Etikettpysselhörnan
Läst 17721 ggr
JontaK
2014-01-29, 11:49

Bygga kattgård, råd & tips?

Som rubriken säger tänkte jag bygga en utegård i anslutning till huset till mina katter.

Har en birma samt en bengal nu och det kommer förmodligen en liten sibirisk katt till våren/sommaren. Alla katterna är innekatter.

Har funderat ganska länge på att bygga en utegård till katterna, skulle gärna placerat den vid en av våra entréer men då detta inte passar har bygget skjutits upp.

Nu är det dock dags, har tänkt göra en enkel regelkonstruktion, troligtvis med tryckimpregnerad samt målad 45x70-regel. Sen ska den ju kläs med nät, där är jag väldigt osäker. Ska jag satsa på ett enkelt galvat och svetsat nät eller satsa besparingarna på rostfritt galler?

Det går både räv, lo samt en och annan varg här men tanken är att katterna ska ha möjlighet att vara ute dagtid under den varma delen av året så ett extremt kraftigt galler kanske är att ta i?

Är också osäker angående underlaget, just nu är det grus där gården ska placeras. Bör man bygga en plattform av trä som man klär med exempelvis konstgräs?

Jag är också mycket tacksam om någon har förslag på lämpliga mått. Katterna ska mest ha en chans att gå ut när de vill och det är inte tänkt att det ska vara en jätteyta.

In och utgång blir ett fönster då det passar bäst. På bilden syns fönstret, som synes finns det gott om utrymme. Rakt ut från huset är det drygt 2 meter grus fram till en liggande telefonstolpe. Jag är glad om jag slipper bygga runt hörnet, det ska dock knappast behövas rent utrymmesmässigt.

Kom gärna med idéer och förslag då jag har en vag grundidé men svårt att komma igång!

CatchFatch
2014-01-29, 11:56
#1

http://kattstatus.se/sida82.html

Gå en liten bit ner på sidan så får du massor med inspiration!

Min blogg med olika tips & trix, fakta och råd för små husdjur!
http://catchfatch.bloggplatsen.se

JontaK
2014-01-29, 12:00
#2

#1 Tack för tipset, har inte sett den sidan tidigare. Ska läsa igenom grundligt.

Tyvärr är jag typen som ska göra allt tre gånger mer noga än vad som behövs, därför är liknande typ av inspirerande bilder och läsning inte bara av godo. 😃

CatchFatch
2014-01-29, 12:05
#3

#2 Haha jag förstår!

Själv gillar jag verkligen den som heter " Inhägnad trädgård med rådjursnät" ah.. Tänk om man kunde få ha så någon gång!

Min blogg med olika tips & trix, fakta och råd för små husdjur!
http://catchfatch.bloggplatsen.se

-Cissi-
2014-01-29, 12:06
#4

Följer :)

Medarbetare på Chinesecrested ifokus. What is it that love does to a woman? Without she only sleeps: with it alone, she lives .

JontaK
2014-01-29, 12:12
#5

#3 Håller med! En fantastiskt vacker trädgård och vad härligt att ge katterna så stor frihet.

Jag bor i ett bra fågelstråk och har således både kungsörn, blå kärrhök, brun kärrhök, ormvråk, duvhök samt några ugglearter på besök ibland.

Då jag skådar fågel är jag alltför bekant med vad flera av dessa arter kan göra med en fälthare på 4-5 kilo, därmed går en "öppen" kattgård bort tyvärr.

Samtidigt har jag över 3 000kvm tomt och det känns nästan lite snålt att bygga en liten inhägnad intill huset men det är nog så det får bli.

CatchFatch
2014-01-29, 12:16
#6

#5 Om du bygger en som "omfamnar" hela tomten så kan jag komma och dumpa mina katter hos dig? ;)

Ja usch vad surt om de skulle ta en katt.. "/
Det kostar ju även att hägna in 3000kvm!

Hmm… Satt och fundera på om man skulle kunna göra någon form av tunnel för katterna men när jag försökte rita det så såg det otroligt fult ut så du gör nog rätt i att börja med en liten innegår med tak och sedan kanske bygga ut den?

Har en till länk på sådant föressten!
Vänta lite så ska jag leta upp den!

Min blogg med olika tips & trix, fakta och råd för små husdjur!
http://catchfatch.bloggplatsen.se

JontaK
2014-01-29, 12:21
#7

#6 Här är alla katter välkomna, så länge de orkar med en fräsande birma, en bengal i nackskinnet och en svensk lapphundsnos i bakre regionerna. 😃

Jag är säkert överdrivet paranoid angående rovdjur men vi har haft en del skabbräv här, även sett lo. Dessa två tar sig garanterat förbi även en hög inhägnad. Hade gärna hägnat in tomten men det skulle som sagt bli ohyggligt dyrt, grannen som jag har tomtgräns mot hade nog ställt sig lite tveksam till hela idén också…

Jag har funderat på lite "roligare" design men samtidigt känns en vanlig rektangulär konstruktion mest lockande. Funderar på att satsa på ett högt bygge med många klättermöjligheter, kan det vara en bra idé istället för att satsa på stor yta?

Som många andra innekatter blir mina lite lata och skulle behöva uppmuntras till klättrande.

CatchFatch
2014-01-29, 12:33
#8

#7 Bra, då dumpar jag av alla 5 i sommar då? ;) Kanske även husse annars lär han nog gråta sig till söms :S

Hittade inte riktigt den länken jag ville men jag hittade en miljon andra! Jag längtar så sjukt mycket efter min egna kattgård så jag har massor med bra sidor hahaha! :D

Ja! Satsa på höjden och mycket hyllor/klätter möjligheter! Katter vill jag ha koll på sitt revir och det får man ju bäst högst upp. :)

Här kommer några länkar. :)

http://www.theodortorps.se/kattgarden/bildspel_kattgard/

http://www.mainecoon-katten.se/forum/viewtopic.php?t=61&postdays=0&postorder=asc&start=15&sid=1aa0ca76f011334542e1825484981888

( kolla på "hasse" och "peter" s kommentarer! )

http://www.skogsleopardens.se/kattgard/kattgarden.html <-- Ge mig?!

http://www.cederskogens.se/empty_168.html

http://ann-mari-trappsittarfolk.blogspot.se/2011/06/coola-katter.html

Min blogg med olika tips & trix, fakta och råd för små husdjur!
http://catchfatch.bloggplatsen.se

CatchFatch
2014-01-29, 12:38
#9

http://siames.ifokus.se/discussions/500006a7d4ebea17ce0010d6-kattgard

Kanske någon du kan kontakta och få lite tips av?

Min blogg med olika tips & trix, fakta och råd för små husdjur!
http://catchfatch.bloggplatsen.se

JontaK
2014-01-29, 12:44
#10

#8 Det brukar vara så, ingen tar mina katter från mig utan att jag gråter! 😃

Tack för länkarna!

Har sett Skogsleopardens tidigare, drömprojekt men lite väl ambitiöst. Coon-länken var intressant, bra praktiska råd där. Nu har jag visserligen inga problem med själva byggandet utan snarare själva utformningen.

Cederskogens har jag nog sett tidigare och det är helt klart den typ av kattgård jag sett som känns mest lämplig här. Avsatserna utmed ytterväggen är en briljant lösning!

Jag kan tänka mig bygga en liknande gård med något mindre totalyta och definitivt mer höjd. Jag har en tjock bengal som måste få sitt klätterbegär väckt och den lilla sibiren som kommer vill säkerligen klättra också, de brukar tycka om det.

Kikade på kattgården för siameserna igår, lite stor men en enkel och effektiv design annars.

JontaK
2014-01-29, 12:56
#11

Tanken är ju att gården i första stadiet ska vara relativt enkel men också något att bygga vidare på. Det borde då vara smidigast att inte bygga runt hörnet till en början.

Tänkte även hålla mig innanför bergvärmens tempgivare. För att få höjd blir det nog till att gå i stort sett ändå upp till det övre fönstrets nederkant, jag tänker mig en yttre gräns som ser ut som följer:

CatchFatch
2014-01-29, 13:05
#12

Ser super bra ut! :) 

Har du tänkt på vilket material du ska ha?
Själv måste jag göra om på min balkong eftersom att träet där börjar mögla "/

Min blogg med olika tips & trix, fakta och råd för små husdjur!
http://catchfatch.bloggplatsen.se

JontaK
2014-01-29, 13:12
#13

#12 Det blir lagom stort för både plånboken och kroppens skick tror jag. Tanken är dock att jag ska bygga så det är lätt att fortsätta runt knuten på huset vid ett senare skede.

Jag kommer satsa på tryckimpregnerat, dock ska det förmodligen också målas i husets färg. Dessutom blir det tak på den här gården.

Ska även bygga in balkongen på övervåningen, har ruttet trä där, när det ändå ska bytas är det inget stort merjobb att hägna in åt katterna.

Sploutt
2014-01-29, 18:54
#14

aaaavis… har bara en sketen inglasad balkong på sjätte våning. usch :) vill att mina korvar ska få vara ute! men det kommer. när jag har skaffat ett hus i skogen ;)

JontaK
2014-01-29, 21:13
#15

#14 Jag har ju som tur är ett hus i skogen, eller ja, precis jämte skogen. Det är hög tid att utnyttja den där ytan runt huset som ofta blir tråkigt och då finns det väl knappast ett bättre sätt än att bygga till katterna!

Mätte lite slarvigt på storleken jag märkte ut i tidigare inlägg. Det borde bli cirka 4 meter brett, 3 meter högt och knappt 2 meter djupt (ut från huset). Höjden känns lagom och hela konstruktionen är ganska passande som ett första steg.

Virket bör inte kosta särskilt många hundralappar, då är problemet fortfarande att hitta ett riktigt bra men samtidigt inte svindyrt nät!

Har telefonstolpe liggande 2 meter från huset, tanken är att bygga ett golv som "hängs" i husvägen för att sedan läggas (och fästas) mot denna liggande stolpe. Det är den smidigaste lösningen jag kan komma på gällande golvplan just nu. Betongplattor hade fungerat men det är dyrare och passar inte riktigt in.

[Mustangcab]
2014-01-30, 13:12
#16

Vi byggde in en rastgård med tryckimpregnerat virke, jag är dock osäker om du kan måla på detta.

Vi har inget tak då det faller snö så tynger det ned så vi valde rådjursnät som inte går att klättra på för  katterna. Dock går det att klättra på med en tass vid vardera stolpen så vi har gjort ett uthäng på 3 dm istället för tak. Dessutom är rastgården 65 kvm.

[Mustangcab]
2014-01-30, 13:13
#17

Här är den från andra hållet den  går runt ett hörn. Pinnarna nedtill rekommenderar jag att använda så att de inte gräver sig ut

[Mustangcab]
2014-01-30, 13:17
#18

En trappa under tak klädd med frigolit finns det också😃

[Mustangcab]
2014-01-30, 13:21
#19

Och en röd liten stuga beklädd med frigolit invändigt finns det också.😃

mollyt
2014-03-17, 23:23
#20

Otroligt fina bilder Mustangcab

CatchFatch
2014-03-17, 23:32
#21

Hur har du gjort med frigoliten? :) Klöser/biter de på den eller låter dem den vara?

Min blogg med olika tips & trix, fakta och råd för små husdjur!
http://catchfatch.bloggplatsen.se

Myrrami
2014-03-18, 09:05
#22

Jag skall också bygga kattgård men kommer att bygga min i vinkel runt huset. 

Jag kommer att lägga plattor på som en kant på insidan för att minska risken för att de gräver vid staketet. Delar av den kommer att vara byggd som en pergula så att jag kan ha klätterväxter som ger lite lä och skugga när det behövs.

Den gamla parabolen kommer att grävas ner så att det blir ett vattenbad de både kan leka med och dricka ur. Eftersom den är vädertålig kommer den bli lätt att tvätta ur.

[Mustangcab]
2014-03-20, 21:50
#23

# 21 De biter inte på frigoliten men klöser. Dock kan jag säga att ett tidigare hus som står på framsidan och som gjordes för 12 år sen fortfarande är i gott skick och där är det frigolit på taket.

[Mustangcab]
2014-03-20, 21:52
#24

# 22 Vår är byggd som en vinkel runt huset.

JontaK
2014-03-20, 22:02
#25

#22 Bra idé angående parabolen, återvinning på hög nivå! 🙂

Min i jämförelse fjantiga kattgård på 8kvm är nu i stort sett färdigplanerad. Har lyckats komma över marksten som kommer utgöra grunden, tanken var ju först någon form av trall men det övergavs ganska snart då det blir svårare, dyrare och inte passar ihop med huset.

Ska börja med underarbetet imorgon. Just nu är underlaget grus vilket ska krattas undan för att ersättas med sättsand. Jag har även tagit ned ett relativt välvuxet plommonträd på tomten som ska utgöra ett av flera klätterträd inne i kattgården. Totalt är tanken att det ska bli tre, två lite mindre ute i hörnen och ett stort, väl förgrenat, i mitten.

[Mustangcab]
2014-03-20, 22:05
#26

Ska du ha sten på marken inne i kattgården? Vi har låtit gräset vara  där och klipper det inte.

JontaK
2014-03-20, 22:10
#27

#26 Sten blir grunden ja, men jag ska ha en mer kattvänlig yta ovanpå stenen är tänkt. Anledningen att det blir just sten är att det på platsen är enklaste lösningen. Där jag senare tänkt fortsätta bygga kattgården, runt hörnet på huset, kommer underlaget vara gräs.

CatchFatch
2014-10-12, 23:30
#28

Hur gick det med kattgården? :)

Min blogg med olika tips & trix, fakta och råd för små husdjur!
http://catchfatch.bloggplatsen.se

Upp till toppen