Annons:
Etiketterallmänt-kattpratavelkattstatus
Läst 477 ggr
OberonsMatte
2022-03-26, 10:30

Kan huskatter "utrotas"?

Katten är ett populärt sällskapsdjur och i Sverige finns väldigt många katter (drygt 1,4 miljoner). Majoriteten (85-90%) av alla katter föds inom avel som saknar obligatoriska ansvars- och omsorgsregler och kallas därmed huskatter. Inom den sortens okontrollerade avel sker dessutom en ständig överproduktion. Så stor att 150.000 huskatter beräknas leva i hemlöshet.

Det är bara inom huskattavel katter kan få kullar hela livet utan att ägaren ens vill kännas vid ordet uppfödning - de anser att det är katterna själva som står för produktionen, inte ägaren. Innekatter som smiter ut och råkar bli dräktiga leder till huskattkullar. Katter som förökar sig i hemlöshet och i vanvårdshem leder till huskattkullar. Katter som rymmer, smiter eller blir fertila innan ägaren märkt det leder till huskattkullar. Katters fortplantningskapacitet är enorm och katter "råkar" väldigt ofta föröka sig. De katter som blir till på det sättet är vanligtvis huskatter (undantaget när en raskattuppfödares avelskatt av misstag parar sig med en annan stambokförd katt som ändå råkar vara av samma ras så att kullen därmed kan stambokföras ändå trots misstaget).

Den största delen av alla huskattkullar blir dock till genom att ägaren VILL att katterna ska föröka sig, de VILL ha en kull efter just DEN katten. Och det räcker sällan med en kull, de vill ha MÅNGA kullar och tror att katterna också vill det. De tycker att det är naturligt och att det är "synd" att inte låta katten reproducera sig med minst en kull.

Huskattavel är dessutom både enkelt och billigt, det enda som krävs är att INTE kastrera - och samma förutsättningar gäller för samtliga efterkommande generationer inom huskattavel.

Att enorm överproduktion genom okontrollerad avel leder till låg status är en självklarhet. Att vara emot okontrollerad avel är därför också en självklarhet när man inser sambandet mellan orsak och verkan. Och det gäller ALL okontrollerad avel, vilket huskattavel per definition är. När avel blir kontrollerad kallas det registrerad/stambokförd avel och då föds raskatter istället. Huskatter kommer dock alltid att födas ändå.

Det handlar inte om att värdera vilka katter som är finast, trevligast, mysigast eller roligast - för det spelar ingen roll hur fina, trevliga, mysiga och roliga katter är när det föds för många.

Sajtvärd Katter iFokus

  • Redigerat 2022-03-27, 20:09 av OberonsMatte
Annons:
Nephi
2022-03-26, 10:37
#1

Huskatten kommer mest troligt aldrig att försvinna, speciellt inte så länge som vi har vildkatter. Men förhoppningsvis så kommer aveln att minska med dem nya reglerna om märkning då jag misstänker att ”BYB” inte kommer ta sig iväg och märka alla innan flytt


Ägare till en Australian Shepherd, en LaPerm och 3 akvarium 😁

Medarbetare på Akvarium 🐡, Akvarieräkor🦐, Hundutställing och Vallhundar 🐏🐑🐑🐕
Sajtvärd på Australian Shepherd 🐕, Horse Reality och Ponnytrav 🐎

OberonsMatte
2022-03-26, 10:45
#2

#1 Det kommer ALLTID att födas katter inom okontrollerad avel. Oavsett eventuell skärpning av regler och lagar så kommer det fortfarande födas huskatter. Tveksamt ens om produktionen någonsin kommer att sjunka så pass att det hålls i balans med seriös efterfrågan.

Sajtvärd Katter iFokus

Thaeri
2022-06-17, 04:37
#3

Blandrasavel på hund förekommer ju fortfarande, och har på sina håll till och med blivit väldigt lukrativ. Mycket mer än den oseriösa kattaveln med sina procentsatser till och med, men det finns ju å andra sidan inte samma tradition av kastrering på hundsidan.

Så jag tror att det är möjligt, om till exempel alla kattavelsförbund kräver att kattungar som säljs till enbart sällskap är kastrerade redan när de flyttar från uppfödaren, och det här förbudet mot att ha fertila katter gåendes fritt ute faktiskt beivras från myndigheternas sida.

Katthem bör också kastrera alla kattungar som säljs, men jag förstår ärligt talat att det inte funkar rent praktiskt på grund av ekonomiska skäl. Det borde kanske till öronmärkta pengar där.

Upp till toppen
Annons: