00 - Allmänt kattprat

RIP Anne-Marie Nilsson

2011-06-24 17:55 #0 av: [Iwanhoe]

Anne-Marie Nilsson, välkänd veterinär och siamesuppfödare (Harlekins) har idag stilla somnat in efter en kort tids sjukdom. Anne-Marie började intressera sig för siameser redan på 70-talet, och gav ut en bok med titeln Siames år 1978. Från början var hon verksam som biolog, men sadlade om och blev veterinär. Anne-Marie specialiserade sig på kattsjukdomar och var Sveriges främsta auktoritet inom området. Djurägare kom långa vägar för att konsultera henne, på Animalen i Södertälje och på Bagarmossens djursjukhus. Anne-Marie skrev också en uppskattad bok om kattsjukdomar (Kattens sjukdomar, Ica-förlaget). Inom kattvärlden var Anne-Marie välkänd som expert på genetik.

Vi som haft förmånen att vara Anne-Maries vänner sörjer förlusten av en underbar kamrat och enastående skicklig veterinär. Samtidigt gläds vi åt att ha fått lära känna henne, och tänker med tacksamhet på allt hon åstadkommit här i livet, inte minst för att förbättra kattens status i samhället.

Anne-Marie efterlämnar två vuxna siameshonor, mor och dotter (kastrater). Det finns en "annons" utlagd här på Katter i Fokus (se rubriken "Hem åt siameser sökes"). Som en sista tjänst åt vår goda vän vill vi försöka hitta ett hem åt hennes älskade Tindra och Nausikka. Snälla, håll ögon och öron öppna och tipsa vidare om detta!

Anmäl
2011-06-24 18:56 #1 av: sighni

Det var verkligen tragiskt att läsa! Jag har båda de böcker hon skrivit och jag träffade henne på 80-talet när hon läste till veterinär. Hon var kompis med mina första siamesers uppfödare.  Håller tummarna för att hennes kattdamer hittar ett gott hem.

Anmäl
2011-06-24 19:30 #2 av: MonicaLagerquist

Jag fick aldrig ynnesten att träffa henne men har hört så mycket gott om henne och har flera av hennes böcker.

S*Blå Katten Cornish Rex & La Perm uppfödning.

Alla katter har ett livsvärde,men alla katter har inte ett avelsvärde.

www.blåkatten.se

Anmäl
2011-06-24 21:46 #3 av: [MonEnil]

Det var en chock och mycket sorgligt att läsa. Jag gick till henne både på Animalen och i Bagarmossen när någon katt var sjuk, träffade henne senast för ett år sedan. Hon var den som alltid visste vad som behövde göras, och hon var genuint intresserad av varje katt. Under hösten 1993 höll hon under ett antal kvällar en genetikkurs tillsammans med Rina Matthiessen för min dåvarande klubb, och det var verkligen en förmån att vara med om.  

Hon berättade ofta med glädje och kärlek om sina egna katter, och jag hoppas verkligen att de kan få det bra även nu när deras matte inte finns kvar för dem.

Anmäl
2011-06-24 22:32 #4 av: OberonsMatte

Men, vad ledsamt att läsa.

Jag träffade henne aldrig, men känner stor tacksamhet över att hon skrev boken om kattens sjukdomar. Den har jag haft stor nytta av varje gång jag undrat över något som rör katternas hälsa.

Medarbetare på Förskolan.ifokus

Anmäl
2011-06-24 22:33 #5 av: Sagolika

Vad tråkigt. Hoppas att det dyker upp bra hem till katterna.

Anmäl
2011-08-09 18:33 #6 av: dagdrivarn

Jag kände henne inte personligen, men också jag har haft en fantastisk glädje av de böcker hon skrivit och den kunskap hon så bredvilligt delat med sig av!

S*Dagdrivarn Maine Coon

Lär dig lyssna på din katt och du får svar du aldrig glömmer!

Anmäl
2011-08-19 18:39 #7 av: Lena

Men å vad tråkigt att Anne-Marie inte längre finns bland oss. Hon var ju en sådan tillgång som veterinär.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2011-08-25 09:26 #8 av: AnnicaB

Det var en chock att läsa. Träffade henne ofta på Bagarmossens Djursjukhus i slutet av 80-talet. Hon var ofta inblandad i förelsäsningar om katt inom Stockholm olika kattklubbar då.

Verkligen tråkigt att hon inte längre finns med oss.

Anmäl
2016-10-07 02:10 #9 av: cindy29

Oj vad sorgligt att höra att Ann-Mari gått bort! Jag kände henne och vi har köpt flera Siameser av henne och varit på många utställningar tillsammans..Så tråkigt..Vet någon vad som hände henne? Hade ingen kontakt på senare år tyvärr..

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.