02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Foderallergi

2016-11-05 08:17 #0 av: [Birmarag]

Hej!

Min ena katt (birma) har troligen inflammation i tarmen pga foderallergi, kräktes mer än 1g/vecka. Sedan 1 månad tillbaka äter han kortison i nedtrappning och har inte kräkts alls.
Veterinären vill att han skall äta foder som inte innehåller kyckling alt hydroaliserat kyckling. Min birma är extremt kräsen och går inte att vänta ut- då äter han inte alls. Har första tiden av månaden försökt med D/D (protein hjort) torrfoder som gick sådär, åt halvdant och blötmaten vägrade han så han fick lite andra sorter och annat torrfoder(dumt av mig men förstod inte vid första besöket att det verkligen var foderallergi som låg bakom). Nu har han gått ner i vikt och är tunn och smal.

På återbesöket igår satte veterinären in antidepressivum som förhoppningsvis ökar aptiten och jag fick en lista på olika foder jag kunde prova. Nu testar vi Hills Z/D (hydroaliserat protein) och torrfodret verkar gå hem! Blötmaten svårare. Har Z/D och D/D hemma.
Tips på blötmat helt fritt från kyckling? Alternativ tips på hur jag kan få blötmaten jag har hemma att verka med aptitlig?

Kan tilläggas att om han inte äter bltömat blir han väldigt hård i magen och behöver oftast laktulos.

Tack på förhand.

Anmäl
2016-11-05 09:10 #1 av: Devya

Det är så svårt med foderallergi och speciellt om  katten är också väldigt kräsen.

Jag ska testa ge torrfodret Hills Z/D åt min kisse men väntar lite för jag vill inte att hon ska råka ut för diarré igen då hon har haft det ofta på senaste tiden  i samband med alla mediciner och vaccinationer hon har fått. Hennes mage är känslig även om man fasar in foder försiktigt.

Jag ger henne enbart blötmat just nu, Kattovit sensitive.  Det tycks fungera jättebra för hennes mage men hon kliar sig fortfarande  även om det är inte lika extremt som tidigare. Hon får åtminstone inte sår nu. Men om kliandet inte har gått över helt och hållet om fem veckor så ska jag testa ge henne blötmat som inte innehåller någon kyckling. Jag har hittills lyckats hitta det här: Animonda carny, rent nötkött. Det ska tydligen inte innehålla någon kyckling. Så jag ska testa det om kissen inte börjar må bättre efter det här.

Måste säga att det här med foderallergi får mig att känna mig så hjälplös. Det är en lång väntan som man måste utstå och då är det inte ens säkert att kissen mår bättre efter den långa väntan. =/ 

Anmäl
2016-11-05 09:31 #2 av: [Birmarag]

#1 tack för svar. Min katts förmodade foderallergi har enbart gett symtom från mag-tarmkanalen, i form av att han ofta kräkts. Kortisonet fungerar väldigt bra på den delen men vårt problem är att hitta ett foder som han tycker om och som han tål.
Ska kolla på fodret du skriver om. Har även läst någonstans om ziwipeak, någon som vet?

Anmäl
2016-11-05 14:19 #3 av: mariesdotter

Min katt har kronisk inflammation i tunntarm och magsäck så måste för alltid nu äta HA-foder (hypoallergenic). Veterinären säger att det antingen är sånt foder eller kortison, men eftersom han svarat så bra på fodret så är inte kortison nödvändigt just nu. Mår skitdåligt över att han ska äta sån mat resten av livet, men om det håller sjukdomen i styr, så... frågade om man inte kan göra uteslutande tester med foder för att se vad han inte tål, men vet. tyckte inte jag skulle experimentera för mycket då det är en väldigt lång process med säkerligen bakslag.... Vet inte vad jag ska göra.

Anmäl
2016-11-05 15:44 #4 av: [Birmarag]

Hittat två foder i djuraffären idag efter att ha lusläst på varenda påse och burk.
NaturesMenu country hunter = kalkon/kanin och anka/fasan samt Schesir (ej helfoder) tonfisk/nötkött.

Anmäl
2016-11-05 18:05 #5 av: burmamys

Ziwipeaks har blötmat från en proteinkälla. Man kan välja mellan nötkött, lammkött, eller hjortkött. De har även en blandning av hjort och fisk. Om någon av mina katter skulle drabbas av foderallergi skulle jag testa att barfa men endast ge en för katten ny proteinkälla. För den som inte barfar (eller om det blir svårt att få tag i nödvändiga organ samt fett i den nya proteinkällan) så är Ziwipeaks ett jättebra alternativ!

De går att beställa från bl a vetzoo. Kolla deras svenska hemsida för mer info:
www.ziwipeaks.se

Anmäl
2016-11-06 15:20 #6 av: thorntagg

En av mina två ragdollkatter har en foderallergi som har konstaterats av en specialist på mag- och tarmproblem hos smådjur. Han tål inte kyckling, vilket är utomordentligt svårt att undvika, då kyckling ingår i nästan all kattmat, då det är en billig och annars nyttig proteinkälla som används som utfyllnad jämte den proteinkälla som anges på resp. förpackning.  Även om det alltså står kalv, oxkött, eller vad som helst, så finns där mycket kyckling som utfyllnad i alla fall. Och det tål som sagt inte Tusse...

Den enda sort jag hittat, är James Wellbeloved blötmat som finns med lamm eller kalkon som enda proteinkällor.  Den säljs numera endast av ZooPlus, då den engelska tillverkaren fått för sig att inte leverera till skandinaviska zooaffärer. Förut fanns JW även hos VetZoo, men som sagt, nu får man skicka efter till ZooPlus, (en tysk firma) vilket jag gör.  Det är fraktfritt om man handlar för över 500 kronor, vilket blir ganska lagom om maten ska räcka ett tag.  Det är inga som helst problem med leveranserna; vi har lantbrevbärare som t o m bär in kartongen i farstun.  Maten är inte heller hutlöst dyr, som den kan vara om man ser på de där småburkarna som ges ut av Hill´s m fl - dessutom är ju inte heller dessa kycklingfria!

Anmäl
2016-11-06 15:28 #7 av: thorntagg

Jag skulle kanske tillägga, att mina katter inte gillar annan blötmat än den som innehållar bitar i sås  - det går alltså inte med någon pastejliknande konsistens som t ex den  mat som burkarna innehåller!

Anmäl
2016-11-06 16:21 #8 av: burmamys

#6 Det är ju jättebra att det finns två alternativ för den som behöver kattmat som är blötmat från endast en proteinkälla, både Ziwipeaks och James Wellbeloved!

Anmäl
2016-11-06 20:42 #9 av: [Birmarag]

Låter kanon. De sorterna jag skrev om anger innehållet upp till 100% och ingenstans finns kyckling med, inte heller buljong, animaliska biprodukter etc. Dubbelkollade även med tjejen i djuraffären som verkade kunnig och som också sa att dessa var fria från kyckling. Nu är det dock så att kisse ratar Natures Meni och Sceshir är enbart kompletteringsfoder. Får beställa JW och ziwi peak och hoppas dessa faller honom i smaken.
Som #7 beskriver gillar även min katt mest bitar i sås. Är jw/ ziwipeak paté, bitar eller mousse?

Anmäl
2016-11-06 23:02 #10 av: Dimocarpus

Kolla igenom Mac's kattmat, de har också rent köttsort så att det inte innehåller någon kyckling. :
Finns att köpa på zooplus.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2016-11-08 07:33 #11 av: [Birmarag]

Har nu beställt hem olika smaker från James Wellbeloved från zooplus! NaturesMenu maten har han faktiskt ätit lite av när jag lagt ett tunt lager kycklingfritt-tonfiskblötmat ovanpå. Han verkar gilla Z/D torrfodret bra samt Hills Hypoallergenic treats. :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.