02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Vid besök av inkräktare

2015-03-01 13:29 #0 av: [Torpedtass]

Jag börjar med att tillägga att jag har inget emot utekatter så länge de sköter sitt och med det sagt...

Snart är våren här och med den utekatterna i området som gör allt annat än sköter sitt eget.

Varje sommar dyker alltid en och annan självmordskandidat upp och återfinns i vårat vardagsrum sådär oinbjudet trots gallergrind. Anledningen till varför jag säger självmordskandidat är för att strax därpå när inkräktaren upptäcks av de andra fyrbenta här i hemmet så har den oinbjudna gästen en eventuell skock hundar med vår egna katt i täten efter sig. Den oinbjudna gästen försvinner ut snabbare än vinden, tror nog jag aldrig sett en katt springa så fort som vid dessa tillfällen.

Men... trots att vi huserar både tänder och klor här hemma kommer samma katter tillbaka och besöker vårat vardagsrum och det blir samma procedur igen.

Ägaren i sin tur är en gammal tant på 80-90 år som inte bryr sig värst bara hennes katter får vistas ute så är hon nöjd (en mycket underlig dam som dessutom har lakan för varenda fönster i sin bostad) och peta på katterna för att lämna de hos polis, om de ens skulle ta emot dem, går inte heller för inte alla är "peta på" vänliga så att säga.

Hur skulle ni hantera dessa oinbjudna gäster? Tips? Idéer?

Fyrbentingarna här hemma gör ju jobbet men de fortsätter att komma tillbaka och iom att någon av dem är en okastrerad hane som är förtjust i vårat vardagsrum, speciellt vår altandörr och vår gräsmatta, så börjar jag bli något less.

OBS: Endast svar på mina frågor, inget tjafs om utekatt vs innkatt som ändå inte hjälper mig ett smack.

"I will always be me but if me fails I will be I so in the end I will always be me"

Anmäl
2015-03-01 13:49 #1 av: Sealle

Det har aldrig hänt mig, även om vi bor i villa och har altandörren öppen mer eller mindre 24/7 under de varmare månaderna. Tror det beror på att vår katt numera är utekatt och därför schasar bort de katter som kommer för nära.

Hur hög är gallergrinden? När vår misse var liten och fortfarande innekatt på heltid så byggde vi vår egna gallergrind/myggfönster som täckte hela dörröppningen, så att vi kunde ha dörren öppen utan att katten smet ut. Det var lite meckigt när man skulle gå ut och in att vara tvungen att lyfta bort och sätta tillbaka "grinden"/"myggdörren" visserligen, men förhoppningsvis kanske inkräktarkatten lär sig att det inte är någon idé att försöka ta sig in om den upprepade gånger ser att ingången är blockerad?

Man tycker ju att katterna borde lära sig att hålla sig undan om de blivit utjagade av både katt och hundar tidigare ...

Anmäl
2015-03-01 13:54 #2 av: sagan

Kan du be tanten kastrera kissen? Finns en pryl som blåser när något närmar sig. Kanske kan vara något att ställa vid altangränsen? http://www.antiskallspecialisten.se/ssscat-fy-spray-dressyrspray-p-23.html?zenid=d5767e0ced34304eeba50525fe23a36a

Anmäl
2015-03-01 15:42 #3 av: [Torpedtass]

#1 Den är ca 1m. Består av ihopsatta kompostgaller som inte ens vår katt är villig att ta sig över, men dessa katter har väl mer studs i benen. Funderar

Bilden är på vår tik och vår katt efter att de jagat ut en av gamla tantens katter. Vi öppnar aldrig dörren på vid gavel så när katten hoppar in och ut så hoppar den alltså från sidan av trallen som syns på bild och då pratar vi en höjd på 1,5m med kompostgallret inräknat.

"I will always be me but if me fails I will be I so in the end I will always be me"

Anmäl
2015-03-01 16:11 #4 av: Sealle

Jäklar vilken envis katt det måste vara ... verkligen inte bara att "knata in". Och det är bara vardagsrummet de vill åt? Inte sno mat eller vatten? Funderar

Anmäl
2015-03-01 16:21 #5 av: [Torpedtass]

#4 Nej, bara vardagsrummet och då helst vår vita soffa.

"I will always be me but if me fails I will be I so in the end I will always be me"

Anmäl
2015-03-01 16:42 #6 av: kattöga

Jag byggde "gallerdörrar" (och till fönster) med nät förra året när vi fick hem omplaceringskatten. Med gångjärn och dörrhasp. Dom täcker hela dörröppningarna men är alltså lätta att öppna och stänga. 

Nu till sommarn har jag tänkt att byta ut nätgallret mot myggnät eller tunt transparent gardintyg för att slippa få in insekter men ändå få in luft. Och måla trälisterna så att dom blir lite finare.

Anmäl
2015-03-01 17:27 #7 av: [Torpedtass]

#6 Har du någon bild så jag får en hum om hur det kan se ut?

"I will always be me but if me fails I will be I so in the end I will always be me"

Anmäl
2015-03-01 19:19 #8 av: kattöga

#7 Jag har inget foto av dörrarna och dom är nerplockade nu i vinter (eftersom katten går fritt ut numera genom kattlucka). Men jag gjorde en liten teckning som kanske förklarar hur jag har gjort.

Och som sagt till sommarn planerar jag att måla listerna och byta ut nätgallret mot myggnät eller nåt fint gardintyg (typ "spetsgardin") och använda dom som "myggnät". Jag gjorde gallernät för fönstrena också och dom får bli nån form av "myggnät" till sommaren också.

Gallret har jag fäst med häftpistol.

Anmäl
2015-03-01 19:24 #9 av: kattöga

Dom här nätdörrarna är också bra mot våra grannars hundar och katter. Hundarna gillar att jäklas med katterna och grannkatterna likaså. Men nu kommer dom åtminstone inte in. Kattluckan läser av chip, så bara "behöriga" katter kommer in. Skämtar

Anmäl
2015-03-01 19:33 #10 av: [Torpedtass]

Hmm, jag får kolla på det där och planera lite om det kan tänkas funka här. Måste ju funka för mig också som är handikappad så jag kommer ut lätt men detta verkar ju helt klart bättre lösning än ett kompostgaller.  Tummen upp

Att jag inte tänkt så tidigare men bra det finns någon som ger en "aha"-upplevelse. Cool

"I will always be me but if me fails I will be I so in the end I will always be me"

Anmäl
2015-03-01 19:52 #11 av: kattöga

#10 Jag tror att det kan vara en variant som funkar för dig eftersom dörrarna går att öppna och stänga väldigt lätt. Det funkar att bara ha haspar på insidan också, men då får man trixa lite med fingrarna genom nätet i så fall för att öppna och stänga från utsidan. Fast det är väldigt bekvämt att kunna stänga med haspar på både ut- och insidan.

Fönstergallren gjorde jag bara som ramar med nät. Och på fönsterkarmarna små träbitar på skruv som jag kan vrida på för att låsa fast ramen eller ta bort ramen. Skönt med såna ramar, för då kan vi ha fönstrena på vid gavel.

Ja, jag har fått många aha-upplevelser och tonvis med inspiration här ifrån ifokus! Det är så kul!

Lycka till med grannkatterna! Skämtar

Anmäl
2015-03-19 11:18 #12 av: kattöga

Hittade en länk till denna sida på Djurpyssel iFokus. Här finns en beskrivning på hur man själv kan göra en grind  med hjälp av långa trådhyllor och buntband och några dörrhaspar bl a. Ser enkelt ut och kan bli snyggt, man kan säkert måla och/eller dekorera den på nåt kul sätt också. ....  Det blir som en vikdörr om jag förstår rätt. 

(Finns lite annat smått och gott man kan göra själv)

Anmäl
2019-05-13 16:25 #13 av: Rajjken

Vilka bra tips! Skrattar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.