Annons:
Etiketterartiklarbeteendehälsa
Läst 81670 ggr
Lena
2009-07-25, 22:54

Ett gott liv som innekatt!

Innekatten behöver inte alls ha ett tråkigt och enformigt liv. Med lite fantasi och god vilja kan du göra din katts liv till ett paradis samtidigt som du skyddar den mot faror och en för tidig död.

Utekatten lever farligt

Det blir allt svårare att hitta lämpliga miljöer där katten kan gå ute helt fritt. Utekattens tillvaro blir ofta fyllt av faror. Risken är stor att den möter en för tidig död i trafiken, bli offer för illvilliga personer, anfalls av hundar, hamnar i slagsmål med andra katter, springer bort eller blir föremål för osämja mellan grannar. Många kattägare tror att katten måste vara utekatt för att trivas. De anser att innekatter lever ett ovärdigt liv. Det här är mest gamla myter som bygger på en romantisk och förmänskligad bild av katten. Med lite fantasi och god vilja kan du som kattägare göra innekattens tillvaro till rena rama paradiset. Det gäller bara att tänka utifrån kattens egen synvinkel.

Din lägenhet utgör inget fängelse för din/dina katter. Se det istället som en fristad där katten har allt den behöver för att må bra.

IMG_4749.JPG

Här följer några tips för hur du kattanpassar ditt hem:
 • Tänk på att katter hatar stängda dörrar.
 • Ordna med flera mysplatser i lägenheten.
 • Se till att katten har gömställen där den kan dra sig tillbaka.
 • Ge den möjligheter att klättra och balansera på olika höjdnivåer.
 • Fixa utsiktsplatser där den kan sitta och spana och har överblick.
 • Lämna plats på fönsterbrädorna (katter älskar att sitta och titta i fönster).
 • Hängna in balkongen/terassen eller sätt ett nät för fönstret om du saknar balkong.
 • Det är inte storleken på din lägenhet utan mångfalden som avgör hur stimulernade miljön blir för katten.
 • Hitta rätt platser för klösmöbler och kattoaletter.
 • De flesta katter trivs bättre ihop med en kattkompis.
 • Erbjud katten regelbundna koppelpromenader.
 • Alternera med kattleksakerna så bibehålls nyhetens behag.

IMG_4415.JPG

Bostadens yta

Det är inte kvadratmeterytan i din bostad som är det avgörande för katten. Istället handlar det om hur lägenheten är inredd. Katten ska inte kunna överblicka sitt revir med ett enda ögonkast. Det blir långtråkigt och enformigt för kissen.

Bor du i en etta kan du sätta upp hyllor i olika nivåer och ordna med sittplatser på skåp och bokhyllor. Det går att göra en kattstig där katten kan gå runt på klätterhyllor, med utsiktsplatser och kojjor.

Stängda dörrar

Stängda dörrar upplever de flesta katter som frustrerande. De vill ha möjlighet att patrullera i hela lägenheten då det utgör deras revir. En katt rör sig lika mycket på höjden som i golvnivå.

En plats i fönstret

Fönstertittandet fyller samma funktion för katten som när vi själva tittar på TV. Se till att katten har plats att sitta på fönsterbrädan. Tänk även på att göra fönstret säkert när du har det öppet. Katter kan ta sig ut genom mycket små springor.

IMG_5171.JPG

Balkong/uteplats

Om kattens revir även innefattar en balkong eller uteplats är lyckan fullständig. Det är viktigt att katten själv kan gå ut och in på balkongen/uteplatsen.  Katten måste kunna välja mellan sol och skugga. En kattlucka kan vara praktiskt om du inte vill ha dörren öppen hela tiden. Säkra balkongen/uteplatsen med ett nät och inred den med utsiktsplatser och viloplatser.

Balkongen.jpg

Mat och motion

Du kan ge katten lite extra stimulans och motion genom att låta den jaga torrfoder eller kattgodis på golvet. Katter mår bra av att ha tillgång till kattgräs. Fodermängden bör anpassas till kattens aktivitetsnivå. För mycket och för fett foder kan göra katten överviktig.

Flera katter tillsammans

De flesta katter trivs bättre om de får bo ihop med en eller flera andra katter. De får mera stimulans och blir inte lika beroende av sin matte och husse.

IMG_2675.JPG

Viktigt att kastrera

Att har könsmogna katter i en lägenhet är inte att rekomendera. Kattens könsdrift är oerhört stark. Den blir rastlös, irriterad och urinmarkerar överallt. A & O är därför att kastrera sin katt innan den blir könsmogen. (Om du nu inte avser att ägna dig åt raskattavel) Vikten av kastrering gäller även dig som  har tänkt att ha katten utomhus.

Katten lever i nuet

Om omgivningen motsvarar kattens behov kommer den att anpassa sig till rådande omständigheter. Har katten dessutom varit innekatt sedan den var liten längtar den helt enkelt inte ut. En katt är nämligen bara intresserad av här och nu. En innekatt kan leva ett gott och bekymmerslöst liv, medan utekatten ständigt hotas av faror eftersom medaljens baksida är att obegränsad frihet har ett högt pris.

Källa: Innekatter, lyckliga och friska av Katrin Behrend. Ica-förlaget

Ett gott liv som innekatt!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Annons:
[Hilo]
2009-07-25, 22:58
#1

Bra artikel Lena!

När jag läst den känner jag verkligen att jag gjort allt för att mina innekatter ska få det bästa möjliga liv Glad

S*Florinellas Ivus njuter på sin plats på balkongen.
Ett högre klösträd ska snart installeras.

Fladdermusspaning är prio ett på kvällen, hehe.

[Borttaget]
[Borttaget]
2009-07-25, 22:58
#2

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2009-07-25, 23:05
#3

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2009-07-25, 23:14
#4

Inlägget är borttaget

Alexandra-S
2009-07-25, 23:37
#5

Bra artikel! :)

Min katt jag köpte sist, var det tänkt att ha som innekatt, men vi hade en annan som var utekatt, så det var omöjligt. Men ett år senare försvann hon. Det var i slutet på september 08. Och hon kommer ju knappast komma hem.
Såå jag föredrar innekatt.

Besök gärna vår blogg: www.gizmo.webdon.nu

Cathy
2009-07-31, 11:18
#6

Bra artikel. Håller med fullständigt. Även om det säkert är gott för en katt att vara ute. Så kan det i bostadsområden få betala ett alltför högt pris för det. Känns tryggast att de finns här hemma. Har ju aldrig varit ute så. Ska mysa till det här med lite småplatser till dem istället, och så har de ju terrassen. Glad

Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2009-07-31, 18:06
#7

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2009-08-21, 01:17
#8

Inlägget är borttaget

Cessy
2009-08-21, 02:05
#9

Ja innekatter lever ett bra liv om man sköter det på rätt sätt. Det kräver ju mer av en än när man kan ha dem som utekatt, men det är värt det. Ingen oro för att de skall bli överkörda eller att de skall reta upp grannar eller råka ut för något o inte heller utlöser ens katt allergi hos någon som är kattallergiker. Det är mer jobb om katten/katterna skall må bra, men det är eg. inte speciellt svårt att få det o fungera o samvaron som det ger med katten/erna gör det värt det 100 gr om.Glad

asvensso
2009-08-21, 03:57
#10

Jag forsoker tanka lite som en katt och se vad som kan vara kul. Jag har ett hogt klattertrad som de alskar att klanga i och fajtas om topp-platsen. Jag har ocksa ett par stegar mot vaggen (en ar en fin i tra, den andra en stege jag borde stalla undan men de alskar att klattra pa den). Har bokat en snickare for att satta upp en hylla som kan ga pa hogt uppe vid taket.  Ta ut dem i parken med jamna mellanrum men funderar allvavrligt pa at flytta till balkong eller liten tradgard. Men sa kom recessionen…

Bra med stategiska span-stallen vid fonstren. De jagar flugor som kommer in och sitter och kuttrar jakt-laten at faglarna och ekorrarna. Jag antar att det ar hiskeliga hot om omedelbar uppatning osv men det later ganska sott. De blir lite fornarmade nar jag gar forbi och klappar dem lite - jag sabbar deras stil som livsfarliga killer cats ;-)

Viktigt att lata dem ha tillgang till hela lagenheten. Jag har inte sa himla stor lagenhet sa alla stallen ar tillatna for dem som for mig.  Jag skulle inte klara av att oroa mig for bilar, ravar, elaka barn, rattgift etc. Jag far en klump i halsen bara jag tanker pa det.

SussieSt
2009-08-21, 13:13
#11

#10 Kul tänk. :) Ska också försöka göra en koll hemma, för att se vad för "cat-styling" man skulle kunna göra. Har ju det vanliga och bor relativt stort, men just de här strategiska platserna… sedan man kan ju göra det till lite sport att få det snyggt och matchat också. ;)

Cheapo
2009-08-26, 17:48
#12

När jag säger till folk att jag har en innekatt så blir dom förbryllade och säger; "Vadå, har du bara en katt?! Katter trivs inte ensamma..!" Likadant när jag var i djuraffären och köpte foder idag så frågade butiksägaren; "Och när ska du köpa din andra katt då, den får ju inte vara ensam!". Och okej visst, jag har bara haft min katt i en vecka, så jag kan ju verklikgen inte säga att jag känner honom till 100%, men när vi har lämnat honom ensam har det gått hur bra somhelst! Som test satte vi på webcamen och filmade, bara för att se hur han reagerade, och det var liksom ingenting. Han lekte, sov, gick på lådan, lekte igen, åt och sov. Han verkade inte bry sig om att han var ensam. Vi har en massa olika nivår som han kan hoppa emellan, ett stort förnster där han kan titta ut igenom, leksaker, klösbräda, som snart ska bytas ut mot ett klösträd! Jag sätter också alltid på radion på låg nivå när jag går, så att det inte ska vara helt tyst. Kan detta beteende ändras eller är min Ansgar en ensamkatt?

Lena
2009-08-26, 18:05
#13

#12 Katter är ju inte flockdjur så som hundar är. De kan aktivera sig på egen hand och är inte lika beroende av sin ägare. Dock brukar de flesta katter uppskatta annat kattsällskap. Sedan finns det individuella variationer och skillander mellan olika raser. T.ex brukar siameser vara mer beroende av andra kattkompisar och inte alls trivas som ensamkatt. En annan sak som man får ha med i beräkningen är hur mycket man själv är hemma med sin katt. Jobbar man mycket är det klokt att ha två katter.

Hur gamal är din kisse?

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Annons:
Cheapo
2009-08-26, 18:31
#14

#13 Han är 13 veckor. Just nu är jag arbetslös och därför hemma väldigt mycket. Min pojkvän pluggar, så vissa dagar är han i skolan och andra är han hemma. Dock funderar min pojkvän på att skaffa en till katt lite senare, kanske om ett halvår, men jag vet inte. Vi bor vi på 23kvm och jag funderar på om katterna kommer tycka att det blir för trångt?

[Borttaget]
[Borttaget]
2009-08-26, 21:02
#15

Inlägget är borttaget

StickyKitten
2010-01-12, 17:33
#16

Jag tycker att det är lite överdrivet dramatiskt att säga att utekatter "ständigt hotas av faror".

Jag menar, det är naturen vi pratar om, den är som den är, och katter är ofta fullt kapabla till att klara sig just i naturen. I artikeln låter det som om naturen vore ett fruktansvärt ställe som vi måste skydda våra katter ifrån, vilket låter löjligt.

Moa-16
2010-01-12, 17:51
#17

#16 Håller med där..

Om man bor i stan ska självklart katten vara inne! Annars ser jag ingen anledning att ha katten som inne katt. Dom kan få ett precis lika bra liv som utekatter visst så är det. Men jag personligen skulle aldrig ha katten inne om jag inte bodde i stan. Så farligt är det inte ute. Min utekatt lever inte farligt,tex.

spiritedaway
2010-01-12, 17:58
#18

#16 Men om man tänker efter riktigt noga så finns det ju faktist faror överallt. Även om man bor på landet.

Utomhus finns det massvis med faror och är inte "bara" naturen.

Men det är klart att det finns katter som har turen att inte råka ut för  något under hela sitt liv. Men jag skulle inte riskera det och släppa ut mina katter, trots om jag skulle bo på landet.
Man får ju själv välja hur man vill göra med sina katter. Men den här artikeln upplyser om att en katt måste inte få gå fritt ute för att trivas. Och finns många bra tips på hur man ska anpassa miljön inomhus för katterna.

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-12, 18:04
#19

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-12, 18:10
#20

Inlägget är borttaget

Annons:
StickyKitten
2010-01-12, 18:12
#21

#18 Jag har aldrig hävdat att naturen är säker? Givetvis finns det risker om man bor på landet. Men det betyder inte att man till varje pris måste skydda sina djur från att vara utomhus.

Jag menar, världen där ute är farlig. Ändå är det få människor som stänger in sig och lever hela sina liv på samma plats.

Lena
2010-01-12, 21:46
#22

#19 Håller defintivt inte med dig att katter alltid mår bäst av att vara ute. Inte så som många utemiljöer ser ut i dagens läge.

#20 Du skriver att man stänger inte in sina barn. Men jag tror väl å andra sidan inte att du släpper ut dem helt på egen hand heller innan de är kapabla att klara sig själva. Ingen säger att en innekatt ska sitta inlåst hela livet bara för att den inte går fritt ute. Om du läser artikeln ser du flera exempel på hur man kan kan erbjuda katten uteliv utan att för den skull släppa den utan uppsikt. Och hundarna släpper vi ju heller ut utan uppsikt längre, trots att de också säkert skulle tycka det var helballt.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

SaraC
2010-01-12, 21:55
#23

Vi bor på landet, men mina har ändå inte fri utevistelse. De får vara ute i sele tillsammans med oss. När vi flyttar till hus, ännu längre ut på landet, kommer vi bygga katt(och hund)gård runt huset. Jag släpper inte ut min hund okontrollerat och jag kommer heller inte släppa ut mina framtida barn okontrollerat. Att inte få vara ute fritt är långt ifrån likställt med att aldrig få vara ute.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-12, 22:17
#24

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-12, 22:23
#25

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-12, 22:23
#26

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-12, 22:31
#27

Inlägget är borttaget

Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-12, 22:35
#28

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-12, 22:43
#29

Inlägget är borttaget

Cheapo
2010-01-12, 22:43
#30

Hade absolut inte släppt ut min huskatt om jag inte hade bott typ mitt ute i skogen där det inte ens finns bilvägar. Dels för att jag gärna vill ha koll på honom, förstås, men också för att han är rädd/skygg för olika saker, bl.a får han panik när han hör/ser en bil komma, och för att inte tala om cyklar! Självklart får folk göra som dom vill med utekatt/innekatt, men min åskikt är att i dagens samhälle passar de flesta katter som innekatter!

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-12, 22:43
#31

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-12, 22:46
#32

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-12, 22:46
#33

Inlägget är borttaget

oh-la
2010-01-12, 22:48
#34

fakta är att det dör en katt varannan timme bara i trafiken i sverige. ganska talande siffror enligt mig… ingen skulle heller komma på tanken att släppa ut en hund vind för våg, trotts att det är bra mycket mer naturligt för en hund (som i grunden är byggd för att röra sig över mångadubbelt så stora ytor som en katt under en dag).

mammasoch pappas katt är utekatt, så jag har inget emot utekatter alls. däremot skulle jag aldrig släppa ut mina katter själva, och det av olika anledningar. bland annat för att jag vill visa mina medmänniskor så mycket respekt som jag bara kan, och för att jag personligen inte anser att jag kan garantera mina katters säkerhet ute själva. jag behandlar dem dock inte som porslinsdockor, däremot tar jag ansvar för dem på ett sätt som jag finner lämpligt. tillägga kan att mina tjejer är härliga, sociala och supergosiga både mot mig och mot främlingar utomhus. de är inte understimulerade och jag lägger ner timmvis med tid på att de ska få den stimulans de behöver.

Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-12, 22:48
#35

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-12, 22:55
#36

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-12, 22:59
#37

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-12, 23:03
#38

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-12, 23:03
#39

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-12, 23:05
#40

Inlägget är borttaget

esthibett
2010-01-12, 23:06
#41

Bra råd i artikeln! Apropå det som stod att man ska försöka ordna lite olika mysplatser till katten så har jag en fråga. Vad har ni gjort för mysplatser till era katter? Mina katter kryper gärna in i papperspåsar, tomma kartonger, en tom träningsbag etc. Jag har försökt ordna mysiga korgar, och ordnat som små krypin med kuddar, men då är de inte ett dugg intresserade.

Är det någon som har några bra tips på mysiga platser för katten? Vill helst inte ha kartonger och sånt framme…Glad

Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-12, 23:06
#42

Inlägget är borttaget

spiritedaway
2010-01-12, 23:09
#43

#40 Och säg mig då varför just katter ska springa lös utan uppsikt?

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-12, 23:11
#44

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-12, 23:13
#45

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-12, 23:16
#46

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-12, 23:25
#47

Inlägget är borttaget

Lena
2010-01-12, 23:33
#48

#36 Om miljön är rätt har jag inga synpunkter på att man låter sin katt vara utekatt. Problemet är dock att allt färra miljöer numera är "rätt" för fritt utegående katter, samt att många trots detta släpper ut sin katt utan uppsikt då de tror att det är det enda rätta. Många katter dör i förtur pga att detta. Dessutom en grym och mycket plågsam död. Tyvärr brukar diskussionerna om ute/innekatt nästan alltid förfalla till den svart/vita varianten. Lite synd kan man tycka….

 #40 Citerar dig här: "förstår inte varför man måste dalta med djur om de är fullt kapabla till att ta hand om sig själva"

Förstår nog inte riktigt vad du menar med det du skriver här!? Jag kan inte se det som att man daltar med sina djur om man skyddar dem från fara. Det är man faktiskt ålagd att göra enligt Djurskyddslagen. För det är väl det vi talar om här - att vissa av oss har valt att inte låta våra katter gå helt fritt ute pga att vi bedömmer att miljön är för farlig. 

 Slutligen ett citat från aritikeln ovan angående bostadens yta: 

Bostadens yta

Det är inte kvadratmeterytan i din bostad som är det avgörande för katten. Istället handlar det om hur lägenheten är inredd. Katten ska inte kunna överblicka sitt revir med ett enda ögonkast. Det blir långtråkigt och enformigt för kissen.

Bor du i en etta kan du sätta upp hyllor i olika nivåer och ordna med sittplatser på skåp och bokhyllor. Det går att göra en kattstig där katten kan gå runt på klätterhyllor, med utsiktsplatser och kojjor.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-12, 23:51
#49

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-12, 23:54
#50

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-12, 23:56
#51

Inlägget är borttaget

Lena
2010-01-13, 00:08
#52

#49 Allt är naturligtvis relativt. Vi kan vrida och vända på detaljer och ords formuleringar i det oändliga. ;)

Att ha katten i sterilt rum utan inredning är naturligtvis inte att förorda. Att ha innekatt kräver helt enkelt mera av dig som kattägare. (Som du ser om du läser artikeln här ovan). Och vad det gäller ytan så är det inte bara golvytan det handlar om, även om 25 kvadrat nog kan tyckas vara i minsta laget. I så fall får man ägna sig mycket åt katten, ta den på långa koppelpromenader och ge den mycket stimulans. Hur som haver blir även 25 kvadrat större om man inreder den klokt ur katters perspektiv.

Jag förstår fortfarande inte vad du menar med att skyddsåtgärder är överdrivna? Det kan du väl inte säga bara så där rent generellt. Vad som är nödvändigt eller inte beror naturligtvis på hur miljön ser ut, vilka faror som finns i den. Det är ju det som vi som kattägare måste bedöma och anpassa situationen till.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Hyrrokkin
2010-01-13, 00:20
#53

#49 Just det du skriver är exakt den anlednignen till att jag numera hatar att nämna hållande av katter som inne- respektive utekatter. Folk tror av någon konstig anledning att det handlar om att sätta katten i fängelse, att aldrig låta den känna gräs under tassarna eller aldrig få klättra i ett träd. Men herregud, är katter något slags otämjbart vilddjur som inte klarar av kontrollerad utevistelse? För det är vad jag och många med mig förespråkar, att man har kontroll på sitt djur.

Du kontrollerar din hunds utevistelse, du kontrollerar din häst, din kanin, ditt marsvin, din leguan, men av något för mig helt outgrundlig anledning så är katten inte värd att kontrollera. Den skiter man i och släpper ut och hoppas att den klarar sig till det är dags att komma hem igen. Alltså det finns inte ord att beskriva vad den synen på djur får mig att bli gråhårig, ja tom. slita håret i ren desperation och en jag känner hopplöshet inför mänskligheten.

Varför är det så? Varför är inte katten värd samma tillsyn som vilket annat tamdjur som helst? Du skulle aldrig släppa ut din hund tillsammans med tio andra hundar för att springa lösa i skogen medans du sitter inne i soffan och tittar på TV bara för att hunden tycker det är roligare än att gå i koppel och för att det är mer naturligt för den än att gå på lydnadsträning. Du gör inte så med hästar heller, för där begränsar du deras yta, kontrollerar hage och staket för att förhindra skador. Inte släpper du ut 10 hästar på gårdsplanen och hoppas dom står kvar där tills nästa gång du ska komma och rida?

Det finns inget annat tamdjur som får samma (i mina ögon) respektlösa omhändertagande som en katt.

Självklart kan man aldrig till 100% förhindra en olycka, men det handlar om att förebygga och förutse. Det är därför vi inte låter taggråd ligga frame i hästhagen, det är därför vi inte låter små barn leka med riktiga pistoler, det är därför vi lär barn att stanna vid ett övergångsställe och se sig för innan man går över, det är därför vi inte låter medicin ligga framme till hunden att knapra i sig, det är därför vi tar bort vassa knivar från diskbänken så inte katten gör illa sig när den hoppar upp. Det är mitt ansvar som kattägare att göra vad jag kan för att min katt inte ska råka illa ut, hur gör jag det om jag faktiskt ger blanka sjutton i vart den befinner sig och vad den gör?

Värt att tänka på är också att man enligt lag har ansvar att se till att sin katt inte orsakar någon annan olägenheter. Jag har hundratals berätelser på lager om någon är intresserad av att höra om nerpissade möbler, soffor som används som kattlåda, bajs i rabatterna, allergiska reaktioner, förstörd sömn, andras katter som smiter in och förstör saker inomhus, kattbråk där lösa katter attackerat katter i sele osv. osv. Är detta att ta sitt ansvar?

spiritedaway
2010-01-13, 00:34
#54

#45 Nej jag har inte missat. Jag förstår bara inte varför det är så naturligt att låta katter springa lös utan uppsikt, men alla andra djur ska hållas under kontrollerade former.
Många katter klarar sig inte utomhus, det försvinner katter hela tiden. Även på ställen där det är "bra" miljö.

Finns fler djur som skulle klara sig ungefär lika bra som katter. Men inte finns det folk som tycker dom ska springa lös hur som helst.

Katter kan få ta del av utevistelse ändå. Man kan bygga stora rastgårdar. Då får katten vara ute men samtidigt så är det under kontrollerade former.

#50 _"Men ta bara början på inlägget Utekatten lever farligt. Det stämmer ju inte. Om bara miljön är rätt. & tro mig det finns! Jag accepterar & vet att era innekatter har ett bra liv! Men jag står för att jag tycker det är överbeskyddande att gå ut med katten i koppel om läget är rätt. Det är ju fakta."

_Inte fakta, åsikt.

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 00:38
#55

Inlägget är borttaget

Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 01:20
#56

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 01:30
#57

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 01:31
#58

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 02:38
#59

Inlägget är borttaget

Hyrrokkin
2010-01-13, 02:39
#60

dubbel

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 02:41
#61

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 08:34
#62

Inlägget är borttaget

Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 09:50
#63

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 10:54
#64

Inlägget är borttaget

spiritedaway
2010-01-13, 11:27
#65

#55 Nej jag tycker aldrig det är överbeskyddande bara för att man väljer att ha uppsikt över katten och låta den ha en kontrollerad utevistelse.

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 13:16
#66

Inlägget är borttaget

Starfall
2010-01-13, 13:56
#67

Bra artikel! :)

Jag tycker detta med innekatter vs. utekatter är en väldigt svår fråga. Mina katter får gå ut och in som de själva vill, och de verkar trivas mycket bra med det. Min familj bor på landet, hade vi bott i stan hade vi självklart inte låtit katterna gå ut. Då hade vi troligen inte haft katt över huvud taget då min pappa tycker att katter måste få vara ute för att må bra. Jag håller inte med honom helt i den frågan, innekatter kan visst ha ett bra och värdigt liv.

Men jag tycker det är fel att verkligen framhäva hur hemsk naturen är, det finns faktiskt faror inomhus också. En katt som håller till på en hög bokhylla kan ju faktiskt ramla ner och skada sig, även om katter oftast landar på tassarna. Katten kan få i sig rengöringsmedel om man glömt ställa in flaskan i ett skåp och katten kommer åt den. Visst, det är ens skyldighet att skydda katten mot alla faror i hemmet. Och visst, det är också lättare att skydda n innekatt mot faror än en utekatt. Men man kan inte säga att innekatter lever helt riskfritt heller. Tänk om huset/lägenheten börjar brinna och inte ägaren är hemma? Om det går illa då så omkommer säkert katten.

Det jag egentligen vill säga med mitt inlägg är att man måste bedöma riskerna med att låta katten gå ut där man bor. För mig är det tex en självklarhet att ha katten inomhus i ett tätbebyggt område med mycket trafik. Men nu bor jag på landet och då vill jag gärna att mina katter ska få vara ute om de själva vill det. Tyvärr finns det en väg längre bort och det har tyvärr hänt att katter (inte bara min familjs) blivit påkörda. Det bästa här vore nog att ha en stor rastgård för katterna så de kan vara ute under uppsikt och samtidigt vara skyddade från trafiken & rovdjur. Men tyvärr är jag den enda i familjen som tycker detta vore bra.
Att ha en katt enbart inomhus vore helt fel, vet att många går ut med sina katter i koppel och sele och det är ju bra. Men jag tycker synd om de katter som aldrig få gå ut, inte ens i sele och inte heller på balkong. Det är också hemskt för de katter som aldrig får gå in, inte ens när det är kallt ute. Där ägarna har åsikten att katter inte ska vara inne alls. Det är dessa katter jag tycker synd om, inte de katter som är innekatter i en bra miljö och inte heller katter som får gå ut som de vill om miljön tillåter detta. Och jag tycker det är fel att säga att någon annan är en oansvarsfull kattägare om denne har en annan åsikt än en själv, såvidare den personen inteär en sådan som ej bryr sig om sig katt och inte strävar efter att katten ska ha ett så värdigt liv som möjligt. Jag tror inte ens att sådana oansvarsfulla kattägare gör sig besväret att bli medlem på ett kattforum där man lär sig mer om hur man tar hand om sin katt på bästa sätt, jag tror att alla här i denna tråd iaf vill sina katter det bästa, bara att de olika åsikterna kolliderar med varandra.

/Caroline

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 14:33
#68

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 15:16
#69

Inlägget är borttaget

Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 15:33
#70

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 16:51
#71

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 17:21
#72

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 17:35
#73

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 17:47
#74

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 17:50
#75

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 18:00
#76

Inlägget är borttaget

Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 18:07
#77

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 18:11
#78

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 18:14
#79

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 18:15
#80

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 18:17
#81

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 18:23
#82

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 18:24
#83

Inlägget är borttaget

Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 18:26
#84

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 18:27
#85

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 18:28
#86

Inlägget är borttaget

Hyrrokkin
2010-01-13, 18:29
#87

En veterinär gjorde för ett tag sedan ett uttalande under en föreläsning att man uppskattar en huskatts medelålder till 2 år.

Javisst blir huskatter äldre, men tänk då på att för varje katt som blir 18 år så är det.. ja vad blir det.. typ 11 stycken som inte överlever sin tvåårsdag.

Jag är fullt medveten om att det inte är fakta, men att man ändå har den uppskattningen och att den är så låg tycker jag ändå säger en hel del om huskattens status i samhället och vilken tillsyn de får.

Det gör mig mörkrädd.

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 18:34
#88

Inlägget är borttaget

Maria
2010-01-13, 18:34
#89

#87 Jag har också hört den uppskattningen förr och då pratade man om okastrerade hanar som var utekatter men visst är det skrämmande.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 18:35
#90

Inlägget är borttaget

Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 18:37
#91

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 18:46
#92

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 18:46
#93

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 18:48
#94

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 18:49
#95

Inlägget är borttaget

Maria
2010-01-13, 18:53
#96

#93 Jag har haft katt som var utekatt på helgerna förr när vi var på landet och jag vet att jag genom detta riskerade hans liv och hälsa. De skador han hade under sitt liv hände när han var ute och jag hade samvete för att jag var oansvarig.

Nu blev han gammal och var helt innekatt sista året. Han dog av cancer.

Som kattägare så MÅSTE man ha klart för sig att kattens liv är i mycket större fara som utekatt än som innekatt men man kan bo på olika sätt och det kan vara mer eller mindre lämpligt. Ingenting är svart eller vitt.

Numera har jag två innekatter eftersom jag bor i en stad men många grannar har sina katter springandes lösa och det "går åt" en och annan katt på vägen vilket jag tycker är helt FÖRSKRÄCKLIGT:

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 18:55
#97

Inlägget är borttaget

Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 18:58
#98

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 19:03
#99

Inlägget är borttaget

Hyrrokkin
2010-01-13, 19:09
#100

Jag önskar jag kommer ihåg vem det var som berättade om att h*n förlorat 5 katter i trafikolyckor trots att h*n har flera kilometer till närmsta trafikerade väg. Alla katter förlorades på den lilla grusvägen som ledde upp till huset om jag minns rätt.

Att man bor på landet betyder inte att man är förskonad mot faror, och om man fortfarande inte kan ta in att det handlar om att förhindra olyckor så har man i mina ögon (ursäkra språket) inte alla hästar hemma.

Men det är klart, katter kan ju ta hand om sig själva, det råkar bara vara så att vi varannan timme har en katt som är trött på livet och medvetet ställer sig framför en bil, och att de faktiskt vill plågas till döds av råttgift, och att de tycker det är skönt att bli skjutna med luftpistoler, sparkade på, bli sönderhackade av tröskor, drunkna i brunnar osv. osv. osv.

Vad naiv jag måste vara som tror att katter har koll på världen. Det är klart de medvetet utsätter sig för allt det där!

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-13, 19:11
#101

Inlägget är borttaget

Moa-16
2010-01-13, 19:19
#102

Lycka till! Lycka till i att försöka få in alla katter. Dom blir säkert så mycket lyckligare. Och vi slipper oro oss för att det ska hända en olycka.

Ni förstår verkligen inte hur jag menar. Eller så vill ni inte förstå. Ni är helt inne i erat eget sätt att tänka. & vägrar ta in andra människors syn på saken. Hoppas ni lyckas skrämma alla här på sajten. Hoppas dom räddar sina katter från det farliga/hemska livet -som utekatt!

16

Hyrrokkin
2010-01-13, 19:31
#103

Moa, du tror seriöst fortfarande att vi vill stänga in alla katter? Jösses, du var mig duktig på att misstolka. Jag vill inte stänga in katter, jag vill få ut människor.

Moa-16
2010-01-13, 19:53
#104

#103 *ursäkta, man måste vara extremt övertydlig på det här sajten*

 Läs om läs rätt! Låt bli att försöka framhäva allt det hemska/farliga för utekatten. & ursäkta, men vad vill ni då? Jag förstår inte. Du kan ju förklara? Vad vill ni få ut av att skriva att min katt lever ett farligt liv. & kommer ligga död en dag på trappan? Vad vill ni med att säga att utekatt ägaren skiter i katten? Varför försöker ni skrämma upp dom som har katten ute? Och jag tror ni förstår efter alla kommentarer från mig (om samma sak) vad jag menar med en bra miljö. Och att jag förstår att det kan hända olyckor, om så katten går inne. Ändå tjatar ni om samma saker. Tänker inte förklar saker om och om igen. Har förklarat allt redan. Så då går det bra att läsa dom kommentarerna igen. Om ni kanske,ev, har lite svårt att förstå..

Alla gör det dom tror/tycker är bäst för katterna. Ni behöver inte bevisa något. Låt folk göra som dom vill & tror är bäst för sin katt. Försök inte ändra någons åsikt. Alla har rätt till att tycka som dom tycker. Även om det för er är helt sjukt.

Men jag kan inte låta bli att undra vad ni är ute efter. Inte hjälper det någon katt att sitta här & skriva hur många katter som dör. & hur många faror som finns osv..26 Eller jag kanske har fel nu.. Ändra på folk genom att skrämma upp dom, ja, det kan funka. Dock tycker jag det är lite dumt…

Annons:
Fridaybrew
2010-01-13, 20:30
#105

Det är ett diskutionsforum där man diskuterar, meningskiljaktigheter är oundvikligt. Ingen tvingar någon till något här!

Tyvärr tolkar du andras inlägg som inte ens är riktade mot dig utan bara generellt i tråden helt felaktigt som ett angrepp på dig. Jag bryr mig inte vad du gör med dina djur, kunde faktiskt inte bry mig mindre.

Det handlar inte om skrämselpropaganda, det är faktum att innekatter har längre livslängd än utekatter. Vidare handlar det om attityder och samhällssyn när det kommer till roten av huskattsproblematiken i sverige. Därför finns det utrymme för attitydförändring inom samhället för att minska dess omfattning.

Om du inte vet vad jag talar om så är det helt ok. För det kommer inte dröja länge innan du blir varse om hur det ser ut i sverige som helhet.

Ibland kan det vara nyttigt att ta tillvara på kompetens och kunskap som andra har med mycket mer erfarenheter än en själv, det är så man växer som individ. Förhoppningsvis kommer även ödmjukhet med på köpet =)

/Fridaybrew

Lena
2010-01-13, 20:42
#106

Ser att diskussionerna fortsätter att gå höga vad gäller inne/utekatt. :)

Var och en får naturligtvis ha sin åsikt. Men det är även viktigt att ta till sig nya kunskaper och fakta samt lära sig av andra som har mer erfarenheter än vad man själv har. Allt för många gånger är åsikterna om katter grundade på myter och vanföreställningar som inte alls har med verkligheten att göra. Ja det finns nog inget djurslag som är så mytomspunnet som just tamkatten. (Möjligen hajjar och vargar). Ett annat fel vi gör allt som oftast är att förmänskliga katterna. Vi tror att katter känner och har exakt samma behov som vi människor.

Visste ni föresten att det årligan förvinner ca 70.000 katter i Sverige. Katter som aldrig återfinns. Många av dessa omkommer i trafiken.

Jag bodde en kortare tid i en liten by som låg mellan E45:an och järnvägen. Båda mycket tungt trafikerade. De flesta grannarna på gatan var kattägare. Alla utom undertecknad lät sina katter vara fritt utegående trots att de visste att medelåldern för katterna låg runt 2 år. Under året vi bodde i byn misste 4 katter livet på E45:an. En katt hade släpat sig hem med avbruten ryggrad. Försökte tala med en av grannarna som just skaffat en kattunge. Men det var lönlöst. "Nej det händer inte våran katt hon är så försiktig av sig", sa de. Straxt innan vi flyttade var även den katten död. Dottern hittade sin katt platt som en pannkaka på vägen.

Ja vad ska man säga……

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

StickyKitten
2010-01-13, 20:53
#107

Jag håller med Moa om att ni överdriver något helt sanslöst. Det är ingen som har förnekat att det finns risker och faror även ute på landet, nära naturen etc.

Men, det är en risk man tar. Varför? Jo, för man kan inte skydda sina nära och kära till varje pris. Linda in dem i bomull och aldrig släppa ut dem. Friska människor lever inte så och jag ser inte varför man skulle göra så med katter.

Då har jag hellre en utekatt som lever relativt naturligt, men som får ett kortare liv, än en innekatt som aldrig någonsin får veta hur världen utanför dörrn/trädgårn ser ut, men som lever i 15 år.

Lena
2010-01-13, 21:18
#108

#107 Artikeln som inleder den här tråden är ett referat som bygger på den kände författarens Katrin Behrends bok 'Innekatter, lyckliga och friska!'. Den är utgiven av Ica-förlaget. Vet inte precis att jag tycker att fakta och råd som presenteras i den är varken överdrivna eller sanslösa.

Det jag berättar i #106 är en tyvärr en helt sann berättelse som jag själv har upplevt. Tycker du dessa grannar gjorde rätt som lät katterna vara utekatter trots att miljön såg ut som den gjorde?  Vissa av grannarna gick bara till närmsta bondgård och hämtade en ny katt när den gamla blev överkörd. De var ju ändå gratis….

Summan av kardemumman är att det är viktigt att göra en ordentlig bedömning av sin utemiljö innan man bestämmer sig för om den är lämplig för katten att vistas fritt ute i. Konstigare än så är det inte. Har du en bra miljö och därför låter din katt vara ute, fine with me! Men så inte är fallet, ja då bör du ta ditt ansvar och ordna det på ett annat sätt för din kisse. Du är som sagt enligt Djurskyddslagen ålagd att skydda den från fara.

Och du StickyKitten, allt är som vi redan kommit överens om relativt. Varför ensvisa du då med att göra det här till ett svart-vitt scenerareo där bara du som utekattsförespråkare har rätt till vilket pris som helst? Jag anser t.ex att jag är fullt kapabel att efter 35 år som kattägare avgöra om mina katter mår bra och trivs med livet. Jag kan faktiskt intyga att alla våra katter är lyckliga katter även om de inte är utekatter. ;)

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Moa-16
2010-01-13, 21:27
#109

#107 Håller med där.

Klart jag tar åt mig. När ni stryker alla över en kam. Skriver att vi skiter i våra katter bara för att vi låter dom komma ut. Det är ju inte sant. Ni tar ju åt er när jag skriver. Så varför skulle jag inte göra det! Min katt är 8 år. Och trivs som utekatt. Skulle inte acceptera att gå inne. Han har (som jag ser det) ett perfekt katt liv. Skulle vilja byta liv med honom ibland :P Jag tar risken att en olycka händer. Sånt är livet. Jag kan oxå dö när jag går utanför dörren. Men jag tar den risken för jag vill leva mitt liv. Och jag vet hur det ser ut i sverige.. Sättet att se på djur. Men dom flesta vill dom väl.,

LaSadie
2010-01-13, 21:28
#110

#107 Shit… tror du att vi låter våra katter vara inomhus och inte släppa ut dom? De flesta, om inte alla, går ut med sina katter i sele inte låter dom häcka inomhus hela livet. Jovisst så kan man inte ta ut vissa katter av fysiologiska skäl.

Skrämmer mig att du hellre riskerar din katts livslängd bara för det :P

Mona22
2010-01-13, 22:03
#111

Jag vill veta var man hittar rätt miljö för en katt. Katten är ett tamdjur.

varför ska de få springa hur som helst och inte några andra djur. vad gör katter mer speciella än andra ?Varför släpper ni inte ut era fåglar så de får flyga fritt utomhus? Det är ju helt naturligt för dem. Dessutom har de ju större "revir" då de har höjden med.Istället är de instängda i en bur och vissa får knappt komma ut alls.

Varför är det så att de som har raskatter inte släpper ut sina katter ?(finns få undantag) Är de mer försiktiga med dem för de kostade mer? våran skogis har massor med päls och skulle säkert klara att vara ute ett tag men jag går bara med honom i koppel. han vet inget annat!!

Sedan att det är naturligt att jaga. Berätta det för min systers kull vars mamma inte lärde dem att leka utan struntade i dem.De fattade inte att man skulle fånga mössen man kastade för de hade inte sett mamman göra det.

Dessutom är ju knappast våran tid vi har nu det naturliga för katter.

En katt kollar inte när den går över gatan. den går bara över eller hoppar fram precis framför en bil.

Många som har sina katter inne lägger timtals på att leka med katten och gå ut och gå med den osv, medans de som har utekatt(inte alla) släpper ut den på morgonen och hoppas den kommer tillbaka innan kvällen.Varför gör ni inte så med era andra djur?

Som sagt, varför är det så viktigt med kattens s.k frihet?

Annons:
esthibett
2010-01-13, 22:05
#112

Jag lägger ingen värdering angående utekatter/innekatter, men jag vill bara dela med mig av en sak.

Jag har alltid tänkt att katter är djur som ska ha möjlighet att röra sig på stora ytor, inte sitta instängda i en lägenhet.

Men så i somras förändrades mitt sätt att se på det hela. Två innekatter letade desperat efter bostad och jag var deras sista hopp. Så jag blev med katt. Den förra ägaren ville absolut att de skulle vara innekatter. Och jag våndades mycket innan jag fick hem dem, hur jag skulle göra. Skulle de få gå ut eller inte? Vi bor i ett stort lägenhetsområde i sthlm nära bilvägar och tågbana. Det finns mycket katter i området, och många ser rätt sargade ut. Detta område är med andra ord inte det ultimata för en katt. Men de behöver ju komma ut -tänkte jag då.

Och så tog jag upp saken med en bekant som tog upp något jag aldrig ens tänkt på. Han sa at det är ju märkligt att man skaffar sig ett djur, och så släpper man ut det vind för våg. Och min bekant tänkte då närmast inte på kattens bästa. Utan på samhället. Att JAG tar på mig ett ansvar, men jag släpper ut det att springa fritt, bajsa på någons tomt, smita in i portar, källarförråd etc, springa ut i gatan och orsaka en trafikolycka… osv.

Jag har aldrig tänkt på det på detta sättet förut. Att det är ett ansvar som man lägger över på samhället. Varför är det okej att en katt springer lös, men inte en hund?

Jag lägger som sagt ingen värdering i detta och tror att både inne och utekatter lever bra liv. Men detta var ett annat sätt att se på saken, och jag ville dela med mig av det.

Och som avslutning kan jag ju tillägga att jag hela mitt liv förespråkat utekatter, men efter att ha övertagit dessa två underbara katter så vet jag att ett liv som innekatt kan vara precis lika värdefullt, det är bara upp till oss människor att se till att det blir det.

SaraC
2010-01-13, 22:15
#113

Väntar fortfarande på att någon ska förklara vad det är för skillnad på en katt och alla andra tamdjur?

Förr hade man även hundar, hästar, kor, får och så vidare löst i Sverige och över världen. Och har så fortfarande på många ställen. Så så vitt jag vet finns det många andra djur som har samma förutsättning att klara sig ute som en katt. Eller vad är det för egenskap just katten har som ingen av de andra djuren har? Vad är det min katt kan göra när jag släpper den lös ensam ute som min hund inte kan göra?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Moa-16
2010-01-13, 22:23
#114

#111 Hade en norsk skogskatt när jag var liten. Han fick gå ut. Han blev 1o år. & det var inte naturen som tog honom eller bilarna som tog honom… Långt ifrån alla innekatts ägare som går ut med katterna det kan jag säga dig!

Orkar inte disskutera med er. Ni kan inte lyssnar inte. Man kan inte jämföra katt med hund eller annat djur. SÅ Irriterade!

Tänker inte försvara något. Jag gör det jag tycker är bäst för min katt!

StickyKitten
2010-01-13, 22:30
#115

#108 Vadå att jag ska ha rätt "till varje pris"? Jag skriver mina åsikter här precis som alla andra och jag har redan påpekat flera gånger att jag absolut inte tror att innekatter lider på något vis, bara det att utekatter (i rätt miljö) har det snäppet bättre.

#111 Katten må vara ett tamdjur, men förutsatt att det inte är en sönderavlad ras så har katter sina instinker kvar och är fullkomligt kapabla till att klara sig helt utan människor.

Och där har vi dendär fördomsfulla attityden igen. Att kattägare "hoppas" att katten hittar hem är bara skitsnack! Man hoppas ingenting, man LITAR på att katten kommer tillbaka och inget annat. Det är så det fungerar med utekatter. De kommer hem igen. Om inget hänt.

Andra djur fungerar inte så, många hittar inte hem. Därför släpper man inte ut dem. Svårare än så är det inte.

StickyKitten
2010-01-13, 22:40
#116

#113 Vilka andra djur har förutsättningar för att klara sig så som en katt?

Alla djur du nämnde är flockdjur och behöver således en flock för att överleva i naturen.

Dessutom är katter otroligt bra på att försvara sig. De har vassa klor och tänder, är snabba som attan och smidiga.  Och som jag redan nämnt; De hittar hem. Du kan knappast beskriva många andra tamdjur på det sättet.

Få andra tamdjur kan försvara sig eller hittar hem. Eller överlever kyla.

SaraC
2010-01-13, 22:47
#117

#116 Vad har det med saken att göra? Jag menar inte att djuren ska leva ute utan gå in och ut som utekatter för det mesta gör. De flesta med utekatter "servar" ju dem med mat, tak över huvudet och diverse omsorg. Det är inte så man slänger ut dem och låter de leva vilt, eller?

Men om alla med hästar i flock i hage släpper dem ut ur hagen då? Eller sina får, kor eller vad det nu är? Eller om man släpper ut sin familjegrupp med hundar? 

Få andra tamdjur kan försvara sig? Vad är det en katt kan försvara sig bättre mot än en hund? Hundar har både kraftigare klor och tänder. Få andra tamdjur kan hitta hem? Många, många hundar hittar hem flera mil hemifrån. Få andra djur överlever kyla? Skämtar du? Vilket under att alla hästar, kor och hundar fortfarande lever!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

StickyKitten
2010-01-13, 23:10
#118

#117 Det finns långt fler tamdjur än hundar, hästar och katter. Så nej, jag skämtar inte när jag säger att få tamdjur överlever kyla. Tänk dig frigående fåglar, ormar, spindlar, ödlor, sköldpaddor, hamstrar… och så vidare. Hur bra skulle de överleva? Kanske vissa fåglar, men resten skulle inte klara sig.

Visst, hundar skulle säkert överleva bra i naturen i en flock. Men de flesta människor har inte tillgång till en flock hundar som de kan släppa ut. Och även om man hade det så är det fortfarande människan som är flockledare, och utan flockledare så fungerar flocken förmodligen inte särskilt bra.

Varför ska man släppa lös djur ur sina hagar? De är redan frigående utomhus?

Jag har aldrig sagt att hundar inte kan försvara sig eller hitta hem. Bara att de flesta tamdjur inte kan det.

Nu har jag rabblat massa skillnader och du borde inse varför katter passar som frigående, medan de flesta djur inte gör det. Återigen;  De kan försvara sig, de behöver ingen flock, de hittar hem, klarar klimatet. Alla dessa punkter måste stämma in på djuret för att det ska passa att släppa ut det.

Annons:
spiritedaway
2010-01-13, 23:15
#119

#73 Olika. Trafikolyckor, rovdjur m.m. Man vet inte ens alltid vad som skett. Och tycker det finns väldigt få ställen där riskerna är så små som möjligt. Yes. Har inte sagt nåt annat.

Men mitt svar var mer riktat till den här kommentaren : "Jag har inte sagt att alla andra djur ska hållas under uppsikt. Men alla djur är olika, vissa klarar sig inte bra i naturen helt enkelt. Men det gör katter."

SaraC
2010-01-13, 23:26
#120

#118 Men nu talade jag om dessa djur. Hunden är ju trots allt ett av våra vanligaste husdjur.

En familjegrupp med hundar behöver inte innehålla många individer alls. Hundar lever vilt både i familjegrupper, i par och ensamma i letandet efter en partner.

Varför ska man släppa lös djur ur sina hagar? De är redan frigående utomhus? Nej, eftersom de är inhängnade så är de inte frigående. Hundar håller vi i koppel eller under uppsikt lösa. Samma sak med katter som inte är frigående utomhus. Man bygger en rastgård åt dem ute om man har möjlighet och går med dem i koppel och sele.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

StickyKitten
2010-01-14, 00:05
#121

#120 Faktum kvarstår, nästan inga andra tamdjur är lika lämpade för att springa ut och in som en katt är. Med hundar så är det möjligt för vissa raser, men det är krångligare och dessutom otillåtet i tätbebyggelser.

Djur som går ute i inhägnar är frigående i mina ögon och jag ser inte varför man ska jämföra det med katter i koppel eller innekatter.

SaraC
2010-01-14, 00:09
#122

#121 Det är din personliga åsikt och inget faktum.

Vad är det för skillnad på en rastgård för en katt än en rastgård för en hund eller en hage för en häst?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Lena
2010-01-14, 00:23
#123

#121 Citerar dig: Faktum kvarstår, nästan inga andra tamdjur är lika lämpade för att springa ut och in som en katt är.

Om den saken råder det högst delade meningar. Ställ frågan på Expressen eller Aftonblader så får du se vad du får för svar. Det finns nog få saker som retar upp icke kattälskande grannar som när andras katter springer ut och in.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Gipzy
2010-01-14, 01:03
#124

#114,Kan man inte jämföra en katt med ett djur?? VAD är en katt då??? Nu får det väl ändå vara nog med alla dessa KORKADE kommentarer från dej Moa!

Fridaybrew
2010-01-14, 01:12
#125
Annons:
Moa-16
2010-01-14, 02:12
#126

#124 Nu är det såhär. Att jag är jävligt trött på påhopp. Gav sajten en chans till. Fick GROVA påhopp förut.( Lätt för mig att leta upp). Jag skulle ALDRIG gå på en person. Aldrig,aldrig. Jag vet fan hur det känns. & jag är väldigt besviken. Jag blir seriöst ledsen. Då jag försöker ge er respekt. Trots att ni hela tiden hackar på mig. Fan vad trött jag är på det här. Och se bara den här tråden? Varför är ni såhär? Varför försöker ni trycka ner dom som har katten ute? Lägg ner säger jag bara. Ursäkta språket. Men jag blir så trött! Skulle ha kunnat polis anmäla många av er då. Det är nätmobbning! Det är tragiskt,! vuxna människor som ska veta bättre. Nä, jag skämms över er. Gå vidare för tusan. Ursäkta att jag säger vad jag tycker. Att det är någon som inte tycker som er. Jag vägrar att ta sånt här. Jag accepterar det inte! Som sagt har ni något imot mig. Vilket många av er har, så tar ni det i PM! Med mig! Inte på sajten. Då folk tror det är ok, då ingen säger något. Men det är fel. Jag har gett er mer respekt än vad 'ni' förtjänar. Jag vet att det stör er att en 16 åring säger sin åsikt om det här. Men vad löjligt det är. väx upp för tusan.

Orkar inte. Ok? Snälla! Sluta försök ändra på folks åsikter.

 Tack för mig. Vill inte vara på den här sajten.  Vill lära mig mer om djuret jag älskar. Inte ta en massa skit. För det är jag SÅ trött på! Ni kan få ha era åsikter & tankar om utekatter och ägare till dom. Är så arg så det finns inte. Lycka till i framtiden. Och ta hand om era katter. Mig ser ni aldrig mer på den här sajten. Ni vann igen. Jag ger upp. Ha ett bra liv med era katter!!& jag överdriver inte. Är inte känslig. Men det får vara nog.

LaSadie
2010-01-14, 02:17
#127

Moa… din signatur är -You must go against the grain! och du stryker verkligen mothårs i dina inlägg. Jag tror att de flesta inlägg du skriver är till för att provocera och nu har du fått en del mot dig, är du med i leken så får du leken tåla. Så är det bara.

Hyrrokkin
2010-01-14, 02:18
#128

Moa, så du vill alltså lära dig er om katter? Oj, det har jag verkligen inte sett ett enda tecken på att du är villig att ta in information, fakta och kunskap vi delar med oss av. Allt vi säger säger du emot, jag kan faktiskt inte komma på ett enda tillfälle då du har gett sken av att ha lärt dig något nytt, för du är hela tiden så säker på din sak att alla andra tycks ha fel.

Kanske att du själv ska ta dig en funderare över hur du beter dig, precis så som du säger åt oss att göra?

Fridaybrew
2010-01-14, 02:42
#129

Lena jag funderar på att det kanske är värt att lägga till en parentes om att det är lag på innätad balkong om balkongen är högre upp än 5 m.

Efter punkten:
"Hängna in balkongen/terassen eller sätt ett nät för fönstret om du saknar balkong."

/Fridaybrew

Gipzy
2010-01-14, 03:07
#130

#126, så du tycker alltså att alla ska stryka dej medhårs i alla trådar, och dom som har en avvikande åsikt ska PM:a dej angående det??? Då kanske du ska ta och göra sammalunda! Fattar du inte att det INTE DEJ PERSONLIGEN som folk reagerar på, utan på ditt sätt att prompt försöka pådyvla andra människor just dina åsikter, ur galna och felaktiga dom än må vara, och du ger dej inte, envis som synden!!

Och sluta nu upp med det här förb***** tjatet om att du ska PM:as hela tiden! Ger du dej in i en diskussion så får du räkna med att få svar i tråden, du precis som alla andra! Nej, jag tänker inte PM:a dej om det gäller ett svar i en diskussion. Om jag däremot vill dej nåt privat så PM:ar jag. Det är så ett diskussionsforum fungerar, si! Och som #127 säjer: Den som sej i leken ger får leken tåla! That´s It!

Och varsågod, polisanmäl du bara! Poliserna kommer att få sej ett gott skratt!

StickyKitten
2010-01-14, 07:51
#131

#127 Så det är så det fungerar här, om man har en avvikande åsikt så ska man räkna med att få folk emot sig? Ursäkta, men är det vuxna människor här inne eller har jag hamnat på högstadiet igen?

Och hon har hållit en god ton större delen av diskussionen och varit ödmjuk (tills hon började känna sig påhoppad av folks ensidiga inställning till utekatter), så det med provokation stämmer inte här.

#122 Jag syftar på att springa in och ut fritt, vilket är det vi diskuterar.

Där är andra djur inte lämpliga (då syftar jag på fler djur än häst, hund katt) av de anledningar jag redan har nämnt ungefär tusen gånger. Men, för katten är det lämpligt att få springa fritt, även om en rastgård också är bra.

StickyKitten
2010-01-14, 08:04
#132

#124 Grattis, det där var trådens grövsta personangrepp hittills.

Det är ingen som hävdat att katter inte är djur och det vet du också, men du ville bara ta tillfället i akt att förlöjliga någon som inte delar din åsikt. Nöjd nu?

Annons:
[Daisy-Moa-Elsa]
2010-01-14, 10:24
#133

Nu tar ALLA och skärper sig. Det är ett diskussionforum och alla har rätt till en åsikt vare sig läsaren gillar den eller ej. Att hota med anmälningar eller personangrepp är inte okej på siten.

Innan någon av er jagar upp er och skriver bitska inlägg, gå iväg en sväng från datorn och iakta lite från distans. Det finns lika många sätt att tolka ett inlägg på som det finns läsare i tråden. Det är så lätt att misstolka det skrivna order.

Medarbetare Katter.ifokus

oh-la
2010-01-14, 10:25
#134

okej, vad gäller hundar så är väldigt många av dem bra mycket mer byggda för ett liv utomhus än katter, och faktum är att vi här i sverige har långt gångna projekt där man delar ut herdehundar till folk med får i vargtäta områden. dessa hundar går med fårflocken dygnet runt och skyddar den mot varg. ett väldigt lyckat projekt också har jag förstått. över hela världen är hunden ett djjur som går fritt och skyddar folk och fä från rovdjur. här i sverige, där emot, kan det till och med bli ett himla liv om man har hund i hundgård. många svenska hundar går också i hägn i hela sitt liv, som många draghundar. men framför allt tycker jag att de svenska herdehundarna är intressanta.

http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=410&doktyp=mot&rm=2009/10&bet=MJ456&dok_id=GX02MJ456

http://www.zookoll.se/dp_artarkiv.php?go=info&id=30&site=2&rasavdelning=2

även vissa vakthundar går fritt ute på tomten och håller revir(tomt)gränsen och varnar för främmande. tyvärr verkar inte detta lika accepterat bland vanliga svenssons som utekatt, men att påstå att hundar inte klarar fri utevistelse är okunskap.

SaraC
2010-01-14, 11:25
#135

#123 Precis. Det är inte särskilt kul att behöva ta ansvar över andras djur. Är måttligt road av att behöva städa upp efter och lägga pengar på vad andras djur orsakar. Och det är jag långt ifrån ensam om.

#131 Ja, men det gör man fortfarande inte om man är inhägnad Tungan ute Och ja, jag vet att du rabblat flera anledningar men du har fortfarande inte gett mig någon anledning som jag anser gör skillnad mellan katter och andra djur.

#134 Exakt! ;-)

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Puma77
2010-01-14, 12:25
#136

Jag har 3 innekatter och en av dem är den som kan få gå ut i koppel. de andra två är inte ett dugg intresserade, de trivs med sin tillvaro att ligga i tryggheten och kika ut på allt istället.

Men de två har en bakgrund med tillräckliga faror och upplevelser så jag förstår att de inte är intresserade av att gå ut. Den yngsta har blivit förkastad och utslängd i litenålder, fick leva på gatan och ta emot skrik, flaskor och allt möjligt. Människor misshandlade honom och när han väl kom in fick han genomgå operation i munnen och operera bort en tand bl.a i käken pga av att han blivit sparkad.

Nej jag förstår att de vill vara inne i tryggheten, här där de får klättra på höjden bredden och springa formel 1 lopp, äta gott och krypa ner under täcket. Leksaker och kärlek i överflöd så nej mina missar saknar då inte utelivet, men det är dem det.

 

//Pia

LaSadie
2010-01-14, 12:41
#137

#131 Så ska olika åsikter hänga ihop med lågstadiet? Har vi inte flera partier i Sverige fullt av vuxna människor? Lågstadieattityd är att slänga ut att man ska polisanmäla hela bunten och säga att det är nätmobbning.

spiritedaway
2010-01-14, 15:17
#138

Det här ska inte handla om att det är rätt/fel att ha en utekatt/innekatt.

Och i artikeln står det faktiskt att utekattens tillvaro ofta är fylld av faror. (Alltså inte ständigt som någon reagerade på i början) Och att det blir allt svårare att hitta lämpliga miljöer.
Det upplyser ju om att man bör tänka efter noga innan man låter sin katt bli utekatt. Och att man faktiskt kan göra en bra miljö inomhus för katten. Och med kontrollerad utevistelse.

När man har utekatt ska man ju inte blunda för alla faror som finns, för finns gör dom även om man tror man bor lämpligt till. En katt kan faktiskt röra sig på väldigt stora ytor och då måste man bo väldigt långt inne i skogen med enbart en enskild väg till sitt hus. Och även då finns det andra faror.
Så man ska inte blunda för de problem som finns.

Visst det finns faror inomhus för katter också. Men som någon annan skrev i tråden, där vistas ju även utekatterna ibland.

Och man ska ju skydda sina djur från onödigt lidande. Varför då inte bygga en rastgård på hela sin gård istället? Fanns ju någon här på kif som hade gjort det.

Man får putta undan sina personliga åsikter lite grann och göra det som är bäst för katten och människorna runt omkring. Bor man ensam i skogen nånstans så visst, ha utekatt om det är vad du tror är bäst. Men har man grannar bör man först kolla med dom och upplysa om att man har katt som ska vara ute. För det kan skapa mer problem än vad man tror.
Det finns mycket man ska tänka på.

[Hilo]
2010-01-14, 16:14
#139

För oss som har katter som inte VILL gå ut, även om de FICK..

Ingen har sagt något om den självvalda innekatten…

Annons:
Hyrrokkin
2010-01-14, 16:23
#140

…eller som min birma som har medfött fel på bakbenen. Han skulle aldrig överleva själv ute, med det hindrar honom inte att skutta fram och tillbaka längs med vägen utanför vårt hus när vi är med. Han behöver inte ens ha sele Glad

[Hilo]
2010-01-14, 16:36
#141

#140 Eller min halvdöva vita skogkatt…

Moa-16
2010-01-14, 16:53
#142

Det har inte bara med den här tråden att göra. Är så trött på att vuxna människor håller på såhär bara. Så j*vla löjligt. Har tagit nog med skit. & tänker inte acceptera det! Jag ger min in i tråden. Jag kan ta att ni säger att utekatter lever farligt. Att ägarna ser katterna som skit,osv.(ni skulle då inte ta om jag sa något illa om er som har inne katter) Men klart det ska jag ta. Det är ju eran åsikt,=/

 Men jag tar inte när 'ni' går på mig. För det är jag trött på. Det tar man i PM. Om 'ni' måste få ur er något. Är ju lixom så att jag pratar inte om den här tråden när jag säger att jag ska anmäla. Utan jag sa att jag kunde ha gjort det föra gången jag var på sajten. (många månader sen) Det var helt klart nätmobbning. & ni kan lixom inte gå vidare från det som varit. Jag har gjort det trots grova påhopp. Det var verkligen det! Jag lämna iFokus pga, det som hänt här på katter iFokus. (tror inte polisen skulle ha skratta åt dom påhoppen) Är det någon som ska ha svårt att gå vidare är det väl jag. Jätte konstigt.. Jag tror att människor kan förändras. (hade fel i det här fallet) 'ni' är ju exakt lika 'elaka' som 'ni' alltid varit. & ärligt jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. För det är ju så otroligt omoget så det finns ju inte. Varför vill man vara elak mot en person man inte vet ett shit om? Bara för att personen har en annan åsikt? Kan jag bara inte förstå eller acceptera.

#127 Exakt min signatur är You must go against the grain! Betyder:Bara för att en person är så omogen och tar till påhopp. Är det inte ok. Ska jag behöva säga det? Ja, det kan man undra. Men jag har erfarenhet av att går en imot mig, gör alla. Därför är det bättre med PM. (därför jag tjatar om det. Säger jag bara när man går imot mig, bara för att jag är jag. Inte för åsikten i tråden) Man måste våga gå imot & skriva att det är fel. Även om min åsikt inte är som din är aldrig påhopp ok. Det är tragiskt att 'ni' inte förstår det själva. det om något gör mig ledsen!

Lämnar sajten som sagt! För jag känner mig allt annat än välkommen här!

[Daisy-Moa-Elsa]
2010-01-14, 17:09
#143

#142 Vänligen håll tråden till ämnet, vilket är om "Gott liv som innekatter".  Vad som hänt dig tidigare har inget med denna tråd att göra.

Medlemskapet är helt frivilligt på siten för alla medlemmar och icke medlemmar.

Medarbetare Katter.Ifokus

Moa-16
2010-01-14, 17:19
#144

#143 Men jag tycker alla ska vara välkomna. & ingen ska behöva ta påhopp. Det jag vill ha sagt!

[Daisy-Moa-Elsa]
2010-01-14, 17:24
#145

Givetvis är alla är välkomna på siten  och  alla även rätt till sin egen åsikt, vare det överensstämmer med ens egen eller ej.

Hade det förekommit inlägg som strider mot sitens regler hade dessa varit redigerade nu.

[Hilo]
2010-01-14, 17:27
#146

Du har PM Moa-16

Annons:
Moa-16
2010-01-14, 17:37
#147

#145

Alla är ju inte välkomna. Bara dom som har samma åsikter som 'er'

Jag har fått en del påhopp i den här tåden.  Men det är ok, på den här sajten. Trodde ni hade fixat det med ny värd. Men nej, det är bevisligen inget fel än.

#146 Jag ser det. Du behöver inte skriva det i tråden.

[Hilo]
2010-01-14, 17:39
#148

#147 Skriver alltid i tråden (behörig tråd) att det finns ett PM att läsa. Det gäller alla jag skriver till och gör det av principsak, inte för att jag tror att du inte ser det.

spiritedaway
2010-01-14, 17:42
#149

#142 & #147 Som jag ser så är det en kommentar som var väldigt onödig och riktad mot dig. Men dra inte alla över en kant.
Det var hemsk stämning förut här på kif, men det har blivit så mycket bättre. Och som jag minns det så var du själv långt ifrån oskyldig. Så att dra upp det gamla tycker jag är onödigt.

Men som sagt, i just den här tråden ser jag inga påhopp förutom en kommentar. Resten hör till diskussionerna och är antagligen inte menat som personliga påhopp.

Moa-16
2010-01-14, 17:48
#150

#149 Ser andra oxå. & jag tar illa upp när ni skriver att utekatts ägare inte bryr sig om sina katter (Fast med andra ord!) & Tycker jag var oskyldig. Då jag bara hade min åsikt. (den var inte så konstig) Det är inte ok, att gå på någon personligen för det. Aldrig! Det gör man bara inte.

spiritedaway
2010-01-14, 17:56
#151

#150 Exakt vilka kommentarer innehåller påhopp? Måste ha missat dom.

Se, nu gör du det igen. Du drar alla över en kant och klagar på alla att vi gör det. Alla har inte skrivit att uteägare inte bryr sig om sina katter.

Vill du inte ta det här får du pm:a mig dom kommentarer du tycker är personliga påhopp.

[Hilo]
2010-01-14, 18:02
#152

#150 Men snälla.. Du har precis fått ett PM om just detta.. Antar att du inte läst det.. Gör det.

Moa-16
2010-01-14, 18:13
#153

Vet ni vad; Jag orkar inte. Ni verkar inte förstå det här. Ni försöker ju inte ens. Jag tänker inte lägga tid på det här. Jag vill ha trevligt på nätet. Inte få skit. Allt jag begär är lite respekt. Inte att ni ska tycka som jag.

#152 Fatta inte vad du ville få fram i det. Du har tolkat fel. Läs om läs rätt. & förstå en annan människa. Se saken från ett annat håll. Jag förstår att ni inte vill höra mitt tjat, om alla påhopp jag fått & hur jävla synd det är om mig. Men det är inte det jag vill säga med mina kommentarer om det här. Jag vill bara att ni ska förstå, Att alla behöver inte ha eran åsikt. Låt folk ha sina åsikter. & det är absolut inte ok, att hoppa på en annan människa bara för att h*n tycker på ett annat sätt!

Annons:
[Hilo]
2010-01-14, 18:16
#154

#153 Helt ärligt, just nu är det fakstikt bara en person som stör min frid här inne. Du kanske kan lista ut vem.

Jag vet inte hur mycket tidligare jag kan bli.
För att missförstå dina klagosånger tror jag knappast att jag har gjort.
Jag föreslår att du läser mitt PM en gång till för du har uppenbarligen inte förstått innebörden av det.. Läs om läs rätt - right back at ya!

Du har sagt flera gånger att du ska lämna tråden.
Gör det då..(?)

[Norrbysa]
2010-01-14, 18:17
#155

Snälla rensa denna tråd på OT-inlägg.

spiritedaway
2010-01-14, 18:20
#156

#153 Jag försöker. Men då vill jag försöka se vad du ser först. Så som jag frågat tidigare, vilka kommentarer finns det personliga påhopp mot dig?

Och vart är alla emot folk som har utekatter? Vart har alla skrivit att ägare till utekatter inte bryr sig om sina katter?

Moa-16
2010-01-14, 18:22
#157

#154 Nej du förstå inte. Så är det med det. Svårt när det inte går & svar dig i PM.Förstår att jag stör dig. Måste vara jätte  jobbigt för dig det här,hm.

Fridaybrew
2010-01-14, 18:22
#158

Jag har tyvärr inte fått svar på mitt inlägg #125 =(

Jag misstänker att Moa inte har lärt sig att skilja på argumentation och personangrepp. Moa är även den som satte  tonen som förekommit med flitigt använde av "*"-censurerade svordomar.

Moa att du tar det som skrivits här så personligt som du nu råkat göra är olyckligt! Dock visar det på att du kanske inte är fullständigt mogen/redo att debattera på ett forum som denna.

För mig kvittar det vad du tycker och tänker, jag kommer att argumentera för mina åsikter och principer. Ger man sig in i en diskution där man vet att mer eller mindre konsensus råder gällande ämnet och man går in som motpart. Ja då kan man väl inte bli förvånad om man rör upp lite vågor och blir tvungen att argumentera.

Orsak och verkan helt enkelt!

När det kommer till varför man bör kastrera katter som man låter gå utomhus beror det på att man har insett varifrån katter kommer. …. vilket är andra könsmogna katter =)

Har man en hankatt fertil som går ute så ser man inte resultatet av hans parningar eller hur?! Hanar tar varje tillfälle i akt till att föröka sig. Honorna kan få väldigt många kattungar men säg att medel ligger på måttliga 3 kattungar. Honorna kan dessutom löpa kort efter kullen är född så det kan komma 2-3 kullar på ett år från en hona. Det är klart det blir helt vanisniga siffror med katter ute utan någon tillsyn. Detta finner jag sorgligt. Därför är jag för att kastrera katter som man låter gå ute.

/Fridaybrew

Moa-16
2010-01-14, 18:25
#159

#156 Ett tips är ju att läsa igenom tråden. Då kanske du förstå. Läs det utifrån att du har en utekatt.

Moa-16
2010-01-14, 18:29
#160

#158 Om det är någon har som kan skilja på olika påhopp & vad som är åsikter så är det jag.. Haha Jadu, jag använder * när jag måste för att få fram hur jag känner. För det verkar vara svårt att förstå. Det synd..

Annons:
spiritedaway
2010-01-14, 18:30
#161

#159 Jag har redan läst igenom hela tråden 1 gång till och det gjorde jag innan jag frågade dig. Men jag måste ju tydligen ha missat något eftersom jag endast hittar 1 kommentar som jag skulle räkna som ett personligt påhopp.

Sen är det bara personer, inklusive dig, som diskuterar sina olika åsikter. Inga personliga påhopp.

Det var därför jag bad dig visa vart dessa påhopp finns. Och sen gärna vart alla skriver att utekattsägare inte bryr sig om sina katter.

StickyKitten
2010-01-14, 18:37
#162

oh-la

Om du syftar på mina inlägg så har jag aldrig hävdat att hundar inte klarar sig ute. Bara att de är sämre lämpade som utedjur än katter, inte för att de fysiskt sett är sämre, utan för att det inte fungerar lika bra av andra anledningar. Fungerar ej så bra i dagens samhälle ex, generellt.

SaraC

Jag menar inte att en utegård för en katt är ett dåligt alternativ, men om man kan ha katten fri ute.. varför inte? Hästar och hundar är svårare att hitta rätt miljö för. Hästen kan bli stulen, hunden kan skrämma folk, bland annat, och därför passar hagar/gårdar mycket bättre. Men katter är så lätta att låta vara ute.

LaSadie

Nej, men att hacka på folk och kalla de som har annorlunda åsikt för korkade är i allra högsta grad högstadiementalitet! Du verkar tycka att Moa överreagerade fast att hon rätt ut blev kallad just korkad?

Bara för att man har en annorlunda åsikt så ska man inte ta en massa skit och personangrepp från andra. Då handlar det inte om diskussion längre utan mobbning.

spiritedaway
2010-01-14, 18:43
#163

#162 Finns människor som är rädda för katter också. Finns de som är allergiska. (t.o.m de som är så pass allergiska att de skulle kunna få en allergisk chock av en katt som kommer för nära) Katter kan lätt hamna i slagsmål med andra katter. Kommer katter och markerar revir vid någons annans hus så kan katter som tidigare varit bästa vänner börja slåss (varit med om den situationen). Samtidigt så förstör det för människorna också.
Och sen alla risker som följer för katterna förstås.

Så i mina ögon så fungerar inte utekatter alltför bra i dagens samhälle. Då ska man bo väldigt långt ifrån alla andra. Och har man grannar ska man be om lov innan.

Den här kommentaren fastnade jag för " _Men katter är så lätta att låta vara ute."
_Lätta för vem? Människor.

SaraC
2010-01-14, 18:49
#164

#162 Jag kan inte hålla med dig om "om man kan ha katten fritt ute - så varför inte?" Skulle vilja vända på det, eftersom det faktiskt är fullt möjligt att låta katten vara ute under kontrollerade former (i exempelvis rastgård) så varför inte? Katten går ut och in som den vill, ingen trafik, inga andra djur, den ställer inte till förtret för grannarna och man har som ägare uppsikt över den.

Katten kan också bli stulen och många, många människor är även rädda för katter.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

[Hilo]
2010-01-14, 18:50
#165

Moa - Stör mig gör det knappast. Behöver inte prata med dig alls.
Men om du nu tänkt och lämna tråden. Gör det någon gång så det blir lite lugn och ro..

SaraC
2010-01-14, 18:51
#166

#163 Precis. Lätt och bekvämt ska det va Obestämd

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

StickyKitten
2010-01-14, 18:51
#167

#163  Ja, och det kan ju råka hända att katten springer över vägen, orsakar en trafikolycka som i sin tur slår ut elektriciteten i hela staden som i sin tur leder till att människor inte kan värma sina hus och fryser ihjäl… och så vidare!

Låt oss hålla oss till risker som är reella.

Givetvis får man vara smidig och göra en bedömning om man vill ha sin katt ute, men det är åtminstone betydligt lättare att hitta en passande miljö för en katt än för en hund/häst.

Vadå för människor? Återigen ett exempel på attityden att folk med utekatter gör det av egoistiska anledningar. Men det är inte för människans skull man släpper ut katten.

Annons:
Moa-16
2010-01-14, 18:54
#168

#161 Det står i hela tråden. Nästan varje kommentar från er som har katten inne) skriver ni' att utekatter lever farligt det är hemskt osv… Det finns ingen miljö där en utekatt kan vara. Det finns miljoner faror. Ägarna bryr sig inte. Ni skulle ta illa upp om jag tex, skrev att ha en katt inne är att vara djurplågare. Jag tycker ni överdriver det här med att alla utekatter lever i ständig fara. Det är inte sant. Även om det kan hända olyckor såklart. Förstår alla i tråden. Men ni får det att låta som om det värsta man kan göra, är att låta sin katt komma ut.

Men ni får tycka som ni vill. Men tänk på HUR ni skriver det. Lätt att ta illa upp, om man nu har en utekatt! Och Snälla du, jag tänker inte gå igenom hela tråden för att leta efter påhopp & 'vi som är extremt imot utekatter & ägarna' inlägg. & vad spelar det för roll? Känns lite som om några är mer imot mig för det som hänt här förut. (det stör mig mest) Om någon annan skrivit som jag (har inte skrivit något fel, utan bara sagt min åsikt om det hela) Tror inte jag att det skulle bli sånt liv. Ingen mening med att fortsätta det här.. Alla har olika åsikter. Acceptera det bara. Förstår inte vad som kan vara så svårt.

Jag kan se det från andra hållet & ha respekt för er som har innekatter. Tycker bara ni ska tänka på hur ni skriver så ingen tar illa upp. Åsikter kan skrivas på ett bra sätt. Och påhopp ska inte skrivas alls

StickyKitten
2010-01-14, 18:57
#169

# 164 Återigen har jag inget emot rastgård/koppel i sig. Det är mentaliteten bakom som jag tycker är konstig och som sagt, överbeskyddande.

Särskilt koppel låter väldigt trist, om det finns möjlighet till annat.

[Hilo]
2010-01-14, 18:57
#170

#160 Uppenbarligen inte, och du har själv kommit med påhopp tidigare, för en tid sedan, så det är kanske inte så konstigt att du inte ser någon skillnad när du inte är bättre själv.

Och att du måste svära för att få fram din mening - tolkar jag som att du behöver ett större ordförråd.

Varför kan du förresten inte svara mig?
Problem med sajten eller har du inget bra att komma med.

Jag känner att den enda som gör den här tråden till vad den är är du.
Jag undrar också samma sak som spiritedaway gör.
Så svara på frågorna utan att slringa dig förbi dem och ignorera dem.. För det enda du gjort är att be andra läsa tråden, men uppebnarligen är det bara du som hittar felen, så upplys oss då!!

spiritedaway
2010-01-14, 19:01
#171

#167 Ja det var inte jag som tog upp den risken i alla fall. Men du tog upp lite anledningar varför hundar och hästar osv ska vara i inhängnader. Jag tog samma anledningar på katter. Men dom passar fortfarande att gå fritt utomhus?

Det jag menade att det är lätt för oss människor att "bara" släppa ut katterna. Det är inte bara så lätt för katter när dom släpps ut.

#168 Men nej det står inte överallt.  Men det finns ju faror utomhus, det är väl inget man ska smyga med? Vart står det att dom lever i en ständig fara?

Okej, men om det spelar en sån liten roll varför tjatar du så mycket om dom hemska påhoppen då? Då borde du ju ha ett humm om vart dessa påhopp finns. Du skriver ju att dom finns överallt så det borde ju inte vara så svårt att hitta en till kommentar förutom den jag hittade?

Och sluta skriva ni och dra alla över en kant. Jag har t.ex inte skrivit att uteägare inte bryr sig om sina katter.

[Hilo]
2010-01-14, 19:02
#172

#168 Jag har haft utekatter, och stallkatter och jag känner mig inte påhoppad av dessa kommentarer du känner dig påhoppad av. Jag är väl medveten om dessa faror och det är ju självklart.
Klart att det finns faror.
Jag kan släppa ut min ena kisse, och vara nästan säker på att han klarar det. Men det finns fortfarande faror. Så som snöskotrar, hästar m.m.

Man får överväga riskerna, och välja utifrån dem.
Men om någon kommer fram och säger att utekatter lever farligt, så håller jag absolut med.
Det finns mer och mindre säkra platser att släppa ut sina katter på..

Jag väljer att inte göra det av olika anledningar även fast den största faran, vägen, är en av de minsta här..

Vill du vänligen hänvisa till dessa grova påhopp.
För du verkar vara den enda som ser dem..

Moa-16
2010-01-14, 19:05
#173

#170 Vill inte bråk. Orkar inte!  Var har jag kommit med påhopp? Hoppar aldrig på någon person! Just nu orkar jag inte leta upp allt, jag tycker är fel skrivet. Får se om jag gör det senare. Om ni inte se det. Vilket jag har svårt att förstå.

Sen har jag aldrig skrivit att det är grova påhopp i den här tråden!

SaraC
2010-01-14, 19:07
#174

#169 Att man har åsikten att katten ifråga mår bättre av att vara ute fritt om det är i rätt miljö, det resonemanget köper jag även om jag inte håller med. Men att ha den åsikten bara för att kritisera hur andra väljer och värderar, köper jag inte. Katten ifråga struntar blanka sjuttsingen i om den är innekatt i stan eller på landet.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
[Hilo]
2010-01-14, 19:07
#175

#171 Kan hjälpt ill lite där.. Det finns en mening i huvudinlägget/artikeln.

Där står "En innekatt kan leva ett gott och bekymmerslöst liv, medan utekatten ständigt hotas av faror eftersom medaljens baksida är att obegränsad frihet har ett högt pris"

Dock stämmer det ju till viss del.
Där det finns människor, större rovdjur och giftiga ormar hotas ju kissen.

Men någon tjat i tråden är det inte..
Inte hittat det någonstans.

[Hilo]
2010-01-14, 19:10
#176

#173 Sa jag någon om den här tråden. Pratar om andra trådar..
På den tiden du hette Moa-15
Du och jag (då KindredCold) bråkade en hel del och då fick man så man teg.
Av den anledningen la jag av med iFokus en period.
Sen vart det tyst från dig och sajten vart lite trevligare och jag kom tillbaka.

Skriver detta här eftersom du har svårt att svara på PM, och jag vill gärna ha ett svar på detta.
Hur du kan tycka att dina påhopp inte är påhopp fast andra som säger sina åsikter och kommer med andra vinklar och talar om hur verkligeheten ser ut hoppar på dig, men inte mig, som också har vart utekattsägare, och skulle mycket väl kunna bli det igen, utan problem.

Moa-16
2010-01-14, 19:12
#177

#176 Jag har inte hoppat på någon personligen! Du har blockat mig. Då blir det svårt att svara på dina PM!

StickyKitten
2010-01-14, 19:14
#178

#167 Jag tycker inte att du tog upp "samma" anledningar? Du tog upp några helt irrelevanta anlednigar och några relevanta. Och jag höll med dig om att det finns problem, men att det finns fler problem när det gäller andra djur. Därför är katter bättre lämpade som utomhusdjur.

Katträdsla är förövrigt säkert jobbigt, men å andra sidan kan en katt inte göra så mycket skada mot en människa. Inte om man jämför med en normalstor hund. Sen kan de givetvis ge sig på barn, men vad jag vet är det inte särskilt vanligt med oprovocerade kattattacker.

[Hilo]
2010-01-14, 19:16
#179

#177 J, mig för en tid sedan. Så jag undrar varför du drar upp det hela tiden att det är dig alla hoppar på när du själv inte sköter dig.
Du säger själv att det inte spelar någon stor roll, men du drar upp det väldigt mycket för att vara en så, enligt dig, liten sak..

Ja, och vad tror du det beror på! (kom på det nu)
Ville inte börja mitt nya nick med att börja tjaffsa med dig igen.

spiritedaway
2010-01-14, 19:17
#180

#175 Ja det missade jag. Men letade inte så noga i artikeln eftersom hon fick det att låta som att vi alla skriver det.

Men ja, det stämmer till viss del. Man ska inte blunda att det finns faror för utekatter. Dom går inte att fly undan från.

StickyKitten
2010-01-14, 19:17
#181

#174 Det gör den säkert. Men som jag sa från början, det är den överbeskyddande mentaliteten hos somliga som jag tycker är överdriven.

Däremot tycker jag inte att utekatter i rätt miljö är det bästa alternativet "bara" för att kunna kritisera andra, den kopplingen förstår jag inte hur du får till.

Annons:
[Hilo]
2010-01-14, 19:17
#182

#178 Tror de som är rädda skiter i om katten kan göra dem illa eller ej.. Är man rädd, eller har fobier så är man/har man.

LaSadie
2010-01-14, 19:18
#183

#162 Oh my… när kallade jag henne korkad? Har inte gjort det, och det är inte rätt av dig att tolka vad jag skrev till Moa (inte till dig) på det viset. Jag antydde inte heller detta utan genom det jag skrev låta henne veta vad som händer med många utekatter där jag kommer ifrån.

[Hilo]
2010-01-14, 19:21
#184

#180 Precis. så uppfattar jag det med.. Nåja.

Nej, precis.
Har man katten ute så tror jag inte någon blir förvånad om den kommer hem skadad..
Av olika anledningar.

Kan vara en hästspark (vart med om det), kan vara ormbett, elaka människor. Vi hade en stallkatt som vart överkörd av en maskin på en åker, vet inte vad de heter, och förlorade en tass. Men lever ändå fortfarande ute på gården och mår bra med sina tre tassar.

Visst finns det faror, men vill man ha katter ute får man ju vara beredd på att saker kan hända.

Visst finns det katter som lever ute och dör av ålder 15 år gamla, men de finns de som blir 3 år också..

Läste någonstans att medellivslängden på en utekatt i sverige är 3 år..

SaraC
2010-01-14, 19:23
#185

#181 Du argumenterar inte för att katter bör vara ute för att det påverkar katten, utan för att det stör dig att andra inte tänker som du.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

spiritedaway
2010-01-14, 19:25
#186

#178 Vilka räknas som relevanta då?

Så för att det finns mindre problem med katter än andra djur så är det rätt att låta katter springa lös hur som helst? Dom kanske är bättre lämpade än vissa andra djur, men vad spelar det för roll? Det finns problem. Vad gör att dom problemen inte spelar roll?

Min sambo har små ärr över hela armen efter en utekatt som gick till attack. Så jo dom kan göra skada om dom vill.
Men har man en fobi och verkligen är rädd för katter så spelar det ingen roll om katten inte kommer göra nån skada eller ej.

[Hilo]
2010-01-14, 19:27
#187

#186 Min hanhund har blvit svårt attackerad av grannkatten hemma hos morsan.
Bara ren tur att han inte fick tag på ögonen..

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-14, 19:30
#188

Inlägget är borttaget

Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-14, 19:33
#189

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-14, 19:36
#190

Inlägget är borttaget

[Hilo]
2010-01-14, 19:41
#191

#190 Klart att det lurar faror överallt… Finns faror i hemmet också!
Det är jag mycket medveten om med mina kissar.
Att påstå något annat är för mig naivt..
Säger inte att du är naiv, för jag har inte haft så stor koll på din synpunkt, utan säger att faror finns överallt, även inne. Punkt.

StickyKitten
2010-01-14, 19:42
#192

#191 Det personen menade var att det finns faror överallt - även ute på landet. Men det framgår ju inte i mitt inlägg, vilket jag såg nu :)

SaraC
2010-01-14, 19:44
#193

Min farmor är livrädd för katter. Varje gång det sitter en katt på deras farstutrapp eller någonstans på gården måste hon antingen vänta på att farfar kommer och följer med henne dit hon ska, ringa någon av oss om han inte är hemma eller stanna inomhus.

Morsan älskar att pyssla i trädgården och odla växter, men varje år får hon ständigt flera av dessa uppgrävda och nedpissade av katter.

Själv är jag måttligt road över att flera gånger i veckan behöva städa upp efter andras katter på min tomt. Det är skit på gården som måste tas reda på, för att slippa lukt, att kliva i det och att hundarna äter det. Det värsta är att de även kryper in under altanen och gräver ner bajset där, vilket gör det både urjobbigt och ibland omöjligt att få bort.

Ännu en stor anledning till att jag inte släpper ut mina katter, jag skulle aldrig vilja orsaka sådana besvär för andra.

#188 Ja, men då är det ju en annan femma. Tog för givet att diskussionen grundades på omtanke om kattens väl och ve, så jag har inte uppfattat att det var din mening.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

StickyKitten
2010-01-14, 19:48
#194

#193 Men man kan å andra sidan inte anpassa världen efter fobiker. Det är, krasst sagt, din farmors problem och upp till henne att göra något åt det. Det är ju så världen fungerar menar jag.

Jag har bott i katt-täta områden och aldrig haft sådana problem. Inga uppgrävda rabatter, ingen skit någonstans. Kanske att vår utekatt skyddade sitt revir?

[Hilo]
2010-01-14, 19:48
#195

#192 Klart faror finns ute på landet.. Jag har bott mitt ute i ingenstans-landet på en hästgård (utan hästar)..
Haft tre olycksfall med katterna, och två närmare staden.
Så jag säger att det finns faror precis överallt.
Min farmor hade även en katt som dog av faror i hemmet. Han drunknade i en vas.
Han skulle upp för en bänk, med en vas på en duk..
Ja, han fastnade halvvägs pch fick tag i duken, vasen över sig och.. ja..

Så man kommer inte undan dem någonstans..
Men är man medveten så klarar man sig nog mycket bättre.

Herregud, jag kan ju bli både våldtagen och mördad när jag går ut, men ut går jag ändå..
Man får inte snöa in sig för mycket, bara man är medveten o.s.v.

Förstår du hur jag menar? Glad

Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-14, 19:54
#196

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-14, 19:56
#197

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-14, 19:57
#198

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-14, 20:00
#199

Inlägget är borttaget

[Hilo]
2010-01-14, 20:00
#200

#197 Vilka är "ni" - (vi)?
Jag ser inte bara negativt.
Jag ser positivt med båda varianterna, men det ultimata för MIG är innekatter av olika anledningar.

Det kan väl ändå inte vara så många som tycker att utekatter är bara ett skitliv, så att du inte kan precisera dig lite..?

Jag anser att det är ständiga faror ute men också inne.
Bara att jag ser fler faror ute än inne för tillfället..
Och SÅ överbeskyddande är nog ingen, för då hade vi ju inte haft djuren..

SaraC
2010-01-14, 20:04
#201

#194 Nej, men man bör ju åtminstone slippa att utsättas för dem på sin egen tomt, om det handlar om sådant som enkelt kan åtgärdas, som i det här fallet att grannarna kontrollerar sina husdjur. Jag släpper inte min hund lös bland en massa människor eller på någons tomt och säger att de väl får söka hjälp om de är rädda för hundar. Men det är klart, det är bara hänsyn och inget tvång.

Alla jag känner med trädgård har någon gång nämnt något problem där som orsakats av utekatter. Katter som pissar och skiter, katter som hårar ned trädgårdsdynor, katter som springer in i huset osv.

Ja, kanske du sluppit undan på grund av det. Men även om det nu kan hjälpa att ha en egen katt ute, hjälper ju inte det alla de som inte kan eller vill ha katt.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

spiritedaway
2010-01-14, 20:04
#202

#197 Vem ser bara dåliga saker med katter? Diskussionen råkar bara ha hamnat i den riktningen. Starta en tråd där man får skriva om fördelarna och nackdelarna med utekatterna om det är det som du vill diskutera.

Jag tycker det skulle kunna bli bättre om fler katter åtminstone skulle vara innekatter med kontrollerad utevistelse. Jag har fått svårare att rasta mina katter utomhus i koppel pga att våra grannar har utekatter.
Hade jag varit allergisk hade jag fått problem pga den väldigt kelsjuka katten som kommer fram på en gång och stryker sig mot benen.
Och den katten springer även på andras altaner och gårdar och håller på.

Så för mig skulle det passa bättre om dom katterna också hade kontrollerad utevistelse. Och det finns det säkert fler exempel på.

Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-14, 20:06
#203

Inlägget är borttaget

StickyKitten
2010-01-14, 20:09
#204

#201 Å andra sidan är hundrädsla mer "berättigad", då det faktiskt händer att hundar attackerar människor och gör ordentlig skada.

Sen är det klart att man kan tycka att ens tomt borde få vara ifred. Men i valet mellan fria katter och folks trädgårdar så tycker jag att det förstnämnda är viktigare.

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-14, 20:09
#205

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-14, 20:14
#206

Inlägget är borttaget

SaraC
2010-01-14, 20:14
#207

#204 Håller inte alls med. Är man riktigt rädd för något så är man, det är inget man bestämt sig för och kan tänka sig ur genom att tänka att det är mindre berättigat. Jag kan inte förstå varför hon är så rädd för katter, men jag skulle aldrig få för mig att klassificera vad som är mer rätt att vara rätt för och inte.

Så det är viktigare att katter ska få gå fritt än att man ska kunna hålla sin trädgård som man vill och vistas i den som man vill?! Varför ska man behöva lägga ut pengar, arbete och tid på andras djur och lida över vad de orsakar? Helt sjukt.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-14, 20:19
#208

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-14, 20:19
#209

Inlägget är borttaget

Annons:
[Thiah]
2010-01-14, 20:23
#210

Kära kära kattälskare kom ihåg varför vi är på detta forum -

Vi älskar katter!

Att skriva inlägg på ett debattforum på internet har sina nackdelar i och med att man inte kan tyda röstläge, kroppspråk och liknande som man kan i den riktiga världen. Folk är därför benägna att misstolka och ha förutfattade meningar på ett helt annat sätt. Men det har fördelen av att man kan debattera med flera människor samtidigt, människor man aldrig skulle träffa annars vilket borde bidra till mera nyanserade diskussioner.

Jag tycker inte att man kan känna sig personligt påhoppad över att ett flertal människor har andra åsikter än man själv. Jag anser inte heller att svordomar eller fult språk har något alls i en debatt att göra. Men jag förstår att man kan gå i försvarsställning om man känner sig utsatt, det är en mänsklig reaktion, en reaktion man ibland måste försöka kontrollera när man är i en hetsig debatt.

Som någon innan mig skrev, gå bort från datorn och andas ut. Läs igen, tänk efter,fundera, fundera igen, andas ut och in från magen minst 10 gånger innan du skriver ett svar. Läs sedan igenom ditt svar innan du skickar det och kolla att det inte kan misstolkas på något sätt. Tänk på att Agda 95 år och Linda 15 år ska kunna läsa samma inlägg och ingen av dem ska känna sig olustiga eller misstolka något. Detta gäller även de inlägg som är svar på ett annat inlägg enligt mig för jag tycker att vi alla har ett ansvar när det gäller språkbruket på detta forum.

Acceptera varandra, Respektera varandra men var också öppen för nya intryck,ideer och var mottaglig för de råd som ges.

(Nu blev detta ett långt OT inlägg och jag är inte så värst ledsen över det för jag kände att det behövdes påpekas. Jag har inget otalt, varken nu eller från förut ,med någon på detta forum men jag blir ledsen när jag läser i vanliga trådar och ser hur vanliga diskussioner flippar ut och hamnar i sandlådan.)

Kramar Thiah

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-14, 20:37
#211

Inlägget är borttaget

[Hilo]
2010-01-14, 20:42
#212

#211 Fast enligt djurskyddslagen ska djuren ha sådan tillsyn att de inte stör andra i sin omgivning.. Lite omskrivet, men någon kan säkert hitta en bra länk..

SaraC
2010-01-14, 20:45
#213

#211 Men varför ska vi anpassa alla andra djur efter oss människor men absolut inte katten? Det går bra att anpassa hållning av hundar och andra djur av diverse anledningar, men inte katter.

Lyckligtvis har man som kattägare inte rätt att låta sina katter springa hur som helst och orsaka problem som att kissa och bajsa hos andra. Men tyvärr är det ofta svårt att göra något när man har sådana problem eftersom man inte vet vilken katt det är och/eller vem som äger den.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

StickyKitten
2010-01-14, 20:46
#214

#212 Säkert är det så. Men jag tror inte meningen är att man ska anpassa saker o ting efter fobiker? Det låter inte rimligt.

Saker som de flesta tycker är störande kan jag förstå att det finns lag på dock.

[Hilo]
2010-01-14, 20:48
#215

#214 Jo, men är du kattfobiker, och det springer en kattt på din tomt hela tiden. Är inte det ett störningsmoment för dig då?

NaimaG
2010-01-14, 20:50
#216

#212 Jag håller med dig på punkterna kring trädgårdar och katter. Visst är det mysigt att få sällskap av grannens katt och gosa med den när man sitter ute en soig dag men sedan har vi andra problem så som förstörelse av rabatter och annat.

Jag har rabbat och många grannar med katter varav en okastrerad hane. Den hanen är för mig en plåga och jag har många gånger bett ägaren kastrera sin katt men icke. Varje dag går den hanen och kissar på våran ytterdörr och skiter i rabbaten, tänk er stanken när solen ligger på det. Förra sommaren gick det så långt att vi blev tvugna att renovera hela hallen då stanken satte sig i tappeten och golven. Dörren fick vi skruva ner och skrubba ren.

Jag älskar katter men ibland kan utekatter vara ett irritationsmoment.

Noteras ska att denna hane än inte är kastrerad.

Annons:
StickyKitten
2010-01-14, 20:51
#217

#215 Sannolikt är det så. Personligen stör jag mig på barn som skriker på spårvagnen. Varför finns det ingen lagstiftning om det?

Samhället kan inte anpassa sig efter alla.

[Hilo]
2010-01-14, 20:51
#218

#216 Respektlöst.

[Hilo]
2010-01-14, 20:53
#219

#217 Jag stör mig också på barn som skriker, eller barn i allmänhet. Men enligt samhället har ju barn en större roll, och mer värde än en liten kisse.. Vi får trots allt vara glada att de har något skydd alls.. Katterna alltså - med den statusen de har.

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-14, 20:55
#220

Inlägget är borttaget

SaraC
2010-01-14, 20:56
#221

#212

Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter

1 § Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

(Länk till ett lite intressant rättsfall jag snubblade över när jag tog fram lagtexten, handlar om en utekatt på landet som skjuts av en jägare)

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

SaraC
2010-01-14, 20:59
#222

#216 Håller med Hilo, otroligt respektlöst.

#217 Skillnaden är just att det finns lagstiftning om katter, inte om skrikande barn på spårvagnar.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

StickyKitten
2010-01-14, 21:04
#223

#222 Ja, men min poäng var att jag tvivlar på att lagen är till för fobiker. Eller om man stör sig på katten för någon annan anledning än att den förstör, eller liknande.

Typ, "jag tycker att din katt är ful och det stör mig, så nu måste du hålla den inne…". Det är orimligt att tillämpa lagen i alla fall där en katt är störande för en person, då "störande" är väldigt subjektivt.

Annons:
SaraC
2010-01-14, 21:07
#224

#223 Men bortse från den biten och koncentrera dig på det som ostridbart faller inom lagen då Flört Vad ger en kattägare rätt att bryta mot lagen och orsaka skador eller avsevärda olägenheter?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-14, 21:08
#225

Inlägget är borttaget

[Hilo]
2010-01-14, 21:16
#226

Har suttit och lusläst några inlägg från personer.
Dessa säger att "Om miljön är rätt så släpp ut katten".

Absolut, men det finns inget ställe i sverige som är helt fritt från faror.
Jag skulle vilja se det lantstället som inte hade ormar, rävar, fällor m.m.
Hästar som sparkar ihjäl, eller skadar katterna.
Åkermaskiner som kör över katterna.
En f.d. granne fick en kattunge ihjälpickad av hönsen…

Samma granne råkade även spetsa en stackars hankatt med högaffeln..

Listan kan göras lång.
Säger absolut inte att jag är emot utekatter, som sagt haft dem själv, och hade jag inte en halvdöv katt och en katt som inte vill gå ut, och om det bodde mindre barn här hade jag övervägt att släppa ut dem, men väljer att inte göra det..

Faror finns i hemmet också, men kontrollen över de farorna är för mig större.
Jag har större koll inomhus än om katterna blir utsatta för faror ute.

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-14, 21:58
#227

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-14, 22:05
#228

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-14, 22:07
#229

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-14, 22:07
#230

Inlägget är borttaget

Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-14, 22:09
#231

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-14, 22:11
#232

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-15, 20:07
#233

Inlägget är borttaget

Upp till toppen
Annons: