01 - Avel, Genetik, Uppfödning

Silver och blacksilver samma färg

2016-12-13 23:23 #0 av: Stinan75

Vi funderar på att skaffa katt och jag håller på att förstå mig på färgerna på katten. Tror att det blir en britt, är silver och blacksilver samma färg?
Och verkar som att det är väldigt ovanligt med tigré, vanligare med tabby-stämmer det?
Har alltid drömt om en ljusgrå randig katt...
Tacksam för hjälp!

Anmäl
2016-12-14 18:28 #1 av: OberonsMatte

Genetisk färg och (eventuellt) silveranlag är olika saker. Hos katter finns det två olika grundpigment (röd och/eller svart). Hanar kan bara ha en färg, dvs röd eller svart, medan honor även kan ha både rött och svart pigment i sin genetiska grundfärg.

En svart eller röd färg kan sedan se olika ut beroende på dubbel uppsättning av eventuella "tilläggsgener", såsom t.ex. dilutionsgenen och silvergenen. Dubbel uppsättning av dilutionsgenen innebär att svart blir blått och rött blir creme, man kan säga att färgen bleks/ späds ut.

Dubbel uppsättning av silvergenen innebär att alla hårstrån i pälsen delvis saknar pigment och är vita närmast huden. Är katten dessutom mönstrad säger man t.ex. svartsilvertabby, rödsilvertigré, blåsilverspotted, cremesilvertabby etc.. Beroende på genetisk färg och mönster.

Är katten omönstrad säger man smoke, dvs svartsmoke, rödsmoke, cremesmoke, blåsmoke etc.

Silver/smoke betyder alltså att katten har dubbla silveranlag och att pälsen är vit närmast huden, men vad katten har för färg vet man inte.

Svartsilver betyder att kattens genetiska färg är svart, att pälsen är mönstrad och vit närmast huden, men där vet man inte vad det är för mönster.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.