Annons:
Etikettallmänt-kattprat
Läst 836 ggr
Lubsan
2016-10-04 18:13

Debattartikel, höj kattens status nu!

Får ett bra tag sedan så bad jag er om tips och råd inför en debattartikel jag skrev till ett skolarbete. Jag lovade att publicera den men glömde totalt bort det. Här kommer den iallafall (betyget blev ett A dessutom 😃);

I Sverige finns det drygt 1,2 miljoner katter (Sjödin, 2009), vilket gör det till det till vårt vanligaste husdjur, trots detta är kattens status otroligt låg. Vi har alldeles för många hemlösa katter i Sverige, det är svårt att hitta någon exakt statistik, men en siffra som ofta kommer upp är runt 100 tusen. Det måste till en lagförändring för att höja kattens status. En lag som säger att katter ska ID- eller chipmärkas, krav på veterinärvårdsförsäkring, vaccinering och obligatorisk kastrering på utekatter.

En okastrerad katt som går ute kan i teorin få runt 120 kattungar under en livstid. Vad händer när ägaren inte hittar ett hem till dem? Den dystra sanningen är att kattungarna blir avlivade på de mest brutala sätten. Dränkta, kastade i en säck och slungas mot väggen eller helt enkelt släpps lösa i skogen och lämnas åt sitt öde. Vilket annat djur behandlar vi såhär dåligt i Sverige? Om man jämför hundar och katter så visar en undersökning som Statistiska centralbyrån har gjort på uppdrag av bland annat Agria och Jordbruksverket, att endast 35.6% av katterna är veterinärsvårdsförsäkrade medan motsvarande siffra för hundar ligger på 76.5%. För katter som har ID- eller chipmärkning ligger siffran på 41.3% medan siffran för hundar hamnar på 92.4% (SCB, 2012).

Vad är det som gör att hundar, som man går ut med i koppel och som konstant har tillsyn vid utevistelse, är försäkrade och ID-märkta i så hög grad medan katter som släpps lösa, utan någon som helst tillsyn, inte är det? En okastrerad katt vandrar ofta mycket längre ifrån hemmet än en kastrerad, de hamnar oftare i bråk när de försvarar sitt revir mot andra katter. Det finns också andra faror som lurar, försäkringsbolaget Agrias statistik visar att trafikolyckor är den vanligaste dödsorsaken bland katter (Martell, 2010).

Man kan hitta katter som säljs för fem kronor tassen på Facebook eller till och med bortskänkes. Om kravet att kastrera, ID-märka, vaccinera och kastrera katter tillkom så skulle det sålla borta dessa människor som inte är villiga att betala några pengar alls för en levande varelse. Om man är tvungen att investera pengar i sin katts hälsa så kommer förhoppningsvis en stor del av dem oseriösa människorna försvinna som potentiella köpare och okastrerade honkatter slipper sätta liv till tusentals kattungar årligen, katter som troligtvis hamnar på katthem eller i värsta fall dör.

Det finns de som tycker att man inte bör kastrera huskatter med argumentet att huskatter då kommer dö ut, men som jag skrev tidigare så är antalet hemlösa katter enormt högt. Varför ska man avla på en marknad som redan är mättad? Huskatten är långt ifrån utdöd, år 2012 utgjorde den 91,3% av kattpopulationen i Sverige (SCB, 2012). Katthemmen runt om i landet, som drivs ideellt, går på knäna. De har svårt att hitta hem till alla katter och många blir kvar livet ut eller i värsta fall, om det inte är ett nokill hem, så avlivas de. Tills det att man har hittat hem till alla huskatter så bör lagen ändras, katter som vistas utomhus ska kastreras. När vi har hittat hem till alla katter och aveln styrs av efterfrågan istället så kan man börja en seriös avel, liknande den som sker med raskatter i dagsläget, på huskatter också.

Det är dags att regeringen tar frågan om katters status seriöst och ser till att en lagändring sker omgående. Hur många katter ska behöva dö av köld eller bli påkörda och plågas ihjäl, för att deras ägare inte har ägarregistrerat sina katter, innan det blir någon förändring? Höj kattens status nu!

Referenslista:
Sjödin, Anette. 2009. Manimalisrapporten. http://manimalis.com/wp-content/uploads/2014/03/Manimalisrapporten-2009.pdf (Hämtad 2016-05-13).

Statistiska Centralbyrån. 2012. Hundar, katter och andra sällskapsdjur 2012. http://www.agria.se/globalassets/sv/pressrum/enkater-diagram-och-rapporter/se-press-scb-undersokning-hundar-katter-och-andra-sallskapsdjur-2012.pdf/ (Hämtad 2016-05-13).

Martell, Susanne. 2010. Undvik den vanligaste dödsorsaken. Agria. http://www.agria.se/hund/artiklar/sjukdomar-och-skador/undvik-den-vanligaste-dodsorsaken-/ (Hämtad 2016-05-13).

Annons:
Carmarino
2016-10-04 18:19
#1

Förstår att du fick A på den. Bra skrivet!


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Lubsan
2016-10-05 16:31
#2

#1 tack så mycket! :)

Upp till toppen
Annons: