02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Matallergi lr inte?

2016-12-29 00:40 #0 av: rumpenstiltzkin

Hej,

jag har sett massa inlägg om matallergi, o tänkte först att det var det som min katt hade. Hon har små sår/eksem ovanför ögonen/vid öronen. Veterinären gissade kanske på det men visste inte säkert. 

Så nu har hon haft allergenfri mat i snart 8 veckor men har inte märkt nån skillnad, hon river o kliar upp dom där såren så fort ja inte har en tratt på henne o känns ju inte helt bra o ha en sån på i 8 veckor... nu har jag haft den på till o från men som sagt, så fort ja tar av den river hon sej blodig.

Så min fråga e bara om någon haft liknande o vet vad det är? är det matallergi ändå? För vad jag läst så verkar det försvinna för alla andra på dom 8 veckorna? Vad annars kan det vara?

Ska höra av mej till min veterinär snart igen men hon är inte tillbaka förrän efter nyår så ville bara höra mej för lite under tiden.

Anmäl
2016-12-29 00:48 #1 av: Silvestris

Det kan vara någon slags kontaktallergi, kvalsterallergi eller liknande också. Klådan måste dämpas med kortison, det är oerhört frustrerande för katten att gå med klåda. Eftersom allergimaten inte har haft effekt bör ni gå vidare och testa andra möjligheter.

Anmäl
2016-12-29 02:40 #2 av: Agafia

Kvalster ?

Anmäl
2016-12-29 08:01 #3 av: Devya

Det kan då vara något i miljön som hon inte tål. Det behöver ju inte vara maten.

Vad för sorts mat har ni gett henne exakt? 

Anmäl
2016-12-29 10:22 #4 av: rumpenstiltzkin

Ok, får ta upp med veterinären om kvalster lr liknande då, blev lite förvånad bara när vi var hos veterinären första gången och dom verkade helt clueless! och föreslog en biopsi för att ta reda på vad det var. Är det verkligen första steget? 

Jag antar att kortison inte är något jag kan gå köpa och använda utan veterinär godkänner det?


Hon äter hills Z/D just nu och är ju inte så förtjust i det, innan åt hon Vaisto cat kyckling-nöt och kyckling- gris.
Anmäl
2016-12-29 10:36 #5 av: Lol V Stein

Min katt hade samma problem. När hon inte blev bättre efter allergimats-perioden så sa veterinären att då är det dammkvalsterallergi. Hon  äter kortison dagligen och har gjort det i två år nu och är kli-fri. Vi provade även Atopica men den var så svår att få i henne så vi återgick till kortison.

Anmäl
2016-12-29 20:42 #6 av: Devya

#4 Om maten inte hjälper så är det säkerligen något i hennes miljö som orsakar allergin. Då är det svårare att få bukt med det. Kan vara så att ni behöver städa nogrannare? Sen igen kan kissen vara allergisk motmänniskor vilket också är mycket möjligt. De kan vara allergisk mot precis allt.

#5 Ajj, det är ju inte bra i längden att ta kortison i så lång period. Min veterinär som specialiserad inom hudsjukdomar rekommenderar inte alls kortison. Mn kisse kliar sig själv hela tiden,men får dock inte sår, så hon får ingen kortison nu då vi testar ge henne hills z/d.

Men jag antar att om ni inte lyckats få tag i problemet så är det väl bättre än ingenting. =/ Jag antar dock att veterinären har sagt åt er att vara extra vaksamma över eventuella biverkningar som uppstår i samband med långvarig användning av kortison?

Anmäl
2016-12-29 20:58 #7 av: Emser90

Förlåt om jag lånar tråden lite grann. Men om en katt har utvecklat eksem eller klåda av nåt slag som kliar. Vilket foder är bäst att testa då? Veterinären tipsade om d/d men kan z/d också funka? Finns så mycket och man vill ju helst välja det bästa :)

Anmäl
2016-12-29 21:24 #8 av: rumpenstiltzkin

Jag städar redan väldigt noga då min kisse har en mild variant av astma (fick vi veta när hon var liten, hon är 3 år nu), så vi tvättar o städar 1 gång i veckan väldigt noga med o bli av med damm o katthår o så. Har funderat på köpa mej en såndär luftfuktare lr vad det kallas. 

Hur funkar det om en katt är allergisk mot människor? :O på vilket sätt då menar du?

Får iaf se vad veterinären säger, vi har tid nästa vecka så hoppas dom kan komma på nåt som hjälper mot klådan :/

Anmäl
2016-12-30 17:54 #9 av: annzoo

Det kan ju även vara så att de hon är överkänslig mot finns i allergifodret du ger. testa att byta märke?

Jag har gjort allergiutredning på min ena katt och det är först nu vi ser bättring. Nu äter alla katter allergifoder för att de inte ska få i sig något annat foder, vilket hon lyckades första tiden. Biopsi är det sista man gör i allergiutredning. Först bokar man tid hos en hudspecialist (vanliga veterinärer kan inget utan man kastar pengarna i sjön.
1. uteslut parasiter, mjällkvalster, ringorm och svamp hos katten.
2.  ge kortison + allergifoder. Blir det inte bättre på några veckor typ märke
3. biopsi.

Hos min katt misstänker vi överkänslighet mot fisk och var ganska hårlös innan de äntligen börja vända. Vi har inte gjort biopsi.

Anmäl
2016-12-30 22:03 #10 av: rumpenstiltzkin

Ok tack för all info :)

Jag kanske ska ta o ringa Blå Stjärnan här i Göteborg ist o se om dom har en hudspecialist då, går annars till en mycket mindre klinik och vad jag vet har dom ingen :/ 

Jag har bara så himla dåliga erfarenheter av just Blå Stjärnan (otrevlig personal mest, men oxå så himla mycket dyrare än alla andra) men dom verkar ju ha alla specialisterna :(

Anmäl
2016-12-30 22:08 #11 av: Silvestris

#10

Kolla om du kan få tid hos Robert Cikota på Västra Djursjukhuset. Han är superduktig på hudproblem och allergier.

Anmäl
2016-12-30 22:33 #12 av: rumpenstiltzkin

tack, ska kolla upp dom! 

Anmäl
2017-01-03 18:55 #13 av: rumpenstiltzkin

2 dar på kortison tabletter och klådan har försvunnit avsevärt! :)

Anmäl
2017-01-03 19:06 #14 av: Devya

Om katten svarar bra på kortison så är det inte troligt foderallergi. Så sa åtminstone min veterinär och det stämde in på min kisse.

Min katt svarade inte alls på den kortison hon fick utan kliade på som vanligt. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.