00 - Allmänt kattprat

Om det börjar brinna...

2016-12-08 16:42 #0 av: Calcifer

Har ni någon plan ifall det skulle börja brinna och ni måste utrymma hemmet? Antingen att det brinner i er lägenhet/ert hus, eller om det brinner hos grannen (lägenhet, radhus, parhus, etc) och en utrymning är ett faktum. 

Jag pratade med en kompis som har sina kattburar i förrådet i källaren (lägenhetshus) och hen hade liksom aldrig riktigt reflekterat över saken. Så blev en intressant diskussion.

Själv har jag kattburarna redo vid ytterdörren, så OM det händer något så ska katterna med alla medel in i dem (och ja, är det akut kris för att det brinner så bryr jag mig inte om jag måste jaga, ta i nackskinn, etc) och sen lägga benen på ryggen och ut ut ut. Saker kan jag ersätta, jag har försäkring, men jag och katterna vi ska ut först, på en gång!

Har ni tänkt på det någon gång? Dela gärna med er om hur ni bor också.

Och så gäller frågan inte om typ ett ljus välter hos er och det hinner brinna i bordsduken i fem sekunder innan ni släckt utan när det antingen brinner på riktigt, eller det verkar så med alarm som tjuter hos en granne och rök som sprider sig etc.

"Help me Obi Juan whoever the fuck you are. You're my only ho."
- Carrie Fisher, Rest In Peace


Anmäl
2016-12-08 16:45 #1 av: Shailina

Jag har en kattbursryggsäck, just för sådana fall. I fall jag skulle behöva ta mig ut genom fönstret har jag en kattbur som kan spännas på ryggen. Så får misse bli med mig förståss. innuti har jag en riktig varm filt, både för att det är mysigt och för att skydda hon mot kyla om detta skulle hända på vintern. 

“A single dream is more powerful than a thousand realities.” 
― J.R.R. Tolkien
http://www.fyllepenna.net

Anmäl
2016-12-08 16:47 #2 av: Calcifer

#1 Låter jättebra! Jag bor på femte våningen så utan hjälp skulle jag aldrig kunna ta mig ut den vägen. Däremot, säg att brandkår har stege och lyftkran och hela grejen och katterna inte kan tas med i bur om jag ska ut den vägen. Alltså då åker de innanför tröjan. Så får de rivas och bitas bäst de vill, så länge de kommer ut med livet i behåll. Men det var en smart grej jag aldrig ens hört talas om, måste kolla upp det!

"Help me Obi Juan whoever the fuck you are. You're my only ho."
- Carrie Fisher, Rest In Peace


Anmäl
2016-12-08 16:50 #3 av: Shailina

En sån som denna har jag. Sen finns även en ryggsäck för mage ut i fall du har två. Visst kan två mindre katter trängas i den ryggvarianten om det är nödsfall, hellre trångt i för liten bur än död om du frågar mig, men har man tre blir det jobbigt med tre i en mindre ryggsäckbur. 

“A single dream is more powerful than a thousand realities.” 
― J.R.R. Tolkien
http://www.fyllepenna.net

Anmäl
2016-12-08 17:08 #4 av: Calcifer

#3 Gud vad smidigt, ska spara länkarna och kolla in igen efter all julhandel. :P

Ja, alltså, jag tror att om nöden kniper så gör man vad man kan så att alla kommer ut med livet i behåll. Skulle en av mina burar vara trasig eller nåt så får de samsas om en bur - så länge vi överlever allihopa.

"Help me Obi Juan whoever the fuck you are. You're my only ho."
- Carrie Fisher, Rest In Peace


Anmäl
2016-12-08 17:36 #5 av: Shailina

Presis. Eller man knyter i hop en filt , ica tygkasse eller vad som helst, bara få djuren ut, SEN kan man oroa sig om de sitter för trångt. Men min tanke är att det nog är viktigare, även för djurskyddet, att djuren räddas än att de sitter i presis perfekt bur. Ut med djuren, sen om de sitter lite trångt nån timme medan man kommer sig ut och hittar temporärt boende får vara sin sak. Men jag anskaffade som sagt denna ryggsäcken så jag vet jag kan transportera Saga och ha händerna fria om det skulle behövas. Även smidigt om jag råkar gå på kryckor och måste till veterinären. 

“A single dream is more powerful than a thousand realities.” 
― J.R.R. Tolkien
http://www.fyllepenna.net

Anmäl
2016-12-08 17:43 #6 av: Pia-69

En annan sak angående brand som jag funderar på ganska ofta! Vad händer om det börjar brinna och man ej är hemma , typ om man är på jobbet eller så, dessa tankar ger mig ångest... Lutar åt att skaffa brandlarm kopplat till nån larmtjänst!
Har ni några tankar kring detta också?

Anmäl
2016-12-08 17:46 #7 av: Calcifer

#5 Helt rätt. Liksom, okej, skulle ju vara hemskt om de t:ex lyckades rymma när man väl är ute. Men faktiskt, hellre att man sen måste sitta ute dygnet runt och locka eller låna fälla av djurhem och anmäla dem försvunna hos polisen än att man VET att de inte går att rädda. Jag har en stor ikea kasse med smutskläder i hallen, skulle nöden kräva har jag inga problem att knöka ner katterna i den och springa ut. Sen såklart att man skulle så fort man kunde ordna så de kunde få bo hos en vän eller åtminstone få mer utrymme - ja det är klart. Men inget av det är ju möjligt om de tyvärr mister livet i en brand.

Som tur är, min kompis, när vi diskuterade om det förstod hen hur viktigt det är att ha åtminstone någon slags plan så nu står en bur i källaren och en i en lättåtkomlig hallgarderob. Skulle nåt hända där åker katterna in i samma bur.

"Help me Obi Juan whoever the fuck you are. You're my only ho."
- Carrie Fisher, Rest In Peace


Anmäl
2016-12-08 17:53 #8 av: Bill&Bull

Jag har burarna inne i lägenheten.
Har även en skylt på dörren som talar om att det finns katter så ifall det skulle behöva utrymmas när jag inte är hemma så hoppas jag nån annan gör de.

Anmäl
2016-12-08 18:04 #9 av: Calcifer

#8 Åh vad smart. Jag har aldrig tänkt på att ha en skylt som säger att det finns katter hos mig. Det måste jag skaffa, ifall jag inte är hemma om nåt händer. Tack!

"Help me Obi Juan whoever the fuck you are. You're my only ho."
- Carrie Fisher, Rest In Peace


Anmäl
2016-12-08 20:39 #10 av: Herveaux

#9 Om du inte redan har hittat en sån skylt som nämns i #8 så finns det tips i den här tråden.

// Harley
Sajtvärd Star Stable iFokus
Medarbetare Hundar iFokus
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2016-12-08 22:15 #11 av: Silvestris

Mina transportburar står framme så att katterna kan vila i dem som de vill. Dock är mina barn prio. Jag springer inte in i ett brinnande hem för att rädda katterna. Inte heller tänker jag riskera mina barns säkerhet genom att försöka fånga in katterna innan vi tar oss ut. Har dock en skylt på dörren med info om hur många katter som bor här ifall räddningspersonalen skulle råka på att vilja/kunna plocka ut dem.

Anmäl
2016-12-09 04:21 #12 av: Calcifer

#10 Tack, men det blir nog en egen lapp eller så. XD

"Help me Obi Juan whoever the fuck you are. You're my only ho."
- Carrie Fisher, Rest In Peace


Anmäl
2016-12-09 07:52 #13 av: Dimocarpus

Vilken bra tråd! Jag sparar också så att jag kan kolla efter bättre burar/ryggsäckar.
Har ju redan en bur i garderoben men den är nog för trång för två. Men bur måste jag ha, bara vilken storlek som känns enklast och det går inte springa ner med de via trapporna bärandes. Bor på vån 7. De lär hinna springa iväg och jag får ännu mer panik i trapporna bland massa andra. Båda väger sammanlagt över 8 kg tillsammans.
Bättre bur plus en jäkla massa godis för att locka, bra filtar i och alltid en feliways spray tillgängligt vid dörren, just in case :) Så tänker jag.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2016-12-10 01:23 #14 av: nevamisse

Har transportburen inne i lägenheten. 

Anmäl
2016-12-10 15:02 #15 av: Hera

Jag har en kattbur vid var sin ytterdörr. Så jag snabbt kan få in katterna oavsett var vi är.

Anmäl
2016-12-10 15:10 #16 av: Em_

Vi har transportburar relativ lättåtkomligt och klisterlapp på dörren. Vi har även inbrottslarm + brandlarm kopplat till larmföretagets larmcentral. Om brandlarmet går kan de använda kameran och kolla efter rök. De har våran nyckel och rycker ut om det är skarpt läge. Visst det är inte gratis, men det känns väldigt bra att någon kommer vara på plats inom några minuter från att det börjar ryka. Röken är ju farligast och det kan hinna bli mycket rök innan någon reagerar och ringer brandkåren om man inte är hemma. 

Anmäl
2016-12-10 19:08 #17 av: Den vilda djungelkvinnan

Vi har utekatter så skulle "slänga" ut dem bara. Vi har brudarna i förrådet också.

Anmäl
2016-12-10 19:40 #18 av: Tarotstollan

Tyvärr står mina kattburar på vinden, så de kommer jag inte åt. Dessutom har jag 3 stora fågelburar, som är jätteklumpiga och tunga.
Jag hoppas på att brandkåren kan släcka branden innan vi behöver utrymma, för jag lämnar inte frivilligt mina djur ensamma i lägenheten, då får de bära ut mig med våld i så fall.Galen

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2016-12-11 00:13 #19 av: Volpes

Jag har två kattburar (två katter) som står lättillgängliga i lägenheten, bor på nedreplan. Ska nog ta och skaffa en sådan där skyllt också så att räddningstjänst kan se att det finns katter i lägenheten.

Anmäl
2016-12-11 12:21 #20 av: Bananbullar

Vi har transportburen i lägenheten (bor på tredje våningen). Samt skylt på dörren att det finns djur där inne så att även räddningstjänst mfl. kan utrymma om vi ej är hemma. 

Anmäl
2016-12-12 05:18 #21 av: lillelull

Jag har alla mina kattväskor i lägenheten, en sturdi bag och den monterar jag aldrig ner  och sen har jag en ryggsäck där katten sitter på fronten

Sen till kaninen finns det antingen en kattbur i plast eller en annan i nylon också. 
Sen har min lilla hamster också sin egna transportbur i mini format, med lite strö å en mjuk kudde utifall att han måste ryckas iväg snabbt!

Allting lätillgängligt i lägenheten så man kan spurta ut med dom. 

Har satt en sån där " Vid brand räddda djuren " nånting sånt står det!Glad

Våndas av tanken av att det skulle börja brinna i ex lägenheten nedanför/ovanför å bara sprida sig å jag inte skulle vara hemma kunna rädda de. Riktigt hemskt! 

Every lifetime has a little bit of rain 
this is just my rainy  season


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.