02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Matallergi

2016-10-25 17:13 #0 av: Devya

Så det tycks vara så att min kisse har matallergi av någon sort. Hon kliar sig fortfarande väldigt mycket kring halsen och kinderna. Hon har små sår här och där vilket jag gissar beror på att hon kliar sig så pass mycket. Hon har också fått mindre päls runt halsen pga allt kliande. Jag tror inte mera att det har något  att göra med lopporna som hon behandlas för, det hänger liksom inte ihop. Hon kliade inte sig så här pass mycket tidigare, inte så att hon fick sår. Så jag tänkte att det kanske är dags att byta till någon allergivänlig mat.

Jag har nu beställt hem Hill's Prescription Diet Feline Z/D - Food Sensitives samt Kattovit Sensitive blötmat då de inte hade något av Hill's märket. Jag hoppas så att det här kommer att fungera. Någon annan som har testat de här produkterna?

Det är ju en Devon Rex katt så jag hade nog det i tankarna där innan att det kan vara en känslig ras men jag hade ju inte hoppats på matallergi. :) 

Är det fel av mig att köpa hem allergivänlig mat då jag inte riktigt vet vad det egentligen är?  Jag pratade med veterinären som tyckte att det kunde vara bra att testa ge allergivänlig mat. 

Anmäl
2016-10-25 17:41 #1 av: Fridaaaa

Jag testade att utesluta olika proteinkäller, dvs kyckling och så.
Visade sig att Freya inte tål kyckling, så ger bra mat fast kycklingfritt :) 

Kanske kan vara något annars? Kyckling och fisk är inga ovanliga allergier.

 Medarbetare: rexkaniner, Support.
Min vardagsblogg: Vardagsblogg 
Kicka gärna in Hjärta

Anmäl
2016-10-25 17:56 #2 av: Devya

#1 Fick nya orders av min veterinär! Hon bad mig att tvätta kissen ifall det är så att hon inte tål loppmedlet som hon får. Jag tvivlar dock att det är loppmedlet för hon har ju hållt på så här länge, men såren har endast uppkommit på senare tid. Oberoende så bad hon mig att komma in med kissen på torsdag för att se helt säkert vad det beror på.

Så nu måste jag försöka tvätta henne vilket tycks vara helt omöjligt... Det kan dock vara bra att kolla upp så det nu inte är loppmedlet det här beror på eller om det då kan råka vara något matallergi eller något helt annat.

Hur fick du reda på att din kisse inte tålde kyckling?? *nyfiken* Det känns lite svårt att klura ut vad exakt det kan vara som min kisse inte tål men det kanske är bra att oberoende skaffa hem allergivänlig mat.

Anmäl
2016-10-25 17:58 #3 av: Fridaaaa

#2 Skrev ju det i #1, uteslöt tex kyckling och då märkte att hon blev bra, när hon fick med det igen = sämre igen.

Extremt få kattmat dock som är kycklignfria, jag måste beställa blötmat på nätet

 Medarbetare: rexkaniner, Support.
Min vardagsblogg: Vardagsblogg 
Kicka gärna in Hjärta

Anmäl
2016-10-25 22:41 #4 av: HundochKatt

Om det nu skulle vara foderallergi så tycker jag att det bästa är att börja Barfa, då kan man testa med ett djurslag i taget (samtidigt som katten får den allra bästa maten). Vanligtvis så börjar man med ett djurslag som katten inte ätit förut. 

Ta gärna kontakt med Paleo Cat

Matilda Eriksson är superduktig på just Barfmat och vet precis hur du ska göra. Hon har ju även Devon Rex har jag för mig. 

Sajtvärd på Teckning iFokus

Anmäl
2016-10-26 07:45 #5 av: Devya

#4 Problemet är att jag och min kille har inte ens tid att laga mat åt oss själva så jag undrar hur det blir om vi måste börja barfa. Visst, det är absolut det bästa alternativet men jag skulle hoppas på att vi inte behöver göra det.

Det har också låtit väldigt komplicerat då man måste räkna och allt det där. Matte är absolut inte min starkaste sida så jag skulle vara väldigt rädd för att jag skulle misslyckas totalt med att barfa kissen.

Ska nu vänta och se vad veterinären har att säga på torsdag.

Anmäl
2016-10-26 09:47 #6 av: kattöga

#5 Du kan ge färdigt råfoder, Mush för katt. Som är frysta "bollar" (man tinar förslagsvis upp morgondagens ranson under natten i kylskåp).

Men då kan du i och för sig inte utesluta ingredienserna som ingår i Mush-maten... Men när och om ni testar foderallergi enlig tipsen du fått och märker att det (förhoppningsvis) inte rör sig om allergi, så kan ni ge katten Mush om ni vill.

Håller tummarna för att det inte är allergi och något som går över snabbt nu.

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2016-10-26 19:53 #7 av: flis

Det bästa är att gå till en veterinär som är specialutbildad på hudsjukdomar. Det tar minst 8 veckor med allergifoder innan man ser resultat. 

Anmäl
2016-11-21 06:59 #8 av: Devya

#7 Hur hittar man en sådan veterinär? Då jag söker efter veterinärer här så står det inget speciellt om dem så ska man då fråga efter om de är specialutbildade? Lite svårt också då man inte pratar samma språk som dem här.

Min kisse har inga sår mera men hon tappar fortfarande päls runt halsen. Jag tänker ge det ett par veckor till men om hon inte slutar tappa päls kring öronen och halsen får jag väl nog söka efter någon annan mat. Isåfall har jag tänkt ställa in mig på något som inte innehåller kyckling.

Anmäl
2016-11-25 18:34 #9 av: Devya

Min kisse har inte längre små sår men hon kliar sig fortfarande och har tappat en massa päls kring öronen och halsen. Funderar om veterinären hade rätt om såren, att det berodde på loppmedlet men nu tappar hon ju päls istället. Jag har testat med att ge samma sorts mat i fem veckor. Bör jag ge det 3 veckor till? Hon tappar bara mer och mer päls för var dag så jag funderar om jag borde övergå till mac's sensitive med lamm. Vad har ni för tankar kring det hela?Bör jag vänta 3 veckor till innan jag testar lammsorten?

P.S. Veterinären sa att jag skulle testa att ge den här maten i fyra veckor medans ni på forum säger 8 veckor så därför blir jag lite fundersam. Sen igen orkar jag inte se hur kissen blir nästan skallig här... =( 

Anmäl
2016-11-25 19:09 #10 av: Silvestris

En eliminatiosdiet ska ges minst 8 veckor, gärna 12. Man ska bara ge en proteinkälla under den tiden. Symptomen bör behandlas med kortison, klåda är oerhört plågsamt.

När katten är besvärsfri sätter man ut kortisonet och kör bara eliminationsdiet. Funkar det kan man påbörja ett provokationstest dvs. man ger ytterligare en proteinkälla.

Anmäl
2016-11-27 16:18 #11 av: Devya

#10 Ok, men min kisse börjar bli totalt skallig nu så jag vet inte om jag vill fortsätta ge den mat hon har nu snart fått i 6 veckor. 

Hon kliar sig inte ofta men ändå blir hon av med en massa päls kring öronen och halsen. 

Kortison så rekommenderade inte min veterinär. Hon gav det en gång men hon sa att jag skulle genast börja testa med att ge ny mat i fyra veckor och se om det förbättrades .

Anmäl
2016-12-10 09:51 #12 av: Devya

Nu har jag bytt mat eftersom hon blev bara skalligare och skalligare. Jag tycker att 7 veckor var tillräckligt. Borde man inte dessutom se någon sort förbättring under den här perioden och inte tvärtom?

Så här ser hon ut i dagsläget.


Anmäl
2016-12-10 09:57 #13 av: Devya

Jag bör kanske tillägga att hon kliar sig inte hela tiden. Då hon väl kliar sig så kan hon klia sig någon sekund för att sen tre gånger på raken klia sig där. Sen behöver hon inte klia sig på ett 3-5 timmar igen, vad jag har sett då jag är hemma (skriver ner allt som har att göra med hennes matallergi nu). Så här har det då fortsatt och inte ändrats under de 7 veckor hon har fått specialmat.

Såren försvann några dagar efter att vi hade badat henne, vilket då kanske tyder på att det var pga loppmedlet.

Anmäl
2016-12-10 10:19 #14 av: Siggebus

En sak bara att tänka på. Vad du än provar så prova inte olika saker samtidigt och ge varje sak tid. För annars vet du inte VAD som eventuellt funkar eller inte funkar.
Svårt det där med kliande - jag hade en valp en gång som började klia sig enormt och det var inte loppor/löss som vi först trodde. Han fick ta prover hos veterinären men de kunde inte se något specifikt. Rätt som det var så bara slutade han att klia sig och vi fick aldrig veta vad som varit orsaken Funderar


Anmäl
2016-12-10 10:25 #15 av: Silvestris

Anledningen till att eliminationsdieter ska ges i minst 8 veckor är just för att det är den tid (minimum) det tar för alla "allergimekanismer" att lägga sig.

Om du upplever att det blir bättre när du tvättar henne så gör det. Använd gärna ett klådstillande schampo. Eftersom det är en devon rex och de är predisponerade för överväxt av jästsvamp (Malassezia) kan det även vara bra att använde ett schampo som har effekt mot Malassezia t.ex. Malaseb eller Zincoseb.

Anmäl
2016-12-10 11:00 #16 av: Devya

#14 Jo, jag ser till att endast ge en sorts mat i taget. Det är viktigt. Om hon råkar stjäla något från oss eller den andra katten så tänker jag dra ut på matdieten. Men vi är väldigt noga med att hon inte stjäl vår mat eller den andra kattens mat. :)

Hmm, knepigt det här med kliande. Kan ju också vara något i miljön som orsakar det och då blir det genast svårare. Funderar på att kasta ut min "lemon plant", för säkerhetsskull. Blev att fundera på det imorse. :)

#15 Men borde man som sagt inte då se redan någon sorts förbättring? Jag tycker liksom att man borde se att hon kliar sig mindre efter 7 veckor men kanske jag tänker fel kring det.

Jag ska testa och köpa hem någondera av de där produkterna. Kan väl inte skada att testa?

Anmäl
2016-12-10 14:06 #17 av: crins

Tips Depo-medrol for cats! Det får min katt som också har hud-problem och mycket mera, som njurproblem och kräkningar men hon läcker ej protein! Men depo kan fungera!
http://www.pets.thenest.com/effects-depo-medrol-cats-8852:html
(Sök annars på depromedrol for cats)

Anmäl
2016-12-12 14:09 #18 av: ApanAnn

Fast du kan inte köpa depo medrol bara sådär... det är ett läkemedel.

Tant är ingen ålder, det är en livsstil!
Anmäl
2016-12-12 16:42 #19 av: Devya

#18 Jag märkte det, samma sak med Malaseb och Zincoseb.

Anmäl
2016-12-12 20:25 #20 av: Silvestris

#19

Zincoseb är receptfritt.

Anmäl
2016-12-13 06:47 #21 av: Devya

#20 Tydligen inte här där jag bor. Bor utomlands. =/

Anmäl
2016-12-13 19:51 #22 av: Silvestris

#21
Be någon bekant köpa det i Sverige och så kan de skicka det till dig.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.