00 - Allmänt kattprat

Kattsand

2016-02-26 01:12 #0 av: Volpes

Hej. Kollade runt lite på Youtube på kattsaker och hörde en som sa att kattsand gjord på lera inte är bra för katter. Han menade att när de tvättar sig så får de i sig leran vilket inte är bra tydligen. 

Vad tror/ tycker ni? Någon som hört liknande, eller är det struntprat?

Anmäl
2016-02-26 15:24 #1 av: HundochKatt

Betonitlera dammar ju fruktansvärt och själv besväras jag av det så det kan ju inte vara bra för katternas lungor heller. Och de sitter ju i det flera gånger om dagen dessutom. 

Jag är så glad över att hittat Peewee lådan och värmepellets. Det dammar ingenting. Billigt och miljövänligt dessutom och min katt accepterar det. 

Sajtvärd på Teckning iFokus

Anmäl
2016-02-26 18:57 #2 av: [Tibonnanj]

Vi använder ÖkoPlus cats best. Såg ett reportage att kattsand inte är komposterbart, efter som det inte bryts ner och det brinner inte heller upp på sopptipparna. Sen står jag inte ut med lukten av kattsand. Men öko är jättebra, det bildra klumpar. den enda negativa är att det är lätta småkorn som gärna fastnar i kattens tassar som han sen drar med sig ut på golvet så det blir skräpigt.

Anmäl
2016-02-26 22:54 #3 av: burmamys

Jag använder också Cat's best öko plus, men har fäst en liten kabelränna på golvet typ 20 cm från lådan och nästan ingenting passerar över den. Kanske 2-3 korn per vecka. 👍

Har inte hört att kattsand ska vara farligt för katter (annat än att man bör ha icke klumpbildande till kattungar), men däremot är vanlig kattsand av bentonitlera skadlig för miljön. Det kastas ofta med soporna men är inte brännbart. 😕

Cat's best öko plus och andra produkter gjorda på träfibrer är brännbara och betydligt mer skonsamma ur miljösynpunkt. 😃

Jag har haft pewee men bytte till Cat's best när jag märkte att katterna föredrog att använda den lilla reselådan utan mellansats, eftersom det blir lite mjukare i den. Så jag bytte för att de skulle få det skönare under tassarna. Stort plus också att det går mycket lättare att gräva i träfiberströ än i pellets.😊

Anmäl
2016-02-27 02:07 #4 av: lillelull

#3 Dedär med att ha icke klumpande kattsand för kattungar?  Vinkar
Var kommer det ifrån? Är det något med att de kan stoppa de i munnen?

För jag har ju hört de innan men har aldrig haft icke klumpande kattsand till kattungar någonsin och har haft katt sen jag var liten så ..25 år nu och de har aldrig varit något besvär med de Kär

Every lifetime has a little bit of rain 
this is just my rainy  season


Anmäl
2016-02-27 04:01 #5 av: Volpes

Tack för era svar. Jag använder Klumpe nu som jag är mycket nöjd med, tycker inte att den dammar mycket alls och den är väldigt billig. Och katten verkar gilla den också. Så om det inte är någon fara för katten så kommer jag nog fortsätta med det. När ekonomin blir lite bättre kanske jag kan satsa på en annan mer miljövänlig.

Anmäl
2016-02-27 14:34 #6 av: Carmarino

#4 Det stämmer nog. Hade en kattunge tidigare som alltid skulle äta kattsand, så jag fick byta ut den. Han lärde sig dock rätt snart att kattsand inte är mat, så sedan var det aldrig några problem.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2016-02-27 18:21 #7 av: [Tibonnanj]

#3  Vilken smart ide med kabelränna! Vilken typ av kabelränna använder du? googlade och såg det fanns många olika varianter.

Anmäl
2016-02-27 19:05 #8 av: Volpes

Bentonit verkar ju inte vara farlig för människor i alla fall, så det borde väl inte vara så farligt för katter. Möjligtvis när det dammar, det är ju inte bra att andas in någon partikel så. Ska vi börja käka kattsand? Skrattar

https://www.youtube.com/watch?v=0H2hnEGOehE

https://www.youtube.com/watch?v=D_lhVbFFaYs

Anmäl
2016-02-28 03:36 #9 av: Eveo

Dammet från betonitsand är väldigt otrevlig att andas in. Många gånger jag känt en klump i halsen efteråt. Men sen en tid tillbaka använder vi enbart trä eller växtbaserat kattsand. Har en katt med astma och han klarar inte av dammet från betonitsand. Och sån miljöbov som det är så känns det ännu bättre att vara kvitt det.

Anmäl
2016-02-28 11:47 #10 av: thorntagg

Jag har flera gånger varit  inne på kattsandstrådar där jag sagt att sand gjord på bentonitlera dammar  mycket. En del sorter mer, en del mindre, men dock, dammar gör allihop. Vem vill dra i sig det, och få stendammlunga?? Varken jag eller katterna kan må bra av dammande bentonitlera... Nu har jag äntligen hittat ett bra kattströ som liknar sand fast mjukare för tassarna. Det är Soft Cat,  och det är miljövänligt, komposterbart, klumpbildande, luktar inte och gjort på torkade, malda växtfibrer. Jag vet inte om det är speciellt dyrt heller - om man köper flera säckar på en gång för att komma upp till 1000 kronor som gör att det blir fraktfritt och skjutsat hem till ens dörr, så räcker det jättelänge! Zoo.se heter firman som har detta .

Anmäl
2016-02-28 15:39 #11 av: ElisabethB

Själv har jag gått över från EverClean till EcoLife Multicat som jag beställer ifrån Vetzoo.se och både jag och katterna är mer än nöjda med den "sanden". Miljövänlig, klumpar bra och är mjuk för katternas små tassar..

Anmäl
2017-01-29 16:16 #12 av: aloizias

Vi använder majstro kattsand http://www.kattkompaniet.nu/sv/articles/2.24.5423/majstor-majs-stro-kattsand-10-liter

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.