00 - Allmänt kattprat

INTRODUKTION AV NY KATT!

2017-01-24 21:20 #0 av: molbojse

Hej!

Vi har varit och kikat på en hankastrat på 4-5 år i ett jourhem. Jag och sambon har funderat hit och dit inför det här med en till katt men bestämde oss till 100% idag att den killen ska få utöka våran familj.
Han är social, hanterbar, kelen och lekfull, dock ej knäkatt, så han verkar haft ett hem innan, dessutom var han örontatuerad vid upphittandet. Skulle en eventuell ägare höra av sig får han såklart flytta tillbaka dit, men tills dess ska han få bo med oss och vår rabiata tvååring.

Nu till anledningen av det här inlägget. Vi har introducerat katter för varandra en gång innan men då fick vi inte vara ensamma om hur det skulle gå till och blev heltokig och dessa två katter fungerade så där ihop (vår katt och en annan). Den andra katten var inte det minsta lekfull.
Som vanligt kan man en himla massa så länge det inte gäller ens egna pälsbarn, så nu undrar jag hur vi går till väga bäst?
Vi har en djurbur, två kompostgaller samt dörrar så det går att stänga av till sovrum och vardagsrum. Jag funderade på att ha nya kissen i sovrummet med oss och Plus (vår nuvarande) fritt i lägenheten eller bara i vardagsrummet. Kan man göra så, att nya kissen är inne hos oss? Sambon jobbar men jag är hemmavarande så jag kommer ha möjlighet att vara med bägge katter, dock ej samtidigt. Det jag är orolig för är om Plus blir tjurig på oss för att vi inte socialiserar med honom på samma sätt som innan, och hur kommer Miramis ta det när han blir själv i sovrummet för att jag behöver gosa med Plus? Miramis är en betydligt mer lugn och anpassningsbar katt, men det kommer ju fortfarande vara nytt ställe och massa nya lukter.
Jag vill ta det lugnt, låta det ta tid, för båda kissarnas skull. Vi har Feliway Friends som kommer kopplas in, samt att jourhemmet kommer avhjälpa stressen inför flytten med Zylkene.
Åh, är faktiskt orolig över hur det kommer gå :( Hur har ni andra gjort? Hur har det gått för er? Är ju så mycket framtid som hänger på att introduktionen blir bra.

Bifogar bild på Miramis också! Nuvarande kissen är kolsvart, så blir trevligt med lite kontrast i hemmet ^^

Anmäl
2017-01-25 06:44 #1 av: burmamys

Vilken fin kille! 😊 Jag utgår ifrån att ni vet med säkerhet att Miramis har bott med andra katter,och då varit social med dem. Att han är lekfull och social med människor säger väldigt lite om hur han är med en annan katt.

Jättebra att ni har förberett er och skaffat Feliway friends och kompostgaller!

När ni bestämt er för att föra in en främmande katt i er katts revir, måste ni göra det långsamt och hänsynsfullt. Plus behöver fortsätta vara nr 1, med mest tillgång till er och alla de rum som är viktigast i reviret, t ex sovrummet och de rum ni tillbringar mest tid i. För honom ska allt vara som vanligt, alla rutiner han är van vid så han känner så lite hot från den nya som möjligt.

Den nya katten bör få ett eget rum som ni kan stänga av bara åt honom, med klösträd,låda, matskål och vattenskål. Gå in och ge mat, rensa lådan och umgås en stund, ett par gånger om dagen, men ge honom även mycket tid att undersöka sitt nya hem

När båda katterna är lugna och trygga med att Miramis flyttat in i rummet, då kan ni börja introduktionen.

Hoppas det går bra! 😊

Anmäl
2017-01-25 16:24 #2 av: Katthemsmatten

Håller med #1 i en sak - har ni någon garanti för att nya kissen är lekfull och accepterande med andra katter? Om den inte levt med andra katter innan så är det väldigt svårt att veta. Somliga katter vill verkligen vara ensamkatter.

Sedan kommer det här som inte kommer göra dig ett dugg klokare. Jag tillhör nämligen dem som tycker att man kan släppa ihop katter direkt, under övervakning. Förr eller senare måste de ändå göra upp om reviret och eftersom jag tycker att "förr" är bättre för alla parter än "senare" så har jag alltid kört på den linjen. Dvs,  jag ber någon annan komma med den nya katten så inte jag är den skyldiga till att det dyker upp en konkurrent. Sedan har jag släppt ut den nya katten vid toalådan och låter den antingen stanna där om den vill eller låter den börja utforska omgående. Det har varit ungefär 50/50 hur katten valt att göra. 

Det jag varit väldigt noga med att inte göra är att stänga ute de katter som redan finns i hemmet från det rum de själva har föredragit. I mitt fall är det sovrummet som är deras trygga punkt och där de också ffa är keliga med mig. Skulle jag ge bort det rummet till en nykomling så skapar jag en konflikt där de känner sig åsidosatta. Det innebär att om det varit litet mer fräs och spott än jag tycker katterna ska få ägna sig åt när jag inte har koll, så har jag stängt in de tidigare katterna i sovrummet och den nya fått resten av lägenheten när jag inte är hemma. Givetvis har katterna då toalett, mat och vatten i sovrummet.

Som du märker finns det mer än ett sätt att göra och man får använda sin intuition. Lycka till med den nya familjemedlemmen!

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2017-01-26 09:29 #3 av: molbojse

#1 Tack så mycket :D
Nej, vi vet inte med säkerhet att han bott med andra katter innan. Både jag, min sambo, jourmatte och katthemmet som står bakom tror han haft ett hem innan, och vem vet om där fanns annan katt? Han har gått ute ett långt tag så där kan han mycket väl ha stött på andra katter. Katthemmet är upplysta om att här finns annan katt i hemmet redan innan, och hittills inga invändningar. Jag ska höra med ansvarige på katthemmet för Miramis hur hon ser på saken och kommer hålla god kontakt med katthemmet första tiden. Vi vill gärna ha möjligheten att lämna tillbaka ifall det blir pannkaka av precis allt, och sen börja om från början med att leta kisse. Katternas välmående sitter i första rummet! :)

Vi bor i en tvåa, så finns inte så många rum att välja på. Det skulle vara köket Miramis kan vara i, i så fall :/ Jag tänkte ju på att ha honom inne hos oss, då det är ny miljö och för att vi sover där. Plus är bara i sovrummet om det ligger en pappkasse på sängen, vi är där, eller när han har sina spatt och löper amok i hela lägenheten. Annars är han mestadels i vardagsrummet på en hylla eller på fönsterbrädan i köket :) Sovrummet är alltså det rum han spenderar minst tid i. Vi har båda våra datorer i vardagsrummet, och är således det rum som jag/vi spenderar absolut mest tid i.

Det jag fått veta av jourmatte var att Miramis hade bara klivit ut ur transportburen hos henne och börjat sin utforskning och sedan lagt beslag på de platser han tyckte var hans. Alltså ingen osäkerhet eller så, utan var lugn och trygg redan från första stund.
Plus är en sån katt som konstigt nog accepterar allt. Han visar inte nämnvärt missnöje över förändringar, och vi stänger ibland dörren till sovrummet nattetid för det inte går att sova med honom när han är helt sjövild. Då finner han sig i det, jamar inte ens, utan lägger sig någon annanstans.
I värsta fall kan jag och sambon alltid turas om att sova en i sängen och en på soffan så båda kissarna får sällskap samtidigt :) Skulle det funka, kanske?

Anmäl
2017-01-26 09:36 #4 av: molbojse

#2 Som sagt, nej vi har ingen garanti för att han är social och lekfull med andra katter. Det som gjort att alla inblandade tror att denna katt skulle passa oss var för att han verkade en smula uttråkad i nuvarande hemmet, det händer inte alltid så mycket, och då tänkte vi att en fartgalen och extremt pigg och lekfull annan katt kanske skulle bli bra för Miramis? Plus behöver onekligen en vän, för han har varit ensam katt sen september och det gjorde honom deprimerad :/ Han trivs verkligen inte med att vara ensam :( MEN skulle det inte funka alls, så kommer vi försöka lösa det på något sätt. Vet du om det finns möjlighet att återlämna en katt till jourhemmet/katthemmet om det inte alls skulle fungera? Tänker för katternas skull. Kan inte vara roligt att först komma till ett nytt hem, och sen må dåligt i nya hemmet pga annan katt, och sen behöva bo kvar där tills nån tillfällig lösning kanske kommer och så vidare :/

För Miramis skull kommer vi vilja ta det lugnt. Plus är hemskt nyfiken av sig och har verkligen noll och intet tålamod, så han lär väl kuta in i buren tillsammans med Miramis och bestämma sig för att de är bästisar xD För det är lite så Plus är - han älskar alla gränslöst från första sekund. Tyvärr är det inte optimalt alla gånger, eftersom han inte förstår det här med personligt utrymme och när det är läge och inte att rusa fram och försöka leka... Han kutar upp i nyllet på alla djur han stöter på, mer eller mindre, och tror de är bästa vänner xD

Anmäl
2017-01-26 11:13 #5 av: burmamys

Jag tycker din Plus verkar ha en härlig personlighet! 😊 Personligen skulle jag låta Miramis bo i köket första dagarna och kolla om han snabbt lugnar ner sig och verkar nyfiken, eller om han gör aggressiva utfall mot dörren när Plus är i närheten.

Jag skulle inte välja sovrummet eftersom era dofter finns starkast där ni sover. Även om Plus accepterar mycket så är det ändå som att ni kastar ut honom ur reviret och ersätter honom med Miramis, och det ger fel signaler till dem båda. Jag tror absolut att Miramis klarar att sova ensam, han är ju en vuxen katt. OM han skulle bli ängslig är det bättre att någon av er sitter en stund med honom än att ni tar in honom i sovrummet innan Plus bjuder in honom dit. Det är ändå kärnan i Plus revir.

Om Miramis fortsätter att fräsa och morra skulle jag inte våga chansa. Risken är att han är så van att vara ensam att han inte uppskattar att få Plus som vän. Och du vill ju att de ska bli vänner och inte bara tolerera och undvika varandra. Eller ännu värre om Plus desperat försöker bli kompis med Miramis och han absolut inte vill och blir stressad och fräser. I så fall, om Miramis inte visar positiv nyfikenhet när han landat och blivit bekväm med rummet och er, då är det bättre att lämna tillbaka honom innan de har träffats. Då är ingen skada skedd och ni kan börja om med en katt som ni VET är kattsocial. I så fall passar nog Miramis bättre i en livlig barnfamilj där det är mycket liv och rörelse men han får vara ensam katt.

Men om Miramis verkar nyfiken och positiv, då kan ni ta bort dörren till köket och ersätta med kompostgaller. Om det fortfarande går bra och de hälsar fint så kan ni låta dem träffas, först kort stund under uppsikt, och sen längre stunder, tills ni ser att de umgås avslappnat. De kommer säkert göra upp om privilegier men det ska inte bli så att en av dem blir rädd för den andra utan mer lekfulla brottningslekar och jaga varandra genom lägenheten.

Hoppas det går bra för er!😊

Anmäl
2017-01-26 11:24 #6 av: burmamys

Men om jourhemmet/ katthemmet inte har möjlighet att ta tillbaka Miramis om det inte skulle fungera så hade jag inte tagit hem honom alls, utan sökt vidare efter en katt som jag vet är kattsocial, från katthem eller uppfödare.

Anmäl
2017-01-26 13:16 #7 av: molbojse

#5 Oja! Så länge han sover Skrattar Skämt åsido, han är faktiskt en otroligt härlig katt. Smart som sjutton (lärt sig öppna både helt stängda dörrar och lådor själv!), och det är alltid något som händer när han är farten. Full rulle hela tiden :D

Vi har ju Plus mat i köket, gör det något för Plus vanor att äta på annan plats ett tag? Hur kan Miramis påverkas av att äta där en annan katt ätit tidigare? Plus ligger gärna och åmar sig på mattan när det vankas mat och då gnider han ju in sina lukter i mattorna, bör vi tvätta dom innan Miramis kommer hit eller kan vi låta det vara och låta honom få känna in Plus lukt?

Tanken är att låta Miramis få komma till ro i sig själv hos oss första tiden, samt lägga in en filt/örngott/tröja/vad som, som luktar mycket Plus till Miramis och vice versa, så de kan få bekanta sig på avstånd och utan eventuell stress.
Tanken är också att byta textiler med jourhemmet så de kan få nosa in sig utan att ens befinna sig under samma tak som varandra någon vecka innan de faktiskt får träffas.
Kan det hjälpa introduktionen att ge bägge katter Zylkene ett par dagar innan första träffen? Feliway Friends ska ju kopplas in i hopp om att det funkar (P reagerar inte på den vanliga :/).
Visst önskar jag att de båda går ihop och kan bli vänner, idealiskt hade ju varit om de verkligen tyckte om varandra också! Blir det inte så är det inte rättvis mot varken oss, Plus eller Miramis att tvingas bo med en individ man inte trivs med. Det har vi redan testat, och den katten spenderade till slut mer tid utomhus än inne, på grund av Plus (bland annat därför vi flyttade). Samma katt blev fullkomligt sönderjagad av Plus i upp mot en timme (!!!) innan det gav med sig. Då fick de bara ses en kort stund, men nästa gång var det samma sak - Plus jagade svansen av den andra katten! Efter ett halvår kunde de befinna sig i samma rum, om än i varsin ända av det, utan att andra katten fräste sig hes. Vill inte göra samma miss denna gång :(

Jag försökte ringa katthemmet tidigare idag för jag har en del frågor, men fick inget svar :( Ska testa igen!

Anmäl
2017-01-26 15:42 #8 av: burmamys

Från ditt svar förstår jag att du har bra koll på själva introduktionsprocessen, och betydelsen av att lära känna varandra genom doften innan de träffas osv! 😊👍

Så allt hänger egentligen på om Miramis är tillräckligt livlig och kattsocial för att trivas med Plus. Det krävs en katt som själv också har hög energi, springer och hoppar omkring och vill hitta på bus, och hälsar på allt och alla. Han ska såklart helst vara lite lugnare och mer mogen än Plus, men om skillnaden är för stor så riskerar ni en upprepning av det du beskriver hände med förra katten.

Brukar Miramis hoppa omkring och rejsa och busa varje dag i jourhemmet, eller är han en normalaktiv dvs ganska lugn och sansad katt som bara leker ibland?

Anmäl
2017-01-26 22:20 #9 av: molbojse

#8 Ja, jag har läst mig till en del för att vara så förberedd som möjligt och få en så bra introduktion som möjligt :D Har förstått att introduktionen och första tiden ihop är avgörande för hur relationen kommer se ut senare :o Stämmer det?

I jourhemmet är han pigg och glad, har väl åtminstone ett rejs om dagen och leker och har sig. Jourmatte har sagt att han verkar uttråkad och att det inte händer tillräckligt mycket i nuvarande hem :p

Hade ett långt samtal med den ansvarige på för Miramis tidigare idag och hon stöttar oss i allt och vi kommer kunna återlämna honom till katthemmet om det skulle skita sig totalt. Känns otroligt lugnande att veta att kissarna slipper må dåligt om det nu skulle vara så :p Självklart hoppas vi ju på att han aldrig mer ska behöva flytta igen efter flytten till oss :D

Anmäl
2017-01-26 22:49 #10 av: Tjeja

Här finns tydliga och bra intro-instruktioner och en massa annan nyttig läsning och bra råd på kattstatus.se

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-01-27 14:03 #11 av: burmamys

#9 Låter jättebra att han är pigg och busig i jourhemmet, och framförallt att ni blivit lovade att de tar tillbaka honom om det inte skulle fungera! 

Varmt lycka till!Glad

Anmäl
2017-01-27 15:01 #12 av: molbojse

#10 Åh, tusen tack! Ska läsa igenom :D

#11 Jaa, han lekte ju till och med en hel del när vi var där :D Vi kommer åka dit och besöka honom fler gånger innan han hämtas hem, och då kommer åtminstone jag leka med honom mer :D Första mötet blev det mest prat med jourmatte om honom för att få veta mer och så, och har faktiskt lite dåligt samvete för att jag inte la mer tid på att gosa och leka med honom :/

Anmäl
2017-01-28 00:23 #13 av: Tjeja

Låter som du är helt på rätt väg ju! Första gången kissen träffar dig är det bra att inte vara för "på" som människa... så kissen får lite ro att betrakta en så att säga. 

Ett tips! Hoppas du planerar för att hälsa på någon mer gång innan ni tar hem kissen så den hinner få lite mer intryck av "dig". Dessutom om du kan är det fördel om du har någon mjuk leksak eller filtbit eller annat som luktar dig och luktar av din kisse hemma så att katten kan få vänja sig vid era lukter innan den flyttar in! Då blir det inte lika mycket "chock" så att säga i det nya hemmet. Glad

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-01-29 15:46 #14 av: molbojse

#13 Jag gör så gott jag kan :D
Ja, självklart! Vi har just nu ett lakan framme som Plus sover en hel del på, samt ska försöka lägga ut nån tröja jag använt som luktar jag, som han kan sova på. Jourhemmet kommer göra samma sak så vi får hem något som luktar Miramis också :) absolut kommer vi att hälsa på fler gånger innan hämtning! Förata mötet interagerade jag inte med Miramis om inte han sökte min uppmärksamhet :) nästa gång kanske jag leker lite med honom om han visar intresse ^^ har alltid gjort så att jag ignorerar nya katter så de fåt söka upp mig istället, samt blinka långsamt om jag tittar mot katten.

Anmäl
2017-01-30 18:44 #15 av: Tjeja

#14 Tummen uppLåter som smart planerat och agerat av dig! Du får berätta hur det går för er så vi får följa er familj växa lixom. GladKatt

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-02-06 18:07 #16 av: Katthemsmatten

#4 Betr. möjlighet att lämna tillbaka katten om det inte fungerar kanske varierar mellan olika föreningar. Där jag är verksam tar vi tillbaka katter om det absolut inte går att få det att fungera. Vi hjälper i första hand till med all den erfarenhet vi har samlat på oss genom åren. I andra hand tar vi tillbaka katten. Kontrollera vad som gäller för just det katthem som sköter det jourhem som din tilltänkta katt bor hos. 

Lycka till som 2-katts familj!

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2017-02-07 13:42 #17 av: molbojse

#15 Jag är ganska dålig på att hålla reda på alla sociala medier jag är aktiv på så uppdaterar mest Plus instagram. Där kommer Miramis få vara med så fort han kommer hem till oss och de kommer få dela på kontot! Jag tror att det är störst chans att få mest aktuell uppdatering där ^^

Anmäl
2017-02-07 15:20 #18 av: molbojse

#16 Jag har varit i kontakt med föreningen (9 Liv i Östergötland) och hade ett låååångt samtal med ansvarig för Miramis. Vi är bägge på samma sida vad gäller hållning av katt samt att jag försäkrade mig säkert 20 gånger att de stöttar vi en eventuell omplacering. De kommer finnas med som stöd och rådgivning under hela Miramis liv hos oss, och hon som är ansvarig för jourhemmet har pratat med hemmet för att kolla om hon eventuellt kunde ta tillbaka honom igen om det skulle bli akut att omplacera. Föreningen håller till ganska mil ifrån oss, så de kommer inte ha möjlighet att åka upp snabbt som ögat ifall det blir pannkaka. Jourhemmet ligger däremot bara 2½ mil bort och sambon har körkort :)

Anmäl
2017-02-08 14:24 #19 av: Katthemsmatten

#16 9 Liv är medlemmar av Svekatt, ett signum för att de handlar etiskt och verkar för alla katters rätt till ett gott liv. Du kommer få bra stöd från dem och de kommer säkert att, innan de tar tillbaka katten, försöka stötta med råd. I de allra flesta fall går det nämligen bra, om man har litet is i magen och låter katterna sköta uppdelningen av reviret litet på egen hand utan att vi lägger oss i vid varje fräs, morr och viftande med tassen. Det enda vi gör då är att vi förlänger perioden som det tar för dem att komma överens om hur saker ska vara. Ibland får man t o m försöka blunda litet för att det skriks och slåss. Då kan man hoppa, skrika till eller slänga något i golvet så skingrar sig kombatanterna.

Det kommer gå bra för dig och katterna!

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.