02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

ang Bozitas höga fosfor och natrium

2012-04-14 14:59 #0 av: Kajsa77

Bozita fick ju vid kattmatstest dåligt betyg då det innehåller för mkt fosfor och natrium. Någon som vet om de har ändrat det?

 

"Bozita, som säljs i fackhandeln, är enda svensktillverkade kattfodret i testet. Synd då att det fick bland de sämsta resultaten av de våta fodren. Förutom att det saknar anvisning om dosering har det högt natrium- och fosforinnehåll."

Står även på sidan att man kan begära ut testprotokoll från Jordbruksverket som görs varje år av fodertillverkare.....det borde man göra!

http://www.radron.se/tester/Boende-tradgard--husdjur/Kattmat/

Anmäl
2012-04-14 16:24 #1 av: Hawknestgrove

konstigt......

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2012-04-21 13:35 #2 av: BARFmycat

Katter har ett rätt högt behov av forsfor, och fosfor finns rikligt i kött så det är inte så konstigt att foder med hög kötthalt per automatik får hög fosforhalt, samma sak med magnesium. Det finns ingen övre gräns för hur mycket fosfor ett foder får innehålla, däremot så ska det vara minst 0,8% för kattungar (dräktig/digivande) och 0,5% för vuxna katter räknat i TS.

Det som är viktigt är att fosforhalten står i balans med kalciumhalten, och då ska fosforhalten vara lite lägre en kalciumhalten, mellan 1,2:1 (Ca/P) och 2:1 är optimalt, men 0,9:1 är accepterat. Bozita har kvot på 1:1 och skulle alltså behöva höja upp halten kalcium en aning för att få en bra kvot. Men samtidigt är det ju lite ironiskt då att Royal Canins foder Urinary S/O också har en kvot på 1:1

Hittade lite info om detta i en gammal tråd här

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2012-04-23 16:03 #3 av: Lantmännen Doggy

Hej!

Så här svarar vår produktutvecklingsavdelning angående testet som gjordes 2008:

"Efter testet så såg vi över vår mineraler och justerade ned fosfor och natriuminnehållet men även kalciumet. Detta då kvoten är viktig mellan kalcium och fosfor. Doseringsanvisning har vi numera på förpackningen."

Med vänliga hälsningar,

Emelie Nilsson
Assistant Brand & Marketing
Lantmännen Doggy AB

Anmäl
2012-04-23 16:10 #4 av: Hawknestgrove

Vad bra!!!!!!Skrattande

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.