02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Njurfoder?

2016-09-09 22:41 #0 av: Eveo

Idag besökte min ena katt veterinären för att ta bort tandsten. Vi pratade då även om hans ålder och vet bedömde honom vara 10+(fd hemlös), så vi beslutade att ta ett blodprov för att kolla hans värden. Allt såg bra ut, men njurarna var snäppet över normalt och vet tycker att han ska börja med Hills K/D torrfoder. I dagsläget äter han Mjau Tetra blötmat som bas (torrfoder som godis och en del rått), gör jag rätt i att låta honom fortsätta med blötmat? Jag vill helst inte ge torrfoder på heltid. Om jag inte missminner mig så är vätskan extra viktig nu? Hur har ni andra gjort? Känner mig lite trött i huvudet efter dagen och känner att jag behöver lite inputs från er.

Anmäl
2016-09-09 23:35 #1 av: [Toretto]

Jag har haft en njur sjuk katt så jag vet hur otroligt viktigt det är att du ger honom njurfoder så att han inte får ännu sämre njurvärden det kan göra skada om du fortsätter med den maten du ger nu. Det finns även blöt mat för njur sjuka katter k/d har blöt mat med två olika smaker om jag inte minns helt fel men min katts favorit var helt klart royal canins renal våt foder det finns med tre olika smaker. Jag valde dock att laga hennes mat själv när hon blev diagnoserad med kronisk njursjukdom. Ett tips är att även ha i liten vatten i njurfoder så han får i sig extra vätska och det är jätte viktigt att du inte ger honom någon rå mat alls.

Anmäl
2016-09-10 08:23 #2 av: ElisabethB

Säger som #1, även Royal Canin har blötmat för njursjuka katter i både paté och strimlat kött. Deras serie heter Renal och finns i smakerna oxkött, kyckling och tornfisk.

Anmäl
2016-09-10 13:28 #3 av: Eveo

Ska kika på det! Han har foderallergi, fisk och skaldjur, så får inte innehålla detta.

Anmäl
2016-09-10 13:43 #4 av: nanismatte

MUSH har jättebra "köttbullar" i rått kött för katter, lätt att hantera och inte dyrare än annan mat. BARF är det bästa för njurarna. Ingen fisk i det heller, bara kyckling och gris/nöt och alla mineraler och vitaminer de behöver.

Anmäl
2016-09-10 14:02 #5 av: [Toretto]

MUSH Vaisto CAT innehåller mycket protein och är inte anpassat för katter med nedsatt njurfunktion. Det bör därför inte ges till katter med njursvikt. Från mush hemsida.

Anmäl
2016-09-10 14:33 #6 av: [Toretto]

Det viktigaste med mat till en katt med nedsatt njurfunktion är att minska protein och även fosfathalten (den faller med protein minskningen) Jag kollade på tre märken och alla innehåller fiskolja. Jag kollade royal canins renal, hill's k/d och specific fwd våt och torrfoder. Som jag skrev tidigare så började jag laga min katts egen mat så om du är intresserad av det så rekommenderar jag dig att kontakta en hemopat som är expert på blandannat kost och sjukdomar.

Anmäl
2016-09-10 16:52 #7 av: [Toretto]

jag fick bråttom och hann inte skriva klart inlägg "6 Så här kommer fortsättningen.
Jag tycker du ska kontakta din veterinär angående foder allergin och jag tänker att dom kanske kan ta in njurfoder utan fisk olja eller att han kanske kan äta fodren ovan ändå ofta måste man göra undantag då det är så viktigt att inte njurvärdena blir sämre. Jag tycker också att du ska ge honom extra med b-vitaminer då njursjuka katter ofta förlorar mycket b-vitamin med urinen. Som jag också skrev så finns alternativet att laga egen mat också vilken jag gjorde och min katt uppskatta det mer en våtfodret såklart. Ett recept kostar 750 om jag inte minns helt fel och då får du ett komplett receptet specifikt för njursjuka katter så att katten får i sig allt den behöver. Och barfa inte din katt eller ge mush det kan göra stor skada och man ska inte experimentera med sånt.

"4 jag tycker inte du ska uttala dig om saker du inte vet vad du pratar om det kan göra stor skada och barfa en njursjuk katt

Anmäl
2016-09-10 18:10 #8 av: crins

förut tog man energin från fett och gav till njursvikt hundar och katter, minns en veterinär som sade -vad ska man ta energin ifrån, eftersom allting annars är giftigt för njurarna,Njurarna mår bra av fett!

Men nu innehålet njurfoder protein, men reducerat! (högvärdiga ,)sjuka njurar tål inte protein och fosfor! Det gäller skona den njurfunktion som finns kvar, så de inte sänks ytterligare.

Anmäl
2016-09-10 19:52 #9 av: [helga21]

Jag har en njursjuk katt som inte kan koncentrera urinen. Det viktigaste för henne är att få i sig vätska så jag ger mycket blötmat. Ibland får hon RC renal blötmat men hon äter inte enbart detta så jag får ge henne lite annan blötmat också utblandat i vatten. Bland annat mousse som jag blandar ut i vatten och bullar i sås och gelé. Hon har inga allergier men hon är 16 år och haft problem med njurarna sen hon var 12.

Anmäl
2016-09-10 21:00 #10 av: Eveo

#6 #7 vad menar du med att laga egen mat? Det gör man ju inom BARF också.

#4 planen var att gå över till färskfoder och slutligen BARF (försökt tidigare men det har inte blivit något pga att denne katt gärna hetsäter och kräks av rått), men nu vet jag inte om jag vågar längre iom proteinet. :/

Han äter blötmat sedan 2 år tillbaka (haft honom i 3år). Ingen vet exakt ålder eller om det förhöjda värdet är något han haft ett tag. Jag kan absolut ge honom anpassat foder för njurarna, men jag vill inte ge torrfoder och det var detta vet rekommenderade. Är sällan populärt hos veterinärer att man ger blötmat har jag märkt.

Detta är även nytt för mig. Jag har läst lite om det men vänder mig till er med mer kunskap.

Anmäl
2016-09-10 22:46 #11 av: [Toretto]

Förlåt jag skrev fel ( jag är inte helt klar i huvudet just nu då min ena katt är jätte sjuk och jag har nästan inte sovit på tre dagar) det ska stå och barfa inte din katt utan expert hjälp och ge absolut inte mush då det kan gör stor skada och man ska inte experimentera med sånt.
I mitt inlägg till "4 ska det stå att det kan göra stor skada att ge mush till en njursjuk katt. Jag ber verkligen om ursäkt att jag skrev fel.

Anmäl
2016-09-11 11:12 #12 av: [helga21]

Men snäppet över normalt är inte mycket. Veterinärerna vill gärna sälja njurfoder till dig ska du veta och vill du köpa detta så finns det att köpa billigare på zooplus eller någon annan sajt utomlands. Än hos vetten.

Anmäl
2016-09-11 11:17 #13 av: crins

Min katt får injektioner DEPO-MEDROL, det är ett kortison, min katt äter renal njurfoder, men det är ju bättre med renal våtfoder om katten äter det!#11 tänkte på om din katt är jätte-sjuk i njursjukdom kan ovanstående depomedrol hjälpa din katt! Min vän hade en katt med kronisk njursvikt och kräktes, hon fick injektioner var 6vecka och då mådde katten bra! Problemet med långtidsverkande kortison det kan ge sjukdomen diabetes och det är en risk man tar med den behandlingen!
Måttligt höjda njurvärden kan man ju kolla upp med jämna mellan rum för att se om det blivit någon förändring! Permanenta skader kan ju inte hävas, och tyvärr blir ofta njurskader successivt förvärrade! Vätska är jätte viktigt vid njursjukdom!

Anmäl
2016-09-11 11:36 #14 av: [helga21]

# 13 Långtidsverkande kortison skulle jag aldrig mer ge en katt. Jag hade en som fick det och efter att effekten tog slut så fick han diabetes och tacklade av och fick avlivas. Så länge njurvärdena är måttligt förhöjda så ska man inte ge detta.  Håll koll på njurvärdena under en tid och se om de öht förändras radikalt. Gör de inte detta så fortsätt att  ge mat som katten tidigare fått.

Anmäl
2016-09-11 13:10 #15 av: Eveo

Kortison är något som jag undviker i den mån jag kan. Har en annan katt med astma som jag gör allt för att hålla kortisonfri (2 år fri nu!). Blev nojig och tänkte direkt katastroftankar hos vet när hon visade mig resultatet av proverna. Han kan lika gärna haft snäppet över normalt i flera år, det kan vi inte veta. Detta var det första provet och nu kommer jag att hålla koll så det inte går uppåt. Ska tillbaka om 6 mån på återbesök för att kolla tänderna och tänkte ta prov samtidigt. Frågan är om han ska få fortsätta med det han äter nu (Mjau Tetra blötmat) tills dess och utvärdera då om han bör få njurfoder istället eller borde jag gå över till det nu direkt? Han är ju inte njursjuk, men jag vill inte att han ska bli.

Anmäl
2016-09-11 13:50 #16 av: Emmaboy

Vad jag förstått är mjau blötmat mycket bra. Har mycket svårt att tro att hills k/d torrfoder skulle vara bättre för njurarna. Katter är inte anpassade för att äta torr mat och det finns en övervägande risk att katten inte får i sig tillräckligt mkt vätska vilket är ansträngande för njurarna. Hills och royal canin torrfoder som veterinärerna av någon anledning säljer är för övrigt riktiga skitfoder med en hög andel vegetabilier och köttmjöl. Möjligtvis är blötfodret bra.

Ett tips oavsett mat är att ställa ut vattenskålar på flera platser i hemmet, eventuellt skaffa en vattenfontän för katt.

Anmäl
2016-09-11 14:35 #17 av: crins

Tycker du ska byta till njurfoder, så du får värdena stabila! Så att de inte förvärras! Ja det är en risk med kortison, i bland får man överväga fördelar med nackdelar! Känner så för Bravecto just nu, jätte-bra fästingmedel !! Biverksrapporter från USA med dödsfall av användadet, det är också långtidsverkande, frågan är ju om det är Bravecto som utlöst så dessa hundar dött, men det påstår det! Finns info via you tube om drabbade hundar! Men detta preparat ges ju inte till katt, men det var ett sidospår, ang långtidsverkande! Så man vet inte, men kortison kan ge diabetes det är allmänt känt! Min väns katt klarade sig inte utan kortison då den kräktes!

Anmäl
2016-09-11 15:46 #18 av: burmamys

Med tanke på att din katt är 10+ dvs inte ung, och så vitt jag förstår symptomfri med endast något förhöjda njurvärden, så tycker jag att det bästa du kan göra för din katt är att låta honom fortsätta äta Mjau blötmat men kontrollera njurvärden om 6 månader då du ändå ska kolla tänderna. Be att få jämförelsevärden från veterinär så du får en uppfattning om hur mycket njurarna är påverkade.

En njursjuk katt behöver mindre mängd fosfat, endast högvärdigt protein och mycket vätska, så när det är dags tycker jag absolut att du bör välja blötfoder för njursjuk katt.

När hans värden är sådana att njurarnas kapacitet kan förmodas vara nedsatt med mellan 30-50% (symptom uppträder vanligen då njurfunktionen är nedsatt med mer än 70%) då är det dags att fasa över till blötmat för njursjuk katt. Innan dess är de negativa effekterna av alla vegetabilier i sådant foder större än de positiva. Jag tycker helt enkelt att det är onödigt att belasta tarmsystemet och därmed immunsystemet med kolhydrater och vegetabiliska protein innan det är nödvändigt.

Hoppas du får många fina år med din katt! 😊

Anmäl
2016-09-11 17:02 #19 av: [helga21]

# 18 Instämmer! 

Anmäl
2016-09-11 18:14 #20 av: Eveo

#18 Tack! Då är inte mina tankar helt tokiga trots allt. Han är frisk i övrigt och jag skulle ALDRIG göra något som utsätter honom för skada. Så jag låter honom fortsätta med Mjau blötmat och så jämför vi proverna om 6 månader. Tack snälla för alla era kommentarer och kunskap :)

Anmäl
2016-09-11 20:27 #21 av: [Toretto]

Det gäller att börja ge njurfoder i tid så att inte värdena blir ännu sämre. När min katt blev diagnoserad med njursjukdom hade hon också något förhöjda njurvärden men veterinären var väldigt noga med att låta mig veta hur otroligt viktigt det är att börja ge njurfoder i tid så att inte njur värdena blir ännu sämre då läget kan bli kritiskt. Den veterinär kliniken jag var på rekommenderade våtfoder för njursjuka katter i första hand men berättade att det är mycket bättre att ge torrfoder för njursjuka katter om katten inte äter våtfodret en att börja ge vanligt foder igen. Det handlar inte om att dom tjänar pengar på att sälja njurfoder det handlar endast om kattens bästa. Jag ringde runt till flera veterinär kliniker och pratade även med en njur specialist för att jag ville ha fler utlåtanden och alla sa samma sak ger du inte njurfoder så kommer din katt garanterat dö i förtid och kan bli väldigt sjuk inom ett par månader. Jag tycker du ska ta vara på att felet har blivit hittat i tidigt stadie och ge njurfoder så att värdena blir normala igen. Jag tycker definitivt inte att du ska strunta i njurfoder och vänta 6 månader med att ta nytt blodprov och det skulle kunna leda till katastrof.

"18 var har du fått information om att man ska vänta till njurfuntionen är nesatt till 70% innan man sätter in njurfoder?

Anmäl
2016-09-11 20:42 #22 av: burmamys

#17 jag skrev att man kan vänta tills njurfunktionen är nedsatt med 30-50% (då återstår alltså 50-70% av kapaciteten), men att symptom uppträder när funktionen är nedsatt med 70% (då återstår endast 30% av kapaciteten).

När jag läste på om barf läste jag bl a rapporter och artiklar om njursjukdom hos katt. En eller ett par av de källorna finns länkade i min artikel "att barfa katterna är inte så svårt" som finns på Barf ifokus och på Burma ifokus.

Anmäl
2016-09-12 17:08 #23 av: crins

Ett tips är att ultra ljuda njurarna! Då får du reda på hur dessa organ mår! Min katt har inga symtom, men fått diagnosen kronisk njursvikt!

Anmäl
2016-09-12 20:00 #24 av: [helga21]

Njurkapaciteten hos en katt visar inget fel förrän det endast är 30-20 % av njurkapaciteten har jag fått lära mig.

http://veterinaren.nu/katt/sjukdomar/urinvagarna/kronisk-njursvikt-katt

Anmäl
2016-09-12 21:51 #25 av: Eveo

Jag vill egentligen BARF'a katterna, men nu vågar jag inte. Får olika bud var jag än vänder mig ang blötmat vs njurfoder blötmat. Torrfoder tänker jag inte ge oavsett, utan det är blötmat som gäller. Jag får väl börja med njurfoder snarast till honom, vill absolut inte utsätta honom för att njurarna ska bli ännu sämre!

Anmäl
2016-09-12 22:00 #26 av: burmamys

#24 nja alltså det uppstår symptom då endast 30% av njurkapaciteten återstår, för då börjar urea utsöndras. Njurarnas kapacitet har då minskat under en längre tid.

Anmäl
2016-09-12 22:06 #27 av: burmamys

Läs under Diagnos i texten som lämnades i #24 så hittar ni mer specifik info om vad man kan fråga om hos veterinären!

Anmäl
2016-09-12 22:39 #28 av: Eveo

Vilka blötmatssorter (njurfoder) är bra? Kikat på zooplus och Hills k/d påse och Integra Protect Renal är utan fisk och skaldjur. (Men fullproppade med spannmål och annan skit :( ) Det tar lite emot att behöva ge honom sån skit, med tanke på att han äter blötmat utan skit nu, men tyvärr inte anpassat för hans problem. :(

Anmäl
2016-09-12 23:58 #29 av: [Toretto]

Jag rekommenderar hill's k/d det ä bättre att han äter hill's njurfoder och får kontroll på njurvärdena en att du fortsätter ge mjau och han dör i förtid. Jag skulle inte kalla hill's och royal Canin för skit mat i medicinskt syfte då jag vet många katter och hundar som skulle vara döda nu utan deras foder eller skulle vara väldigt sjuka och lida. Men har man inte ett sjukt djur som behöver special foder i medicinskt syfte så ska man självklart ge foder utan spannmål och andra onödiga tillsatser. Jag tycker du ska ta hans problem på allvar bara för att han inte visar symtom på att han är sjuk betyder det inte att han inte är det det finns katter med svår långt gången njursvikt som inte visar någon symtom på det heller.

Anmäl
2016-09-13 12:13 #30 av: burmamys

Eveo jag förstår att det är ett svårt beslut, särskilt då du inte vet riktigt vad de något förhöjda värdena står för. Om jag vore du skulle jag ringa djurkliniken och be att få en mer specifik förklaring av vad de har mätt, och vad det betyder. 

Jag håller med Toretto om det mesta, skillnaden är framförallt att jag oroar mig över de negativa konsekvenserna av många års utfodring med endast njurfoder. Utöver att kattens tarmar är dåligt anpassade till ett foder med hög halt av vegetabilier, innebär den sänkta fosfathalten att även upptag av kalcium begränsas, vilket kan ge något skörare skelett och tänder. Dessutom har jag förstått från andra trådar att njurfodret inte smakar så bra (av förklarliga orsaker) så en del katter äter sämre när de får endast njurfoder. 

Det vore en annan sak om han hade tydligt förhöjda värden, var riktigt gammal, eller rent av hade börjat få symptom på njursvikt med t ex avmagring, ökad törst o.s.v. Men nu är han ju bara 10+ och har något förhöjda njurvärden.

En gyllene medelväg är förstås att ge honom hälften Mjau och hälften njurfoder, åtminstone tills du vet mer om vad de något förhöjda njurvärdena står för.

Några artiklar som kanske kan vara intressanta om njursjukdom hos katter:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167587702000880

http://feline-nutrition.org/health/diet-kidney-disease-and-the-urinary-tract

http://jfm.sagepub.com/content/18/3/219.full.pdf+html

Och en om näringslära mer allmänt, men kopplat till olika medicinska problem:

https://www.waltham.com/dyn/_assets/_pdfs/waltham-booklets/Essentialcatanddognutritionbookletelectronicversion.pdf

Och en som berör kattens begränsade möjlighet att processa kolhydrater:

http://www.felinediabetes.com/zorans_article.pdf

Varmt lycka till!

Anmäl
2016-09-13 12:25 #31 av: burmamys

Förlåt det blev fel text om näringslära kopplat till sjukdom, här är den rätta (den andra är lite för allmänt hållen och relaterar ej till sjukdomar):

http://ex-epsilon.slu.se/1692/1/En_guide_i_n%C3%A4ringsl%C3%A4ra.pdf

Anmäl
2016-09-13 20:05 #32 av: [helga21]

 Gogógla på Renalzin och se o mdet kan var något för dig så din katt kan fortsätta att äta sin vanliga blötmat. Och gör som någon säger ring din vette och be att få en förklaring på värdena.

Anmäl
2016-09-13 21:50 #33 av: crins

Vid lever njursjukdom ska dieten minska arbetsbördan för lever och njurar genom att mängden protein är minskad. Det ställer stora krav på det protein som fodret innehåller. Dieten gör att halten av urinämmne som bildas under nedbrytningen av proteinerna minskar och det är urinämnet som i större mänder är giftigt för kroppen. Ammoniak (urinämmne) i högre koncentrationer verkar som gift för kroppen. Urea är frätande också och då kan det leda till blödande magsår!(jag vet vad jag pratar om) Kronisk njursvikt brukar leda till ökad törst, men alla katter\hundar gör inte så! Anledningen till att de dricker vatten är för att skölja ut gifterna,tills de längre inte förmår skölja ut gifterna längre, då de dör av uremi, dvs urinförgiftning! Grym sjukdom, katter\hundar kan leva med ett par månader till flera år med sjukdomen! Be veterinären om en grundlig undersökning av din katt! tex, urinprov, ultraljudsundersökning och andra blodprover för att kolla upp njurarnas funktion.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.