01 - Avel, Genetik, Uppfödning

Gravid katt?

2017-03-01 17:36 #0 av: Fille-fjonkan

Hej! Jag äger en 11 årig hon Bondkatt som heter skorpan. Skorpan är en ute katt som har en kattlucka och ungefär 3 veckor sen så var jag ute och reste och missade med att ge henne p-piller. Hon har där efter blivit mycket mer tilgviven och aggressivare mot grannkatten . Jag undrar då om hon skulle kunna vara dräktig? Jag läste att spenarna skulle bli större, dom är fylligare och lite ljusrosa(dom brukar vara vita) Hon går inte ut lika mycket och går på kattlådan (som hon inte brukar) hon löper inte heller. Jag är rädd att hon skulle kunna vara sjuk om hon inte är dräktig.

Anmäl
2017-03-01 17:42 #1 av: MonicaLagerquist

Ta katten till en veterinär för en undersökning och om hon är dräktig  kastrera henne omgående.

S*Blå Katten Cornish Rex & La Perm uppfödning.

Alla katter har ett livsvärde,men alla katter har inte ett avelsvärde.

www.blåkatten.se

Anmäl
2017-03-01 18:07 #2 av: Fridaaaa

Ppiller förhindrar inte dräktighet :/ 

Inte omöjligt! 
Rekommenderar med veterinären, och kastrering om det inte är för långt gånget i så fall.

 Medarbetare: rexkaniner, Support.
Min vardagsblogg: Vardagsblogg 
Kicka gärna in Hjärta

Anmäl
2017-03-01 21:12 #3 av: annzoo

om hon är fertil utekatt är risken stor att hon är dräktig. Om det är första kullen och/eller att du fortsatt p-piller efter den gången du missade så är även risken stor för komplikationer om katten föder kullen.
Boka in ett veterinärbesök så fort som möjligt och håll henne inomhus.

Anmäl
2017-03-02 00:30 #4 av: Emmaboy

Utifrån vad du beskriver kan hon mycket väl vara dräktig.

P-piller är mycket osäkert och leder till en avsevärt ökad risk för juvertumörer. Det bör därför endast ges under kort tid och av seriösa uppfödare. Förutom bortglömda piller så finns även risken att katten kräks upp dem(omöjligt att veta med utekatt), katten kan löpa igenom vid starkt löp, katten kan bestämma sig för att inte komma hem någon/några dagar då p-pillret ska ges. Har läst och hört många historier där p-piller misslyckats och där personer inte varit medvetna om hälsoriskerna. Verkar tyvärr finnas en hel del veterinärer som är dåliga på att informera om detta.

Anmäl
2017-03-08 16:22 #5 av: Katthemsmatten

P-piller till katt är som redan skrivits inte bra med tanke på starkt förhöjd risk för juvertumör vid längre tids användning. Det förhindrar heller inte att katten blir dräktig utan förhindrar bara löp. Katter ovulerar inte regelbundet som människa utan ovuleringen sätts igång när hanen drar ut sin hullingförsedda penis ur honan. Därför kan man alltså inte räkna med att honan inte blir dräktig. Det låter definitivt som att hon är dräktig och jag håller med #1 om att du snabbt ska ta henne till veterinär för kastrering. Hon är väldigt gammal för att behöva gå igenom en dräktighet och förlossning.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.