00 - Allmänt kattprat

Katt eller inte? Raskatt eller huskatt?

2016-08-06 00:55 #0 av: Kanelena

Hej!

Jag och min familj har funderat fram och tillbaka i ungefär ett år på om vi ska skaff katt, eller låta bli... Vi har tre barn som är 5, 8 och 11. Ett av barnen är en stor djurvän och vill så gärna ha en katt. Hon är väldigt bra och fin med djur och även skygga katter tyr sig till henne. Ingen av oss föräldrar har haft katt, varken som vuxna eller barn, och har försökt sätta oss in i allt vad det skulle innebära att ha en katt. Anledningen till att jag skriver här är att jag hoppas på att få lite hjälp med några funderingar.

1. Raskatt? Under våren läste jag på en hel del om katter och kom fram till att en ragdoll nog skulle passa vår familj. Det jag tycker känns lite knepigt med raskatter i allmänhet är att det alltid står att de måste vara inne. Vi bor i ett villområde med endel katter som strosar runt och för mig känns det lite onaturligt att ha en katt inne. Men jag tänker kanske fel. Jag är också rädd att det kan bli svårt att hålla en katt inne. Vi har fönster och dörrar öppna mycket på sommaren och även om man försöker tänka på att stänga så tror jag att det kan komma att missas ibland.

2. eller huskatt? Att skaffa en huskatt tänkte jag var det enklaste och vanligaste. Innan jag läst på lite så tänkte jag att man köper bara en vanlig liten kattunge och så får den vara inne tills den växt till sig och seda får den gå och komma som den vill.  Men sen har jag insett att det här med huskatter inte alls är okomlicerat... Jag har inte läst allt som finns att läsa, men jag känner mig lite förvirrad av det jag läst. Vad jag förstått så finns det en uppfattninga att huskatter inte ska få kattungar över huvud taget. För att det redan finns för många hemlösa katter. Så att köpa en "vanlig" kattunge är att köpa något av någon som gjort fel? Något som jag förstått anses vara ännu värre är att köpa en så kallad blandras (jag har förstått att så fort en katt inte är 100% av någonting är det en huskatt) Om någon har låtit en ragdoll få ungar med en bengal så är personen oseriös och en lurendrejarare? Menar man då att man i framtiden bara vill ha renrasiga katter? Om alla följer rekomendationerna att kastrera alla huskatter så kommer den så kallade huskatten inte finnas mer till slut. Är det bra? Jag kan ha missförstått... Jag såg bla en kull kattungar på blocket som var just 50% ragdoll och 50% bengal. För 2000 kr. Avmaskade och vaccinerade. Är det oseriöst att sälja sånna? Jag förstår inte riktigt varför? Blir det dåliga katter på något sätt...? Katterna var jättefina men jag har läst att de som köper den typen av katter på blocket bara blir lurade.

3. katthemskatt? Jag vet att det också finns många hemlösa katter och har tittat endel på katthemskatter också, men som oerfaren kttägare med små barn känns det svårt. Det står ofta att man måste köpa två katter och att de måste vara inne. Det är inte heller ovanligt att det står att man inte bör ha barn. Det är katter som är rädda för människor osv. Till att börja med vill vi bara ha en katt. Barnen kommer hem rel tidigt och katten kommer ha mycket sällskap. Om det blir mer tomt i huset när barnen blir äldre känns det bättre att skaffa en kattkompis då. Sedan verkar det som sagt lite svårt med en katthemskatt när man inte är kattvan? Eller så har jag bara inte hittat den rätta katten.

4. Innekatt eller utekatt? Jag har skrivt om det högre upp men oavsett vilken katt man köper, kan det inte bli så att en katt helt enkelt vägrar vara innekatt? Att den inte mår bra av det?

Jag är som sagt inte kattvan och om vi ska köpa en katt vill jag göra rätt och tänka på allt... en katt skulle få mycket uppmärksamhet och kärlek här men ju mer jag läser på ju mer osäker blir jag på vilken katt vi borde köpa. Vilken typ av katt som skulle trivas bäst här och vilken katt vi skulle trivas bäst med. Jag skulle verkligen uppskatta lite synpunkter från mer erfarna och pålästa personer i detta forumet! Tack!

Anmäl
2016-08-06 01:22 #1 av: Calcifer

Fördelen med en raskatt är att du oftare vet vad du får, då en seriös uppfödare har koll på de linjer som finns i kullen och det kommer även för det mesta med en viss säkerhet kring stöd ifall något skulle gå snett. Det är i princip ingen seriös uppfödare som säljer en kattunge och sen bryter all kontakt med nya hemmet, det är vanligare att de vill ha viss kontakt, veta att allt går bra, och är katten även dolda fel försäkrad tillkommer även en viss ekonomisk trygghet.

Varför många är emot huskattsavel (för att rätta dig lite, ALLA katter som inte har stamtavla är en huskatt, oavsett om du själv t:ex vet att båda föräldrar är renras, samma ras, utan stamtavlan är de huskatter - punkt) är inte för att de är mindre värda eller inte borde få finnas utan för att vi har ett vansinnigt överskott av dem. Det finns för många för att alla ska kunna tas om hand på ett bra sätt. Sedan är uppfödningen av dem inte kontrollerad, föräldrarna hälsotestas inte, ibland vet ägarna inte ens vem som är pappa till ungarna, de är inte försäkrade, sällan vaccinerade, får komma och gå som de vill, osv. Plus att det finns väldigt få regler, i princip räcker det att du har en honkatt som inte är kastrerad, släpper ut den och väntar på att den sen får en kull. Gör en registrerad uppfödare så blir det hus i helsike helt enkelt.

En innekatt kan leva ett precis lika stimulerande liv som en utekatt om man gör det på rätt sätt. Dessutom försvinner de faror som tillkommer med trafik, andra djur, att de går vilse, osv. 

Och ja det är otroligt oseriöst av människor att sälja kattungar de påstår är en viss % av den ena eller den andra rasen. Det är helt irrelevant för ungarna är fortfarande huskatter. Dessutom är det många som lurar till sig en stor summa pengar för kattungar som inte är vaccinerade eller något annat eftersom de är långhåriga och då är det många som går på att de på något sätt skulle vara "bättre" än en korthårig katt. En långhårig katt är inte på något sätt bättre bara för att den är långhårig och snack om att den skulle vara finare eller x antal % av t:ex burma pga det är bara strunt. Det är en huskatt, punkt slut. 2000:- för en huskatt där inga tester gjorts på föräldrarna och där ingenting gjorts med kattungarna förutom att möjligtvis avmaska dem gör det oseriöst eftersom det är något ägaren tjänar pengar på. Det görs för att svindla okunniga kattköpare och för att få sig en hacka där om det vill sig illa katterna får sätta livet till för ägarens girighets skull.

De flesta seriösa raskattsuppfödare kan intyga att med alla omkostnader kring avel så tjänar man absolut inte några rekordsummor på det man gör.

Jag skulle rekommendera dig att kontakta några uppfödare inom kattvärlden, inom några raser som du tycker låter lämpliga, och prata närmare med dem.

"Help me Obi Juan whoever the fuck you are. You're my only ho."
- Carrie Fisher, Rest In Peace


Anmäl
2016-08-06 01:32 #2 av: Tjeja

Du har massor med bra tankar och funderingar som man önskade alla ovana och blivande kattägare funderade över, Det visar att du bryr dig om den ev kommande familjemedlemmen!

Det finns för och nackdelar med allt. Men vanliga Bond och huskatter finns att finna i mängder i landets alla olika katthem! Tar ni emot och adopterar en sådan kisse gör ni något både seriöst och godhjärtat.

Jag har själv katthemskatter och vill varmt rekommendera att skaffa sig kisse den vägen!

Ute eller innekatt tycker jag avgörs av vilka förutsättningar man har att ge katten en trygg och säker utevistelse!
Om man hägnar in sin trädgård eller delar av den, så katten är trygg där så kan den ju få strosa fritt inom inhägnaden som den vill oavsett om man i övrigt bor i stan eller på landet.

Men har man inte möjligheten till att ordna en kattgård är det säkrare för katten att koppeltränas.
Inget djurslag, inte ens hund, går per automatik bra i koppel och trivs med det. Men de flesta kan tränas till det och även katter kan lära sig uppskatta sina koppel promenader som en hund. Bara det att deras "gåmönster" skiljer sig lite då kissar oftare rör sig på mindre ytor o kanske vill ligga eller klättra en stund på sin "promenad".

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-08-06 02:08 #3 av: Hera

Oavsett ras eller huskatt. Släpp inte ut den som utekatt. Det är hemskt oansvarigt. Gå med koppel eller bygg en inhägnad. Utsätt inte grannar och katt för faror och obehag. 

Tillgodoser man kattens behov behöver dom inte vara ute. Och så får man se till att ha spärrar på fönster så dom inte öppnas mer än en liten bit så ingen katt kommer ut samt får hålla koll när man öppnar och stänger dörrar.

Köp renras från registrerad uppfödare eller adoptera från katthem.  Köp inte "blandrasdr" eller "renras" utan stamtavla. Det är smutsavel och inget som ska uppmuntras.

Anmäl
2016-08-06 04:48 #4 av: JontaK

Diskussionen kring ute- eller innekatt går alltid het och kanske kommer göra så här också...

Jag har mina tre inne men med utevistelse i koppel i stort sett varje dag och då ganska långa stunder. En innekatt som trivs och får mycket uppmärksamhet ser snart till att bli inte bara familjemedlem utan snarare familjens fokuspunkt så att stänga dörrar och fönster är något som för de flesta sker per automatik, även barn.

Många av oss mångåriga kattälskare har fått erfara ett enkelt faktum; människan anpassar sig efter katten, inte tvärtom. Skrattar

Har flera bekanta med barn från ett par år upp till tonåren som inte har några problem att stänga för katten/katterna. Informerar man om påkörningsrisk och andra faror blir även barn i de flesta fall noga med att stänga.

För egen del har det blivit fyra raskatter. Kanske inte främst för "man vet vad man får" utan för att katternas respektive egenskaper passar mig som person och min livsföring. Eller snarare så att min livsföring passar den tilltänkta katten.  Jag vill dock påpeka att katter i allra högsta grad är individer, en katt av "lugn" ras kan vara förvånansvärt aktiv.

Väl värt att tänka på, som så många glömmer eller struntar i, är att en katt INTE är ett djur som trivs med att stryka runt osynlig i hemmet.
Tyvärr känner jag många med syn på sina katter som varelser vilka helt underhåller sig själva.  Detta synsätt ger ingen lycklig katt, oavsett ras och om den får vara ute eller ej. Risken att en sådan situation uppstår är större om man skaffar katt för barnens skull och inte har så mycket intresse själv.

Mina två mer aktiva katter (bengal och sibirisk katt) behöver helt klart fysisk och mental aktivering, mycket social kontakt och uppmärksamhet trots att de har en villa full med lekplatser och en mycket aktiv hund att busa med. Min birma har inte samma aktiveringsbehov men kanske ett ännu större behov av en intensiv social kontakt med både hund, övriga katter och människor. Mina katter lever verkligen upp och blir på strålande humör när de tillåts vara med i våra aktiviteter, inne som ute, och tvärtom blir de märkbart sura om de utesluts.

Det var lite av mina tankar kring skaffandet av katt som gått upp för mig under mina år jag haft turen att leva ihop med katter.

Avslutar med Ernest Hemingways briljanta konstaterande:

"One cat just leads to another."

Anmäl
2016-08-06 11:39 #5 av: burmamys

Precis som Tjeja blev jag också glad att läsa dina funderingar, att du verkligen tänker igenom detta med att köpa katt!

Det mesta du frågar om har jag tidigare skrivit i en artikel, så jag väljer nu att klistra in den i sin helhet och hoppas att den besvarar dina frågor. I artikeln utgår jag från burmakatter eftersom jag själv har sådana, och skriver på Burma ifokus. Men det mesta är sådant som gäller oavsett ras, och jag tar även upp detta med att köpa på Blocket, köpa katt från katthem, m.m.

Här är artikeln:

Att köpa katt

2016-07-17 13:00#0 av: burmamys

Drömmer du om att köpa en katt eller två? Men vill fatta genomtänkta beslut för att allt ska bli så bra som möjligt, både för dig och för dina nya vänner? Då hoppas jag att denna lilla guide kan vara till nytta för dig, så att det efterlängtade kattköpet ska bli precis så underbart som du drömt om!

Det första du bör ha tänkt igenom är om du verkligen har tid, pengar och engagemang för att ta hand om katten under hela dess liv. En katt kostar inte bara i inköp, utan den behöver mat, minst en men gärna två kattlådor, möjlighet att klösa, klättra och leka, försäkring, årliga vaccinationer, hälsokontroller och veterinärvård vid behov. Katter lever relativt länge jämfört med många andra sällskapsdjur, och det är inte ovanligt att de blir 15-20 år gamla. Det är också viktigt att din familj eller partner är med på idén, katter är känsliga för vår sinnesstämning och mår dåligt om det blir bråk i familjen.

Men om du tänkt igenom allt detta, då återstår att fundera över följande:

  • vilken typ av katt du vill ha,
  • var och hur du ska köpa din katt,
  • hur du känner igen en extra noggran uppfödare,
  • vilka förberedelser som behövs innan du får hem din nya familjemedlem, och
  • hur du bäst introducerar din nya familjemedlem

VILKEN SORTS KATT PASSAR MIG BÄST?

Raskatt eller huskatt?

Fördelen med att köpa en raskatt är att du vet vad du får, och du stödjer en seriös kattavel. Raskattklubbarna har varit med om att driva på en positiv utveckling som ökat kattens status och värde. En raskatt har ett specifikt utseende som finns beskrivet i rasens standard, och med detta följer också ett mer eller mindre typiskt beteende.

Eftersom du läser på Burma ifokus gissar jag att du är nyfiken på burman? Burmakatter är väldigt sociala och sällskapliga, de är aktiva, lekfulla och väldigt nyfikna. Jag älskar de här charmiga, interaktiva katterna som alltid är intresserade av vad deras människor gör! 

Burmakattens typiska beteende tycker jag finns fint beskrivet här:

http://www.burmaklubben.com/index.php/burman/info/13-en-sammetskladd-liten-ligist

Och burmakattens standard kan du läsa om här:

http://www.burmaklubben.com/index.php/burman/rasstandard

Alla katter som saknar stamtavla är huskatter. Detta alldeles oavsett hur de ser ut, eller vilka föräldrar de har. För att en katt ska vara en raskatt måste dess föräldrar vara raskatter med stamtavla, antingen av samma ras eller med i ett planerat och godkänt utparningsprogram, och kattungen ska vara registrerad och stambokförd i det kattförbund som uppfödaren tillhör, och ha egen stamtavla.

Det finns idag ett enormt överskott av huskatter, och en följd av detta är att våra katthem svämmar över av hemlösa katter. Eftersom huskatter saknar stamtavla vet man inte deras bakgrund mer än max ett par generationer, de kan därför se ut och bete sig på väldigt olika sätt, och det är svårt att veta hur den lilla kattungen kommer att bli som vuxen. Om du hellre vill ha en huskatt rekommenderar jag att du köper en hemlös huskatt från ett katthem.

Vuxen katt eller kattunge?

Kattungar är fantastiskt söta, men det kan ändå vara värt att fundera på om en kattunge passar dig bäst, eller om du hellre bör köpa en vuxen katt.

Genom att välja en vuxen katt får du en katt vars personlighet redan är utvecklad, vilket gör det lättare att hitta en katt vars personlighet passar dina önskemål. En vuxen katt har inte fullt så mycket överskottsenergi och äventyrslust, och kommer inte att riva ner och tugga på saker och hoppa överallt i samma utsträckning som en kattunge. Du missar kattungens galna, söta och roliga upptåg, men katten kommer ändå att knyta an till dig precis lika starkt som om den kom till dig när den var liten. Burmakatter är aktiva och lekfulla hela livet, så du kommer inte att få tråkigt!

Fördelen med att välja en kattunge är att du får leka och gosa med en vansinnigt söt liten varelse som bjuder på underhållning dygnet runt (med sovpauser då och då), och du får följa kattens utveckling från söt liten parvel till vild tonåring och sedan mer mogen vuxen katt. Du bör dock vara beredd på att det är full fart med oräkneliga hyss och busiga upptåg från det att kattungen närmar sig fyra-fem månader tills den är ungefär två år gammal.

En katt eller två?

Fördelen med att köpa två katter är att katterna har varandra, att leka och brottas och mysa med på katters vis. Särskilt en mer aktiv kattras som burma kan bli ganska påfrestande som ensamkatt, du bör då vara beredd på att umgås med och aktivera din katt flera timmar varje dag. De flesta uppfödare är därför ganska bestämda på att rekommendera att man köper två, om det inte redan finns en katt eller undantagsvis en kattvänlig hund i hushållet. Burmakatters stora sociala behov gör att de kan bli olyckliga om de inte får en likasinnad kompis att leka med, tvätta på och sova med. Det innebär inte att relationen till dig som människa blir lidande, snarare tvärtom. Du kommer alltid att vara den mest spännande individen för dina katter, och två nöjda och tillfredsställd katter blir ett underbart sällskap.

Jag rekommenderar absolut att du bör skaffa två katter när du väljer burma, men det går oftast bra att köpa en burma och komplettera med en aktiv och social katt från ett katthem.

VAR HITTAR JAG MIN KATT?

En raskattunge från en seriös uppfödare

Jag tycker detta är det bästa och säkraste alternativet för att köpa katt! Om du väljer att köpa en raskattunge från en seriös uppfödare får du en katt med stamtavla (och alltså känd härstamning), som har fått båda sina vaccinationer för kattsnuva och kattpest, är id-märkt med chip, registrerad i kattförbundet som uppfödaren tillhör, och som blivit socialiserad och uppväxt på bra foder enligt förbundets krav på uppfödning. Uppfödaren bör ha en avelsförsäkring inklusive 3 års doldafelförsäkring, samt individuell försäkring på kattungarna som köparen tar över vid försäljningen.  

Du får möjlighet att träffa kattungarnas mamma, och ibland även pappan. Kattungarna socialiseras på ett genomtänkt sätt, så att de är vana vid de aktiviteter som förekommer i ett hem och är bekväma med kloklippning och annan hantering, och vana att bli hanterade av olika människor. Uppfödaren kan också berätta om kattungarnas personligheter, och om du är intresserad av utställning kan du få hjälp att välja den kattunge som verkar mest lovande (dock går det inte att veta säkert, det är alltid en kvalificerad gissning).

De flesta kattungar säljs vid 12-16 veckors ålder, men det händer även att äldre ungar är till salu på grund av att deras nya ägare ångrat sig, kanske för att någon i familjen är allergisk. Kattungen ska alltid vara besiktigad inom en vecka innan försäljningen. Vid försäljningen ska säljaren skriva överlåtelseavtal och ägarändringsblanketten ska fyllas i och skickas till ID-registret. En burmakattunge kostar idag (2016) omkring 7.500 -9.500 kr.

Det finns flera kattförbund, men i Sverige är SVERAK det största och sorterar under det internationella förbundet FIFE. Andra internationella kattförbund som har uppfödare i Sverige är t ex TICA, WCF och CFA. Genom att söka efter en uppfödare som är ansluten till ett erkänt kattförbund så vet du att uppfödaren följer grundläggande krav på uppfödningens kvalitet. Här kan du se vilka lokala kattklubbar som sorterar under SVERAK: http://www.sverak.se/bli-medlem/sverak-klubbar/

Burmaklubben har följande avelsrekommendationer:http://www.burmaklubben.com/index.php/avel/avelspolicy

På Burmaklubbens hemsida hittar du dels en lista över uppfödare, och dels en ständigt uppdaterad lista över födda kattungar:http://www.burmaklubben.com/index.php/kattungar/fodda . Länkar till uppfödarens hemsida gör det enkelt att surfa runt och jämföra de olika uppfödarna!

Försäljning av katter regleras av konsumentlagen och konsumentköplagen, och katten räknas då som en vara precis som en soffa eller en dammsugare. När en privatperson köper en katt är det konsumentköplagen som gäller, vilket i korthet innebär ett större skydd för köparen som anses vara i underläge gentemot den kunnigare säljaren/uppfödaren. Här kan du läsa mer om vad lagen säger när det gäller köp av katt: http://www.sverak.se/wp-content/uploads/2015/05/Inlagan-2015-1-Katten-och-lagen.pdf

Men du kanske föredrar att köpa en äldre katt? Eller hoppas på att få ett lägre pris hos en privatperson på Blocket?

En äldre omplaceringskatt från en seriös uppfödare

Det händer då och då att uppfödare måste omplacera en katt som är pensionerad från avelsarbetet (ofta vid 3-5 års ålder), eller en katt som måste flytta på grund av osämja i kattflocken. En sådan katt har ofta mer könstypiskt beteende än en katt som blivit kastrerad tidigt, men i regel är detta ett ganska säkert sätt att köpa en väl hanterad katt med alla papper i ordning. Se till bara att få veta varför katten omplaceras, om den har svårt att leva med andra katter, strilar eller har andra problem som är viktiga att känna till. Katten ska självklart besiktigas av veterinär innan försäljningen och överlåtelseavtal ska skrivas. För att slippa karenstid och undantag i försäkringen bör du ta reda på vilken försäkring katten haft hos uppfödaren samt om den fått veterinärvård, och för vad. En vuxen katt brukar säljas billigare, men priset varierar beroende på kattens ålder, ev problem, m.m.

En hemlös katt från ett katthem

Om du har möjlighet att ta hand om en hemlös katt från ett katthem så gör du en riktigt god gärning! Det finns alldeles för många hemlösa katter som söker ett eget hem. Personalen på de seriösa katthemmen brukar ha god kunskap om de katter de placerar ut, och även vara tillgängliga för råd och stöd efter att katten flyttat hem till dig. Katten ska vara vaccinerad, id-märkt med chip, och kastrerad. Ett sätt att kolla om katthemmet är seriöst är att se om det är ett No Kill –katthem och samarbetar med SVEKATT (http://www.svekatt.se/). Det du bör tänka på är att många katter som varit hemlösa är mer eller mindre skygga, och de kan ha varit med om jobbiga händelser som skapat specifika rädslor, men det finns även de som är precis lika tama och keliga som en vanlig katt. Prata därför med katthemspersonalen om vilken typ av katt du har möjlighet att ta hand om!

En kattunge från en privatperson

Jag anser att man under inga omständigheter bör stödja oseriös avel, vilket det är när privatpersoner bestämmer sig för att ta en kull på sin katt, utan att följa kattförbundens regler för avel. Anledningen är oftast att man vill tjäna pengar på försäljningen, utan att stå för de tester, avgift för parningen, kattungarnas registrering, vaccinationer och andra kostnader som ingår i seriös avel. I en del fall har man helt enkelt låtit honan gå ute och bli parad av någon okänd hane. Eftersom föräldradjuren inte är testade är risken stor att kattungarna bär på någon genetisk defekt, och ibland bär de på virus eller parasiter. Och oavsett vilka rasinslag katten påstås ha, så är det en huskatt du köper så länge den inte har en korrekt stamtavla. Det förekommer även hemsnickrade ”stamtavlor” så be att få se den digitala stamtavlan på kattförbundets hemsida för att vara säker. Köp inte från dessa oseriösa människor, alldeles oavsett hur söt kattungen är! Detta är som tur är ovanligt inom burmarasen även om det förekommer ibland.

En omplacering från privatperson

En omplacering från en privatperson innebär en chansning. Det finns tyvärr många exempel där den som adopterar en katt från privatperson blivit lurad, då säljaren ljugit om att katten har stamtavla och försäkring, och/eller inte berättat om sjukdomar och beteendeproblem hos katten de vill sälja, detta oavsett om de kräver ett högt pris eller gärna prutar på Blockets obligatoriska femhundring. Om du funderar på att köpa en omplacering från privatperson, se till att få se alla papper i förväg, kräv att katten blir besiktigad hos veterinär innan försäljningen, och skriv överlåtelseavtal. Här hittar du SVERAKS blankett för överlåtelse av katt.

http://www.sverak.se/wp-content/uploads/2015/05/Overlatelse_1006.pdf

Om du är extra noggrann och vill hitta en uppfödare som också är det, finns det några saker du kan hålla utkik efter.

EN EXTRA NOGGRANN UPPFÖDARE

Extra noggranna uppfödare har ofta uppfödardiplomering, vilket innebär att denne har gått SVERAKs kurs för uppfödare:http://www.sverak.se/klubbmedlem/uppfodning/uppfodardiplomering/  

En påläst och kunnig uppfödare kan också ha läst en kurs eller två från Pawpeds academy: https://pawpeds.com/pawacademy/courses/g1/g1info_se.html

Allra viktigast är att uppfödaren gör ett gott jobb i sin avel. En seriös uppfödare anser jag har ett väl genomtänkt avelsprogram med fokus på hälsa. Hen väljer föräldradjur omsorgsfullt utifrån temperament och typ, och ser till att de är obesläktade i helst 6-8 generationer. Be att få se kattungarnas stambok i SVERAK eller Pawpeds så kan du själv välja flera generationer än de fyra som alltid visas i pappersversionen. Föräldrakatterna bör vara testade för GM2, Hypokalemi och även testade för FIV/FELV (som förekommer hos alla katter) och skannade för HCM (som inte ens är vanligt hos just burma). Om en amerikansk burma används bör den vara testad för burmese head defect. Uppfödaren bör även testa sitt katteri för parasiter och andra smittor, vanligast är Tritichomonas Foetus och Giardia.

Uppfödaren är en person du ska kunna vända dig till med dina frågor för råd och stöd, helst under hela kattens liv. Om du vid ett senare tillfälle blir tvungen att omplacera dina älskade katter kan uppfödaren ofta vara till hjälp tack vare sitt nätverk och förfrågningar om att köpa en äldre katt.

Katterna bör leva som familjemedlemmar hos uppfödaren, och bli väl omhändertagna. I detta ingår att ge dem en god kost, och idag vet vi att barf/färskfoder och blötfoder är mycket bättre för kattens hälsa än torrfoder. Om man ger torrfoder ska detta helst vara ett komplement. Dock är maten en stor kostnad för uppfödare som har många katter. Uppväxtmiljön ska inte vara smutsig eller alltför stökig, och nya katter i katteriet bör isoleras och testas innan de får vara med de andra katterna.

En extra noggrann uppfödare känner sina katter och kattungar, är kunnig i rasens egenskaper, temperament och standard, och tar sig tid att fråga ut och lära känna kattungespekulanterna för att kunna matcha kattungarna med rätt köpare, med kattens bästa i fokus.

Jag ser det också som positivt om uppfödaren är mån om att själv välja vilka katter som ska få användas i avel. Detta kan hen göra genom att kastrera sällskapskatter innan försäljning. Det innebär att kattungen är lite äldre när den säljs, ofta 16 veckor. Men då slipper du ta katten till veterinär för kastrering, och du vet att uppfödaren är noga med att själv få välja vilka kattungar som ska få användas till avel. En del uppfödare kan istället avtala om att ersätta dig för kastrering mot uppvisande av kvitto, eller muntligen rekommendera att du kastrerar din sällskapskatt och neka köpare som de misstänker kan vilja ta kull på en katt uppfödaren anser bör ara en sällskapskatt.

FÖRBEREDELSER

När du äntligen valt ut och tingat dina framtida familjemedlemmar är det några saker du kan förbereda medan du väntar!

Försäkring

Det finns idag många olika försäkringsbolag som erbjuder försäkring för katt. För mig är det viktigt att ersättningen inte sänks när katten blir äldre, eftersom risken att katten får krämpor ökar just när den blir gammal, och att så många som möjligt av de vanliga hälsoproblemen ersätts. Om du vet att du inte har så stora marginaler i din ekonomi kan det även vara viktigt att titta på hur stor självrisken är, och hög procent av den faktiska kostnaden du dessutom eventuellt behöver betala. FORL är en tandsjukdom som få försäkringsbolag ersätter, just för att den är så vanlig bland alla katter (huskatter och raskatter), och kan därför bli en kostsam historia. Här kan du se en översiktlig jämförelse över de flesta (alla?) försäkringsbolagen och deras villkor:

http://www.konsumenternas.se/forsakring/olika-forsakringar/om-kattforsakringar/jamfor-kattforsakringar

Toalett

En katt är ett renligt djur, och gör ogärna ifrån sig utanför lådan. Men en jobbig lådsituation innebär att även mindre stressmoment för katten kan leda till felkissande och felbajsande. Välj i första hand det som katten är van vid sedan tidigare. Optimalt för en katt är dock att ha tillgång till två stora, öppna lådor per katt, och de ska vara väl fyllda (10-15 cm tjocklek) med finkornig sand som är oparfymerad och känns mjuk under tassarna. Den lerbaserade kattsanden är dock inte miljövänlig, så om du är en miljövän bör du välja träbaserad pellets eller kattströ.

Klösmöbel

Alla katter måste få möjlighet att klösa! För att skona dina möbler bör du redan innan katten kommer införskaffa en eller flera rejäla klösmöbler. Tänk på att det är viktigt att välja stabila klösmöbler med tillräckligt stora liggplatser, och som har långa stammar som tillåter katten att sträcka ut sig i hela sin längd när den klöser. En stabil klösmöbel har grova stammar på minst 11 cm diameter, med långa skruvar inne i stammarna. Kattens No 1 är ett märke som håller hög kvalitet, men du kan även söka på ”klösträd för stora katter”.

Du bör även placera klösmöbeln på för katten lämpliga ställen. Vid fönster, så katten får en spännande utsikt att titta på när den vilar på de högt belägna liggytorna, och centralt i rummet där ni ofta är, för där kommer katten att vilja markera sin tillhörighet. En klöspåle vid soffan är därför en god investering!

Leksaker

Alla katter har behov av att jaga, dvs leka! De flesta katter uppskattar mest att leka med fjäder-, tyg-, eller lädervippor som är fästa med ett elastiskt snöre på en pinne, så du kan svinga eller dra vippan förbi katten och utlösa dess jaktinstinkt. Burmakatter är väldigt nyfikna, aktiva och lekfulla långt upp i åren och behöver få leka med dig minst en gång varje dag. Köp gärna några olika leksaker, vippor, bollar, mjuka djur att tugga på, men köp inte alltför mycket innan du vet vad just dina katter faktiskt gillar. Tänk också på att inte ha alla leksaker framme hela tiden, för då kommer katten att tröttna på dem. Göm leksakerna på ett säkert ställe, och låt några i taget ligga framme. Interaktiva leksaker passar också väldigt bra för nyfikna och aktiva katter som gärna undersöker allt de kommer över. Det gäller även papperskassen du bär hem din mat i, en kartong katten kan hoppa ner i, och mycket annat! Förbered dig på att umgås mycket med dina katter och upptäck tillsammans med dem vilka de bästa leksakerna är!

Mat

Att flytta innebär en stor omställning för din katt, och därför bör du alltid ge den samma mat som den fick hos uppfödaren under ett par veckor upp till en månad. När katten landat ordentligt i sitt nya hem kan du börja att försiktigt fasa över till den mat du föredrar. Idag finns det en ökande medvetenhet om att katter är strikta köttätare, som inte tål kolhydrater så bra, och vi vet även att katter har dålig törstreflex och därför behöver få i sig vätska genom maten. Du kan läsa mer om kattens näringsbehov här: http://www.kattstatus.se/sida50.html . Att basera kattens kost på torrfoder innebär alltså att den får i sig en del eller mycket kolhydrater, och väldigt lite vätska. Jag rekommenderar att du utfodrar din katt med barf (biologiskt anpassad rå föda) som du blandar själv eller köper färdigt från t ex MUSH vaisto cat. På bilden barf bestående av köttben, hjärta och lever.

Men det går även bra att ge katten blötfoder av god kvalitet, som t ex Mjau eller Bozita. Se gärna denna tråd för mer information om val av lämpligt foder:http://katter.ifokus.se/discussions/56b256718e0e74460c0007d9-riktigt-bra-mat-till-din-katt

 Introduktionen

När det är dags för din nya familjemedlem att flytta in är det viktigt att du gör introduktionen på ett skonsamt sätt. En ensam kattunge eller två kullsyskon, som är väl socialiserade och nyfikna och självsäkra, som burmakattungar från en uppfödare brukar vara, och som kommer till ett hem utan andra katter, behöver oftast ingen särskild introduktion. Men se till att vara hemma första dagen eller dagarna, ställ matskål, vattenskål, och kattlåda inom några meter från varandra i det rum där du först släpper ut katten/katterna. Visa var lådan och maten finns, och låt dem själva gå på upptäcksfärd! 

Om det redan finns en eller flera vuxna katter i hemmet, är det bra om kattungen får ett eget rum att utgå ifrån, och där du kan stänga in den om de vuxna skulle bli väldigt osäkra eller sura. Låt också de vuxna katterna få egentid utan kattungen, och ge lika mycket uppmärksamhet till de vuxna och till den lilla.


Om du introducerar en vuxen katt till ett hem där det redan finns en eller flera vuxna katter, då behöver du ta det väldigt långsamt och försiktigt, det gäller även sociala katter som burmakatter. Dela av ett eller (om möjligt) några rum till de nya och stäng med vanlig dörr i början, tills den nya har landat, åtminstone ett par dagar. Ta sedan bort dörren eller håll den öppen, och sätt upp kompostgaller emellan, så de kan se och lukta men inte röra. Flytta en filt eller liknande mellan katterna så de får bekanta sig med varandras doft. Om de fortfarande fräser på varandra kan du låta katterna byta rum med varandra regelbundet tills de inte längre fräser när de ser varandra. Testa sedan att leka och ge dem mat på var sin sida av kompostgallret, När de inte längre visar någon stress eller irritation kan du äntligen släppa ihop dem!Skrattar

Källor:

http://www.kattstatus.se/sida50.html

http://www.burmaklubben.com/index.php/burman/info/13-en-sammetskladd-liten-ligist

http://www.burmaklubben.com/index.php/burman/rasstandard

http://www.sverak.se/bli-medlem/sverak-klubbar/

http://www.burmaklubben.com/index.php/avel/avelspolicy

http://www.burmaklubben.com/index.php/kattungar/fodda

http://www.sverak.se/wp-content/uploads/2015/05/Inlagan-2015-1-Katten-och-lagen.pdf

http://www.svekatt.se/

http://www.sverak.se/wp-content/uploads/2015/05/Overlatelse_1006.pdf

http://www.sverak.se/klubbmedlem/uppfodning/uppfodardiplomering/

https://pawpeds.com/pawacademy/courses/g1/g1info_se.html

http://katter.ifokus.se/discussions/56b256718e0e74460c0007d9-riktigt-bra-mat-till-din-katt

http://www.konsumenternas.se/forsakring/olika-forsakringar/om-kattforsakringar/jamfor-kattforsakringar

 http://www.kattstatus.se/sida51.html

http://kattbeteende.se/kattguider/katterna-ar-osams-introduktion-av-ny-katt 

Anmäl
2016-08-06 11:58 #6 av: burmamys

Sedan frågade du även om detta med att hålla katten inne. Som flera redan skrivit går det utmärkt att ha katten inomhus, Anledningen till att de flesta uppfödare och katthem endast säljer till den som lovar att hålla katten som innekatt är dels av omtanke för katten, och dels för att förhindra oplanerade parningar. 

En katt har tyvärr inte trafikvett, och utöver risken att bli påkörd finns det många andra faror i ett villaområde; både slagsmål med andra katter, hundar, och tyvärr en del barn som inte är så aktsamma. Jag anser ju att katter mår bra av att få sina sinnen stimulerade av ljud och dofter utifrån, och har nätat in min balkong och även ställt ett klösträd där. Balkongdörren står öppen när vädret tillåter. Det kanske går att näta in er altan? Jag går också ut på koppelpromenader med mina katter. Två av dem vill gärna gå längre promenader, medan den tredje nöjer sig med att springa i trapphuset och sedan stå och titta och lukta i porten.

En okastrerad katt som går ute kommer att para sig. Om det är en hona och hon går på p-piller så förhindrar det visserligen henne från att löpa och locka på hanar, men det kan räcka med att man är en dag sen med pillret för att hon ska löpa och då kan det gå snabbt. Det finns också alltid en liten risk att honan blir våldtagen av en aggressiv hane.

Alla katter som från början är vana att vara inne trivs med det, under förutsättning att deras människor aktiverar dem. En del behöver mer, andra mindre, en del vill mest leka och jaga leksaker, andra katter vill mest ligga bredvid i soffan och bli klappade och klura över fodergömmor. 

I ett hushåll med flera barn tycker jag att det är en klar fördel att skaffa aktiva, nyfikna och kontaktsökande katter, då de oftast uppskattar ett hem där det är full fart och även tycker om att leka med barnen. Lugna och timida katter som helst vill ha lugn och ro omkring sig kan bli stressade i ett sådant hushåll.

Hoppas ni fått lite mer hjälp i era funderingar! 

Varmt lycka till!Glad

Anmäl
2016-08-06 12:40 #7 av: Halvdansken

Vi bor på landet med utekatter - nu pratar vi smal grusväg och långt från all trafik - och vi har enbart "bondkatter" som vi köpt från kattehem. Vi har betalt 1200/800:- för varje, då ingår undersökning, kastrering, chipmärkning, öronmärkning, vaccinering. Och en slant till själva katthemmet, förmodar jag. Prisskillnaden beror på åldern, kattungar är dyrare, för att slippa sommarkatter.

Att ta hand om en övergiven katt anser jag är en välgärning om man vill ha en katt. Men det betyder absolut inte att man "köper bara en vanlig liten kattunge och så får den vara inne tills den växt till sig och seda får den gå och komma som den vill".
De ska ha precis lika mycket omsorg som en raskatt.  
Våra katter kommer när man kallar på dem, vi tar dem till veterinären om de är dåliga (en av dem fick ett nytt korsband för 6 månader sedan), de är med mig när jag jobbar i trädgården och sover i vår säng på nätterna.  Sen är de givetvis mer självständiga än en innekatt, men inte mindre älskade eller omhändertagna. 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2016-08-06 19:24 #8 av: Nova1234

Vi valde att köpa en raskatt av seriös uppfödare, en uppfödare som är noga med vilka linjer hen avlar på och väljer noga efter mentaliteten på katterna.
En katt ska leva lyckligt i många år och måste fungera i familjen
Vi har också valt en ras som fungerar som innekatt, lite lugnare och river inte huset om den inte får gå ut (vi bor på landet och har ingen stallkatt)
Katten är försäkrad precis som hundarna och jag skulle aldrig bara släppa ut den vind för våg

Välj katt noga och va rädd om den!

Anmäl
2016-08-07 22:06 #9 av: Kanelena

#1 #2 #3 #4 #5 #6 #7 #8

Tack för alla era inlägg! Mycker bra information!

Anledningen till att jag funderat på en blandras (jo, jag förstår att det inte är bra av flera anledningar...) är inte att det skulle vara finare än en "bondkatt" utan att det kännts spännande med endel kombinationer. När jag läser om olika raster så kommer jag alltid tillbaks till att en ragdoll skulle passa oss. Men jag tycker egentligen att korthårigare rödrandiga katter ser fantastiska ut :-) Och så dyker det upp en ragdollblandning med mycket färg och så har jag tänkt att det låter perfekt. Jag har tänkt att jag får ett visst temperament (ragdollens) med ett annat utseende. Men visst, jag förstår att det är en chansning. Och det är säkert som ni säger att många bara vill tjäna pengar, men när man säljer en avmaskad och vaccinerad katt för 2000  där man får träffa både mamman och pappan så tänker jag att det väl kan vara så att vissa bara tycker att det kul att få en kattungekull innan de kastrerar sina katter? Men som sagt, jag vet inte och har ingen erfarenhet. Jag förstår bara inte riktigt hur det kan vara så svart eller vitt. Att det är "fint" och bra att föda upp många renrasiga kullar per år men helt förkastligt att blanda två raser för att det finns för många katter utan hem. Och det här säger jag inte för att provocera. Jag är nog bara inte tillräckligt insatt.

Jag har svårt att hitta en raskatt som jag tycker är lika fin som en "vanlig bondkatt". Och om jag skulle vilja ha en sådan så har jag förstått att jag bara gör rätt genom att köpa en katt från ett katthem. Jag har tittat mycket på olika katthems sidor men jag har tyvärr inte hittat någon som jag tror skulle passa! Jag är rädd att jag skulle ta mig vatten över huvudet. Det känns inte snällt mot varken katten eller våra barn att ta hem en katt som är rädd för människor. Jag tror att dessa katter har en bättre chans hos mer kattvana människor och i lugnare hem. Men visst, jag kan såklart ha missat någon misse...

En annan sak som jag funderar på när jag läser era svar är det ni skriver om att katten vill vara med överallt och vara delaktiga i allt man gör. Vad menas med det... Jag tycker det är ganska skönt att barnen är så stora att jag tex kan gå på toaletten ifred, någon gång ibland... Och jag tycker tex inte att några djur ska vara med där man lagar mat. Vad gör man när man aktiverar en katt flera timmar om dagen? Gäller detta både unga och gamla katter?

Jag tycker också det känns väldgt knepigt det här med att hålla dörrar och fönster stängda på sommaren. Det låter såklart negativt, men det är ju de svåra och oklara sakerna som verkligen behöver tänkas igenom. Allt det positiva är ju just bara positivt :-)

Jag får fundera en vända till. Vi kanske inte är mogna för en katt för ju mer jag läser desto svårare känns det att skaffa en... Svårt bara att skaffa rätt katt till att börja med! Jag trodde att vi skulle klara en katt bra men nu verkar det hela väldigt kompicerat och svårt.

Åter igen, stort tack för alla era engagerade svar!!!

Anmäl
2016-08-07 22:17 #10 av: Calcifer

#9 Skillnaden mellan uppfödning av huskatter och raskatter är dels att det senare är kontrollerat men även att marknaden är mättad på huskatter. Det finns fortfarande en marknad för raskatter, och de flesta uppfödare har inga problem att hitta nya hem till sina kullar. Samt att risken är betydligt mindre att katten ska slängas ut, överges eller ges bort med tanke på att om man lagt säg 8000:- på en katt vill man förmodligen inte att pengarna ska vara bortkastade.

Du aktiverar en katt genom att leka med den. Finns mängder med leksaker att använda sig utav. Sedan finns det även leksaker som katterna själva kan använda, allt från leksaksmöss till mer komplicerade grejer som involverar tankegymnastik. Katter är ju individer precis som människor så en del kräver mindre stimulering medan andra är extremt aktiva och behöver timmar på timmar med aktivt lekande. Men man måste naturligtvis vara beredd att stimulera katten ordentligt oavsett.

En del katter vill vara med där deras människor är. Följer gärna med in på toaletten (men naturligtvis får man ju stänga så de inte kommer in om man vill), hänger med en i köket när man lagar mat eller ligger i soffan och myser när man kollar på film. Andra katter är hellre för sig själv och kommer fram då och då. 

"Help me Obi Juan whoever the fuck you are. You're my only ho."
- Carrie Fisher, Rest In Peace


Anmäl
2016-08-07 22:46 #11 av: [[pimey]]

Seriösa uppfödare förespråkar sund och kontrollerad avel. I vilken ficka vill du stoppa pengarna i? Den som drar in på alla "onödiga" utgifter och parar två otestade katter som kan bära på diverse sjukdomar även i det genetiska eller den som noga planerat sin avel och lägger ner både tid och pengar i att få fram kattungar med hälsa i fokus?

Det är inget fint med raskattsavel det är ett gott föredöme om hur en avel ska se ut och vi är väldigt måna om att bevara våra raser som de ska vara. Jag föder upp ragdoll och jag blir nerringd flera gånger i månaden av dom som blivit lurad på ragdollkorsningar, ragdoll utan stamtavla osv. Vill du ha en ragdoll lägg hellre extra på en med stamtavla där du vet att föräldrarna genomgått vårt hälsoprogram innan avel och då vet du vad du får dessutom. Jag har själv blivit lurad på att köpa en "ragdoll utan stamtavla" och det är nog den sjukaste katt jag haft idag är han 7 år och är en glad maskas huskatt och jag vet nu vikten av att köpa katter som är efter friska och hälsotestade föräldrar

Anmäl
2016-08-08 00:18 #12 av: Halvdansken

"Jag har tittat mycket på olika katthems sidor men jag har tyvärr inte hittat någon som jag tror skulle passa! Jag är rädd att jag skulle ta mig vatten över huvudet. Det känns inte snällt mot varken katten eller våra barn att ta hem en katt som är rädd för människor. Jag tror att dessa katter har en bättre chans hos mer kattvana människor och i lugnare hem. Men visst, jag kan såklart ha missat någon misse..."


Varför tror du att katter från katthem skulle vara rädda för människor?  Åk ut och kolla, prata med personalen.  Du kan få kattungar, eller en lugn o fin vuxen katt som mest vill ligga i soffan o kela.

"En annan sak som jag funderar på när jag läser era svar är det ni skriver om att katten vill vara med överallt och vara delaktiga i allt man gör. Vad menas med det... Jag tycker det är ganska skönt att barnen är så stora att jag tex kan gå på toaletten ifred, någon gång ibland... Och jag tycker tex inte att några djur ska vara med där man lagar mat. Vad gör man när man aktiverar en katt flera timmar om dagen? Gäller detta både unga och gamla katter?"

Du tar in en ny familjemedlem. Som ska aktiveras, kelas med, uppfostras (komma när man kallar på dem, inte hoppa upp på bord osv)

Jag vet att jag låter negativ nu, men är du helt säker på att du vill ha en katt (eller djur över huvudtaget)? Hur mycket tid har du att lägga ner? Hur mycket intresse? Vad vill du med ditt djur? 
Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2016-08-08 01:31 #13 av: Kanelena

#12 Som sagt så har jag tittat på olika katthems sidor vid flera tillfällen och de katter som varit bokningsbara har haft beskrivningar där de står att de är skygga och reserverade mot människor och liknande saker. Det har även stått om flera katter att de inte bör bo med barn, utan hos ngn lugnare person. Men det kanske är bättre att göra som du säger, åka ut och titta.

Som jag skriver så är jag inte alls säker på att jag vill ha en katt. Eller jo, jag vill ha en katt, men jag vill vara säker på att jag förstår allt vad det innebär.Jag vill inte ha en katt om det visar sig att jag inte känner att vi kan ge den allt den behöver. Har man inte haft katt innan, vilket ingen av oss har, så är det i så lätt att vara tvärsäker på vad man vill. Jag har ett barn som älskar katter och har gjort det i många år. Hon har gråtit många tårar över att vi inte har en katt och hon är fantastisk med djur. Hon kommer garanterat leka och kela med katten massor. Vi andra med såklart, men framför allt hon, skulle jag tro. Men hon är ett barn och man vet aldrig, hon kan tröttna, och ansvaret är mitt och min mans.

Så, jag ställer frågor och försöker bli klokare, innan vi eventuellt skaffar en katt.

Det är ingen fara vad gäller att låta negativ, du ställer samma frågor till mig som jag ställer till mig själv. 

Anmäl
2016-08-08 09:49 #14 av: Bästakompis

Du har ju fått jättebra svar, men jag tänkte att jag vill ge min bild av några saker. Jag håller med om att det kan vara svårt att hitta en katthemskatt som passar. Dels kravet på att ha två katter, som många katthem har och som inte är rimligt om det finns en hel familj som är hemma olika tider på dagen. Och så att många är skygga. Visst går det att hitta en tam och social katt på katthem, men det kan krävas en hel del tid och letande. En omplacering från t ex Blocket tycker jag är ett lika bra alternativ. Oavsett så väljer man en katt med ett temperament som passar.
Det här med att aktivera sina innekatter, jag tror egentligen knappt någon håller på med det flera timmar om dagen. Okej, en unge kräver mer, men den är också bättre på att roa sig själv. När katter leker jage med en leksak så orkar/vill de oftast inte hålla på mer än ca 10 minuter i taget. De är gjorda för korta rusningar i jakten och har inte alls den uthållighet som hundar har. De flesta katter jag har haft har lagt mest tid på att ligga och spana i ett fönster, en balkong eller altan, leka med varandra, följa efter matte/husse och se vad denne gör, undersöka sånt som dyker upp, t ex hoppa in i alla skåp som öppnas, nosa på matkassarna som matte kommer hem med etc, samt sova och kela och tvätta sig. Visst aktiverar jag mina katter men inte flera timmar. Då är ändå min ena katt en väldigt aktiv en, som får gå ut i koppel nästan varje dag, jag tränar trix med dem, leker med leksaker varje dag och gömmer mat i labyrint etc. Jag skulle tro att många dagar blir det två timmar sammanlagt (utspritt över dagen) andra dagar max en halvtimme, då jag jobbar långa pass ibland och måste lämna dem själva större delen av dagen, dock brukar andra familjemedlemmar ofta vara hemma så det blir kanske en gång var 14:e dag som de blir nästan helt utan aktivering. Det klarar en katt, men aldrig en hund,! Och jo, du får vara beredd på att rensa hemmet från prydnadssaker och /eller sätta fast dem med häftmassa om du skaffar en ung eller aktiv katt, du kommer antagligen inte få gå på toa ensam heller. Men det betyder inte att de måste vara krävande eller går runt och jamar hela tiden heller, du kommer snart tycka om sällskapet av en katt som hoppar upp på toastolen och tittar på intresserat när du tvättar dig. . Vad gäller fönster om man har innekatt så öppnar jag alltid en springa och spärrar. Balkongen är innätad så där kan jag ha öppet. Genom ytterdörren försöker min ena katt alltid smita, så jag får springa efter och hämta honom. Har du möjlighet att ha katten fritt ute så förenklar det ju både passning och aktivering.

Anmäl
2016-08-08 10:11 #15 av: Lavine

#13 Det är ju jättebra att du tänker på allt det här innan. Jag har för den delen själv raskatter och vet varför jag vill ha det, men funderar ändå på samma frågor som du ibland.

Nåväl, jag ville bara säga angående att skaffa katt oavsett med stamtavla eller ej, är att man ska vara beredd på att bli kattägare, och att det BLIR ett annat liv med katt. Man kan tro att det är enkelt att ha katt, den sköter sig själv. (Nu säger jag inte att du, TS, tänker så, utan att det är nog inte ovanligt.) Men så är det inte, och bör inte vara, som djurägare har man ansvar för djuret. Man får så lov att läsa på (vilket du ju gör), förbereda sig och hemmet och anpassa sig, och hemmet. Är det inte lämpligt att den går ut på egen hand (och det är det ju sällan om man bor där många andra också bor) så måste man ordna att den inte gör det. Jag brukar tänka att folk som bor här som inte vill ha katt ska inte bli pådyvlade mina.

Jag tycker inte att man ska utgå från att en katt måste/vill gå ut, och hur ska vi hindra det, utan tänk som att man skaffar hund eller kanin. Nog vill de också gärna spatsera ut på egen hand och ta en runda i solen, men det finns inte på kartan att man låter dem göra det. Det är egentligen samma med katt. Vad är det här för slags husdjur, vad har det för behov och vad behövs av oss som ägare för stimulans?

Det är ju inte bara ute eller inne man ska fundera på, utan all annan skötsel också, men eftersom det blev lite prat om det i tråden fastnade jag i det lite. :-)

Anmäl
2016-08-08 10:25 #16 av: Thaeri

#9, du har inte funderat på att hägna in trädgården? Då kan du ha fönster och dörrar öppna så mycket du vill och kissen kan få vara en "klassisk" utekatt men utan alla faror det helt fria utelivet innebärGlad

Du säger i ett tidigare inlägg att det går en hel del katter ute och strosar i ditt område, och till skillnad vad många tror är det inte ett tecken på att det är ett bra område för utekatter, eller snarare är det så att det inte är ett bra område för ytterligare en utekatt. Din tomt är med allra största sannolikhet redan en del av en annan katts revir, vilket betyder att din kisse kommer behöva sno åt sig det territoriet, och det är inte helt säkert att den lyckas. Det finns katter som blivit hemlösa för att de helt enkelt blivit bortkörda av en grannkatt eller flera.

Ett staket runt tomten gör egentligen ingen skillnad för kattens frihet, det råkar bara bli det som sätter gränsen för reviret snarare än grannkatterna, och med skillnaden att den gränsen är absolut och ingen kan ta över hela eller delar av det.

Kissen riskerar inte heller att skadas i trafiken, och även om man bor i ett villaområde där folk kör lugnt är katter små och kan hamna under hjulen innan man ser dem. Inte heller riskeras de att skadas av folk som inte har respekt för djur, det behöver inte vara en sjuk kattplågare heller, för det är inte jätteovanligt att ett helt vanligt gäng tonåringar tycker att det kan vara kul att jävlas lite med någon katt, och även om grannarnas barn är vettiga så är det inte helt säkert att deras kompisar är det.

Din katt kommer heller inte tära på grannsämjan om någon granne är mindre nöjd med att få in andras katter på sin tomt

Ytterligare en grej som händer är att katten knappt kommer få en fästing på sig, den kommer helt enkelt inte röra sig på ställen där de normalt släpper från vilda djur, specellt de större djur som de sätter sig på senare i fortplantningscykelnGlad

Här finns många bra exempel på kattgårdar och inhägnade trädgårdar: Kattstatus - Bygg till katten

Edit: Har du övervåning rekommenderar jag att fixa nätfönster till de rummen du vill kunna ha öppet i, för kattens säkerhet. Du kan ju dessutom passa på att sätta i myggnät i ramarna och inte bara kattsäkert nät, så går det att ha fönstren öppna på kvällarna även med lampor tända utan att ni riskerar att vakna upp helt sönderbitnaSkämtar

Anmäl
2016-08-08 11:07 #17 av: nevamisse

Vi valde att köpa våra raskatter av en bra uppfödare. Jag ville dels ha den ras vi hade tittat ut, dels stamtavla och dels veta hur katten har vuxit upp och hur de har haft det. Man får allt i sin ordning med vaccination, avmaskad, chippad mm.

Att köpa en "blandras" på blocket tycker jag är uteslutet. För har inte katten stamtavla, så är det en huskatt som någon försöker tjäna sig en hacka på. Visst kan man köpa en katt utan stamtavla, men då kanske den inte måste kosta flera tusenlappar. Skyltar annonsören med att det är olika raser i en katt utan stam, så bör man dra öronen åt sig.

Jag tycker att man ska ha innekatt, särskilt om man bor någorlunda tätt och trafikerat. Man kan gå med katten i koppel eller bygga en kattgård i trädgården. Våra katter visar inte det minsta att de vill gå ut, de har aldrig försökt smita i dörren och fönstren brukar vi ha i vädringsläge.

Anmäl
2016-08-09 15:18 #18 av: Therese

Gällande att ha öppna fönster på sommaren så kan man alltid göra en nätram att sätta fast i det öppna fönstret :)

Kolla mer på olika raser om det är så att du vill ha en rödrandig, som passar i en familj. Jag skulle inte säga att det är svårt att ha katt, naturligtvis tar de tid men det är trevligt att pyssla med dem, jag har själv tre stycken, en huskatt och två Norska skogkatter. Norsk skogkatt skulle jag kunna rekommendera, jag bor i lägenhet och har kattanpassat lägenheten en del, de har en balkong att vara på och de trivs alla tre. De älskar när vi får besök och hälsar alltid i dörren. Barn har de inga problem med. De är gärna med men halva dagarna ligger de och sover :)

Kan och vill man så kan man ju ta koppelpromenader med katten.

Anmäl
2016-09-29 21:35 #19 av: Kanelena

Hej igen,

Jag fick så många engagerade och bra svar på mitt inlägg, och om någon hänger med här så kan jag berätta att det tillslut blev en liten katt! Från en bra uppfödare :-)

Vi ska hämta henne, en liten mainecoonfröken, om en vecka.  Spännande! :-)

Tack för alla svar!

Anmäl
2016-09-29 22:24 #20 av: burmamys

#19 Åh vad roligt! Bra val tycker jag att köpa från en seriös uppfödare. Grattis till er nya familjemedlem! 😊

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.