Etiketterartiklarraspresentationer
Läst 82494 ggr
Pia
Pia 
2006-04-14, 17:29

Perser & exotic

Perserkatten är en mycket gammal ras men dess ursprung är inte helt känt. Första gången som kattrasen nämndes i skrift var på tidigt 1600-tal då italienaren Pietro de la Valle företog omfattande resor i bla Turkiet och Persien (Iran).

**

blå perser, foto: p palm

blå perser, foto: p palm

Rasens historia & bakgrund

Perserkatten är en mycket gammal ras men dess ursprung är inte helt känt. Första gången som kattrasen nämndes i skrift var på tidigt 1600-tal då italienaren Pietro de la Valle företog omfattande resor i bl a Turkiet och Persien (Iran).

**

Han beskrev katten som grå med ljusare päls på undersidan. Pälsen var lång och glansig och den lockade sig på bröstet och magen. Svansen var lång och bars över ryggen. De första perserkatterna var slanka och högbenta med långt och trekantigt ansikte - långt ifrån dagens standard på rasen. Ögonen var dock redan då stora och pälsen silkig. Rasen kallades för Angora efter staden Ankara. Man vet också att de första katterna kom till Frankrike på 1700-talet. De pampiga långpälsade katterna blev naturligt nog särskilt populära vid den praktälskande franske kungens hov.

rödtabby perser, foto: p palm

röd perser, foto: p palm

Dagens svenska perser härstammar ursprungligen från England varifrån många katter importerades fram till 1980-talet. Numera kan man dock säga att persern till största delen kommer från USA där det allra mesta avelsarbetet har genomförts och även varit det främsta importlandet. Genom lindrigare införselregler från EU-länderna är det dock många uppfödare som finner sina drömkatter på närmre håll. Svenska uppfödare har även exporterat flitigt både inom och utanför Europa.

blåmaskad colourpoint exotic, foto: p palm

blåmaskad colourpoint exotic, foto: p palm

Exotic är en korthårig variant av perser och är ett resultat av ett medvetet och selektivt avelsprogram, som påbörjades i USA i mitten av 1960-talet med syfte att få en perser med kort päls. I huvudsak parade man perser med american shorthair, och ibland med burma, men i Europa var det framför allt brittiskt korthår som användes. Den första exoticen kom till Sverige under slutet av 80-talet och har stadigt ökat i popularitet.

svart perser, foto: p palm

svart perser, foto: p palm

Utseende

Om man lite skämtsamt snabbt ska beskriva en perser kan man säga att det är en katt där allt ska vara kort och runt utom pälsen som ska vara lång. På en exotic ska allt vara kort och runt, även pälsen.

Perser och exotic förekommer i drygt 300 olika färgvarianter; lite förenklat kan man dela in dem i solida, tabby, silver, vitfläck och colorpoint.

De båda raserna är medium till storleken. En vuxen hona väger ofta mellan 3 och 4 kilo medan en hankatt är några kilo tyngre - det är inte enbart luft under pälsen. De ska vara korta och kompakta, i facktermer säger man att katten ska vara "cobby". Detta ska inte förväxlas med att katten är fet. Benstommen ska vara rejäl och grov och katten ska vara väl musklad.

Huvudet ska vara runt och massivt. Pannan ska vara välvd och rundad. Hakan och käkpartiet är kraftigt vilket tillsammans med pannan ger det runda ansiktet. Nosen är kort och bred med stora näsborrar. Stopet är väl markerat. Öronen som sitter brett isär är små och rundade.

creme-vit perser, foto: p palm

creme-vit perser, foto: p palm

Något som är mycket viktigt på både en perser och en exotic är dess ögon. De ska vara stora och öppna. Även ögonfärgen är mycket viktig och beror på vilken färg förövrigt som katten har.

Sist men inte minst har vi den enda skillnaden på perser och exotic - pälsen! Pälsen på en perser ska vara lång, silkig och böljande. En perser som är i full kondition är en mycket vacker upplevelse. Det krävs då att ägaren sköter om pälsen ordentligt genom kamning regelbundna bad. Exoticpälsen ska vara tät och "stå ut" från kroppen. En exotic behöver givetvis också badas och kammas regelbundet men inte i samma utsträckning som på en perser.

chinchilla perser, foto: p palm

chinchilla perser, foto: p palm

Temperamentet

Det som de allra flesta som har eller känner perser eller exotic säger kännetecknar rasen är inte det speciella utseendet utan temperamentet. De är mycket harmoniska och lite lugnare katter än många andra raser vilket gör den mycket lämplig som innekatt. De är lekfulla och livliga som andra raser utan att för den delen riva hela inredningen. Både perser och exotic är mycket sällskapliga och trivs ofta utmärkt tillsammans med både andra katter och hundar.

vit exotickattunge med mamma, foto: p palm

rödmaskad perserkattunge med mamma, foto: p palm

Hälsa & framtid

Uppfödare av perser och exotic arbetar ständigt med rasens utveckling - både utseendemässigt och hälsomässigt.

Något som många som inte har perser eller exotic känner till är njursjukdomen PKD. (Cystor på njurarna - Dessa kan med tiden växa sig stora och helt urholka njurarna vilket sätter dem helt ur funktion). Denna sjukdom är genetisk med dominant nedärvning och de flesta uppfödare har sedan slutet av 1990-talet testat sina katter för detta för att på sikt kunna eliminera sjukdomen ur sina avelsprogram.

Under 2005 blev det äntligen klart med DNA-tester vilket underlättar mycket för uppfödarna. Inte nog med att testresultaten är säkrare än vid ultraljud, man kan även testa kattungar från ca 10 veckors ålder. Även om denna sjukdom inte är strikt rasspecifik är det inom perser och exotic som de flesta fallen har upptäckts och där arbete att eliminera sjukdomen pågått längst.

En annan sjukdom som uppmärksammats de senaste åren på katt är hjärtsjukdomen HCM. Den förekommer på alla raser (arbete har dock främst gjorts på Maine Coon och Norsk Skogkatt) men då även den är genetisk är det lätt att se den som rasspecifik. Enligt forskning ska nedärvningen vara på samma sätt som för PKD. Detta gör att vissa familjer kan vara mycket hårt drabbade av sjukdomen. Många uppfödare testar sina avelskatter för HCM även om man i dagsläget endast kan göra det genom ultraljud då katten är vuxen.

bruntabby exotic, foto: p palm

bruntabby exotic, foto: p palm

Stort tack till Svenska Perser & Exoticringens (SWEPEX) styrelse som författat artikeln!

Alla vackra bilder i artikeln är tagna av Patrik Palm.

Relaterade länkar

Av: Pia

Datum för publicering

  • 2006-04-14
ivanhoe81
2011-05-12, 16:14
#1

fula som stryk är de enligt mig, ser ut som om de krockat med tåget, så där ska inte en katt se ut fy fan

Erina
2011-05-12, 16:39
#2

TS

Tack för en intressant läsning, det är alltid kul att lära sig mer om de olika raserna. Glad

#1

Oj, tycker det var ett lite väl hårt inlägg. Alla ha vi olika åsikter vad gäller utseendet på de olika kattraser som finns, men att säga att en katt inte ska se ut så tycker jag var onödigt. Persern är en omtyckt ras hos många och har sin speciella charm den med :)

Imasy
2011-05-12, 16:41
#3

ja smaken är som baken och tur är väl det :)

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

[SoooL]
2011-05-12, 16:42
#4

#1;: och? Tycker du att det är okej att skriva så där? Du skiter blanka fan i om du sårar någon perser ägare nu?

ivanhoe81
2011-05-12, 16:49
#5

vet om flera som tycker så, ni trycker ju ner huskatter som jag älskar och det verkar ni skita i

nosen är verkligen inte fin då den ser ut att ha krockat med tåget

jag anser att man ska vara ärlig om sådant man tycker ju

hellre sårad av sanningen än sårad av lögnen

Erina
2011-05-12, 16:58
#6

Trycker ner huskatter??? Här??? På detta forum??? Ge mig ETT exempel snälla du. Jag spenderar mycket tid på detta forum och är det något jag upplever så är det att människor verkligen brinner för just hukatter och vill hjälpa så många som möjligt. Huskatter är PRECIS lika mycket värda som raskatter, har aldrig upplevt att någon sagt något annat här inne.

Att vara ärlig är en bra kvalité, men ibland kan det vara bättre att inte säga något alls om man inte har något gott att säga. Respekt och hänsyn är även de bra kvalitéer.

ivanhoe81
2011-05-12, 17:04
#7

har sett flera som bla säger att man inte ska avla på huskatter etc utan enbart på raskatter det är att trycka ner huskatterna i mina ögon

kanske det är så men jag är sådan som inte klarar hålla inne sådans som jag anser, vill att folk ska säga sådant som de anser till mig även om det sårar det är min natur

AmandaWvW
2011-05-12, 17:17
#8

#1 Det var ett onödigt inlägg som sårar mer än det tillför.

Jag tycker det är en bra sammanfattning om perser och exotic men jag saknar information om de utseenderelaterade problemen, med ögoninfektioner, andnigsproblem och födselproblematik. Dessutom nämns inte klassisk perser som jag tycker kan vara ett utmärkt alternativ till de som vill undvika en del av dessa problem.

I dagsläget tycker jag att perseraveln är den verksamhet som rör sig närmast gränslandet av vad som är lagligt ur djurskyddssynpunkt bland registrerade svenska kattavlare.

Jag menar inte att uppröra utan vill styra den här viktiga debatten mot ett mer konstruktivt meningsutbytande.

Följ mitt katteri på honungskattens.blogspot.com.

Imasy
2011-05-12, 17:22
#9

Nu är det ingen som trycker ner huskatten för dess utseende, utan för att de finns i överflöd som hemlösa. STOR skillnad där!

Som perser och exotic ägare själv, har jag fått höra av tex mina vänner att de tycker inte inte om deras utseende. Visst, det kan jag acceptera, de ser lite annorlunda ut och detta utseende kanske inte faller alla i smaken.

Men jag har aldrig hört någon yttrycka sig med svärord etc. visst finns det väl flera raser som jag inte vill ha enbart pga att deras utseende inte tilltalar mig, men jag tycker inte att de är fula, äckliga osv.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Erina
2011-05-12, 17:22
#10

#7

Att man inte vill att det ska avlas på Huskatter är just för att de vill RÄDDA de 100000 hemlösa huskatter vi har här i Sverige. Om du läser noga så kommer du att se att många av de som säger att det inte bör avlas på huskatter, är de som lägger ner sin själ och sitt hjärta till att rädda så många hemlösa huskatter som de kan. De har jourhem åt hemlösa huskatter, för att de ska få en chans till det kärleksfulla liv de förtjänar. Det RÅD de ger dem som vill föda upp huskatter är att i stället rädda de stackars katter som redan finns. Att önska mindre huskatts avel är att BRY sig och inte alls att påstå att huskatten är mindre värd. Finns så många trådar om detta, så jag vill inte att denna ska "spåra ur" allt för mycket.

Nu tillbaka till den charmiga Persern! Glad

LinaK
2011-05-12, 17:36
#11

Världens goaste kattras Glad De är så himla charmiga, lugna och fina. Sen kan de emellanåt vara fulla av bus.

#1 Himla tråkig kommentar måste jag säga. Och vadå "så där ska inte en katt se ut?" Hur ska en katt se ut då? Som det står i artikeln så nämndes kattrasen i skrift redan på 1600-talet. Så det är ingen ny ras precis.

Nästa katt blir en perser eller exotic, jag föredrar dom klassiska.

På bilden är våran perserhona Minou, Patrik Palm som fotograferat bilderna i artikeln är också uppfödaren till min katt (inklusive hans partner Malin)

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Erina
2011-05-12, 17:39
#12

#11 Hon är jättefin Kyss

Amorell
2011-05-12, 17:41
#13

Jag måste säga att jag absolut inte tyckte persern eller exotic var vackra förut. Men det har lixom smugit sig på mig, nu tycker jag deras utseende är supercharmigt. Samma sak hände mig med Brittisk korthår. Kanske är en förfinad smak? Flört

~ Ysmn

LinaK
2011-05-12, 17:41
#14

#12 Tack så mycket, håller med! Flört Hon är även världens keligaste katt tror jag.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Supinesophie
2011-05-12, 20:59
#15

Tycker att vissa perser och exotic katter ser väldigt sjuka ut. Jag bli och tänka på hur deras skalle ser ut, hur de ska kunna andas ordentligt osv. Men sen finns det dom som ser mer klassiska ut (de ser ut som brittiskt långhår ungefär) som jag tycker är fina. Jag har någon gräns där mitt förnuft säger "missbildad" ungefär..

Helenaaa
2011-05-12, 21:41
#16

åhh, perser är så himlagosiga till utseedet! Liknar en fralla med lång päls Oskyldig i framtida ska jag ha denna katt tillsammans  med en spynx!

Från mig^^

Btw. Har du en canvasbur till salu som har måtten på minst 70 cm i höjd? Kontakta mig!

Quincy
2011-05-12, 22:52
#17

Jag tycker att den traditionella persen är mycket sötare :)

iofs tycker jag att alla traditionella katter är sötare än den "moderna" tex den traditionella siamesen

AmandaWvW
2011-05-13, 07:44
#18

Visst, de kan anses "söta", "himlagosiga", "supercharmiga" till utseendet men det borde inte rättfärdiga avel på katter med sämre livskvalité? Ska djur få ha utseenderelaterade hälsoproblem för att de är sötare då?

Följ mitt katteri på honungskattens.blogspot.com.

EddaM
2011-05-13, 10:14
#19

En seriös perser uppfödare är medveten om rasens "brister" och avlar för friskare katter. Vilket de jag känner gör, de skulle inte avla på en katt som har svårt att andas eller om ögonen rinner för mycket. De har fått bort PKD ur sina linjer och avlar för friskare katter. Så att säga att de inte gör det tycker jag inte om. Men visst! Det finns oseriösa uppfödare och måååånga som tar huskattskullar blandat med perser som inte testar eller för rasens bästa kastrerar katter som inte håller för avel pga problem men detta gäller många raser.

Det finns vissa problem hos de flesta raser och jag hoppas att alla uppfödare föder upp för att få friska katter och inte sjuka katter men BIS vinnare. Som sagt, det gäller ALLA raser. Även huskatter!

Madeleine, ägd och uppfostrad av fem pälsklingar!

S*Luddhuvet´z

 

Amorell
2011-05-13, 10:33
#20

# 18

I mitt inlägg där jag skrev att de såg supercharmiga ut var det endast ett svar till # 1, jag har inte läst hela tråden och jag kan inget om de sjukdomar som du menar.
Onödigt att hoppa på en som om man förespråkade onyttig avel Glad Jag tycker att man ska avla med kattens och rasens bästa i tankarna, så du vet det, och jag ber om ursäkt om det framstog som utseendet var det främsta för mig.

~ Ysmn

Nicklasangora
2011-05-13, 16:43
#21

Kan bara säga en gång perser alltid perser!! Dom är bara för underbara!

Calondraria
2011-10-08, 16:44
#22

Jag tycker perserkatter är helt underbara! Visst, kan förstå att folk protesterar när man avlar på de katter som har andningssvårigheter. Mina katter däremot är en blandning av perser och chinchilla perser så de har det klassiska fina utseendet men med mycket bättre nos och andningsmöjligheter. Glad

[cala02]
2011-10-29, 13:41
#23

Är väldigt dålig på raskatter överhuvudtaget, finns det något man ska tänka på när det gäller diet? Jag nisstänker mask hos åtminstone en av tre katter, kan man ge milbemax?

Eine
2011-10-29, 18:50
#24

Så fina välskötta katter, det riktigt lyser om dem.Tack för en fint skriven artikel.

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

dagdrivarn
2012-01-20, 23:21
#25

#22

Du har nog haft tur och inget annat då det inte handlar om längden på näsan, långa trånga näsor är värre än korta. Perser och Exotic har haft problem med trånga näsgångar, EJ att förväxla med den korta nosen.

Bra artikel även om jag upplever att en del var lite oklart, gällande HCM på Maine coon som borde detta rättas då det inte handlar om att man _väljer_ att testa vid vuxen ålder utan det är helt enkelt så att vi DNA-testar om inte katterna redan är fria via föräldrarna, MEN detta HCM-test tar bara EN av uppskattningsvis 12 gener som orsakar HCM, detta gör att man helt enkelt måste fortsätta scanna katterna regelbundet en bit upp i åldern.

Något som borde tas upp på är att man på sistone upptäckt att Persen verkar ha en hiskelig förekomst av HD alltså höftledsdysplasi, det skall bli intressant att se hur det verkligen ser ut när fler nu börjar testa sina katter, vilket jag förmodar att de kommer att sätta igång med rätt omgående med tanke på de resultat som finns.

Jag är god vän med en uppfödare som föder upp några av Sveriges mest extremtypade Exotic och jag kan ärligt säga att det är inte ofta jag fått torka ögon på de katterna när jag varit kattvakt, inte heller har de några problem med andningen såvitt jag kunnat märka Flört

S*Dagdrivarn Maine Coon

Lär dig lyssna på din katt och du får svar du aldrig glömmer!

Jejjen
2012-02-25, 20:40
#26

Alltså jag tycker inte perser är vackra, men otroligt tuffa katter! dom ser verkligen speciella ut , typ ful söta!  bara ölskar det !:)
Kan ju säga att jag hade förutfattade meningar om perserkatter, men efter att hämtat hem världens finaste prinsessa för en vecka sedan så kan jag bara glömma allt jag tänkt om dom !
Helt underbara katter även om dom ser lite roliga ut ! men vad är det man brukar säga ? sådan katt sådan matte ?; )

[silkesnosen]
2012-02-26, 08:37
#27

Jag valde rasen utifrån temperament och fick "nalleutseendet" på köpet. Jag är förälskad :)

BlommaLover
2012-04-21, 12:39
#28

perser är en riktigt fin katt. Ser lite lustig ut bara med den nosen :) Men jag vet att det är en "ras standrar"

[Borttaget]
[Borttaget] 
2012-08-16, 15:23
#29

Inlägget är borttaget

Marmar
2012-08-16, 15:38
#30

TILL AMANDA WvW. Jag håller fullständigt med dej. Man ska inte avla fram djur bara för utseendets skull. Men. Nu finns denna ras i dagsläget, och förhoppningsvis finns där många seriösa uppfödare som jobbar på att få bort deras (Persers) problem. Tycker det är ännu värre med hundar t.ex, som avlas fram för att få så aggressiva som möjligt. Men Persers mentalitet är helt fantastiskt. Så kloka, pratiga och tillgivna som dom är. Djurets mentalitet är viktigast! Inte hur dom ser ut. Och jag tycker likadant om människor. Utseendet spelar ingen roll. Det vackra kommer inifrån. Eller hur?

Min katt ville inte vara med på bild, för han var rädd för att bli kallad ful.

Jessicahagstrom94
2012-08-16, 15:42
#31

fulsöta katter det där! många av dom kan vara fina, men många ser inte speciellt söta ut. tänker även på deras hälsa som inte är speciellt bra som jag fattat det.

Medarbetare @ Katter Ifokus.

[silkesnosen]
2012-08-16, 21:09
#32

Fina katter och en korrekt avlad mår alldeles utmärkt:)

Solitaire
2012-08-16, 22:03
#33

#31 Perser och exotic har överlag mycket bra hälsa. Den som är intresserad av att veta mer kan gå in på Spexus hemsida (Spexus = svenska perser och exoticuppfödare i samverkan). adress: http://www.spexus.se, och läsa en nyskriven artikel som handlar just om dessa rasers hälsotillstånd.

Zabbio
2012-09-30, 15:19
#34

Till ras-specifika sjukdomar  bör det tillkomma: "Adingsproblem och snarkningar pga att nosen sitter näranog ovanför ögonen" och "ögoninfektioner".. Längden på nosen spelar roll eftersom luftgångarna oftast inte blir kortare utan bara böjer sig istället och viks vilket ger trånga luftvägar.

Tycker personligen att det är en ful katt med ett argt eller dumt utseende beroende på humör (sen har de ofta ett trevligt temperament) me framförallt står jag inte ut med en avel som verkar för extrema utseenden, vilket lltid ger problem. Om det så gäller extremt korta nosar, ektremt böjda öron, extremt raka kotor (häst bl.a) eller extremt sluttande rygg/böjda haser (TWH häst, schäfer) så blir det ofelbart alltid  stora generella hälsoproblem. Om inte pga den rent fysiska förändringen, så för att gener är länkade till varandra och/eller har mer än en funktion. Om man tex avlar på extremt långa svansar så vet man inte säkert ifall svans-genen har någon koppling till andra saker, tex hjärtat.

En katt med lagom rundat ansikte och något kortare nos än genomsnittet etc hade kunnat vara både söt och sund. Förstår inte varför det tvunget ska gå till det extrema när man avlar fram djurraser.

Många undersökningar har visat att dessa extrema utssenden leder till hälsoproblem och jag har sett tillräckligt mycket propaganda för att varken sätta tilltro till rasföreningar eller djurrättsaktivister när det gäller deras egna ämnen. Det blir  bara väldigt partiska texter.

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

Solitaire
2012-10-01, 21:05
#35

#34 Ögoninfektioner förekommer hos alla raser och är inget rasspecifikt problem hos perser/exo. Andningsproblem och snarkningar kan förekomma hos enstaka individer, men är definitivt inte vanligt inom rasen, åtminstone inte i Sverige. Dessutom har det inte med nosens längd att göra, utan hänger snarare ihop med bredden på nosen och hurpass öppna/trånga näsborrarna är. Det är bra om man tar reda på fakta innan man går ut med bestämda - och missvisande - påståenden om saker och ting.

mallabralla
2013-07-12, 21:28
#36

Lite härliga bilder på Perser & exotic så som vi ägare känner dem! Levnadsglada, friska och aktiva katter…nåja vissa är kanske inte så aktiva alltid

först ut Nostradamus Katbor-Kis (Nosse, aka pösis)

Sajtvärd på Perser iFokus

mallabralla
2013-07-12, 21:30
#37

Maryland's Love Sensation (Ove)

Sajtvärd på Perser iFokus

mallabralla
2013-07-12, 21:33
#38

San-Grails Solitair (snor en bild av dig Solitaire hoppas det är lugnt) Agility!

Sajtvärd på Perser iFokus

mallabralla
2013-07-12, 21:35
#39

Maryland's Ma Paupee (Corazon)

slaggar i handfatet…mys mys

Sajtvärd på Perser iFokus

mallabralla
2013-07-12, 21:37
#40

ixiDixi's Mixed Kiss (Mixen)

efter ett mål kött däckade hon över mattes ben

Sajtvärd på Perser iFokus

mallabralla
2013-07-12, 23:15
#41

har btw 8 persrar och ingen av dem vare sig snarkar eller drar efter luft/låter när den andas, leker och beter sig precis som dem huskatter jag haft under livet. om dem sett arga ut har man kollat på fel katter för rasstandarden eftersträvar ett sött och öppet uttryck, med andra ord motsatsen till sur och arg.

Sajtvärd på Perser iFokus

Brunokanin
2013-08-14, 11:43
#42

Jag kan för mitt liv inte begripa hur man kunde, enligt min mening, förstöra den så tidigare vackra och sunda perserkatten. Jag är uppvuxen med renrasig perserkatt och han var så maffig och fin, kort nos men inte näsan mellan ögonen som dagens perser. Hur kan man avla för att ögon och näsa ska sitta i samma rad?!?

Visst finns det variationer bland uppfödare men jag är mycket skeptisk till denna avel och jag har träffat på många perserkatter med rinnande ögon, trånga luftvägar och tårkanaler, svårigheter att äta och att andas normalt. Sen att det finns dem som tycker att de ser charmiga ut och att de har en härlig personlighet. Men i min värld är det generellt inte en sund eller försvarbar avel när resultatet blir ovanstående.

mallabralla
2013-08-14, 17:11
#43

#42

Jag tycker att det är så tragiskt att man förstört vildkatten och gjort den till flera hundra olika raser med olika utseende attribut. dem var ju så vackra i sig själva så varför ska vi ha raser över huvud taget, samma med hund, kanin, marsvin etc. Ush o fy för all rasavel, tillbaka med originalen tycker jag!

🤪

Sajtvärd på Perser iFokus

MichelleLindh
2013-09-24, 15:00
#44

Ååå dom är så underbart gulliga! Någongång i mitt liv vill jag äga en perser! ❤️

/ Michelle 

Allumania
2013-10-09, 07:17
#45

Jag är ingen preser/exotic fan precis. Men att kalla en kattras ful är enl mig fräkt… Om man är katt älskare gokänner man att det finns missar av alla de slag! Om en perser inte fungerar för en så tar man en annan ras/huskatt o kniper! Har känt två perser katter för den delen (Madam o Kaisis) :) Riktigt goda enl mig, men kan inte se mig som en perser ägare :P För pamppiga för min soffa :D hahaha :D

[ElisabethYL]
2013-10-31, 13:09
#46

Har träffat en del persrar och tycker rasen är trevlig… Gillar inte all pälsvård, men det är bara så.. gillar inte att kamma mitt eget hår heller 🤪 Men skulle kunna tänka mig 1 maine coon och 1 exotic ev någon gång i framtiden (fast jag är jättenöjd med mina husisar)

#1 Det är ingen som tryckt ner på huskatterna på det här forumet… Jag får bara vänligt bemötande även om jag har två husisar av olika kön… 😉(Och ja, jag har bokat tid för kastrering av båda)

[EmmiieErixon]
2014-02-09, 17:30
#47

#38 måste bara säga att det måste vara den sötaste bilden jag sett på ett tag aldrig sett en katt hoppa hinder…supersött!

Mona22
2014-02-09, 18:26
#48

Har haft en exotic och det enda som var "fel" på henne var att hon var gosig och man fick kamma henne ganska ofta 😛

Tyvärr gillar jag inte att nosen är så kort men jag vet att de haft mer problem med rasen då nosen var lång. sålänge uppfödarna jobbar åt rätt håll med friska katter så är det ok.

Visst börjar rasen bli extrem men jag är mer orolig för siameserna och orientalerna isåfall. 

Som ett litet tillägg, våran maine coon snarkar ibland och hon har normal nos 😛

Perly
2014-08-26, 17:16
#49

Lite gammal artikel men ändå tvungen att ge den en tummen upp, nästa gång jag införskaffar katt så blir det en Exotic. 🙂

Dock lite kritisk till #34 om att snarkningar skulle vara rastypiskt? Min huskatt snarkar och hon har inte några "fel" med som att "nosen sitter näranog ovanför ögonen" … Tänk vad högt människonäsan måste sitta med tanke på att många människor snarkar väldigt högt. 😉

Slänger med en bild på den lilla huskatten som måste ha väldigt hög nos med tanke på att hon snarkar så det hörs även om hon sover i rummet bredvid. 😃

Alltid Oavsett

[trazy]
2014-12-31, 23:36
#50

jag älska de jag har en bästa katen enligt  mig och trofast

[Borttaget]
[Borttaget] 
2015-01-01, 00:23
#51

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2015-01-01, 00:28
#52

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2015-01-01, 09:42
#53

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2015-01-01, 10:21
#54

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2015-01-01, 11:00
#55

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2015-01-01, 11:24
#56

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2015-01-01, 12:50
#57

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2015-01-01, 12:56
#58

Inlägget är borttaget

Nina
2015-09-19, 23:29
#59

Jag får hem min perser kille om en vecka :)

Till er som kallar ett djur för fult, hemskt lågt.

ElisabethB
2015-09-20, 08:54
#60

Ja, man måste ju kunna respektera att genom att kalla ett djur fult sårar man de som äger den sortens djur man benämner fult. Man vinner ingenting men sårar massor.

De perserkatter jag träffat har haft ett väldigt trevligt temperament. Naturligtvis skulle jag noga se till att om jag köper en perser eller exotic så vill jag att den även fått sina luftvägar kontrollerade så att den kan andas som den ska. Men persern är inte den enda rasen med udda utseende och sålänge man är medveten om rasrelaterade problem och har gjort vad man kan för att undvika de - varför inte då låta folk välja den katt de vill ha?

Det blev lite halvt ot, men hoppas det är ok.

Hera - förstår att du ser fram emot att få hem honom och hoppas vi får se bilder på honom även framöver. Är säker på att han kommer få det bra hos dig!

😊 Det är bättre att fråga och verka obildad, än att vara tyst och förbli obildad. 😉

[Forest]
2015-09-20, 10:17
#61

Tycker inte att svordomar hör in hemma i forumet för 5 öre. Det finns Skrivregler att följa.

Personligen gillar jag rasen men det är för att jag träffat på så fina med stor persolighet på gott och ont.  Tycker vissa är mindre tilltalande utseendemessigt då dom har nosen mellan ögonen och munnen blir för ankaraktigt tycker jag. Men det är smaksak 😎 I helhet anser jag dom fina 😃

59 Men åh vilken liten goding du ska snart få hem, grattis till bli med katt ❤️

Nina
2015-09-20, 11:13
#62

#61 Tack :) Är lite nervöst eftersom jag aldrig haft katt förr!

Radioaktiv
2015-09-20, 16:51
#63

Jag tycker inte det bör anses som en smaksak om att man vill ha nosen mellan ögonen på en katt, eller annat djur för den delen som inte ska ha det. Är det en smaksak om man vill ha ett lidande djur eller inte? Hör ni inte själva hur dumt det låter med att behöva ställa den frågan?
Jag tycker att man borde sträva efter sundare avel för dessa raser (och flera andra med problem men denna tråd handlar om perser & exotic) eftersom att de är så trevliga och fina (om det inte hade varit för extremfallen, de säger jag rakt ut är riktigt fula på utsidan, och förmodligen på insidan med.) Jag håller med vissa tidigare här om att den äldre persern var mycket finare och sundare, men visst kan de vara trevliga för det… bara för att man är vanskapt så behöver man väl inte vara otrevlig.

Nina
2015-09-20, 16:52
#64

#63 Nu förutsätter du att dom lider. Det stämmer ju inte.

Radioaktiv
2015-09-20, 16:53
#65

#64
Jag förutsätter inte att alla indivder lider, det har jag aldrig sagt heller.

Nina
2015-09-20, 16:55
#66

 "Är det en smaksak om man vill ha ett lidande djur eller inte?"

Radioaktiv
2015-09-20, 16:56
#67

#66
Var någonstans betyder det att det ingår alla individer?

Nina
2015-09-20, 16:57
#68

#67 De flesta väljer ju friska djur. Så vad har den kommentaren här att göra? Du syftar ju på moderna perser.  Och nej, alla dom lider inte.

Radioaktiv
2015-09-20, 16:59
#69

#68
Alla väljer inte friska djur, många väljer djuret de tycker är vackrast… annars skulle det inte komma in så många med problem hos veterinären som dessutom aldrig har haft katt förut.

Nina
2015-09-20, 17:01
#70

Jag skrev inte alla.

Vad jag har förstått så är det många som avlar för att få fram friska individer. Så ditt påstående är malplacerat.

Radioaktiv
2015-09-20, 17:02
#71

#70
Men samtidigt om man går på en utställning så är det inte friska individer av perser som presenteras?

[silkesnosen]
2015-09-20, 18:14
#72

#71 Skulle säga att majoriteten är det. Jag ser fortfarande en och annan med för trång näsa, men det ser mycket bättre ut idag.

Radioaktiv
2015-09-20, 19:03
#73

#72
Att det ser bättre ut idag än för sådär 10 år sedan kan jag hålla med om, men att det fortfarande förekommer är det som är problemet. Det är inte alla perser som har näsan uppe i pannan och inte alla perser som har andningsproblem men det förekommer och att det gör det betyder att problemet inte är löst.

Nina
2015-09-20, 19:04
#74

#73 Så länge det går åt rätt håll så.

[[pimey]]
2015-09-20, 20:31
#75

Rom byggdes inte på en dag och det går åt rätt håll för perseraveln då uppfödarna som tur var fick upp ögonen och började avla sundare och nu så följer ju persern ett hälsoprogram innan den går i avel. Tycker det är bra fräckt att vräka ur sig att det är osunda perser som visas på utställningar! Jag åker på utställnibgar och träffar och pratar med massa perser folk och de jag träffat har hälsan i fokus! Så innan du vräker ur dig sånt kan du väl ta och prata med folket där innan

Radioaktiv
2015-09-20, 20:47
#76

#75
Det finns gott om osunda perser som visas på utställningar, om man inte var så fanatisk över rasen så kan man lätt se det. Tycker det är bra fräckt att du gör personliga påhopp när vi har en vanlig, god diskussionston här inne. Bara för att jag pratar med människorna innan gör inte katten inne i buren friskare.

Nina
2015-09-20, 20:50
#77

#76 Är du veterinär?  Eller hur avgör du om en katt är frisk genom att titta på den på utställning?  Eller du kallar dom sjuka baserat på var nosen sitter?

För övrigt gör #75 inget påhopp på dig som person.

Radioaktiv
2015-09-20, 20:51
#78

#77
Jag har arbetat på flera djurkliniker både i Sverige och utomlands som djursjukvårdare, det är enkelt när man har utbildning vad man ska titta efter.

75 gör påhopp på mig när hon/den/det säger att jag vräer ur mig saker.

Nina
2015-09-20, 20:54
#79

#78 Frågar fortarande hur du ser det och vad för "sjuka" dom har.

Förstår inte hur du kan se det som påhopp.

Radioaktiv
2015-09-20, 20:56
#80

#79 
Om du inte vet hur en sjuk katt ser ut så avråder jag starkt dig från att skaffa en.

Nina
2015-09-20, 21:05
#81

#80 Snacka om att undvika frågan. Säger mer om dig än om mig. Verkar vara mycket snack och liten verkstad :)

Radioaktiv
2015-09-20, 21:08
#82

#81
Jag kan ju dra upp mer konkreta exempel som jag observerat på kattutställningar om det är vad du är ute efter :)

- Konstant rinnande ögon
- Katt ligger på sidan och andas oregelbundet med blicken ut i det tomma intet
- Pipning och/eller snarkning vid varje andetag

Och det tycker du är hälsosamt?

Nina
2015-09-20, 21:18
#83

#82 "och det tycker du är hälsosamt? "

"Om du inte vet hur en sjuk katt ser ut så avråder jag starkt dig från att skaffa en."

Du, den attityden kommer du ingenvart med. Jag är inte mycket för skitsnack. Jag ställde enkla frågor eftersom jag var intresserad.  Det blev tydligen för mycket för dig att hantera.

Håll dig till utställningar och döm ut katter istället.

Radioaktiv
2015-09-20, 21:22
#84

#83
Där tog argumenten slut, ser jag :)

Nina
2015-09-20, 21:24
#85

#83 Nej, intresset av att skriva med dig. :) Står väldigt tydligt.

Radioaktiv
2015-09-20, 21:25
#86

#85
Jag förstår varför, när faktan kommer framför dig så vet du inte vad du ska göra.

Till andra som är intresserade så uttalar sig veterinärer om extremavel, både hund och katt:
http://www.universitetsdjursjukhuset.se/sv/nyheter-pa-universitetsdjursjukhuset/2015/9/ett-hogt-pris-for-populara-hundraser/

Nina
2015-09-20, 21:39
#87

#86 Att du påstår något på ett forum är inte fakta kära du.

Radioaktiv
2015-09-20, 21:40
#88

#87
Det är bara att läsa riktiga artiklar om saken istället för propaganda så ska du se att du kanske lär dig något nytt.

Kattmamma77
2015-09-20, 22:29
#89

http://fragaveterinaren.agria.se/katt/veterinar/sok/#ld=14C3939EB7666CAAC12577C2003D82B9

AGRIAS  veterinär uttalar  kritiskt  -  om dagens moderna perser, pga att de blivit extremavlade!

Kattmamma77
2015-09-20, 22:32
#90

http://www.vetsonline.com/news/latest-headlines/brachycephalia-a-bastardisation-of-what-makes-cats-special.html

Veterinärer skriver om olika grader av Brachycephalic (grader av "intryckt nos")  - och de hälsoproblem detta medför - hos dagens extremavlade perserkatter.

Kattmamma77
2015-09-20, 22:38
#91

http://www.worldofdani.com/healthproblemsextremepersiansen2.htm

Hälsoproblem på dagens perser pga Brakycefali

Kattmamma77
2015-09-20, 22:41
#92

https://www.youtube.com/watch?v=DuYvjqLywMw&feature=youtu.be

Perserkattens utveckling de senaste 100 åren.

Kattmamma77
2015-09-20, 22:43
[[pimey]]
2015-09-21, 00:03
#94

Påhopp? Vet du vad det ordet innebär? Tydligen inte eftersom det jag skrev var långt ifrån ett påhopp haha 😂 jag kan hålla med om rinnande ögon men de jag sett och träffat både på utställningar och i hemmet mår hur bra som helst och piper inte ☺️ Förra årets tidning från sverak handlade just om perser och där sa veterinärer att rasen är friskare än vad den varit förut och att de ser en ljus framtid för dem! många av dem kan redan mätas med dagens friskaste raser men det är en bit kvar för dem. Att du kan "se" att ett djur är sjukt pga utseende är du nog unik om eller så är det bara vad du själv tror ☺️ Jag äger själv inte en perser utan har ragdolls men som sagt jag har träffat ägare och uppfödare DE vet betydligt mer om aveln än vad du gör och de gör ett jäkla bra jobb!

mallabralla
2015-09-21, 20:54
#95

tillåt mig skratta, ja herre jösses, vissa påståenden i denna tråden förtjänar inte ens svar! man kan släpa fram hur mycket artiklar man vill men kommer ändå ALDRIG att kunna jämföras med någon som lever med dessa 24/7. För övrigt ligger en hälso enkät ute ang dessa raser och hittils är ca 350 individer representerade varav 7 katter, jag upprepar 7 katter, hade behövt operera luftvägarna, 3 av dem för mer än 10 år sedan. Vad gäller rinnande ögon är det ca 1/3 av alla perser/exotic som rinner enligt denna enkät, alltså inte ens hälften. Att ögonen rinner har fler komplexa orsaker än enbart att ansiktet är platt. stora ögon , ögonhåla som är för liten etc. Tyvärr alla de som målar upp perser och exotic som osunda raser, statistik visar att de är en av de raser som är drabbade av minst problem med en lång livslängd. Men i sverige är vi alltid rädda för allt som ser udda ut, för då måste det vara dåligt. samt en katt som inte kan andas genom sin nos öppnar förslagsvis munnen och andas occh självfallet har man en katt som inte får luft skall den till veterinär ögona bums! För mer information rinner både britter, devon rex  och birmor de med, måste vara för de är långnästa då? och långnästa perser katter rinner de med, oj då hur går det ihop med nosens längd?  Men vi kanske ska börja se över våra andra raser lite också? de med kluvna skallar, plattbröst, hjärtfel, höftfel, bettfel, konstant problem magar, svampinfektioner i hud, för grunt liggande ögon, för smala nosar, för platta huven så hjärnan inte får plats, de katterna pratar vi minsann ALDRIG om. HYCKLARE är vi allihopa.

Grattis Hera till din jätte fina katt! du kommer få mycket glädje av honom <3 <3 <3

Sajtvärd på Perser iFokus

mallabralla
2015-09-21, 21:01
#96

och kan tillägga att bara för man skrivit en vetenskaplig artikel betyder det inte att man är allvetandes, vi har en mycket duktig perser uppfödare i sverige som också är veterinär och hon har också skrivit en vetenskaplig artikel ang brachycefali på katt, men kanske inte är lika intressant iom den inte är vinklad på ett negativt sätt utan faktiskt tar upp fakta på ett neutralt och konkret sätt.

Ingen annan ras får utstå så mycket hat som perser och exotic, gå in och publicera lite artiklar på main coon iFokus ang höftledsfel så kommer ni inte bli så glatt bemötta där heller för tro det eller ej så har faktiskt vi som ägnar våra liv åt den ras vi valt full koll på hälsoläget med våra katter och vi gör ALLT för att avla friska individer, jag förstår att det är svårt att ta in att folk som levt med rasen i 30 år har ett hum om dess anatomi och hälsa, men så är det

Sajtvärd på Perser iFokus

[Forest]
2015-09-21, 21:03
#97

95 Själv känner jag två gammla persier som alltid vart friska 19 och 17 år är dom, nu har 19 åriga Saga fått lite besvär med ena ögat men får ögondroppar varje morgon och kväll. Hör inte alls till rasen utan enligt vetrinären utan åldern  😃

mallabralla
2015-09-21, 21:05
#98

för att illustrera vilket lidande det är var dag att vara perser katt: för så här gör man ju om man inte kan andas? jag menar rusar genom hemmet och tar ett språng och en klätter march vertikalt? för de ligger ju bara och stirrar ut i tomma intet på sidan. För övrigt ligger inte en katt på siidan om den har svårt att andas, den ligger på mage med utsträckt hals och flåsar.

Sajtvärd på Perser iFokus

Nina
2015-09-21, 21:07
#99

Mallabralla Tack :)

Och tack för bra input mot "de kunniga". Jag kan ju inget så jag borde inte ta hem Gimli ;)

mallabralla
2015-09-21, 21:11
#100

vi kan göra en video också av det otroliga lidandet, här hör vi ju också klart och tydligt det konstanta pip och snark ljudet. Detta är efter att ha badats och fönats i ca 1,5 h, vilket alla ju också vet gör att katten blir både varm och stressad, någon som hör onormal andning?

Sajtvärd på Perser iFokus

Nina
2015-09-21, 21:13
#101

Åååååhhhhh vad fin!

mallabralla
2015-09-21, 21:14
#102

#99

ja för du har ju säkert inte varit hemma hos uppfödaren och träffat dens andra katter eller katten i fråga så du vet inget, spelar ju faktiskt ingen roll om din katt äter dricker leker och andas tyst för den andas ändå dåligt så är det bara

Sajtvärd på Perser iFokus

mallabralla
2015-09-21, 21:15
#103

#101

tack Hera! raffe hälsar med ett snark borta från respiratorn 😃

Sajtvärd på Perser iFokus

mallabralla
2015-09-21, 21:16
#104

#97

så underbart att höra! gammelkatter är ju det underbaraste som finns❤️

Sajtvärd på Perser iFokus

Nina
2015-09-21, 21:20
#105

Mallabralla PRECIS! Jag har inte träffat någon alls i hans släkt 😂. Det är väl då man gör? Och träffa bebis gör man väl bara vid hämtning??

Pussa raffe från mig, och glöm nu inte torka saliven med tanke på respiratorn; )

mallabralla
2015-09-21, 21:30
#106

#105

ska bara dra ut slangen ur strupen först 😂

Sajtvärd på Perser iFokus

Kattmamma77
2015-09-21, 22:48
#107

Så här skriver Sveriges Veterinärsförbund:

"För oss veterinärer är de brachycefala hundarnas och katternas luftvägs- och ögonlidanden välkända. Trots att vi suckar över de ideal som styr djurens utseende, åtgärdas självklart det enskilda djurets problem av djurskyddsskäl - och djurägarna blir överlyckliga över sitt "nya" djur som nu kan fungera normalt.

Veterinärförbundet startade en diskussion med Svenska Kennelklubben om extremavel redan 2006, vilket hittills bland annat har resulterat i tre svenska och en engelsk utgåva av SKKs Särskilda Rasspecifika Domaranvisningar. Även om denna regelsamling inte har löst alla avarter med extremavel har den initierat en utökad dialog mellan veterinärer och hundfolk. Den har också genererat en större medvetenhet om problemen hos hunduppfödare och domare. Idag träffas SVF och SKK flera gånger per år för samråd om en sundare avel.

Att komma till rätta med osunda exteriörer sker inte över natt men smådjursveterinärernas upprop har gett en nytändning åt frågan. Tyvärr finns det fler djurslag än hund där människans önskan om "häftiga" utseenden har lett till en osund avel. Hos t ex perserkatter ser man en utveckling åt allt plattare nosar, med åtföljande andningsproblem.

En fortsatt och intensifierad samverkan med olika intresseorganisationer är därför nödvändig, och en viktig uppgift för bland annat veterinärförbundet under kommande år."

Lotta Möller, Johan Beck-Friis
Ledamot i förbundsstyrelsen, informationschef SVF"

Samarbetar även svenska perserklubben (& SVERAK) med Sveriges veterinärsförbund & Universitetssjukhuset vid SLU  likt SKK och hundklubbarna numera gör - för att tillsammans utforma en mer långsiktig sund exteriör avel på perserkatten - eller förnekar man rätt av att brakycefali hos perserkatt medför vissa problem (trots att hundratals forskningar & studier säger motsatsen)?

(Påstår INTE att alla perserkatter eller hundraser av brachycefali får problem -
men att vissa individer drabbas, är ju uppenbarligen ett faktum - i alla fall enligt den samlade veterinärskåren världen över).

[[pimey]]
2015-09-21, 22:54
#108

95# 96# tack för dina inlägg!! Otroligt bra skrivet!

[[pimey]]
2015-09-21, 22:55
#109

107# och som Mallabralla skriver många andra raser drabbas utav olika åkommor som är värre än det lilla perser råkar ut för så varför inte dra upp det med?

Radioaktiv
2015-09-21, 22:58
#110

#109
Därför att den här tråden handlar om perser och exotic, inte om alla andra raser. I veterinärkretsar tas alla problemen upp gällande alla djurslag och raser.

mallabralla
2015-09-21, 23:35
#111

Veterinärer är snabba att diagnostisera både kattsnuva och polyp som flatt nos utan att ta prover eller röntgen. Det är extrem raser och man skall vara insatt i sin ras medicinska problematik! Ingen säger annat. Men att måla upp som att katter och hundar i majotitet lider och mår dåligt är felaktigt. Läs 7 katter av 350 har behövt operera nos. Problemen på katt är långt från problem på hund. Förnekar? Vart är din tilltro till uppfödare? Förnekar någon annan sina rasers problem eller är perser uppfödare särskilt onda människor? Vad rasringen gör och vilka kontakter vi har med veterinär publiceras delvis på vår hemsida men dialog med veterinär förbundet är privat. Om du undrar ifall vi fått någon input av veterinär? Nope rasringen har aldrig blivit kontaktad av veterinär förbundet ang ett samarbete och skulle de någon gång lägga fram en vettig plan för att arbeta med de hälso problem raserna har så är vi mer än öppna så vida planen känns relevant.

Sajtvärd på Perser iFokus

Kattmamma77
2015-09-24, 10:48
#112

Personligen har jag dock högre lite högre förtroende för veterinärsmedicinska rapporter, snarare än Svenska perserklubbens enkätundersökningar till
sina egna medlemmar.  Men det är jag det. :/

Tänker att då missar man lätt många vanliga ägare, och statistiken kan bli missvisande och mörkertalet kan bli stort. 

Jag känner en kvinna som valde att avliva sin perser, snarare än att operera.
Och sådana fall förekommer, och blir ett mörkertal :/

Bara i Sverige har 519 veterinärer, under 2015, skrivit under det s.k. " Trubbnosuppropet ".

Svenska veterinärsförbundet
http://www.aftonbladet.se/debatt/article21464002.ab

thea_thea
2015-09-24, 22:41
#113

Vilka söta katter! Det är min farsas älsklingsras. Han har haft två persrar, Lisa och Nikita. Det var några år innan jag föddes så jag träffade dom aldrig men de ska tydligen varit trevliga och mysiga kissar🐱

Träffade hos veterinären en blå perser som var hela 21 år, tanten som hade honom hade tydligen haft en som blev 22!


mallabralla
2015-09-24, 23:14
#114

#112

enkäten är helt öppen och har lagts ut både på perser iFokus, perser ringens hemsida samt facebook sida och facebook grupper för perser och exotic. så att säga att det är en enkät för enbart medlemmar och att det inte skildrar "vanliga" perser ägare är falskt, vi har klart och tydligt skrivit att ALLA är välkomna att svara på frågorna så länge man är sannings enlig i sina svar. Enkäten är utformad tillsammans med leg veterinär och kommer även att sammanställas med tillika veterinär. Tack för din omtanke om perser och exotic, den delar vi bägge!

Sajtvärd på Perser iFokus

mallabralla
2015-09-24, 23:18
#115

112 

och fortfarande har trubbnosupprops skaparna inte hört av sig för att starta ett samarbete med perserringen, den dagen om  de gör det kommer vi föra dialogen tillsammans med veterinär förbundet, utöver det andra arbetet som redan görs inom rasen, för en fungerande och sund avel precis som vilka andra rasuppfödare skulle gjort!

Sajtvärd på Perser iFokus

mallabralla
2015-09-24, 23:19
#116

#113

wow 21 och 22 vilka godingar!

Sajtvärd på Perser iFokus

thea_thea
2015-09-25, 10:28
#117

#116 Ja, verkligen! Den som var hos veterinären var lite krasslig, tror det var tappad aptit😕


Silvestris
2015-09-25, 10:35
#118

#115

Det ligger väl lika mycket i perser- och exoticuppfödarnas intresse att ta kontakt med de veterinärer som dragit igång Trubbnosupproret som tvärtom? I synnerhet om ni anser att de information de ger ut är felaktig.

Nina
2015-09-25, 12:02
#119

#118 Faktiskt inte.  Startar man något så allvarligt så bjuder man in om man är uppriktig. Men det är säkert väldigt jobbigt att kontakta de som vill väl ;)

Silvestris
2015-09-25, 14:59
#120

#119 Jag hoppas inte att det är den generella attityden bland berörda uppfödare.

mallabralla
2015-09-25, 15:33
#121

#118 jag förutsätter att du har full insyn och koll på vad som görs och inte görs inom ringen. Om inte kan du inte uttala dig vare sig om ståndpunkter eller vilken kontakt som upprättats. Uppropet riktar sig till hundaveln och vad de har för problem i sina raser är upp till dem att svara för. Jag lägger vare sig värdering i huruvida det är riktigt eller inte det är väl otroligt bra att man vill avla sunda djur på vilket sätt har jag sagt annat? Finns problematik inom en ras så måste veterinär uppfödare och rasring gemensamt arbeta för att minimera dessa problem. Blir så evinnerligt trött på att höra att man blundar eller att man inte bryr sig för det är den värsta bull shit som sprids. Det ända du behöver veta som uppenbarligen har full insikt i rasringarnas arbete är att vi jobbar med hälso frågor på diverse plan och punkter dont you worry!

Sajtvärd på Perser iFokus

Mona22
2015-09-25, 15:36
#122

Jag förstår inte varför man ska trycka upp nosen mellan ögonen ,MEN katterna hade svårare att andas tidigare och mer problem med tårkanalerna än de har nu. Utseendemässigt förstår jag inte men att säga att de är sjuka allihopa är en ren lögn! Dagens perseruppfödare avlar endast på de som har breda näsgångar (finns väl undantag, men det finns inom alla raser). jag har besökt många utställningar och har sett fler "vanliga katter" som har lite rinnande ögon än perser/exotic. Har även besökt uppfödare och även haft en exotic och ingen av dem hade rinnande ögon eller snarka för fullt.  Däremot som jag skrivit tidigare snarkar min maine coon och hon har normal näsa. 

Är värre inom hundvärlden med plattnosar isåfall. Många kan knappt röra på sig utan att börja flämta och det har jag aldrig upplevt med en perser.

mallabralla
2015-09-25, 15:52
#123

#122 tack mona22 . Som du säger behöver man inte anse det fint med nos mellan ögonen men utvecklingen går mot så mycket sundare katter men vi får nog leva med att många tycker platt är lika med sjuk katt oavsätt hur många som säger att deras katter mår bra och oavsätt vilken statistik man tar fram. Tråkigt såklart för alla som får slängt i ansiktet att de är djurplågare och inte bryr sig. Varför i hela världen skulle perser uppfödare vara någon särskilt ondsint och masochistisk falang inom raskatt avel medan alla andra rasuppfödare avlar med hälsa i fokus..nej det är något som inte är logiskt. Undrar just hur många gånger vi tagit denna diskussion här på iFokus ibland undrar jag hur man orkar

Sajtvärd på Perser iFokus

Silvestris
2015-09-25, 16:23
#124

#121

Jag utgår från vad som har skrivits i tråden. Du skrev uttryckligen att de inte hade hört av sig och att ni kommer föra en dialog när de gör det.

Om ni har upprättat kontakt med dem därefter är det jättebra, men i ditt inlägg fanns inget som antydde att någon sådan intention fanns.

mallabralla
2015-09-25, 19:11
#125

Om du läser vidare så står det även att våra kontakter går jag inte ut med här. Man måste inte prata med just de veterinärer som startat uppropet för att kunna ha en dialog med veterinärer om en avelsplan och sjukdomsbild. Eller är alla andra veterinärer inkompetenta? Vi bedriver ett hälsoarbete inom rasen liksom birma ringen gör det. Vi kanske står bakom vissa av uppropets punkter men anser utförandet fel. Betyder det vi blundar för problem och utesluter samarbete med andra veterinärer? NEJ . Nu ger jag inte mer av min tid. Vrid hur du vill eller vad som passar. Vi har arbetat och fortsätter arbeta för den ras vi älskar. Hur och vilka vi arbetar med är upp till oss vill du starta en rasring för perser och arbeta för rasen med trubbnosupprops veterinärerna är det dig fritt dvs om du vill göra nåt konkret inom rasen utöver att käbbla på forum. Mer av min tid får du inte

Sajtvärd på Perser iFokus

Nina
2015-09-25, 22:43
#126

#120 Då är vi verkligen på helt olika plan. Och tack gode *** att du inte har med rasen att göra.  Prata går ju.

molbojse
2016-03-18, 10:09
#127

Utseendet tilltalar inte mig, men den, tyvärr, enda persern jag träffat har ett underbart temperament! Dessutom jamar inte han, utan han kvackar/skrattar istället :D rarare katt får man leta efter ^^

Behandla mig som om jag vore frisk men tänk på att jag är sjuk.

Xanthippe
2016-08-28, 21:00
#128

Jeg hadde ingen erfaring med eller mening om perser/exotic, verken på godt eller vondt, inntil for et par uker siden, da jeg ved en tilfeldighet adopterte en ett og et halvt år gammel exoticgutt. Helt i begynnelsen tenkte jeg at "oi, han er kanskje ikke verdens vakreste, men han er jo veldig søt", men nå er jeg fullstendig bergtatt av skjønnheten hans, både inni og utenpå. Han er den perfekte blanding mellom en levende teddybjørn og en ordentlig kattete katt. ❤️

Når det gjelder debatten om etisk avl, er jeg ikke orientert nok til å bidra med noe nytt til diskusjonen her, men det er selvsagt en tragedie med oppdrettere som ikke setter dyrevelferden i fokus. Jeg ser også det problematiske i å avle på ekstreme fysiske attributter, men så vidt meg bekjent har ikke dette ført til like grimme resultater i katteverdenen som man kan finne i hundeverdenen.

I overkant negative kommentarer som går på det rent estetiske ved en rase, á la "det der er ikke en katt", "slik skal ikke en katt se ut", "det der er ikke en katt i mine øyne", synes jeg er idiotiske. De hører ikke hjemme noe sted. Å uttrykke sine subjektive preferanser, derimot, er selvsagt helt ok.

[fritte1974]
2016-08-29, 08:55
#129

jag har perser som jag älskar så kama till er alla katter har sin charm så det så

[Fluffymarshmallow]
2019-01-29, 10:45
#130

Perser kommer endast från persien!

Upp till toppen