00 - Allmänt kattprat

Hur får jag katterna sams?????

2017-01-12 22:51 #0 av: MaThMa

Jag är vid det här laget desperat!!!

Vi har två katter som inte kommer överens, båda går ut och in som dom vill. En av dom är en kastrerad hanne som är 5 år, okänd blandning. Han är en otroligt kelig herre som tyvärr alltid visat sig underlägsen alla andra katter vilket gör att han alltid åker på stor stryk av bygdens andra katter. Han är väldigt avvaktande och skygg för det mesta men får han iaktta lite så är han otrolig kärleksfull och tillgiven.

Vi hade tidigare en en Skogis hanne, en riktig storebror, som försvarade sin vän och reviret men han finns tyvärr inte kvar längre pga sjukdom.

Vår andra katt är en 6 månader gammal kastrerad hanne, Skogis/Birma blandning. En fantastisk personlighet som gillar bus och kel.

Från början funkade det ganska bra förutom att vår gamla inte ville busa så som den lilla. Gamla var mer en "sur gubbe" och lilla överlycklig för en "kompis". Ganska normala beteenden tycker jag.

Men nu har allt spårat ur totalt! Lilla har vuxit på sig ordentligt och ger sig på den gamla ganska hårt. Passar på honom, sopar till så fort han får en chans och när gamla kommer in så flyger lilla på som ett lejon på en gnu. Gamla morrar, fräser och ger igen men helt utan resultat. Lilla är totalt orädd och bara fortsätter. Sen så helt plötsligt kan dom ligga på var sin sida av soffan och sova lugnt. Dessutom så sitter dom utan större problem och äter bredvid varandra. Detta har dock gjort så vår gamla även morrar åt oss ibland. Kan även ligga helt för dig själv och morra fast lilla inte ens finns i rummet. Gamla vägrar lådan inne nuförtiden och använder gärna våra sängar istället. Två lådor funkar inte då lilla går på båda.

Är jätte rädd för att när våren kommer så kommer vår gamla att lämna oss!! Han är en strövar normalt på sommarhalvåret.

Snälla hjälp, jag älskar båda våra fina katter! Vad ska vi göra???? Några tips???

Anmäl
2017-01-12 23:06 #1 av: Herveaux

Hur mycket leker ni med det yngre vilddjuret?
Tänker att om ni hjälper till att dränera energin med lek så finns det mindre ork för att terrorisera den äldre katten i huset.

Finns ordentligt med liggplatser högt upp så katterna kan röra sig på olika nivåer i hemmet?

Tumregeln för antalet kattlådor brukar väl vara 1 för varje katt + en till, så kanske testa att köpa en låda till?

// Harley
Sajtvärd Star Stable iFokus
Medarbetare Hundar iFokus
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2017-01-12 23:18 #2 av: PuffBuck

Feliway friends var min första tanke!

Anmäl
2017-01-13 09:36 #3 av: MaThMa

#1 Känns som vi aldrig kan leka slut på vildingens energi. Tycker jag leker massor med honom. Övrig tid är han ute eller jagar mig runt huset 😂 Har två barn som också underhåller honom duktigt. Han älskar bla laser pekare och är tokig i att leka "apport" så springer MASSOR....
Klätterträd och nivå skillnader finns, den äldre gillar dock inte så mycket att ligga högt....
En till kattlåda ska vi testa så det finns tre, även om de flesta behov görs ute. Det kanske löser kisseri problemet iaf.
Tack för ditt svar!!!!

#2 Funkar verkligen Feliway friends?? Har använt mig av Feliways produkter tidigare vid andra tillfällen då jag haft katt många år men har inte märkt nån effekt......men kanske värt att testa ändå. Är som sagt desperat! Vill ju att mattes bäbisar ska må bra.....

Anmäl
2017-01-13 11:13 #4 av: burmamys

Om jag har uppfattat det rätt har ni en ranglåg herre på fem år, och en dominant och energisk kattunge på 6 månader. Från 6 månader till ungefär två års ålder får ni räkna med att den yngre både har massor med överskottsenergi och behov av att testa gränser och försöka dominera. Eftersom den äldre katten är ranglåg och inte vill slåss om status blir det naturligt för honom att hålla sig undan och helt enkelt försöka undvika den yngre katten. Jag tror det är stor risk att er äldre katt vandrar iväg när det blir varmare ute, och söker sig ett hem där han får vara ensam katt.

Jag tror att det viktiga är att dels aktivera lillkatten ordentligt, och dels att höja den äldre kattens självförtroende. Fem år är ingen ålder för en katt, han är tvärtom maximalt stark och trygg nu, fullvuxen och erfaren men absolut inte gammal. 

Aktivera den yngre både med lek (vippor, bollar, m.m.) och med mental aktivering som t ex fodergömmor, och klickerträning. Mental aktivering gör honom lugnare eftersom det ger honom kluriga problem att lösa. Ge gärna maten i en aktiveringsskål, så det tar längre tid att äta och han får klura och arbeta med både huvudet och kroppen för att få i sig maten. 

Höj den äldre kattens självkänsla genom att först och främst ta bort all stress. Om det är nödvändigt kanske ni måste separera katterna ett tag med kompostgaller, och se till så att den yngre absolut inte kan attackera den äldre när han går in och ut. Ge den äldre katten en ny låda som bara han kan använda, då har den hans doft den dag ni tar bort kompostgallret och låter dem gå fritt. Om ni har kattlucka, reservera den till den äldre och släpp ut den lille manuellt. Eller helt enkelt låt den äldre vara inne? Eftersom han får stryk ute och troligen därför blivit så försiktig är det mycket möjligt att han trivs bättre som innekatt. 

Ni kan också höja den äldre kattens självförtroende genom att ge honom mat först (klar fördel att portionsutfodra katterna två - tre gånger per dag). Ha gärna ett galler emellan i början så den yngre inte kan stressa den äldre, men tydligt ser att han får mat först. Gosa och kela mycket med den äldre katten.

För att lära den yngre att umgås fint med den äldre (dvs inte attackera) så kan ni använda er av klickerträningen, eller helt enkelt bjuda på godbitar, beröm och gos när de är nära varandra utan att bråka. Vid minsta antydan till att den yngre utmanar den äldre så lyfter ni bort den yngre katten och säger "nej", lugnt men bestämt. 

Till en början får de umgås på var sin sida av kompostgallret, och först när de är lugna och den yngre inte längre försöker utmana den äldre så kan ni prova att ta bort kompostgallret, först korta stunder och under uppsikt, och så gradvis öka tiden. Så fort den yngre börjar försöka utmana så lyfter ni bort honom och sätter dit gallret igen. 

Detta kan ta allt ifrån ett par veckor till flera månader, men till slut bör ni ha två katter som accepterar och respekterar varandra, och samexisterar fredligt.

Varmt lycka till!

Anmäl
2017-01-13 11:22 #5 av: burmamys

Lite lästips om aktivering:

http://burma.ifokus.se/articles/56769812ce12c431f40013f3-del-4-kattens-intelligens-och-inlarning?discussions-1

Och om katters känslor och sociala behov:

http://burma.ifokus.se/articles/5672d8968e0e7470f3001320-del-3-kattens-kanslor-och-sociala-behov?discussions-1

Anmäl
2017-01-13 11:53 #6 av: Silvestris

Jag skulle se till att den äldre katten har en frizon i hemmet. Han är utsatt både ute och inne, han behöver en plats där han är helt trygg. Där han inte behöver känna att han måste vara på vakt hela tiden. En gallerdörr som separerar dem är det första jag skulle föreslå. Då kan den äldre känna sig trygg på sin sida av dörren, men han kan både se och höra samt känna lukten av den andra katten vilket behövs om de på sikt ska kunna vara tillsammans helt obekymrat. Båda behöver ha tillgång till "allt" (låda, mat, vatten, klösmöjligheter osv.) på respektive sida av dörren.

Den yngre behöver självklart aktiveras (och kastreras om det inte är gjort) så att han inte har samma behov av att vara på den äldre. Ni måste även markera att han inte få hoppa den andra katten. När ni har dem tillsammans och ni märker att den yngre är på gång mot den äldre ska ni avbryta, helst innan det blir någon fysisk konfrontation. Då lär sig den yngre att han inte får göra som han vill och den äldre lär sig att han kan vara trygg i er närvaro.

Anmäl
2017-01-13 15:38 #7 av: MaThMa

#2 Feliway friends är beställt!

Anmäl
2017-01-13 16:34 #8 av: MaThMa

#4 #5 Tack för fantastiskt bra konkreta tips!
Du har förstått helt rätt hur det ser ut hemma hos oss! Nej precis 5 år är absolut ingen ålder på en katt! Utan han är i topp form bara det att han som du sa är ranglåg.

Ynglingen våran får massor av fysisk Aktivering så som bollar, lek råttor, vippor. Leksaker finns tillgängliga i alla former. Och kan lätt sitta långa stunder och kasta råttor som han med stor glädje hämtar och kommer tillbaka med för att få de kastade på nytt. MEN kanske inte så mycket av den mentala aktiveringen så det ska jag genast införa mycket mer av.

Har skickat iväg karl att köpa kompostgaller. Kommer att dela av så att vår äldsta får tillgång till störst del av huset när han är inne, tänkte de kanske kan ge en känsla. Givetvis mat/vatten/låda på båda sidor.

Att hålla vår äldsta inne är inte att tänka på. Han älskar ute livet och är en suverän jägare. Han har alla sina instinkter på topp. Har alltid velat vara ute nattetid och jaga oavsett årstid om de inte är -20. Självklart finns tillgång till mat/vatten/isolerade kojor och byggnader att söka skydd i.

Konstigt nog är mat situationen inte något problem. Har som du skrev också alltid givit den äldre först. Ibland kan till och med den äldre tränga undan den yngre för att ta hans mat. Kanske jag har lyckats förmedla "rätt" där.....

Försöker över ösa den äldsta med kärlek när han kommer in och ge daglig pälsvård och ompyssling! Han är enormt kelig. Lite omedvetet har jag nog "gjort" båda katterna till "mattiga" då det är jag som pysslar och grejar mest. Båda är långhåriga och det kräver ju sin tid.....

Tänker då båda katterna är riktiga soffmysare kvällstid så kan vi kanske också testa att ha varsin katt på varsin sida av soffan. Och om lillen tänker bete sig dumt så får han direkt tillsägelse och gå till andra sidan gallret, därifrån kan båda se varandra. Tänker att då får den äldre ligga kvar och känna sig stolt/säker. Kan det vara något?

Tror livet blev väldigt jobbigt för vår äldre när hans i sin tur äldre kompis blev sjuk och gick vidare. Den katthannen var väldigt dominant, hela hans trygghet som pysslade om och tvättade honom varje dag.

Ska använda kvällen till att läsa på om klickerträning och beställa ny matskål!

Tusen tack!!!!

Anmäl
2017-01-13 17:08 #9 av: MaThMa

#6 Tack för tips och råd!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.