Raspresentationer

Bengal

2014-02-08 17:07 #0 av: Wintermoth

”Hund i kattkläder” Många kan ha svårt att se skillnad på bengal och ocicat men ocicat är en "spottad" (fläckig) katt som inte har bengalens "glittrande" päls.

Det är lätt att förälska sig i denna vackra ras som oftast fångar ditt hjärta med sina kloka ögon, glittrande päls och mystiska vilda look.
Trots looken och bakgrunden så är bengalen en tamkatt som stadigt växer i popularitet.

Bengalen brukar beskrivas som en aktiv och nyfiken katt som gärna har en kamrat. Den är social och självständig och de tycker ofta om att apportera, leka med vatten och långa promenader. Det är en lättlärd katt som gärna lär sig olika tricks och många bengaler lär sig snabbt och lätt agility.

 Kort om rasstandarden

Bengalen ska ha lång och muskulös kropp och bakbenen ska vara något längre än frambenen.
Öronen ska vara små till medelstora och ha väl rundad topp. Ögonen ska vara stora, nästan runda till svagt ovala.

De finns i två olika mönster, spotted och marble, (marmorerad) men i desto fler olika färgvarianter och de godkända i Sverak, FiFé, idag är svart eller brun spotted/marble samt i snövarianterna; seal mink, seal sepia och seal lynx spotted/marble. Även silver är på väg då uppfödarna och ägarna av denna spännande färg jobbar med att få den bli godkänd. 

BENGAL – ursprung

Bengalen har fått sitt namn efter det latinska ”Felis Bengalensis”; namnet på kattdjursgruppen Asian Leopards Cats – små vilda katter från Asien.

Bengalen är en korsning av bengalisk vildkatt och tamkatt, ett medvetet forsknings- och avelsarbete som startade i början av 60-talet av en amerikanska med mål att få fram en “leopardkatt” med sällskapsegenskaper. 

1981 godkändes bengal av det amerikanska förbundet TICA och efter många diskussioner om rasens vara eller icke vara godkändes bengalen av FIFe 1999.

Många kan ha svårt att se skillnad på bengal och ocicat men ocicat är en "spottad" (fläckig) katt som inte har bengalens "glittrande" päls.

Bengalens mönster kan vara spottad men det finns även rosetter, en slags större spotted, samt marble, marmorerad. Fler sk mönster och färger, t ex snö- och silvervarianter, dyker upp men nyligen nämnda är de som är godkända idag och här kan du läsa mer om dem:

http://www.bengalkatten.nu/ombengalen/farger_monster.aspx

Anmäl
2014-02-08 19:13 #1 av: Imasy

Kalasbra! :)

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2014-05-31 16:55 #2 av: Saffran0Spice

Jag har sett att de finns långhåriga bengaler också - är de godkända i Sverige? =)

Anmäl
2014-05-31 17:01 #3 av: Wintermoth

Hej, nej de är inte godkända inom Fife eller Sverak

Anmäl
2014-05-31 17:03 #4 av: Saffran0Spice

Ok =)

Anmäl
2015-06-02 00:32 #5 av: Nervöst Skall

Social och pratglad passar definitivt in på min bengal!

Dom verkar ha ändrats väldigt mycket i teckning de senaste åren, min herre på 11 år har helt andra prickar/fläckar mot vad de flesta verkar ha  idag O.o

Johanna|Kingpin|Sansa|Knota

Medarbetare på Sällskapshundar

http://jatteochdvarg.blogg.se

Anmäl
2015-06-06 13:03 #6 av: Nervöst Skall

Här är min bengal för några år sen

Johanna|Kingpin|Sansa|Knota

Medarbetare på Sällskapshundar

http://jatteochdvarg.blogg.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.