02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Dominant katthona

2016-11-06 19:12 #0 av: Senzafina

Hej!

Har två kattsystrar som är fyra år och som är väldigt lugna och reserverade. De har alltid varit skygga och mest velat vara för sig själva, sällan sökt kontakt med oss i familjen. Kommer man närmre än en halvmeter så flyr de. Trots detta så är de ju våra älsklingar.
För ett år sedan fick min dotter veta att en familj på landet hade en kattunge över från en kull som de inte lyckades bli av med och att de tänkte avliva henne.
Blödig som jag är kunde jag inte gå med på detta, så hjärtat fick ta beslutet. Nu såhär i efterhand inser jag att jag kanske skulle kämpat för att hitta någon annan som kunde tagit katten.
Hon har tagit så stor plats här hemma att inget är sig likt. Hon bråkar och slåss, lyssnar inte på något jag säger, gör tvärtom mitt framför näsan på mig. Jag vet att katter inte provocerar men det känns så ibland.

Hon har skrämt min ena hona så att de ej längre kan äta tillsammans. Jag får ta ungkatten in i ett annat rum med maten, men då blir hon sur och vägrar äta. Samtidigt står den andra två meter från sin tallrik och vågar inte gå fram. När jag då kommer fram med maten till henne, smyger hon omkring försiktigt några rundor innan hon vågar äta.
Den tredje äter i godan ro både från sin tallrik och de andras, men har i sin tur blivit överfallen och biten. I början trodde jag det var lek, men nu får jag sära på dem.

Detta med maten började för några dagar sedan.

Hon kommer alltid fram när jag klappar den kuvade honan så att hon går därifrån. Ibland när ungkatten är på det humöret, letar hon upp henne bara för att köra bort henne från hennes viloplats. Vi har en hög hylla som jag lagt en filt på där den kuvade katten älskar att ligga, hon tar sats från klösträdet för att komma upp. Ungkatten vågar inte ta det hoppet, istället står hon på klösträdet och drar i filten tills den och katten kasar ner.

Ledsen för långt inlägg men jag vet inte vad jag ska göra. Är så ledsen över hur det hela har blivit. Det känns som om det är mitt fel att jag förstört mina katters harmoniska och lugna hem.

Anmäl
2016-11-06 20:54 #1 av: Emmaboy

Hej!

Tråkigt att det inte fungerar med den nya katten. Är samtliga katter kastrerade? Inne/utekatter? Hur kommer det sig att dina kattsystrar är så skygga? Det jag funderar på är om de möjligtvis kan ha blivit dåligt socialiserade som kattungar exempelvis att de kommer haft en otrygg uppväxt och/eller lämnat sin mamma för tidigt. Det kan leda till missförstånd med andra katter senare om de inte lärt sig alla sociala koder. Det är naturligt för en kattunge att testa gränserna men den vuxne katten brukar sätta den lille på plats. Nu är din nya katt redan ett år. Men jag undrar hur relationen dem emellan har utvecklats från att den nya honan kom? När började hon bli dominant?

Rent generellt när katter inte kommer överens så gäller det att se över resurserna. Minst en låda per katt. Avskilda matplatser. Om du har tre katter bör du ha tre höga liggplatser så att alla kan hitta en trygg plats o slipper slåss om den bästa. Gott om leksaker, klätterträd, lektid (särskilt viktigt för innekatter!).

Anmäl
2016-11-06 21:43 #2 av: Senzafina

Jag ska försöka svara så gott jag kan :)

Alla tre är kastrerade. De är innekatter. Systrarna är förmodligen, tror vi, skygga för att de blev bryskt behandlade i det hem de kom ifrån. Vet ej hur tidigt det sätter sig mentalt, de var fyra månader när de kom till oss? Det är inte våra första katter så vi gjorde allt rätt men ändå är de båda enstöringar.
Alltså det låter kanske värre än det är. Zoey kommer gärna och lägger sig på min mage på kvällarna och stannar tills mina ben somnat och Pyjamas gör det också nån gång ibland och då blir jag så glad att tårarna kommer. Varje gång jag går på toa står Pyjamas på byrån utanför och väntar på mig och då kan jag klappa henne, men jag kan inte närma mig henne när hon är på golvet.

Den nya katten började väl känna av att de andra var "lätt byte" redan när hon var väldigt ung, runt 6 månader, för det var då hon började brottas. Det hör till historien att de var ungefär lika stora då för mina andra katter är väldigt små.

Vi har tre rymliga lådor utplacerade på olika ställen. Matplats, nja de äter ju i köket allihop fast Chanel har alltid ätit avskilt från de andra, en bit ifrån. Systrarna har velat äta ihop, en känsla bara. Tre höga liggplatser finns, hatthyllan är Pyjamas favorit. Vet än idag inte hur hon kommer upp dit! Leksaker har jag köpt i mängder men favoriterna är ändå toarullar, ett gammalt tygrep, tunneln, att gräva papper från papperskorgen och hårsnoddar. Att gräva i blomkrukor var kul ett tag. Det är bara Chanel som leker, de andra har egentligen aldrig varit pigga på att leka med oss, däremot ville de gärna leka med varandra. Nu är de bara passiva tyvärr.

Anmäl
2016-11-06 23:00 #3 av: Emmaboy

Hm ja då är det nog en trolig förklaring till att de är skygga och har svårt att hantera en annan ny katt:/. Tiden upp till 12 veckor är mkt viktig för att katter ska bli trygga med människor och att lära sig kattspråket. De kan utvecklas som vuxna också, men det tar längre tid. Ungefär som för oss människor :). Känns som att problemet då ligger i kattsystrarnas osäkerhet snarare än nya kattens dominans? Rädsla hos en katt triggar gärnna aggression hos en annan. Kanske fungerar det om du introducerar dem på nytt dvs håller Chanel skild från zoey och pyjamas och gör en långsam introduktion med massor av positiva associationer som lek, mat och godis. Rekommenderar en guide av jackson galaxy http://jacksongalaxy.com/blog/2014/07/08/cat-mojo-how-to-introduce-two-cats

Tillägg: Tycker inte att du ska ha dåligt samvete! Inte lätt att veta hur det kommer gå, särskilt med katter som har lite i bagaget.

Någon annan som har några idéer?

Anmäl
2016-11-06 23:45 #4 av: Senzafina

Tack, ska testa detta! Vi gjorde något liknande när Chanel kom men inte så ingående. Det blir lite krångel eftersom de springer så fort de ser mig och jagar dem gör jag inte.
Får komma på en lösning. Men leka på golvet med dem alla tre kan funka för de är i alla fall tillräckligt nyfikna för att komma fram och se vad sjutton det är som händer :) kanske leklusten kommer tillbaka!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.