letar runt och funderar En familjär ras heltenkelt som vill vara med sina medlemmar :) Men tar gärna emot tips på vad som är bra som nybörjare om någon har nån annan idé:)

Anmäl
2017-03-08 15:10 #4 av: burmamys

Tack så mycket! Glad att du vill vara väl förberedd!

Utifrån det du skriver så tycker jag (men jag är ju lite partisk) att två burmahanar låter perfekt! 

Burma, siames, oriental och korat är de mest sällskapliga katter du kan hitta! Av dessa är burma något lugnare än de övriga, och möjligen den mest sällskapliga. Sover i sängen och ligger i knät så fort tillfälle erbjuds, och ibland annars också!Skämtar Hankatter är oftast lugnare än honkatter, och hos burma är könsskillnaden oftast mycket tydlig. Hanarna är större, lugnare och ibland även mer benägna att slänga sig framför fötterna och rulla runt, samt klättra upp i knät i tid och otid, än honorna.

Men det är som sagt en aktiv kattras, som springer kattrejs och gärna hoppar upp på alla höga platser i hemmet. De behöver leka varje dag, ha en likasinnad kattkompis, och få delta i familjens aktiviteter (bädda sängen, vattna blommorna, m.m., m.m....) för att vara riktigt nöjda. 

Här har jag beskrivit hur jag uppfattar burmarasen:

http://burma.ifokus.se/articles/587d14518e0e7455060008a8-ar-burma-ratt-kattras-for-mig?discussions-1

Varmt lycka till i ert letande!Glad

Anmäl
2017-03-08 15:34 #5 av: MonicaLagerquist

Köp en La Perm

De är väldigt trevliga.

S*Blå Katten Cornish Rex & La Perm uppfödning.

Alla katter har ett livsvärde,men alla katter har inte ett avelsvärde.

www.blåkatten.se

Anmäl
2017-03-08 15:35 #6 av: Lindzey100

Jag har erfarenhet av ragdolls och norska skogskatter. Norska skogskatter gillar att vara ute mycket. vissa norska kan också vara lite osociala. Ragdolls är väldigt lata och sällskapliga. Alla katter är olika å så men det är min erfarenhet iaf. ^^

Anmäl
2017-03-08 15:57 #7 av: MonicaLagerquist

36

Det finns ingen ras som heter Norska skogskatter.

Rasen heter Norsk Skogkatt och de trivs ypperligt inomhus och ute under kontrollerade former.Sele eller rastgård.

S*Blå Katten Cornish Rex & La Perm uppfödning.

Alla katter har ett livsvärde,men alla katter har inte ett avelsvärde.

www.blåkatten.se

Anmäl
2017-03-08 18:26 #8 av: [[pimey]]

6# skoGkatt och nej de är bra inomhuskatter

Anmäl
2017-03-08 19:01 #9 av: burmamys

Till TS - av de raser du nämnde finns ju Ragdoll Ifokus och Norsk Skogkatt Ifokus. Har du kollat där? Du är också varmt välkommen att titta in på Burma Ifokus. Och så finns det Rexkatter Ifokus, Britter Ifokus, Maine Coon Ifokus, Sphynx Ifokus, Siames Ifokus.

Tänkte också på att om du gillar burma men tycker de verkar lite för aktiva, så finns ju burmilla, som från början är en korsning mellan burma och chinchillaperser. Om du googlar Burmilla Ifokus så hittar du deras numera inaktiva sida, där det finns en hel del information om rasen.

Anmäl
2017-03-09 10:42 #10 av: micki78

#3 Allt det du skriver i #3 stämmer in på Heliga Birman. Min birma är just så som du beskriver, en helt underbar katt.

Anmäl
2017-03-09 12:18 #11 av: nevamisse

Vi har två st Sibirisk katt/Neva masquerade. De är innekatter och trivs bra med det, väldigt sociala, nyfikna, gosiga (kan ligga i knäet i timmar och eller vara med och titta på tv). Några lek-race per dag. Lättskött päls. 

Anmäl
2017-03-09 13:20 #12 av: molbojse

När vi letade kompis till Plus så tittade jag också på norsk skogkatt, ragdoll, sibir/neva masquerade, birma och maine coon. Insåg sen att dessa katter är bara medelaktiva och vi behövde ha en extremt högaktiv katt.
Jag utgick först och främst från vad Plus behövde (du har ju ingen annan katt att ta hänsyn till så du kan hoppa över det), sen vad jag sökte som ägare, och sen började jag kolla runt därefter :) Jag var mest inne på att omplacera en raskatt som avlats färdigt eller av någon annan anledning inte ska bo kvar hos uppfödaren. Hade kontakt med en kvinna som hade en Maine Coon men det blev inget med det. Vi slutade med en till huskatt istället, från Föreningen 9 Liv Östergötland :)

Personligen känner jag lite att de mesta du kan hitta i en specifik ras kan du även hitta i en katthemskatt (adoptera INTE bebisar från Blocket, big nono!) även om det kanske tar lite längre tid innan du hittar dina vänner. Det enda jag egentligen tycker avgör om man ska köpa en raskatt eller huskatt från katthem är om du vill avla eller inte, och i vissa väldigt få fall utseendet. Du får livslång support från både uppfödare och katthemmet, både huskatter och raskatter kan ställas ut, både katthemmet och uppfödaren vet på ett ungefär vad det är för temperament på katterna och vad som kan passa, vilken katt du än väljer så stödjer du heller inte köksaveln :) Finns massor av kattungar på katthemmen och om 3-4 månader kommer det krylla av dom i varenda box. Genom att adoptera en raskatt stödjer du en seriös avel, genom att adoptera en huskatt från katthem hjälper du till att rädda ett liv (i det här fallet tycker jag båda är lika bra).

Av de raser du nämnt så utgår jag från att du söker en medelaktiv katt, någon som kanske gärna är med och leker och kan hålla igång en stund men inte en som löper amok 23 av dygnets 24 timmar. De flesta av de raser du nämnt kräver pälsvård även om den är relativ. Vad jag hört om skogisen och ragdoll så har den väldigt lättskött päls, trots längden.

Anmäl
2017-03-11 21:47 #13 av: [Cinderella.]

#4 Att skriva att Burma, siames, oriental och korat är dom mest sällskaplig katter du kan hitta är långt ifrån sant. Det finns en hel del raser som är minst lika sociala och tillgivna som dom raser du nämner tex bengal, maine coon, sphynx och perser. Vill bara inte att någon som läser denna tråd som vill skaffa katt tror att Burma, siames, oriental och korat är dom mest sällskapliga raser som finns när det verkligen inte är sant. Att katter ligger i knät så fort tillfälle erbjuds och sover i sängen är vanligt både hos många ras och huskatter. Dock är det som sagt individer vi pratar om så det är aldrig säkert att man får en katt som älskar att sova i sängen eller knät oavsett ras.

Anmäl
2017-03-12 07:29 #14 av: burmamys

#13 Visst finns det många katter som är sällskapliga, både raskatter och huskatter. Det jag bygger mitt påstående om burma, siames, oriental och korat på, är tre saker.

(1) Uppfödares berättelser. Ända sedan de första siameserna importerades på 1800-talet så har uppfödare av dessa raser noterat att de är ovanligt kontaktsökande, med både människor och med andra katter. De följer efter sina människor överallt, och ser dem i ögonen och "pratar" med dem, och ligger i knät och sover i sängen. Och så är det fortfarande. Och det gäller i princip alla katter av dessa raser, undantagen är väldigt få.

(2) Thailändska klassiska texter Tamra Maew och Smud Khoi från 1300-talet beskriver katter som liknar siames, burma, korat, m.fl. som bor i templen och hos människorna, och har en viktig ställning som väktare av heliga skrifter m.m. Dessa texter visar att de här katterna levt tillsammans med människor i deras hem betydligt längre tillbaka än i Europa. Detta tyder på många fler generationer med positivt urval utifrån sällskaplighet.

(3) Genetiska studier, t ex "the ascent of cat breeds" (2008) visar att dessa katter är genetiskt åtskillda från andra katter, och har varit så i ungefär 3000 år. Det är alltså möjligt att dessa katter under mycket lång tid levt med människor, och då har naturligtvis de mest vänliga och sällskapliga favoriserats, med tanke på att de bott i människors hem.

Så med den bakgrunden tror jag faktiskt att det finns en tydlig gradskillnad mellan de här raserna (och sydostasiatiska huskatter) och alla övriga katter. Så jag skriver inte endast utifrån personlig erfarenhet.

Men sedan tror jag inte att alla vill ha så extremt sällskapliga och kontaktsökande katter som dessa. Det finns något för alla smaker 😊

Anmäl
2017-03-12 10:47 #15 av: burmamys

Glömde nämna att de här sydostasiatiska kattraserna är inte bara sociala och kontaktsökande med sin familj, utan även med alla som hälsar på, även tillfälliga besökare.

De är först framme vid dörren när någon hälsar på, och sedan vill de umgås med besökarna och blir ofta fokus för allas uppmärksamhet. Inte alls ovanligt att de kryper upp i knät på förstagångsbesökare och pussar på dem. Om jag har fastighetsteknikern här så måste jag låsa in katterna, annars är alla tre hos honom och "hjälper till" och nosar och krafsar där han ska arbeta, klättrar upp på hans rygg och tvättar honom i håret, och leker med verktygen!

Samma sak när jag hälsar på någon med mina katter, eller går koppelpromenader, de vill gärna hälsa på alla vi möter, så länge de vi möter är lugna och inte för stressade. Små barn går också bra, så länge de inte skriker eller rusar fram mot katten.

De flesta katter blir ju mest sociala med sin familj, men de här katterna är sociala med alla de möter!

Anmäl
2017-03-12 11:22 #16 av: nevamisse

#13 Håller med helt!

Anmäl
2017-03-12 11:54 #17 av: Carmarino

#15 Har haft en bondkatt som var precis lika sällskaplig mot alla han mötte. Han t.o.m. "provsmakade" ett dörröga som en dörrförsäljare ville sälja till mig. Försäljaren såg helt förskräckt ut, och drog sig snabbt tillbaka. Glad

Katten föddes i ett stall, och hade inte haft särskilt mycket mänsklig kontakt innan jag fick hand om honom. Ändå var han den mest sociala katt jag någonsin haft. Alla som kom hem till mig skulle han kela med, och helst ligga i knäet på. Tror inte han hade någon sydostasiatisk gen i sig alls.

Så det finns även andra katter med dessa egenskaper. Förstår dock vad du menar, och om man vill ha en jättesocial katt är det bäst att satsa på någon av de raser du nämner.

Det gäller dock att vara noga även här. En granne till oss hade en siames som var jättekelig och sällskaplig, men bara så länge man inte pratade med honom. Om man öppnade munnen och sa något till honom så jamade han ilsket och slog mot ansiktet med tassen - med klorna ute.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-03-12 12:33 #18 av: burmamys

#17 Jag tror du förstår precis vad jag menar - det finns kattindivider av alla raser och av huskatter som är extremt sociala och nyfikna med allt och alla, men hos de sydostasiatiska kattraserna är det ett karaktärsdrag som en stor majoritet, ja nästan alla, dessa katter har ett mycket starkt behov av socialt samspel och närhet. Så den som vill vara säker på att få en riktigt social katt gör bäst i att köpa en burma, siames, oriental eller korat. 👍

Jag tycker din sociala huskatt verkar ha varit en härlig individ! Men siamesen du träffade verkar lite aggressiv? Påminner mig om att det är viktigt att inte avla på katter som har aggressiva eller nervösa tendenser, eftersom beteendet till stor del är genetiskt betingat (även om det modifieras av kattens erfarenheter och upplevelser).

Anmäl
2017-03-12 12:46 #19 av: Carmarino

#18 Ja, det var därför jag skrev "Förstår dock vad du menar, och om man vill ha en jättesocial katt är det bäst att satsa på någon av de raser du nämner." Skämtar

Det var rätt många år sedan jag träffade grannkatten och jag vet inte hur det är nu, men tidigare har jag för mig att just siameser hade rykte om sig att vara rätt egensinniga och "enpersonskatter". Förhoppningsvis har det draget försvunnit nu genom aveln.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-03-12 13:24 #20 av: nevamisse

#15 Precis så skulle jag beskriva mina två Sibiriska katter. Ringer det på dörren rusar de dit och är först framme. De sitter i knäet och pussar på vem som helst och är med och grejar om något ska fixas i lägenheten. De är pratiga, vill vara med och följer efter som en hund överallt.

En av våra tidigare Perser var också sådan, hade vi gäster satt hon alltid i knäet och kröp upp på gästernas axel. Helst hade hon nog suttit mitt på bordet för att inte missa något ;)

Anmäl
2017-03-12 13:36 #21 av: burmamys

#20 Låter härligt! Tror du dina katter är typiska för rasen eller är de lite extra sociala? Gå gärna in på Burma Ifokus och kolla, jag har skrivit en del inlägg där jag beskriver vardagen med mina katter. Trodde länge att rasbeskrivningarna av burma var överdrivna, och att mina katter var ovanligt sociala, men har med tiden förstått att de är helt normala för att vara burma. Därtill det jag skriver om i #14. Hör ofta burmauppfödare säga att begerepp är relativa, och att de katter som andra beskriver som extremt sociala, nyfikna och aktiva ändå inte är så sociala, nyfikna och aktiva, jämfört med en burma/siames/oriental/korat.

Här t ex kan du se hur Simon ser ut när han "pratar" med mig, vilket han gör flera gånger om dagen. Saga och Sindra beter sig på liknande sätt. Länken:

http://burma.ifokus.se/discussions/58bbf85bce12c460e60001f0-simon-konverserar?discussions-1

Anmäl
2017-03-12 15:11 #22 av: Therese

#20 Det låter som mina Norska skogkatter :D

De hälsar alltid vid dörren, oavsett om det är någon de känner eller ej, likadant  när det kommer nya hundar och hälsar på.

Våra har valt varsin ägare som de är mest med, men de är ändå med alla. De är innekatter och trivs jättebra med det. 

Anmäl
2017-03-12 16:41 #23 av: [Cinderella.]

Min bengal och maine coon är extremt sociala dom kommer i världens fart till dörren när jag kommer hem även fast jag oftast bara varit borta en timme när jag väl är borta och min bengal försöker ofta hoppa upp så jag ska ta honom i famnen ( inte så roligt när man har händerna fulla med kassar) mina kissar pratar alltid med mig med ögonkontakt dagarna långa och dom ska alltid ligga på magen/ benen samtidigt när jag ligger på soffan vilket ofta blir tungt när man har så stora katter men mysigt är det! och dom ska vara med överallt vad jag än gör jag får inte ens duscha eller gå på toa ifred för då öppnar dom dörren och låser jag då har två katter som krafsar på dörren och rycker i handtaget så att låsa dörren gav jag upp för länge sen.

Mina katter har sovit i sängen sen dag ett och morgon pussarna jag och min sambo får vakna till varje morgon är inte helt fel heller!

#14 jag tycker det är tråkigt hur du drar några raser över en kant när det är så långt ifrån sant man kan komma att Burma, siames oriental och korat och dom mest sällskapliga katter som existerar är ren lögn. visste får man ha favorit raser man man måste hålla sig till sanningen. Bengaler tex är faktiskt en av dom mest sociala raser som finns vilket dom även är väldigt kända för tex att dom är extremt sociala älskar allt och alla ska vara med överallt och (hjälpa till) dom är väldigt trogna sina ägare osv MEN det är inte bara bengaler maine coons siameser eller Burma katter som är det utan MASSOR med andra raser. Att en Burma katt skulle vara mer social än en sphynx är definitivt inte sant men igen så det individer vi pratar om jag vet många Burma katter som inte alls vill ligga i knät eller sängen.

Det du skriver i inlägg #15 stämmer in på många raser inte bara burma, siames, oriental och korat det är precis likadant med bengaler vilket jag har haft i massa år likadant med min maine coon andra maine coons jag träffat sphynx det första dom brukar göra är att hoppa upp på axeln och gosa in sig ( dom jag träffat iallafall) så att burma katter är unikt sociala är ren lögn och jag hoppas inte att folk tror på allt du skriver när det som sagt inte är sant.

Anmäl
2017-03-12 17:34 #24 av: burmamys

#23 Jag försöker absolut inte skriva något annat än det jag tror är sant!

Bara roligt om det finns flera raser som överlag är lika sociala som de sydostasiatiska. De som brukar läsa mina inlägg och artiklar vet att jag länkar till källor och gärna tar emot källor som kan utveckla eller utmana den uppfattning jag har om något.

Så jag tycker det är tråkigt att du tror jag sprider lögner.

Som sagt handlar mitt påstående om hur dessa raser är överlag, jag har aldrig ifrågasatt att det finns individer som är mycket sociala inom alla raser samt huskatter. Skulle uppskatta någon studie som undersökt detta, som motsäger det jag påstår. Den enda studie jag hittat var ganska gammal och från Storbritannien, och jämförde siames med några andra raser samt brittiska huskatter. Tror de raser som ingick var brittiskt korthår, perser, m.fl., och de bekräftade att siameserna var mer sociala. Men det är som sagt en gammal studie.

Jag påstår inte saker utan underlag och välkomnar att bli emotsagd om du också kan bidra med källor till ditt påstående. Annars blir det ju bara tråkig stämning om vi ska anklaga varandra för att ljuga istället för att argumentera sakligt och nyanserat utifrån källor som ger underlag för det vi påstår.

Som jag tidigare skrivit trodde jag länge att mina katter var ovanligt sociala och att rasbeskrivningarna var överdrivna. Jag har inga problem med att återgå till det antagandet om det finns underlag för det. 😊

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.