Etiketterhälsabeteendekosthållning
Läst 2019 ggr
ottotazzachilli
2017-10-08, 09:20

Sammanföra katter

Hej! Har övertagit vår dotters katt p.g.a ändrade familjeförhållanden. Ragdoll hane 5 år (Otto). Hos oss finns sedan tidigare två utekatter, Chilli 8 år och Tazza 6 år. Problemet är att Otto ockuperat damernas revir.  De kommer, nu efter en månad, in och äter samt sover. Otto sover i tvättstugan, vilket verkar vara helt ok för honom. Vid varje möte fräser damerna då han söker kontakt. Chilli tycks ha visat vad hon vill men fräser då han kommer för nära. Tazza den lilla tycks reta honom med sitt fräsande och Otto burrar upp sig och jagar. Undrar om ragdollen och bondkatten talar olika språk, både kroppsligt o verbalt, tycker att Otto jamar på ett annat sätt. Har förstått att det kan ta tid att vänja dem vid varandra. Är det någon som har erfarenhet och kan ge några tips om hur jag ska gå till väga?

  • Redigerat 2022-03-28, 07:34 av OberonsMatte
OberonsMatte
2017-10-08, 10:35
#1

Problemet är att alla katter måste hållas inomhus under en period om man ska kunna få dem att acceptera varandra på samma inomhusrevir. Så länge 2 av katterna har möjlighet att istället undvika det inkräktade reviret (och inkräktaren) kommer de att göra det. Risken är att de t.o.m. flyttar hemifrån och söker sig nya revir.

Sajtvärd Katter iFokus

Prins Otto
2017-10-08, 12:18
#2

Tack för ditt svar. 

Vi får försöka med detta. Ragdollen lär vara en fredlig ras,men jag undrar om han kan skada( den lilla) Tazza. Han burrar upp sig o morrar ibland. Hon verkar dock inte helt skräckslagen inför honom, har hittat ett" gömställe".  Hon kan till och med äta när Otto ligger en bit ifrån, men så tröttnar Otto och kommer närmare…Frääääzzz! De kan tyvärr inte äta samma mat då Otto äter specialkost p.g.a allergi. Det går faktiskt bra, men vi får vara på alerten. /Matte

OberonsMatte
2017-10-08, 17:02
#3

#2 Jag tror inte du behöver vara orolig för skador. Uppburrad päls, morr och fräs då och då är varningssignaler som oftast bara betyder osäkerhet och rädsla, vilket är helt normalt under introduktionsfasen. Gallskrik och långa ylanden är värre och tecken på att introduktionen gått för fort fram. 

Innan katterna känner sig helt bekväma med varandra kan även lek och testningar urarta lite p. g. a rädsla, men skillnaden på det och riktiga slagsmål är väldigt stor. Riktiga slagsmål är väldigt snabba och högljudda samtidigt som tussarna flyger. Tussar och skrik kan förekomma i lek också, men har man en gång sett ett riktigt slagsmål ser man skillnaden i intensitet direkt.

Ett bra sätt att ta reda på hur pass allvarligt det är, är att observera hur katterna beter sig efter en konfrontation. När det inte är så allvarligt eller t.o.m. lek, är katterna helt avslappnade efteråt och kan gå direkt och äta eller lägga sig någonstans. Är det på allvar är katterna på helspänn ett bra tag efteråt.

Sajtvärd Katter iFokus

ottotazzachilli
2017-10-08, 21:44
#4

Well, Well! Vi får stilla oss och se tiden an. 😊 🐱🐈🐹

Tjeja
2017-10-09, 20:03
#5

Här är jättefint beskrivet ett bra och tryggt sätt att sammanföra två främmande katter med varandra även om de båda är vuxna.  Till och med katter som  kanske inte alls accepterar varandra ö h t från början kan med denna metod många gånger lära sig att acceptera varandra och t o m bli vänner med tiden.

Givetvis fungerar det inte alltid på alla. Men med denna metoden ökar möjligheterna även för kissar som annars varit svåra att introducera nya familjemedlemmar till. 

http://www.kattstatus.se/sida89.html

 Finns för övrigt en massa bar läsvärda artiklar och saker på kattstatus sida! Klart läsvärd!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Prins Otto
2017-10-12, 12:10
#6

Hej Oberons o Tjeja! 

Vad tror ni om Feliway Friends? Har precis bevittnat ett ordentligt slagsmål mellan Otto, den "nya" katten och vår äldre utekatt. Chilli. Tussarna flög.  Chilli fick gå ut. Glädjande nog kommer de fortfarande in och äter och sover. Kopplade in Feliway igår, förstår att det tar ett tag innan feromonerna spridits. Vad tror ni? /

Maria
2017-10-12, 12:17
#7

Jag har svårt att tro att det kommer fungera så länge de lever under så olika förhållande. Håll alla inne en längre period så att de måste vänja sig vid varanda.

/Maria

Tjeja
2017-10-12, 21:56
#8

Det kommer sluta med att en fastställer sitt revir inne och den andra flyttar ut helt och blir i praktiken hemlös.

De behöver, som Maria skriver innan, hållas inomhus under en längre tid och lära sig acceptera varandra som delar i familjen innan det är lämpligt att låta någon av dem gå ut. (För övrigt tycker inte jag att katter skall vara ute helt på egen tass ö h t egentligen. De behöver tillsyn och skydd precis som alla andra domesticerade husdjur vi har. men nog om det nu!)

Jag föreslår att du sätter upp ett galler, tex kompostgaller och delar upp lägenheten på något vis så katterna enbart kan sniffa på varandra genom gallret. I början kanske  t o m galler är för mycket och de behöver helt avskilda rum och enbart få lära sig stå ut med varandras lukter innan de ens få se på varandra igen.

Läste du länken  till Kattstatus som jag gav dig? Eftersom dina katter redan har rykt ihop en gång i riktigt slagsmål är det extra viktigt att börja om från början med båda två med en långsam introduktion. Innan deras fiendskap rotat sig för djupt för att kunna ändras på!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Upp till toppen