02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Mat för hård mage

2016-09-18 08:03 #0 av: takykardi

Finns det något speciellt märke av kattmat som hjälper en katt med lite hård mage? Hon är en äldre katt på 7-8 år och äter både blöt- och torrfoder. Brukar blanda med lite vatten i blötmaten.

Anmäl
2016-09-18 08:22 #1 av: kattöga

Dra ner på torrfodret brukar hjälpa bra, helst fasa bort torrfodret helt. 
Vet att många katter (bl a en av mina) har blivit lösa i magen av Mjau.

Har läst att man kan blanda i lite olja i maten också men minns inte vilken olja man kan använda eller inte.
Undrar om inte en rå äggula (vispa gärna ner någon tesked vatten i också) kan hjälpa till också. Äggula är ju fet mat.....

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2016-09-18 09:34 #2 av: Dimocarpus

Håller med kattöga. Ge mer våtfoder istället. Allt utan spannmål och socker.
Det du kan göra är att ge din katt rå äggula när magen blir hård. Aldrig äggvita!
Mina kattungar äter MUSH barf (råfoder) kan bli hårda i magen pga. benmjöl, för de får de 1-2 äggula per vecka. Om du katt har mer hull, ge den halv äggula istället så det inte blir för mycket.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2016-09-18 11:52 #3 av: [helga21]

Paraffinolja kan du ge droppvis som den är ifall hon är hård i magen. Du kan ge hur mycket som helst i princip då det inte tas upp av katten utan enbart smörjer. Se upp så den inte sätter i halsen och får ned det i lungorna för då får den  lunginflammation.

Blötmat är överlägset att ge, Själv ger jag detta 2 gånger per dag till mina och 2 av dessa har problem med hård mage. Jag ger lite utav varje men inte i flerdosförpackning för de äter endast när förpackningen är nyöppnad. Jag köper via zooplus. bitiba eller zoofast som har bättre priser.

Anmäl
2016-09-18 13:06 #4 av: burmamys

Jag håller med Dimocarpus, ge mer blötmat (utan spannmål och onödiga tillsatser, Mjau och Bozita är bra märken) och ge henne en rå äggula i veckan.

Anmäl
2016-09-18 15:23 #5 av: crins

Lactalos, ge i spruta, jag ger 1ml, cirka 1 cm\dagligen, köp receptfritt på apoteket. Man kan också till och börja med ge 3 ggr\dagligen med 1cmx3ggr\dag.( Dosering kan du annars fråga veterinären!)

Det är bättre en paraffin, risk för lunginflammation!
Malt att köpa i djuraffären är också bra!

Anmäl
2016-09-18 17:39 #6 av: [helga21]

# 5 Ja det är bättre än paraffinolja men oljan är betydligt lättare att få i min katt.

Anmäl
2016-09-19 13:26 #7 av: mabrigawilly

Det kan även vara så att för hög kötthalt i maten får magen hård. Katter ska äta kött, men jag har själv en katt som har svårt att bryta ner proteinet vilket gör honom hård och i värsta fall förstoppad. Efter många försök och efter en hel del tvekande matar jag nu min katt med RC Fibre response. Aldrig nåt jag skulle rekommendera till någon katt egentligen, men det är det enda som funkar på min misse.
Tips: malt, messmör, olja, fysisk aktivitet!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.