Etiketterartiklarkattmat
Läst 27018 ggr
MaalinF
2009-07-26, 18:48

Grundläggande kattmatsvett - Del 2

Det är dags för del 2 av kattmatsvettet och i den här delen så går vi djupare in i djungeln. Jag kommer ta upp lightfoder och katters tandhälsa i samband med foder. Men vi går också djupare in på blötmat och BARF.

Lightfoder
Lightfoder är för mig bara ett Namn på foder med sämre näringsinnehåll och mer kolhydrater och det gäller oavsett märke. Låt mig ta ett exempel för er att titta på:

Innehåll: _Torkad fågel, majs, vegetabiliskt proteinisolat*, majsgluten, vegetabilisk fiber, animaliskt fett, hydrolysat animaliskt protein, sockerbetsfiber, mineral, jäst, frukto-oligosackarider, fiskolja, natriumfosfat, äggpulver, sojaolja, DL-methionin, L-lysin, taurin, L-karnitin.
_Analys: Protein (%) 37, Fett (%) 12, Linolsyra (%) 2,8, Arakidonsyra (%) 0,06, Mineraler (%) 7,9, Stärkelse (%) 21,6, Råfiber (%) 6,2, Dietisk fiber (%) 14,5, Magnesium (%) 0,08

Detta är ett vanligt foder(RC Sterilised) som rekommenderas till kastrerade katter, eftersom de behöver mindre kalorier, ca 30% mindre än en okastrerad katt. Visserligen kan man kanske dra ner på fettet till kastrerade katter, men problemet med lightfoder av den här sorten är att de verkar ersätta animaliskt protein med vegetabliskt. Jag tycker det är ett minimum på att de två första ingredienserna skall vara animaliska, men just detta foder slår på stort med majs. Och andelen torkad fågel är här inte redovisad, för vad vi vet så kan 30% av proteinet i det här fodret vara vegetabiliskt.

Foder och tandhälsa
Nu när vi ändå är inne på torrfoder så finns det också några myter som jag skulle vilja slå hål på. En vanlig förevändning för torrfoder som jag ofta får höra är att torrfoder är bättre för tänderna då det skulle skapa en rivande effekt. En effekt som skulle ta bort tandsten. Men faktum är att torrfoder är alldeles för sprött för att ha någon effekt på tandsten alls. Tänk dig effekten av att äta knäckebröd, det går lätt sönder och kilar mer än gärna in sig mellan tänderna. Det finns faktiskt bara ett enda torrfoder som har bevisat effekt emot tand sten, det är Hill's T/D. Även blötmat har noll effekt till katters tandhälsa. Det uppkommer ofta hur dåliga tänderna vissa katter får av blötmat, men man måste ge kattens tänderna något att arbeta med om de äter bara blötmat, t.ex. råa kycklingvingar.
För bättre tandhälsa kan man ge katter råa kycklingvingar eller ben att gnaga på (absolut inte tillagade då dessa flisar sig och kan sticka hål på kattens tarmar och magsäck). Det finns även något som heter Bucacat på Apoteket. Det är en pasta som kan motverka tandsten och främjar en bättre munhygien.

Blötmat

En av de vanligaste anledningar jag hör till att man inte köper blötmat (också kallat våtfoder) är för att de inte vill betala hem vatten. "Varför skall jag bära hem vatten för?" säger de. Andra anledningar kan vara lukten eller att katten får diarré. Jag skall bemöta detta.

Jag säger det igen; vatten, vatten, vatten. Det går aldrig nog säga hur viktigt vattnet är för katten, och än viktigare att de får i sig detta genom fodret. Att det är 80% vatten i blötmat är strålande för våra katters hälsa. Det är absolut inget slöseri med pengar eller onödigt att bära hem. Vi vet ju redan effekterna av för lite vatten (se del 1). Med blötmaten får katten i sig det vatten den behöver, det vill säga om blötmat är det enda den äter. En katt som t.ex. hälften blötmat och hälften torrfoder behöver fortfarande ha i sig det där extra vattnet, just på grund av torrfodret. För att få ytterligare ett perspektiv på varför blötmaten är så bra kan vi gå tillbaka till ursprungstanken, ett bytesdjur; 65-75% vatten, fett och protein. Det enda som saknas är benen, och de tycker jag absolut man skall ge vid sidan av, främst för tandhälsan.

När det gäller kombination diarré och blötmat beror det oftast på att katten inte är van. En katt som bara ätit torrfoder kan inte förväntas äta en hel portion blötmat och inte få problem med magen. Katter har känsliga magar i regel och behöver vänjas, något som gäller för allt nytt foder man introducerar till dem. Vid nytt torrfoder kan man räkna med 2 veckors övergång. Övergång från torrfoder till blötmat samt introduktion av blötmat kan vara svårare eftersom det är såpass stor skillnad. Börja i lite skala, t.ex. en matsked om dagen tills du ser att magen hänger med. Efter det kan man sakta ökta portionen. Det är visserligen vatten i blötmaten så det förslår, men en katt som får diarré kan lika gärna bli uttorkad. Ha tålamod! Det gäller även katter som vägrar blötmat. Där gäller dock tålamod och en extra dos envishet!

Ett misstag som många gör när de jämför foder, är att jämföra torrfoder och blötmat rakt av. Det blir inte det minsta rättvisa siffror, eftersom man jämför två olika substanser; torrt och blött. För att kunna jämföra dessa så måste man räkna om en av dem. Jag har nedan räknat om ett av Mjaus tetror, jämfört med torrfodret Eukanuba Chicken and Liver. Det är visserligen ett av de bästa torrfodren just nu, men vi skall se hur det står sig emot Mjau tetra.

Eukanuba: 35% protein, 22% fett
Mjau Kycklinghjärta: 58% protein, 25% fett

En klar bättre skillnad.

( Hur räknar jag ut detta? Jag har alltså räknat om blötmat till torrsubstans. Så här räknar man ut det: Ta först 100-X (X = vatten). I detta fallet är %-halten 82, då tar du 100-82. Då får du 18. Om du vill räkna om proteinet så tar du 10,5/18 = 0,5833, där 10,5 är proteinhalten. Slutligen tar du summan * 100. 0,5833*100 = 58,33 ~ 58%. Man kan räkna ut allt i blötmaten för att jämföra med torrfodret.Uträkningen kommer från Matildas Kokbok. )

Innehållet

Nu skall vi titta på innehållet i blötmaten som vi gjorde med torrfodret. Den här gången kan vi ta Mjau bitar i gelé (Nötfärs).

Innehåll: Kött och köttbiprodukter (nötkött minst 4%), mineraler, ägg och äggprodukter, grönsaker.
Analys: Protein 9% (taurin 0,07%), fett 4%, kolhydrater 1,5%, växttråd 0,5%, mineraler 2,0% (kalcium 0,3%, fosfor 0,3% och magnesium 0,02%), 83,0% vatten.

Precis som med torrfodret vill vi se vilka proteinkällorna är och samt hur mycket det är. Som vi ser så kommer proteinet från kött, ägg och äggprodukter, mycket goda animaliska proteiner. Normala och bra värden på blötmat är 9-11% protein, 4-5% fett. Vad det gäller magnesiumet, så räknade jag om det till torrsubstans och då får vi ett värde på 0,11%. När vi talade om torrfoder så var 0,8% den övre gränsen, men i och med vattenmängden i blötfodret är 0,11% acceptabelt. Det som är onödigt i det här fallet är så klart grönsakerna (kolhydrater och växttråd) men om vi räknar om till torrsubstans så blir det ungefär 11%. När vi talade om torrfoder så var 10% kolhydrater acceptabelt, så med andra ord är det väl okey men samtidigt onödigt. Ett annat vanligt misstag är att tro att proteinhalten är 4% som anges efter kött och köttbiprodukter, men det indikerar endast smaken. I fallet ovanför är det alltså nötfärs.

I regel så är all blötmat bättre än torrfoder men det finns ändå bättre och sämre blötmat. Företagen fyller gärna ut sina torrfoder med spannmål och så även blötmaten. Vi vill undvika spannmål, socker, grönsaker och färgämnen (ja, vissa har i det). I vissa fall går det dock inte att undvika det, men lite socker och grönsaker är överkomligt eftersom blötmaten ändå slår torrfodret. Men ibland så går det som sagt inte att undvika blötmat utan spannmål, men den är faktiskt mycket bättre än torrfodren ändå.

Fördelar och nackdelar med blötmat

Som med allt så finns det också för- och nackdelar med även blötmat. Nackdelen är att det är aningens dyrare än torrfoder och kan vara tungt att bära hem. Men för mig väger fördelarna mycket tyngre. Blötmat slår alla torrfoder. Torrfoder kan aldrig komma upp i samma välbehövda vattenhalt. Men blötfoder har också högre protein och fett, och i princip inga eller väldigt lite kolhydrater. Faktum är att blötmat ligger på andra plats när det kommer till foder som är bäst och närmast anpassat för katter. På första plats kommer BARF.

Ellie min tokfia

BARF

BARF är en förkortning för Biologiskt Anpassad Rå

Föda. Vi talar om rått kött, okokta ben, hjärta och lever. Barf kommer på första plats när det gäller kattmat då det kommer så nära katters naturliga föda som man kan komma. Barf är inget som än (peppar, peppar) går att köpa i affären, utan är något man får göra själv. Man kan ge BARF som färdiga röror eller uppdelat över en kort tid. Man hör ofta om kattägare som gärna sticker till sina pälsklingar lite rå köttfärs eller varför inte lite oxfilé eller lax. Varför vi skall ge rå fisk vet vi redan. När det gäller övrig mat som ges så där lite sporadiskt, t.ex. lite rått kött, så får det inte överstiga 10% av det dagliga man ger katten. Skall man ge mera rått än så, så måste det vara balanserat med rätt proportioner. I andra ordalag så är det inte så fantastiskt bra att servera nötfärs som enda föda en hel dag.

Precis som med alla nya foder måste katten vänjas och så även med BARF, kanske till och med under längre tid. Övergång till BARF är inget som görs i en handvändning. Om du vill börja barfa din/dina katt/er så kan det vara en god idé att börja vänja dem vid rått kött. Man kan bjuda på köttfärs, lever, kycklinghjärta, kycklingvingar, fläskfilé, grishjärtan, kottlett med ben… Man kan som sagt bjuda på det mesta men tänk på att inte ger mer än 10% av hela dagsransonen. Och det skall naturligtvis vara rått, det är det som är saken med BARF. Skall man bjuda på lever så skadar det inte att vara lite återhållsam, proportionerna för lever i BARF är 5-10%. Det är inte så fram att lägga fram 50g lever och hoppas på det bästa, 50g lever kommer antagligen ge katten diarré. 1 tsk är mer lagom.

Jag nämde tidigare att BARF kan ges över tid och som röror. Eftersom jag själv ger röror kommer jag förklara dessa närmare. När servera endast röror till sina djur så måste man likt med blötmaten ge katten något för tänderna. Råa kycklingvingar har kommit upp flera gånger som förslag. Men, ibland kan det vara så att katten inte förstår vad den skall göra med en kyclingvinge eller kanske inte tycker den är så aptitretande. Ibland kan man behöva dra av skinnet och dela vingen i bitar (med sax eller så sönder den med t.ex. en hammare). I samband med BARF och liknande så kommer även frågan om rått kött och salmonella upp. Om man köper svenskt kött så är risken i princip obefintlig.

Recept

När man gör BARF är det viktigt att man följer grunden för det. Alltså, att man använder sig av rätt proportioner. Utan rätt proportioner får katten näringsbrist. Och grejen men BARF är att det är just rått, man kokar aldrig BARF.

• 60% muskelkött, 10% hjärta,
• 10% ben, inte över 10%.
• 5-10% lever, närmare 5 än 10%
• 5-10% övrigt, som t.ex. äggula, yoghurt eller keso men är dock inte nödvändigt

När man gör BARF så kan det vara bra att ha en köttkvarn, men det beror också naturligtvis på hur man vill göra sin barf. En köttkvarn är bra om man t.ex. vill mala en hel kyckling. Ett av de enklaste recept man kan göra är t.ex.

600g nötfärs, 100g hjärta, 60g lever, 3,5tsk benmjöl(man räknar 1tsk per 200g kött) och eventuellt 50g äggula. Vill man ha m

er är det bara att dubbla.

När jag själv gör röror så vill jag naturligtvis göra det så enkelt som möjligt för mig, men vad som är enkelt är också individuellt. Jag brukar använda mig av så kallade 'kattkorvar' som säljs genom ett företag som heter Jipotimas. De tillverkar olika sorters korvar med varierande innehåll av muskelkött, lever, hjärta och ben. Vad som går att säga om Jipotimas korvar är att ingen av dem är fullständigt färdiga som fullfoder. Vi får ordna lite själva för att få ett bra resultat. Jag använder även korv från ett annat företag som heter Klass. De gör visserligen hundmat men jag köper deras halvfoderkorvar, som är i princip bara muskelkött. Det är billigare än färs och annat. Ett av de enklaste recepten som jag gör är följande:

• 1st kattkorv á 350g (35% muskelkött, 35% ben, 30% hjärta)
• Klasskorv 700g ( 95% muskelkött, 5% lever)
• 100g hjärta
• 30-40g lever

Med detta får vi värden som ser ut så här: 68% muskelkött, 11% ben, 6% lever, 15% hjärta. Nu stämmer inte detta överens helt med vad vi tidigare lärde oss, men detta är fortfarande ett fullgott recept. Jag har helt enkelt slopat 'övrigt' i mitt recept så då gör det inget om hjärta och muskelkött stiger i %. Extra hjärta är alltid bra i ett recept, då en del taurin försvinner vid frysning.

Men som med blötmat och så med röror, så behöver man ge något vid sidan av för katternas tandhälsa.

När du skall ge din katt BARF så kan du inte slänga fram hur mycket som helst. BARF är såpass koncenterat med vad katten behöver, att den inte behöver speciellt mycket. Man brukar säga att katten skall ha 2-5% utan sin kroppsvikt. Det är kanske inte så lätt att avgöra vad som är lagom, men som exempel, mina två innekatter är inte superaktiva men gör några race om dagen och leker när de är sugna. De får 2% av sin kroppsvikt och håller vikten fint på det. Man får pröva sig fram. Hur räknar man ut hur mycket det skall ha? Säg att din katt väger 4kg, dvs 4000. Du vill pröva att ge din katt 3% av kroppsvikten. Då tar du 4000*0,03 = 120g om dagen. Svårare är det inte! Men, det är däremot viktigt att då och då väga katten så du ser att den håller vikten och att givorna är i bra storlek.

Det är lättast att frysa in barfen om en eller två portioner. Jag har t.ex. investerat i små rosa burkar från Biltema 15kr för 3st. De är verkligen perfekta för portionstorlek, åtminstone om man inte har så många katter. Och ja, du behöver frysa in din barf, den kan inte stå i kylskåpet.

Fördelar och nackdelar med BARF

För den okunnige och ovane så kanske BARF ter sig väldigt svårt till en början. Men, med lite räknekunskaper och en hushållsvåg kan man göra underverk. Okey, en köttkvarn kanske inte hör till vanligheterna och kanske är både dyrt och svårt att skaffa, men bortsett från det så är det inga konstigheter. En annan nackdel kan vara färskheten; man kan inte låta det stå hur länge som helst, det kan inte heller ligga i frysen hur länge som helst. En av de största fördelarna med BARF är att det är ett foder som ligger så nära kattens 'naturliga' kost. Sen är det också billigt. Katten skall ju dels inte ha så mycket men uträknat kilopriset på mitt eget recept så är det ca 30kr/kg. För en katt hemma hos mig, blir det ca 2kr om dagen.

Så fram med köttyxan och bunkra upp skåpen med blötmat nu!

Länkar för vidare läsning:
http://www.catinfo.org/
http://www.devonrex.se/kokbok/
http://naturalcat.forum24.se/naturalcat.html


 

 

Gardens
2009-07-26, 20:54
#1

vad jag har lärt mig behöver katter inte ha "allting varje dag"

dvs att när man BARFAR gör man det över tid.

hänvisar till:

http://www.swecat.com/Artiklar/BARF

MaalinF
2009-07-26, 21:02
#2

Återigen har du inte läst hela artikeln förstår jag.

"Man kan ge BARF som färdiga röror eller uppdelat över en kort tid."


 

 

Gardens
2009-07-26, 21:12
#3

#2 du skriver i artikeln att en 4kg katt ska äta cirka 120g BARF/dygn.

jämför det med att mina äter nästan 1/3 utav det dvs 50g torrfoder/dag.

MaalinF
2009-07-26, 21:30
#4

#3 Vart vill du komma?


 

 

oh-la
2009-07-26, 22:13
#5

#3, men du ger ju torrfoder, och som skrivs ovan är det skillnad på torrsubstans och blötsubstans. eftersom BARF även innehåller ca 65-75% vatten kommer det helt sonika väga mer. undrar liksom Mealyn vart du vill komma.

Gardens
2009-07-26, 22:17
#6

#5 bra mat= mindre mat/dygn

dålig mat= mer mat /dygn.

MaalinF
2009-07-26, 22:22
#7

#6 tyvärr är det inte riktigt så enkelt. Det är ju inget vatten i torrfoder så naturligtvis väger det mindre.


 

 

spiritedaway
2009-07-26, 22:28
#8

När jag läser det här skäms jag lite att jag gett upp lite för lätt med blötmaten eftersom den ena katten lätt blir dålig i magen. Tidigare hade hon problem med torrfodret också, men har hittat ett foder som verkar fungera för hennes mage.
Så ska nog ta och se till att försöka börja ge lite mer blötmat igen! Barf vågar jag mig inte riktigt på än.

Bra artikel förresten!

MonicaLagerquist
2009-07-26, 22:30
#9

#6

Är du så okunnig eller vill du bara jäklas?


S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.

Gardens
2009-07-26, 22:51
#10

#9 detta är ett välkänt faktum,så det är väl du som är okunnig om du inte vet att:

DÅLIG MAT ger dålig mättnad,ger stora avföringsmängder pga att djuret inte kan tillgodose sig fodret,dvs ta upp näringen.

BRA MAT ger bra mättnad,ger små avföringsmängder pga att djuret kan ta upp det mesta utav fodret.

Maria
2009-07-26, 22:52
#11

Jättebra artikel och äntligen så har jag gott samvete för att mina katter äter mest blötmat.

/Maria

oh-la
2009-07-26, 22:55
#12

om man räknar på 120 g foder som katen ska ha/dag. vi vet att det innehåller mellan 65-75% vatten, så vi räknar på medlet, 70% vatten.

70% av 120 (120*0.7) är 84gram vatten. alltså, 84 gram av 120 gram är vätska (och ja Garden, vatten väger faktiskt lite, den mat du ger innehåller i stort sett ingen vätska och väger därför mindre). om vi räknar på det lite till, vi tar bort vattnet från BARFen för att göra det likvärdigt med det foder du ger Garden, för det är torrfoder, eller hur, och det inehåller inte vatten, eller hur?

120g-84g=36g vilket innebär att det är en Mindre mängd än det du ger/dag, 50g.

nu har jag varit lika pedagoisk som jag var mot mina 5:or :D

MonicaLagerquist
2009-07-26, 22:57
#13

#10

Du jämför torrmat med blötmat rakt av och det går som sagt inte att göra så.

Man kan inte jämföra på det viset.Det är som att anse att en vindruva och en vattenmelon är samma mängd mat.


S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.

MaalinF
2009-07-26, 22:59
#14

Gardens du kan få komma hem och kolla i min kattlåda, där är det inte mycket bajs inte, mest kiss.


 

 

Gardens
2009-07-27, 00:56
#15

#14 ja förstår det för de får ju inte i sig nån näring bara vatten,

[Gisele]
2009-07-27, 01:41
#16

Gardens: Om blötmat inte innehöll någon näring så skulle jordbruksverket ha stoppat försäljningen för länge sedan. Mealyns katter skulle ha varit döda av närningsbrist också om det var så. Mealyns veterinär som är kattspecialist skulle också ha anmält henne för djurplågeri om det var så illa ställt med blötmaten att den skadade hennes katter.

Jag förstår att du har någon slags inlärningssvårigheter, men du kanske kan be någon vän läsa Matildas kokbok och Mealyns artiklar tillsammans med dig?

Cessy
2009-07-27, 03:11
#17

Ja men jösses om man diskuterar som du gör Gardens så har man ju kanske läst men absolut inte förstått vad där står. Jag föreslår att du läser om o försöker förstå o bara inte går i försvar till varför du vill att torrfoder skall vara det bästa fodert.

Jag läser o inser att jag borde barf:a men för mig får det räcka med att jag blandar o ger min katt en allsidig kost (både blötmat o torrfoder o vid enstaka tillfällen mer annat som skulle kunna betecknas som barf mat) Ingen mår bra av att äta ensidigt, för då tappar man bort något som kroppen behöver.

Tack för 2 intressanta artiklarMealynGlad

Maria
2009-07-27, 11:47
#18

#17 Kan bara hålla med dig i det du skriver…

/Maria

Marad
2009-07-27, 14:13
#19

#15
Det du skriver om bra mat mindre avföring stämmer bra, jag tycker du ska ta och läsa lite om kattens matsmältning.

Annaliz
2009-07-27, 15:04
#20

Två jättebra artiklar som bekräftar för en del och är nyttiga för andra Flört

Mainebusters
2009-07-27, 15:45
#21

#16  Hur kan du förstå att hon har inlärningssvårigheter? Har hon sagt det, eller är det för att hon inte tycker som du?

[Gisele]
2009-07-27, 16:23
#22

Mainebusters: Kanske kan du hjälpa henne att läsa och förstå artiklarna?

Mainebusters
2009-07-27, 16:48
#23

Men nog får man ha olika åsikter, eller? Jag tycker att det låter som ett påhopp med att säga att någon verkar ha inlärningssvårigheter.. Nu är det ju som det är, varför inte bara låta det vara? Artikeln är väl ingen bibel?

Låt folk ha sina åsikter utan att vara ohövlig.. Det är det jag reagerar mot, att en del låter nedvärderande och inte vill/kan förstå att någon har en annan åsikt. Vore ju trist om alla tyckte lika i alla frågor, tack och lov att det inte är så!

[Gisele]
2009-07-27, 17:02
#24

Mainebusters: Mitt råd till Gardens var väl menat, som en hjälp till henne att vända sig till någon vän som hon kunde gå igenom artiklarna tillsammans med.

Gardens: Så här skrev jag till dig också:

Om blötmat inte innehöll någon näring så skulle jordbruksverket ha stoppat försäljningen för länge sedan. Mealyns katter skulle ha varit döda av näringsbrist också om det var så. Mealyns veterinär som är kattspecialist skulle också ha anmält henne för djurplågeri om det var så illa ställt med blötmaten att den skadade hennes katter.

Det är inte bra att sprida felaktig information om blötmatens näringsinnehåll som du gör. Tänk på att många yngre t ex läser det du skriver.  Det är viktigt att vi hjälps åt att hålla kunskapsnivån uppe på det här forumet.

Mainebusters
2009-07-27, 17:12
#25

Okej, men det lät inte så bra.. jag hade tagit väldigt illa vid mig om någon skrivit så till mig. Man kan ju tänka på formuleringen lite..

Cathy
2009-07-27, 20:19
#26

Sheba är det ett bra märke för blötmat?Eller Gorme´?

Cathy
2009-07-27, 20:22
#27

Tips på bra blöt mats märken i handeln tack. Glad. Kör i huvudsak med torrfoder. Men kan man inte variera det? Lite blötmat och lite röror?Flört

MaalinF
2009-07-27, 20:27
#28

Ica, Mjau är bland det bästa i mataffären. Bozia finns på granngården tror jag. Jag ger bara de tre sorterna.


 

 

Gardens
2009-07-27, 20:32
#29

#28 Testets enda svenska foder, Bozita, saknar både anvisning om dosering och har för höga natrium- och fosforhalter. Sämst är dock Almo Nature Tonfisk & kyckling, som stora brister ur näringssynpunkt.

källa:

http://hittekatter.ifokus.se/Forum/Read.aspx?ThreadId=8549ce58-fd80-48ce-961d-dafbd1112395

Cathy
2009-07-27, 20:37
#30

Sheba då.Flört. Skräpmat eller?

MaalinF
2009-07-27, 20:40
#31

Råd och Röns test är inte så mycket att gå på tycker jag eftersom man inte vet vilka betygskrav de har gått efter.


 

 

Mainebusters
2009-07-27, 21:20
#32

Är allt i artikeln från andra källor, eller är det personliga åsikter också?

[Gisele]
2009-07-27, 21:41
#33

Mainebusters: Om du går in på dessa länkar så kan du själv kolla upp de fakta Mealyn anger i sina två artiklar. Matildas kokbok länkar till flera andra seriösa vetenskapliga källor t ex.

http://www.catinfo.org/
http://www.devonrex.se/kokbok/
http://naturalcat.forum24.se/naturalcat.html

herakai
2009-07-27, 22:01
#34

#30 Vad jag kommer ihåg så kollade jag Sheba i affären och vissa typer/smaker var okej, vissa hade onödigt tjafs i sig. Nu kollade jag bara allra enklaste, dvs. ingredienserna är kött/köttbiprodukter och mineraler och inget annat.

Men sedan är ju Sheba ohyggligt dyrt jämfört med t.ex. Mjau som ur den synvinkeln var lika bra.

Som sagt kollade jag inte exakta mineralhalter, för det hade jag inte information för att kunna bedöma vid det tillfället.

Lena
2009-07-27, 22:22
#35

Vill bara uppmana till hövlig och saklig ton i dessa intressanta kattmatsdiskussioner! Låt inte känslorna springa iväg tjejjer!

Tack Mealyn för ännu en intressant och lärorik artikel!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

MaalinF
2009-07-27, 22:54
#36

Alltså, all blötmat är bättre än vilken torrfoder som helst så äter din katt bara Sheba så visst. Men i jämförelse är Mjau bättre.

#32 Källor naturligtvis.


 

 

Cathy
2009-07-27, 23:05
#37

#34 Aha oki, lite nyfiken bara. Kanske skulle testa lite Mjau då. Bra artiklar att läsa. Man är inte så duktig på det här med kattmat. Sheba gick jag väl efter lite rykten , och hrm. lite reklam att det skulle vara bra. Har alltid sett det som ett fint märke. Men hrm. det  är klart, har ju inte kollat innehållet tillräckligt noga.

Hade för mig att Mjau var inge vidare, men det kanske var Pussi som jag hört var skräp.

Har gett mina katter torrfoder under alla år i tron om att det skulle vara bra och bra för tändern. Men då har de kanske fått i sig på tok för lite vätska då. Inte bra. Obestämd

Mainebusters
2009-07-27, 23:08
#38

#33  Jodå, jag såg länkarna, men jag undrade om det var personliga åsikter med? Eller är allt i artikeln från länkarna?

Maria
2009-07-27, 23:10
#39

När jag skaffade mina "nya" katter för 6 resp 7 år sedan så bestämde jag mig för att ge dem Mjau blötmat efter att ha läst en del. De får även Mjau torrfoder.

(Givetvis massa gott annat också)

Mjau , mig veterligen, är svensktillverkat och har bra innehållsdeklaration plus att en del går till "kattfonden".

Det gick bra eftersom dessa var kattungar.

Min gamla katt åt bara Pussi i gelé och mestadels åt han bara gelén…och möss och fåglar.Tungan ute

/Maria

Cathy
2009-07-27, 23:13
#40

ska testa det så får vi se om de äter det eller dissar det. simba min lille kille är en ganska kräsen filur,Glad

Maria
2009-07-27, 23:15
#41

#40 Katter kan vara bland de kräsnaste individerFlört

/Maria

MaalinF
2009-07-28, 00:53
#42

#38 Du får väl läsa och se. Skall man skriva ett vettig artikel så bygger man inte upp den på åsikter och skall man framföra åsikter får man göra det på ett tydligt sätt.


 

 

Mainebusters
2009-07-28, 01:12
#43

Då tolkar jag det som att en del av artikeln är personliga åsikter. Förstår inte varför det var så svårt att svara på frågan?

[Gisele]
2009-07-28, 01:36
#44

Varför är du sån i tonen Mainebusters? Mealyn har inte haft svårt att svara på din fråga, du kanske missade att det var jag som skrev inlägget med länkarna till dig, medan Mealyn var borta från tråden? Det låter som om du retar dig på Mealyns artiklar? Är du inte överens med budskapet att BARF är bästa födan för katter med blötmat på andra plats?

För mig som har varit på sks i några år är detta inte ny kunskap på något sätt, där rekommenderar flertalet Matildas kokbok. Men det Mealyn har gjort här är att skriva kortfattat på ett lättfattligt sätt som även nya kan ta till sig. Ett alldeles utmärkt arbete som jag är glad över hon fått publicerat på dessa sajter.

Gardens
2009-07-28, 02:32
#45

#44 BARF är låg ifrån LÄTT att ge sin katt!

många tror att det bara är att ge de rå föda som köttfärs osv…inget kunde vara mer fel.

jag satt i ETT HELTår och läste på matildas kokbok,hennes länkar osv…och insåg att NEJ,visst barf låter bra,men nej är FÖR avancerat för oss"vanliga"

dessutom,hur gör ni som barfar då katten åker in på sjukhuset? tror ju knappast vetrinären går väg och köper lever och kött,inte heller har de ett kylskåp att ha din katts mat i…så hur tänker ni som barfar???

Mainebusters
2009-07-28, 03:03
#46

#44  Om jag läser en artikel som ska vara lärande, så vill jag ju veta om det är fakta hämtad från källor. Så hemskt är det väl inte..?

Varför skulle jag ha något emot BARF? Det som vill barfa, gör naturligtvis det. Och jo, jag såg att det var du som skrev inlägget om länkarna. Detta var kanske en känslig fråga.

MaalinF
2009-07-28, 10:14
#47

#46 Jag vet inte om du har missat det men källorna står där längst ner! Min enda personliga åsikt är att jag håller med och tror på innehållet.

#45 Barf är inte svårt, inte om man läser på lite och det är just därför jag gjorde artiklen. För att vi 'vanliga' (nej jag tycker inte jag är ovanlig bara för att jag barfar mina katter) skulle kunna förstå och ta ett steg mot Barf.


 

 

Maria
2009-07-28, 11:32
#48

#47 Tror du att man kan övergå till Barf med två katter som är 7 resp. 6 år gamla?

De äter Mjau blötmat som bas med fri tillgång till torrfoder.

Jag har prövat råa kycklingvingar i omgångar men de stirrar på mig som om jag skulle förgifta demFlört

Ibland smakar de på rå mat men är inte särskilt intresserade som min gamla katt var. Han skallrade tänder när det vankades något rått.

/Maria

Mainebusters
2009-07-28, 12:25
#49

#47  För andra gången så har jag sett länkarna! Men eftersom det står lite om vad du tycker och gör, så blev det ju lite personliga åsikter med. Ingen idé att diskutera vidare om det.. Jag har inget emot innehållet som så, jag är bara rent nyfiken!

Finns det några svenska faktaböcker att läsa i ämnet? Någon som vet?

MaalinF
2009-07-28, 20:51
#50

#48 Självklart! Det gäller bara att ha tålamoid och vara lite fiunurlig. Man kan börja med olika sorters kött till att börja med, jag har t.ex. köpt hem skivrens idag som mina små söta skall få äta lite på, främst benen då de också ratar kycklingvingarna just nu :P

Man kan 'marinera' lite med tonfiskspad också.

#49 Tja ja det blir ju lite personlig när jag presenterar hur jag gör hemma, men det är ju allra lättast tycke jag eftersom jag vet att just receptet är rätt Glad

Tror tyvärr inte att det finns några svenska böcker i ämnet, har letat och letat. Men jag har just frågat min syster som är veterinär om hon har något bra tips, får se vad hon kan tänkas hitta.


 

 

Mainebusters
2009-07-28, 20:54
#51

#50 Ja, böcker om katternas näringslära, eller vad man nu ska kalla det, Barf är inget för mig. Engelska länkar/artiklar är inte så lätta att förstå..

MaalinF
2009-07-28, 21:14
#52

Jag var på biblioteket senast igår och sökte men icke. Dock har jag ju läst lite smått på engelska.


 

 

herakai
2009-07-28, 22:00
#53

En sak som jag har funderat på… Det står ju på Mjau-burkarna att öppnad burk inte ska sparas mer än 48 timmar. Men det känns som att 2 dagar är kort tid för en enda katt att äta en hel sån stor burk. (Sedan är väl mitt perspektiv färgat av att jag senast hade en katt som totalratade burkmat för det mesta, och bara åt högst kanske en matsked av det om hon åt det alls.)

Kan man frysa blötmat i portioner utan att förstöra näringsinnehållet? Jag antar att man kan det iom att man kan frysa BARF, men det känns bättre att veta än att gissa.

Av ren nyfikenhet, för det känns då rakt inte smidigt att hålla på med en massa blaskande (då kan man lika gärna/hellre köra med blötmat), skulle ordentligt uppblött torrfoder vara bättre än torrfoder rakt av ur vätskesynpunkt?

MaalinF
2009-07-28, 22:02
#54

Visst kan man frysa in blötmat i portioner!

Ang. uppblött torrfoder är jag lite osäker, jag antar att det är bättre ur vätskesynpunkt men jag har för mig att torrfodret lätt kan bli dåligt om det får stå framme för länge.


 

 

[Gisele]
2009-07-28, 22:15
#55

Jag har en kräsen katt som bara äter ur Mjauburken om den är öppnad samma dag. Så jag tar små plastburkar med vita lock (Ica Maxi) och fryser in. Jag tar fram burkarna på kvällen så att de är tinade nästa morgon. Det fungerar bra hos oss, och ska vara helt ok ur näringsynpunkt också.

Blöta upp torrfoder är inte någon jättebra idé då jag har hört att man måste ta bort det efter 5 minuter om katten inte ätit allt, då det bildas bakterier så snabbt (kan kolla detta och återkomma).

Däremot kan man ju locka en katt att börja gilla blötmat genom att krossa torrfoder i mortel och strö över så att katten tycker att det smakar "rätt".

SaraC
2009-07-30, 00:08
#56

Ännu en bra artikel!

Har lite funderingar…

Ni som ger blötmat, ger ni enbart det eller ger ni blötmat och torrfoder?

Kan man ge enbart blötmat?

Finns det färdigt färskfoder för katter?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

MaalinF
2009-07-30, 00:10
#57

Jag ger bara blötmat. Mjau, Ica och Bozita. Ja och BArf så klart.


 

 

SaraC
2009-07-30, 00:14
#58

#57 Är det tillräckligt att bara ge blötmat om man inte barfar?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

MaalinF
2009-07-30, 00:16
#59

#57 Aboslut! Bortsett från att tänderna inte får någon underhåll, så lite råa ben på det och ev. bucacat.


 

 

SaraC
2009-07-30, 00:18
#60

#59 Tack för svar. Vad ger man för ben till katter?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

MaalinF
2009-07-30, 00:35
#61

#60 Råa kycklingvingar kommer upp ofta men lammspjäll och karrében kan man också ge :) Det mesta, så länge de är råa. Jag köpte skivspill till mina igår :)


 

 

SaraC
2009-07-30, 00:39
#62

#61 Det blir som för hund, fast mindre då Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

MaalinF
2009-07-30, 09:52
#63

#62 Ja kanske det! (jag är inte så bra på hundbarf ;) )


 

 

[R-eviresco]
2010-03-01, 00:56
#64

Jag har länge undrat var man kan köpa detta råa kött? Eftersom det ju ska vara bra med ben och den biten, var hittar jag det lättast?

Mycket tacksam för svar!

Silvestris
2010-03-01, 10:11
#65

#64

Överallt. I livsmedelsaffärer och i djuraffärer. Katter behöver inget specialkött, de kan äta samma kött som vi äter.

Aribigga
2010-04-30, 08:46
#66

Härligt nu förstår jag varför Satan fick diaree av sin blötmat, trodde inte rovdjur hade lika känsliga magar som hovdjur. Det blir att börja vänja in honom på det :)

lurvponnyn.vimeddjur.se

Upp till toppen