Etiketterartiklarblandat
Läst 7477 ggr
Lena
2017-04-23, 13:18

Olämpliga kattägare - ditt ansvar vid omplacering

Det börjar redan vid utformningen av annonsen. Genom att vara tydlig i annonsen sållar man agnarna från vetet. En katt ska till att börja med aldrig vara gratis. Ta bra betalt men se till att katten är vaccinerad, ID-märkt, kastrerad och veterinärbesiktigad. En seriös kattköpare betalar gärna för att dessa saker redan är gjorda och inser värdet av det.

Träffa den presumtiva kattköparen. Gärna mer än en gång. Informera och ställ frågor och var kritisk.

Ha inte för bråttom.

Hota aldrig själv med att avlivningshota katten om den inte blir omplacerad före ett visst datum.

Skriv ett kontrakt där du förtydligar var som gäller vid köpet. T.ex om katten inte skulle trivas i det nya hemmet. För kattens skull bör man vara beredd att återta katten om det inte skulle fungera. (Även om denna typ av kontrakt inte alltid gäller i domstol på alla punkter så fyller de sitt värde rent moraliskt samt att det blir tydligt vad ni kommit överens om.)

Exempel på hur ett Köpekontrakt för huskatt kan se ut:

Köpekontrakt Huskatt

Kattens NamnRosa       Kön: Honkatt

Ras: Huskatt m hittekattsbakgrund Ålder: född juni 2014

Rosa är vaccinerad mot kattpest och kattsnuva den 11/8 och 4/9 2014. Kastrerad och ID-märkt med chip den 6/10 2014. Hon avmaskades innan vaccinationen. Hon är försäkrad av säljaren i Agria sedan den 13/8 2014 vilken kan överlåtas på köparen. Rosa är veterinärbesiktigad den 6/10 2014 och funnen helt frisk.

Köpesumman är kr 1.200:- vilken betalas via Blockets betalningsfunktion innan Rosa hämtas i jourhemmet.

Som köpare förbinder jag mig till följande:

 - att ta väl hand om katten och sörja för att den får god omvårdnad

 - att ej sälja, avliva eller omplacera katten utan säljarens vetskap och medgivande.

 - säljaren har alltid förköpsrätt till katten och hjälper till vid eventuell omplacering

 - att alltid hålla katten försäkrad

 - att vaccinera om katten skyddet upprätthålls.

Med detta avtal, som noga har genomlästs, och av vilket säljaren och  köparen erhållit varsitt exemplar, förklarar sig båda parter nöjda. 

Ort        Datum                                                                                       Ort…….Datum

Namnteckning Säljare                                                                        Namnteckning Köpare

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
eskils
2017-04-28, 21:39
#1

Jättebra råd och förslag till köpekontrakt! 🏆

Säljaren måste ta ansvar för att katten får det bra i det nya hemmet, t ex genom att få komma och hälsa på den efter en tid. Verkar katten då t ex klart olycklig och stressad måste säljaren inse att det var en dålig placering och vara beredd att ta tillbaka katten.

Calcifer
2017-06-25, 10:33
#2

Jag tror det stora problemet är att även om kontraktet är otroligt bra i teorin, så i praktiken erbjuder den ingenting.

Om jag köper tio omplaceringskatter och skriver under ett sånt där kontrakt varje gång men sen tröttnar på katterna efter några månader och säljer dem vidare eller ger bort dem så finns det ingenting tidigare ägare kan göra. Det är min katt, jag gör vad jag vill med den så länge jag inte bryter mot lagen. Väljer jag att häva försäkringen och aldrig mer vaccinera den kan de inget göra heller. Det går inte att dra mig in i något rättsligt för att jag säljer en vara jag köpt utan att erbjuda föregående ägare att köpa den först. Och nu säger jag ju inte att katter är saker, men i lagens ögon räknas de in som ägodelar. 

Det skulle lika lite gå att ringa polisen och anmäla mig för att jag säljer vidare en TV utan att erbjuda tidigare ägare att ta tillbaka den först oavsett om vi skrivit under ett papper eller inte.

Tycker absolut man kan ha ett kontrakt men inte att man ska gå omkring och tro att nu är man skyddad och nu kan inget hända min katt. Vill en ny ägare vara ett rövhål men de bryter inte mot lagen har man inget att sätta emot. Sen går det inte att kräva att man ska hålla kontakt eller få träffa katten igen heller. Inte lagligt bindande. Om de slutar svara i telefon, flyttar, eller whatever så har man ingenting att säga till om.

Tragiskt men sant. Man får hoppas att man hittar ett bra hem och en vettig ny ägare, men tycker man ska förlita sig mycket mer på att man tar god tid på sig och träffar dem många gånger istället för ett papper.

"I think the problem with people like this is that they're so stupid they have no idea how stupid they are." Star Wars - Ångestsjukdomar - Mobbing -Skräckfilm
Bambilinoo
2017-06-27, 17:08
#3

Det är synd att man inte kan "hyra" ut katter, för en engångs summa till personerna de ska bo med resten av sitt liv. Funderade på detta när jag va en liten flicka x)

För jag tyckte då att, om de inte sköter djuret de "hyr" av mig så kan jag ta hem det igen.

Lena
2017-06-27, 18:30
#4

#2 Som vi skriver i artikeln:  (Även om denna typ av kontrakt inte alltid gäller i domstol på alla punkter så fyller de sitt värde rent moraliskt samt att det blir tydligt vad ni kommit överens om.)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
kalindas
2017-07-10, 09:11
#5

Vid omplacering av vuxna djur så använder jag ett fodervärdsavtal som jag gjort. Tycker det fungerar bra. Då är katten på foder i ett år och sen får ägaren antingen katten gratis eller om man vill så får de köpa ut katten för en överenskommen summa. Efter ett år så bör man ju ha märkt om de nya ägarna är seriösa eller inte.
Tycker det har funkat bra med det katter jag varit tvungen att omplacera.
I detta avtal står ras och stamtavla med mera. Men det som inte gäller den katten som ska omplaceras behövs ju inte fyllas i. Det går även att låsa upp dokumentet i word om man vet hur man gör och ändra det som man vill ha ändrat.
Så ni är välkomna att använda detta om ni vill! 🙂

/Elisa
Bifogade filer
Lena
2017-07-10, 17:37
#6

£5 Tusen tack!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Upp till toppen