02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Katt på allergifoder spyr och matvägrar, varför?

2016-10-12 20:55 #0 av: jnycx

Hej kattägare! 

Jag har en honkatt som jag adopterade från katthem i våras. Hon är snart 4 år gammal och vanlig bondkatt, vaccinerad och avmaskad. Ända sedan jag fick henne har hon haft magproblem och vid flera tillfällen har hon plötsligt blivit dålig och kräkts upp till 10 ggr per dygn och mat- och vattenvägrat. Första gången tog jag in henne hos vet där hon fick dropp vilket gjorde henne piggare och hon började äta igen. De tog prover och röntgade, men hittade inget. Efter ett par veckor skedde det igen och då började jag misstänka foderallergi och bytte till ett annat foder. Sedan dess har jag testat otaligt många olika foder, bl.a. Orijen, Canagan, Britcare, Pure Natural, Acana utan lycka. Fick till slut råd från vet att byta till allergifoder Hills z/d, vilket hon går på idag. Det ska tydligen vara omöjligt att vara allergisk mot det och det har fungerat bra i några månader. Hon har till och med varit piggare än någonsin. 

MEN, igår hände det igen. Helt plötsligt började hon spy upp sin mat över hela soffan och har matvägrat sedan dess. Efter den första spyan har hon spytt vitt skum och lite päls och det tyder på att hennes mage är tom. Hon har druckit lite vatten, men vill inte röra någon mat alls, inte ens tonfisk. Jag är dessutom säker på att jag inte har några giftiga växter eller att hon har fått i sig annan mat, då hon aldrig har visat intresse för något annat än kattmat. 

Jag har nu försökt ge henne lite resorb med en spruta i munnen och gett henne 1/4 tablett av Pepcid duo. Kräkningarna upphörde över eftermiddagen, men har nu kommit tillbaka. Om hon inte blir bättre imorgon åker jag in till vet, men undviker helst eftersom jag vet att de inte kan göra särskilt mycket förutom att ge dropp och hoppas på det bästa. Förra gången jag var hos vet gav de henne vitaminvätska under huden, vilket inte hjälpte överhuvudtaget. 

Jag undrar om någon känner igen sig i detta? Med tanke på att dessa "attacker" sker med månaders mellanrum känns det lite osannolikt att det är en sjukdom. Börjar tro att hon är överdrivet känslig och kanske råkar spy en gång och tror att det är matens fel. Men hur hanterar man det? 

Ursäkta för långt inlägg, men behöver verkligen alla råd jag kan få!

Anmäl
2016-10-12 21:26 #1 av: crins

Jag hade problem med kräkningar i 14 dagar! I mitt fall beror det på njurarna! Är det njurarna som "spökar" spelar det ingen roll vad du ger din katt att äta! Tycker du ska göra en ordentlig undesökning på din katt! , och ultraljud! Tänk på att utorkning också kan ge akut njursvikt!!!!! Vätska är jätte viktigt! Problem om katten kräks upp vätska på en gång kan man behöva, svälta på vätska också några timmar, för att få bukt med kräkningar! Om katten har ätit något olämpligt eller något fastnat i tarmen kan den också kräkas! Men en ordentlig undesökning hos veterinären och vätska upp under huden, kanske din katt behöver!

Anmäl
2016-10-12 21:44 #2 av: Em_

Vi har lite liknande problem med vår katt. Lokala veterinären kommer inte vidare så vi har bokat tid hos en specialist. Vi har diskuterat mycket kring hårbollar, att de stör magen men inte kommer upp förens på typ tionde "försöket" och sedan är magen upprörd länge efteråt. Ett tag hjälpte det att borsta med furminator, då blev det inte hårbollar så ofta. 

Sen tycker jag inte det är bortkastat att åka in och vätska upp en katt som förlorat väldigt mycket vätska.  Även om katten inte skuttar ut ut transportburen sen så har man åtminstone förhindrat att katten blir värre pga av vätskebrist. Om jag jämför med mig själv (vilket inte alltid funkar med katter men i alla fall) så kan ju matlusten vara dålig både före och efter jag kräks. Det är inte bara precis när man kräks man mår illa. Katter är dessutom bra på att dölja hur de mår. 

Har googlat mycket på detta, här är två länkar somförklarar lite övergripande
http://www.agria.se/katt/artiklar/sjukdomar-och-skador/krakningar-och-diarre-hos-katt/

http://www.kattstatus.se/sida53.html

Anmäl
2016-10-13 00:14 #3 av: crins

Vill bara säga! När min katt kräktes, så blev det bra, och så återkom det igen! Samanlagt 14 dagar! Men hon var frisk emellan åt! Ring veterinären!

Anmäl
2016-10-13 07:44 #4 av: Uppkatten

Om en katt förlorar mycket vätska via t ex kräkningar och inte lyckas "dricka ikapp" så blir katten uttorkad. Och en uttorkad katt blir ofta lite illamående. Det innebär att katten kan hamna i en "ond spiral" där den får svårt att komma igång med att äta och dricka för egen maskin. Genom att vätska upp katten hos veterinären blir det lättare för katten att komma igång och äta och dricka. Det kan därför vara väldigt viktigt att en katt som kräkts mycket får komma till veterinären för att "bara få dropp". 

Kommer katten inte i gång med att äta inom ett dygn så kan den dessutom behöva tvångsmatas. Då kan man köpa ett blötfoder som heter a/d hos sin veterinär. Det kan röras ut med vatten till en "välling" som man sedan kan dra upp i en doseringsspruta och mata sin katt med (på så sätt får katten i sig både mat och vätska). Sprutans spets ska då riktas mot insidan av kattens kind, och det ska ges långsamt så att katten inte sätter i halsen. Tvångsmatningen är alltså också ett sätt att hjälpa katten igång igen. Katter är dessutom mycket känsliga för svält, mer känsliga än vad t ex hundar och människor är. Det är därför som man bör börja relativt tidigt med tvångsmatning när katten inte äter.

Är pepcid duo något som veterinären har ordinerat? Annars ska du inte ge det till din katt, eftersom läkemedel för människor ibland kan vara direkt olämpliga/farliga för katter.

Anmäl
2016-10-13 16:01 #5 av: mariesdotter

Min katt har spytt fram och tillbaka ett tag nu och har varit på utredning hos veterinär där vi bl.a. gjorde buköppning och tog biopsi på tunntarm och magsäck. Visade sig vara inflammation i bägge, verkar vara kronisk. Så nu ska han äta Purina HA (veterinärfoder), kanske för resten av hans liv (han är 2). Ev. ska kortison sättas in om det inte hjälper.

Han spydde då och då, ibland ett par dagar i rad, sen ingenting på ett bra tag. Kanske värt att kolla upp?

Anmäl
2016-10-13 17:52 #6 av: jnycx

Tack för alla svar! 

#4 Ja, pepcid duo har veterinären rekommenderat. Nu har katten inte spytt sedan igår kväll, men äter fortfarande inte. Hon har druckit lite vatten. Har bokat en tid hos veterinären imorgon eftermiddag och imorgon bitti får jag springa iväg till närmaste veterinärbutik för att köpa a/d.

#5 Det kan nog stämma, har misstänkt det förut att hon lider av någon typ av kronisk inflammation i magen. Det verkar dock som att Purina HA  i princip är samma sak som Hills z/d, det som min katt äter idag? Kanske kan kortison hjälpa i så fall?

Anmäl
2016-10-13 20:42 #7 av: mariesdotter

Jag vet faktiskt inte, har inte kollat upp ev. liknande foder. Kortison är ju något veterinären beslutar om, ifall han/hon tror det behövs. Men det kan ju vara värt att kolla upp katten ordentligt hos veterinär. Vi började utredningen med blodprov, som tydde på någon slags infektion/inflammation (förhöjda värden lymfocyter), så vi följde upp med ultraljud och röntgen, där de såg att magsäcksväggen (eller vad det nu heter) såg något tjockare ut än normalt. Därefter valde vi att göra en buköppning, för att kunna ta biopsier på magsäck och tunntarm (plus att de såg något trådliknande föremål i magen på röntgen, men vid operation kunde de inte se något så det uteslöts som något han svalt och som fortsatt normalt ut i tjocktarmen).

Jag hade skrämt upp mig själv med att det var diverse tumörer osv osv, så var en lättnad att idag få höra att det "bara" är inflammation. Hoppas du kommer tillrätta med din katts besvär :)

Anmäl
2016-10-14 00:10 #8 av: crins

Kortison kan definitivt hjälpa mot kräkningar!
Min väns katt då gammal ,16 år och kronisk njursvikt fick injektioner var 6 vecka, och det hjälpte katten att leva ett normalt liv, ytterligare ett år!(Anledningen till att den katten fick kortison var pga kräkningar!) nackdelen att kortison kan ge sjukdomen diabetes, vilket man bör veta!!

Anmäl
2016-10-14 09:45 #9 av: Silvestris

Det är inte omöjligt att utveckla allergi mot Hill's z/d. Tyvärr tror en del veterinärer att hydrolyserat protein omöjliggör allergiska reaktioner, men så är det inte. Forskning visar att en diet på en (för katten) unik proteinkälla t.ex. lamm, hjort eller kanin är mest effektivt. Hydrolyserat protein härstammar fortfarande oftast från de proteiner katter oftast är allergiska mot bl.a. kyckling. Det kan därför vara bättre att ge katten Hill's d/d (burkmat) eller Solos burkmat som bara innehåller kanin eller vaktel.

Sedan bör man undersöka om katten har IBD. IBD och foderöverkänslighet går ofta hand i hand, man vet inte om det ena orsakar det andra eller båda delarna. Har katten utvecklat IBD behöver den förutom ett hypoallergent foder behandlas med kortison.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.