02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Katt med en njure - foder?

2017-02-03 10:23 #0 av: Sommarek

(Jag har läst runt på forumet om katter med dåliga njurar och kost, men inte hittat något som var specifikt nog, så jag tänker fråga ändå.)

Vår ena katt har precis fått ta bort en njure på grund av att den var kass. Nu har vi fått med lite blötmat hem som är för katter med njurproblem, men vi vill gärna ge MUSH till de andra. Vad jag förstår ska MUSH inte ges till katter med njursvikt, men är det samma sak med en katt med bara en njure? Det kanske verkar som en petitess, men jag vill verkligen kolla upp så det inte blir fel. Vi håller redan på att fasa ut torrfoder (lite långsamt eftersom alla katterna har svultit tidigare och några av dom har lite problem med att inte ha fri tillgång), så det ska bort. Men vad är bäst för lillkisen med bara en njure?

(Hoppas det framgår vad jag menar; har varit vaken sedan 2 i morse eftersom ovan nämnda katt strulade och skulle lirka sig ur sin väst, som hon har på för att skydda operationssåret...  Yrar)

Anmäl
2017-02-03 10:31 #1 av: Sommarek

Det ska tilläggas att hon inte har visat några som helst symptom på att vara dålig; hon äter bra, dricker/kissar normalt, leker och skuttar och hoppar precis som hon alltid gjort. Den dåliga njuren upptäcktes faktiskt av en slump.

Anmäl
2017-02-03 11:16 #2 av: starhawk

En människa klarar sig fullgott på en njure, dom två har tillsammans mer än dubbel kapacitet mot vad som krävs. Såvitt jag vet gäller samma sak för katten, är den kvarvarande njuren bara frisk och sund skall det inte vara någon som helst fara.

Värd för Cykel iFokus och Knivtillverkning  Läderslöjd och Snickeri iFokus

Anmäl
2017-02-03 12:10 #3 av: Uppkatten

Frågan är vad som gjorde en njure så "kass" att den behövde tas bort? Vad var det för fel på njuren?

Hos en katt med begynnande njursvikt kan man t ex se förändringar i njuren på ultraljud. Ena njuren kan t ex vara påverkad, medan den andra njuren i stort sett ser "normal" ut. När jag diskuterat detta med veterinär har denne förklarat att det då ofta bara är en tidsfråga innan även njure nr 2 försämras. D v s njursjukdomen påverkar båda njurarna men i olika takt.

Men njurar kan ju vara dåliga av olika orsaker. I det här fallet måste du således diskutera frågan med en veterinär som är kunnig just på njursjukdom hos katt för få att veta vad som gynnar just din katt bäst.

Anmäl
2017-02-03 13:15 #4 av: Silvestris

Fråga veterinären om katten behöver njuranpassad kost. Om han behöver det finns det bra blötfoder du kan använda. Om du vill BARFa är det bäst att vända sig till en kostrådgivare som kan erbjuda recept på njuranpassad mat.

Anmäl
2017-02-03 13:20 #5 av: Sommarek

#2 Låter lugnande.  :)

#3 Det vet jag inte just nu; de såg bara att den inte funkade alls, alltså där var inget flöde till den.

#4 Våra veterinärer kör tyvärr helt på vad de får av info från Kunglig Kanin och andra producenter. Jag hade tänkt använda MUSH, inte BARF eftersom jag inte fixar att stå och blanda det själv...

Anmäl
2017-02-03 14:08 #6 av: Uppkatten

Här finns en del att läsa om njursjukdom hos katt, men vet inte om det är till någon hjälp i ditt fall http://iris-kidney.com/.

Försök få tag på en veterinär med särskilt intresse för njursjukdom hos katt som kanske utifrån journalen kan hjälpa dig att få ett svar på dina frågor.

Anmäl
2017-02-03 16:54 #7 av: Sommarek

#6 Tack, ska göra det. (Veterinären har sagt till min bättre hälft att njurproblem är vanligt hos äldre katter; mer specifik info än så har vi inte fått. Vi vet inte riktigt hur gammal damen är eftersom hon är en hittekatt från Kreta, och när de skulle bedöma åldern på tänderna så hade hon stomatit...)

Anmäl
2017-02-03 17:01 #8 av: Uppkatten

Ja, njurproblem är vanliga hos äldre katter. Vill minnas att min veterinär sa att ungefär 40% av katterna har förhöjda njurvärden vid 10 års ålder, och därefter ökar andelen. Men att man får ta bort en njure som inte fungerar alls har jag inte hört talas om tidigare. Det är f ö svårt att bedöma en katts ålder genom att titta på tänderna har jag förstått.

Anmäl
2017-02-03 17:08 #9 av: Sommarek

#8 Hela katten var rätt skruttig när vi hittade henne, vilket nog inte underlättade.

Jag blev också snopen när jag hörde att den måste bort. Han kallade det "vattennjure", men der får jag inte upp några sökresultat på alls, bara botöversättningar.   Funderar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.