02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Urartad svarthaka

2016-12-29 18:28 #0 av: Emser90

Jag börjar med att säga att jag har varit hos veterinären för ca. 2 veckor sen och fick konstaterat att min katt på 2 år hade svarthaka. Men efter jag har haft tratten så har även små sår vid "mungiporna" kommit som liknar små blöteksem och håret vid öronen har börjat glesa. Vill så gärna bli av med tratten men så fort den åker av så kliar hon upp sårskorporna på hakan. Känns som jag har hamnat i ett jobbigt ekorrhjul. Kan någon känna igen sig i det här?

Anmäl
2016-12-29 19:40 #1 av: [helga21]

Katten har förmodligen allergi mot något ex foder. Börja med något allergifoder eller ge endast en sorts protein. Har ni uteslutit några parasiter, svampar eller ohyra? Använder du någon kortisonkräm det kan lindra symptomen om det är allergi.

Anmäl
2016-12-29 19:53 #2 av: Emser90

Jag funderade på det också, men eftersom att min andra katt är lite känslig i magen och är endast bra på det fodret som jag har nu, och är lite rädd för byten i onödan. Har haft en katt med foderallergi och tycker inte det ser ut som det. Det är mest så att hakan kliar för att det är läkande sårskorpor. Men de andra sakerna uppstod när tratten åkte på och aööt böev värre efter den och nu kan jag inte ta av den för att då blir det sår igen och jag får börja om från början. Men om man testar allergifoder, hur lång tid tar det då innan det så att säga ger resultat? 8 veckor?

Anmäl
2016-12-29 22:22 #3 av: Pia-69

Prova att klippa klorna på katten (om det är en innekatt?)
Så kanske kliandet inte gör lika stor skada som oklippta klor?🤔

Cats are like Potato Chips, You can't just have one!
Anmäl
2016-12-29 22:47 #4 av: Emser90

Har alltid klippta klor på mina katter :) men hon tar i för kung och fosterland när hon kliar och slutar inte förän alla skorpor är borta och alla sår är öppna igen. Känner mig lite maktlös och vet inte riktigt vad jag ska göra. Vill så gärna bli av med tratten, främst för hennes skull. Ska prova med ett allergifoder, veterinären rekommenderade d/d hills, men det finns även z/d hills. Vilket är bäst att ta om man tänker sig in i hennes problem och min andre katts känsliga mage?

Anmäl
2016-12-29 22:58 #5 av: Pia-69

Prova att ge allergifodret till allergikatten och det du brukar ge den andra katten, alltså helt enkelt inte samma foder till båda!
Det finns matskålar som öppnar för chip, Sure feed, har två såna själv!
Finns på bitiba.se !

Cats are like Potato Chips, You can't just have one!
Anmäl
2016-12-29 23:06 #6 av: Emser90

Det låter ju super smidigt :) pojken min har inge chip dock så det skiter sig. Och de är vana under alla år att få fri tillgång till torrisar. Så det blir svårt att ge dem olika tyvärr :/

Anmäl
2016-12-30 00:05 #7 av: ApanAnn

Det följer med en chip-bricka med matskålarna, så är bara att hänga den på halsbandet. De kan ju fortfarande få fri tillgång, bara inte till varandras mat...

Tant är ingen ålder, det är en livsstil!
Anmäl
2016-12-30 17:41 #8 av: annzoo

har du plastmatskålar?
har du fått något och behandla med?

Det låter som att katten även har foderallergi och du bör ta med katten till fortsatt utredning då de inte blivit bättre sen du var där sist

Anmäl
2016-12-30 20:51 #9 av: Emser90

Har keramikskålar. Grejen är nog den att jag inte rengjorde aknen i tid och den blev inflammerad. Kissen är svart så det var lite svårt att se förän det blev sår. Pratade med min veterinär idag och ska testa d/d i 8 veckor för att påskynda läkningsprocessen, baddar även med aloe vera gel och som det ser ut nu ser det bättre ut. Men får hålla tummarna att det går över snart och bara är en tonårs period :/

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.