02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Personlighetsförändrad efter sjukdom

2017-03-04 09:44 #0 av: Den vilda djungelkvinnan

Hej!
Min katt för sjuk för några veckor sen. Slö och tröttare än vanligt. Men han åt och drack som vanligt och med samråd med veterinär skulle vi avvakta då det kunde vara en förkylning ungefär.

Han blev som väntat frisk igen men nu är han helt knäpp. Asocial, vill inte vara inne mer än nödvändigt och inte lika gosig. Han var extremt gosig innan, nästan jobbigt klängig!
Dock har vi flyttat nu också så det kan ju vara en stor del i det hela. Vi har endast bott här några dagar.
Han springer runt och jamar hysteriskt under sängen i flera minuter lite då och då...

Jag har också märkt att han och den andra katten bråkar ibland. Inget allvarligt men det är inte vanligt lekbrottning.

Kan den andra katten känns att han va svagare när han va sjuk och tagit över?

Ska vi vänta och se nu vd som händer närmsta veckorna med flytten eller borde vi söka vård redan nu för honom?
Han äter, dricker och sånt helt normalt. Hn verkar bara knäpp typ.

Båda katterna är kastrerade huskatt på 5 år.

Anmäl
2017-03-04 10:16 #1 av: burmamys

Det är en väldigt stor omställning för en vuxen katt att flytta. Håll katterna inomhus tills de blivit lugna och trygga igen.

Mycket möjligt att den som varit sjuk blir utmanad av sin kompis i den nya situationen, om det blir allvarliga bråk tycker jag det är bäst att skaffa kompostgaller och hålla dem separerade i olika delar av huset tills de är lugna och trygga, och sedan börja återintroducera dem för varandra lite i taget.

Men jag tror att flytten är det som ställer till det för dem. En katt är väldigt beroende av sitt revir för att känna sig trygg.

Anmäl
2017-03-04 12:58 #2 av: Den vilda djungelkvinnan

Han var alltså förändrad redan innan flytten.. Men självklart gör inte flytten det bättre iaf..

Anmäl
2017-03-04 14:14 #3 av: burmamys

Okej. Ja, i så fall har det börjat med att den som varit sjuk blivit utmanad av sin kompis. Men som du skriver, så har flytten sedan ytterligare bidragit till att göra dem osäkra. Lösningen blir nog fortfarande densamma, att ha koll på hur situationen utvecklas, och att, om det behövs, separera dem tills de blivit trygga, och sedan långsamt återintroducera dem för varandra. Det är vad jag tror iallafall, utifrån ett långsiktigt perspektiv, och för att maximera chansen att de ska bli goda vänner igen. 😊

Anmäl
2017-03-06 16:22 #4 av: Katthemsmatten

Det låter som om de håller på att göra en fördelning av det nya reviret. Vad du gör, släpp inte ut någon av dem förrän ni bott allra minst 6 månader på det nya stället och när de börjar få gå ute ska de först gå i sele några veckor, helst längre, och sedan bara vara ute när du är med. Det tar lång tid för en katt att lära sig var den hör hemma, så att släppa ut katter på ett nytt ställe någon vecka efter flytt är inge bra idé.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2017-03-06 20:05 #5 av: Den vilda djungelkvinnan

Vilken annorlunda inställning - tror jag!
Vi har flyttat många gånger med dessa katter och de har gått ut första veckan och alltid kommit hem direkt. De bor där vi bor liksom =)

Tror inte det finns långa som väntar 6 MÅNDER, det skulle katten må fruktansvärt dåligt av. Mina iaf!

Anmäl
2017-03-06 21:49 #6 av: Calcifer

#5 Fast katter är revirsdjur och det är inte alls ovanligt att katter inte hittar hem eller vandrar iväg för att hitta sitt gamla revir eller blir ivägjagad av någon katt som redan bestämt att er tomt är dens revir, osv. Bara för att det inte hänt dig betyder inte att det är ovanligt. Och deras revir blir naturligtvis där ni bor, efter att ni bott där ett tag. Det går inte en dag sen vet katten jaha mitt nya revir precis som vi människor säger "yep, mitt nya hus, här bor jag" i samma stund man sätter nyckeln i dörren typ. 

Jag har full respekt för att katter som är utekatter kan vantrivas om den tvingas vara inne, MEN, det går att försöka begränsa utevistelserna så gott man kan och inte släppa ut dem och bara anta att de kommer hem igen utan någon koll.

"Help me Obi Juan whoever the fuck you are. You're my only ho."
- Carrie Fisher, Rest In Peace


Anmäl
2017-03-08 19:26 #7 av: Den vilda djungelkvinnan

#6
Det jag reagerade på är alltså inte att de bör hållas inne i några veckor. Men 6 månader hinner göra en utekatt rent av galen i många fall.

Iaf tack för svaren gällande min kisse

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.