02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Behandla utan sjukdom?

2016-12-14 23:12 #0 av: vendelay

Behandlar ni era katter för någonting regelbundet utan att de har visat några sjukdomssymptom? Exempelvis mot mask eller parasiter.

Vi var hos veterinären idag och hon tyckte att vi borde avmaska våra katter en gång om året. De är kastrerade innekatter från ett katthem och har bott hos oss i snart 3 år (i sommar).

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-12-15 07:55 #1 av: VildaVittra

Nej. Jag vill inte bidra till att avla fram resistenta parasiter. Du kan ju tipsa veterinären om att man kan testa om katten har parasiter via exempelvis "Kolla masken" istället. Hon verkar ha missat det. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-12-15 08:43 #2 av: Maria

Jag brukar aldrig av vana avmaska mina katter.

En katt har jag avmaskat emellanåt men då först när jag såg mask,

/Maria

 

Anmäl
2016-12-15 09:39 #3 av: Wony

Våra avmaskas när vi ser mask, eller ser tecken på att de har det. De får även loppmedel ett par gånger per år eftersom vi ofta har problem med det under vår och sommar. 

Anmäl
2016-12-15 11:25 #4 av: Katthemsmatten

Du ska byta veterinär tycker jag. Man ska definitivt inte avmaska "för säkerhets skull" och på innekatter som inte får rått, icke tidigare fryst (minst 72 timmar) är risken för mask obefintlig.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2016-12-15 15:13 #5 av: [helga21]

Det finns "Kolla masken"  på Apotek så man vet vad man ska avmaska för eller mot. Men är det en innekatt ser jag ingen anledning till att göra detta.

Anmäl
2016-12-15 18:10 #6 av: vendelay

Tack för era svar! Jag tyckte också att det lät så himla konstigt, har inte köpt något medel.

Hon sa något om att parasiter kan ha lagt ägg eller liknande och att det kanske inte bryter ut förrän flera år senare? Vet ni något om det?

Ifall någon undrar vill jag bara påpeka att ingen av katterna har några som helst symtom på mask eller något annat, de är friska och mår bra. Det är inget fel på avföring, matlust eller någonting. Veterinären sa det bara "i förbigående" så att säga.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-12-15 18:52 #7 av: Wony

Det enda jag har för mig är att loppägg kan ta ett tag innan de kläcks, men annars så nej, det har jag inte hört. Och har de inte symtom på mask och inte heller är utekatter etc, så ser jag absolut ingen poäng i att avmaska dem "bara för att". För oss är det ju lite annorlunda som har utekatter som får mask ibland, men inte heller vi avmaskar bara för att, utan det är om de har tydliga tecken på det eller om vi ser maskar. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.