Djurskydd

Stoppa Avlivning av Hemlösa Katter!

2013-05-19 20:12 #0 av: Lena

Varje år dödas tusentals friska, hemlösa katter slentrianmässigt på order av våra Länsstyrelser. Detta sker utan att katterna först har undersökts och bedömts på ett professionellt sätt. Som försvar hänvisas ofta till studier som - efter kontakt med forskarna - visat sig vara misstolkade av länsstyrelserna. Ta ställning skriv på protestlistan!

Till Namninsamlingen!


Mera text från namninsamlingen: 

Bristen på relevant kunskap hos dessa myndigheter och oviljan att ta del av kunskap och relevant forskning om hemlösa katter är påtaglig.

Tjänstemännen, som får sina anställningar betalda av mina skattepengar tar således varje år - mot min vilja - tusentals beslut om att avliva katter som hade kunnat bli omplacerade om viljan att förbättra det skattefinansierade djurskyddsarbete hade funnits. Detta är inte acceptabelt!

Jag kräver härmed att Jordbruksverket ser till att ansvarig personal på såväl Länsstyrelserna som på de djurpensionat/katthem som inhyser de av myndigheterna omhändertagna katter har (eller får!) den utbildning som krävs, och som är baserad på rådande forskning, för att kunna ge hemlösa katter en rättvis och rättssäker bedömning. Bedömningen måste därtill göras på den plats där katten inackorderas efter omhändertagandet och inte på en veterinärklinik eller motsvarande, eftersom de flesta djur blir stressade av transporter och besök i främmande miljö.

Jag kräver också att Jordbruksverket kontaktar världens mest framstående forskare när det gäller hemlösa katter och hantering av dessa, Dr. Margaret R. Slater. Dr Slater föreläser i ämnet utomlands, och kan sannolikt bidra med lämpligt utbildningsmaterial till svenska myndigheter och djurpensionat/katthem.

Till namninsamlingen!

Namninsamlingen pågår till och med Hittekattens Dag den 1/9. Därefter kommer vi att lämna den till Regeringen, Riksdagen, Jordbruksverket, samtliga Länsstyrelser i landet samt till Polisväsendet. 

Här är ett fall ur verkligheten att fördjupa sig i: Vargöns Katter. Fallet är på intet sätt unikt utan ett av många. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-05-19 20:17 #1 av: Lena

Jag är en av dem som ligger bakom namninsamlingen. Anledning till att vi startat uppropet är den goda insyn vi skaffat oss i hur det fungerar med det Svenska Djurskyddet i praktiken. 

Vi är ett gäng som djupdykt i olika djurskyddsärenden under ett antal år. Detta parallellt med att vi på olika sätt arbetar med målgruppen hemlösa katter i praktiken. Min egen roll är att vara lite av en spindel i nätet där Hittekatter iFokus fungerar som ett nätverk. Vi jobbar även en hel del via facebook. 

Syftet är att förbättra situationen vad gäller hemlösa katter, höja statusen för katter över lag samt få kattägare att ta ett bättre ansvar. När det gäller hemlösa katter ligger Sverige inte vidare långt framme. Andra länder har kommit betydligt längre. USA ligger i täten vad gäller forskningen. Även många andra länder i Europa ligger långt före. T.ex. Nederländerna, Tyskland, Schweiz, Österrike, Italien, England. Även Norge i vissa delar. 

Projekten du skriver om i #5 kallas TNR (Trap-Neuter-Return) och är en mycket effektiv metod när det gäller att stabilisera kattkolonier. Metoden är mycket välprövad och startade på 70 talet i England. Nu praktiseras den över hela världen både i varma och kalla klimat. Metoden bygger på kattens egna behov och har visat sig långt mer effektiv än de massavskjutningar (avlivningar) som praktiseras i Sverige. Trots vetenskapliga bevis är de svenska myndigheterna kallsinnigt inställda och vill istället fortsätta massavlivningarna. 

I Sverige är det ideella sektorn som till 99% tar hand om hemlösa katter. Det är därför inte så konstigt att det är där erfarenheterna och kunskaperna finns om hur hemlösa katter fungerar och hur de bör hanteras. Våra myndigheter däremot har tyvärr en förlegad syn som bygger på okunskap och missuppfattning av forskning mm. (Hur vet vi det undrar ni säkert. Jo vi har själva varit i kontakt med de forskare som Länsstyrelsen hänvisat till och fått det bekräftat direkt från forskarna själva). 

Några av er skriver att ni är tveksamma till formuleringen i namninsamlingen. Utveckla gärna vad ni är tveksamma till så ska vi se om vi kan reda ut frågetecknen! 

Av dem som varit tveksamma och inte velat skriva under har det varit argument som "vem ska ta hand om alla dessa katter?", "det måste ställas högre krav på ägarna istället",  "en död katt lider inte"  "vem ska betala?" "Det är djurplågeri att ha vilda katter instängda"etc. 

Svar:

1. Vem ska ta hand om alla dessa katter? Det har inte handlat om vem som ska ta hand om dessa katter. Det har istället handlar om att myndigheterna (Länsstyrelsen) inte tillåtit någon att ta hand om katterna. I ett fall under våren (Vargön) fanns väntande hem till alla katter som omhändertagits på beslut av Länsstyrelsen. 19 katter av 21 möjliga avlivades trots detta. Detta sedan de infångats och hållits i förvar på ett hundpensionat och befunnits ha ett vilt lynne av en veterinär som mest sysslar med hundar. 

2. Vem ska betala? Du betalar redan idag för omhändertagandet, uppstallningen och avlivningen via din skattsedel. Det som görs av Länsstyrelsen och Polisen (som i sin tur upphandlar aktörer som ska ta hand om infångandet av katterna, avlivningen, uppstallningen och bedömningen) kostar enormt mycket pengar. De som får dessa avtal tjänar en rejäl hacka på det. Detta medan katthemmen och andra privatpersoner som arbetar med hemlösa katter gör det ideellt (gratis för dig som skattebetalare).

3. Det är djurplågeri att ha "vilda" katter instängda! Det går inte att uttala sig generellt på det sättet att katter som går ute per automatik skulle må dåligt av att bli omhändertagna av ett katthem eller privatperson. Hemlösa katter kan uppvisa ett skyggt beteende när de går ute - vilket är en överlevnadsstrategi - men tina upp efter kort tid inne i tryggheten och bli riktiga kelgrisar. Andra katter är mer reserverade och behöver längre tid på sig medan vissa aldrig kommer att bli socialiserade. (I sistnämnda fallet passar TNR bättre).  Hur som haver behöver inte katter stressas om den som tar hand om dem har kunskaper och erfarenheter i hur skygga katter ska hanteras. Precis som med mycket annat handlar det om individperspektivet. Det går att minimera stressen med rätt miljö och hantering. 

4. En död katt lider inte!  Det här uttrycket brukar vi som arbetar hem hemlösa katter få höra ganska ofta. Vet inte vad de som säger det menar egentligen? Döden är definitiv. Den som är död upplever ingenting längre. Det gäller alla aspekter av livet och alla former av liv. När en katt är sjuk och inget mera går att göra kan uttrycket vara berättigat. Men att använde det preventivt för att förhindra framtida former av lidande har jag svårt att ta till mig. Jag anser att det finns bättre vägar att gå. Katter som hamnar i Länsstyrelsens "våld" får i regel utstå en rejäl portion lidande innan kulan viner eller sprutan ges. (Därför borde den som anser att katter inte ska lida innan de dör skriva på namninsamlingen). 

5. Det måste ställas högre krav på ägarna istället! De katter som finns därute har inga ägare. (Om det nu inte är en bortsprungen katt som det går att knyta till en ägare = katten är ID-märkt). De är alla produkten av bristande ägaransvar bakåt i tiden. Med andra ord finns det inga ägare att ställa krav på, därför fallet argumentet platt till marken. Däremot måste det ställas högre krav på dem som är kattägare här och nu och som tänker blir det framöver. Förslaget till ny djurskyddslag vill ju införa obligatorisk ID-märkning för alla katter samt kastrering av alla katter som inte ska användas för avel. Om så sker - vilket vi hoppas - kommer påfyllningen av nya hemlösa katter att avta. 

---

Ställ gärna frågor här i tråden! Jag återkommer sedan och svarar på dem.     

Tack till alla som skriver på! Hjärta

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-05-25 14:54 #2 av: Labolina_73

skrivit på...

men problemet är ju mycket större än så här.... 

man kan ju gå in  i minsta detalj,, utekatter, kastration etc etc.... 

någonstans var det ju någon som valde att åå min katt är så söt den måste få kattungar. Där var det ett stort felval. vi skulle inte ha dessa probnlem om alla tog sitt ansvar för sina djur.

//Linda

Anmäl
2013-06-07 18:23 #3 av: Eywa

#2 Problemet är gigantiskt. Men man måste börja någonstans.

Anmäl
2013-06-08 14:32 #4 av: Lena

#2 Visst är det så! Kattens status behöver höjas, kattägare behöver bli bättre på att ta sitt ansvar och mer kunskaper behövs om katters behov och beteende. Det sistnämnda gäller både våra djurskyddsmyndigheter och många kattägare. 

Bättre lagar vad gäller ansvaret, bättre samarbete mellan myndigheter och ideella krafter och lag om kastrering och ID-märkning är några viktiga frågor. Om alla kastrerade sina katter skulle problemen snart vara löst. Sedan måste det till ett annat tänk runt de hemlösa katterna som redan finns där ute. T.ex jobba med TNR som visat sig så framgångsrikt i andra länder (även i Sverige där det praktiserats). 

Var nyligen på återbesök i min favoritstad Venedig. På 70-80 talet vimlade det av hemlösa katter överallt i gränderna. Det fanns mer katter än råttor där på den tiden. Nu såg jag bara 3 katter under mitt besök, trots att vi vandrade runt mycket. Alla mycket välmående. De katter som finns i Venedig är mycket väl omhändertagna. Inga uthungrade katter som går i soporna eller små kattungar på gatorna längre. Det är resultatet av framgångsrika TNR-projekt. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-06-08 14:48 #5 av: herrynel

Tack för tipset om Venedig. Jag har insett att jag inte klarar av att åka till t.ex. Grekland längre där det vimlar av stackars katter. Att ligga och gråta på nätterna gör ju ingen solsemester till någon höjdare.

Vad roligt att höra att de kör TNR där. Blir nog nästa resemål. :)

Anmäl
2013-06-16 14:15 #6 av: Lena

6172 namn på listan: Sluta avliva katter med mina skattepengar!

Vi tackar alla er som stödjer denna livsviktiga namninsamling!

Vi hade som mål att få minst 6000 namn på listan. Dit har vi kommit nu. Ju flera namn desto bättre, därför hoppas vi att ännu flera vill visa sitt stöd. Hjälp oss att dela namninsamlingen till alla du känner! Vi vill även påminna om att man måste aktivera sin underskrift via sin email.

Namninsamlingen kommer att pågå till och med Hittekattens Dag den 1/9 2013.

Under tiden som namninsamlingen pågår mister katter sina liv varje dag i djurskyddets namn. Även de omhändertagna katter som bedöms vara omplaceringsbara avlivas oftast. Detta då de endast får 14 dagar på sig. Om de inte omplacerats inom den tiden ska de enligt Länsstyrelsens beslut avlivas. Det är inte alla djurhem (oftast djurpensionat och liknade) som huserar djur på uppdrag av polisen (polisen verkställer myndighetens beslut) som lägger så mycket tid åt att hitta nya hem åt dessa katter/djur. De tjänar ju inga extra pengar på att katterna omplaceras.

Hemlösa katter brukar oftast bedömas som förvildade utan att Länsstyrelsen sett alla katterna. Beslutet kan fattas på uppgifter från den som anmält, grannar eller på att myndigheten sett några av katterna på håll. Ändå fattas i regel beslut om att alla katterna är förvildade och ska avlivas. I efterhand kan beslutet ibland omprövas om djurhemmet och dess veterinär bedömer att katten trots allt är så pass tam att den kan omplaceras. Katten måste då ha visat framfötterna inom några dagar. Max 7 dagar brukar det vara. En sådan omprövning av ett avlivningsbeslut är dock inte så vanlig.

Har du några frågor om namninsamlingen kontakt mig gärna via PM

Hittekatter.iFokus.se 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-06-19 11:31 #7 av: Lena

Just nu 6371 namn på listan! Vi närmar oss 6400! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-06-30 22:28 #8 av: limahisy

Skriver självklart på! Jag tycker det är hemskt det som sker. Kattens status måste bli bättre.

Anmäl
2013-06-30 22:45 #9 av: Lena

#8 Tack för att du stödjer namninsamlingen! Nu är vi uppe i 6534 namn!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-07-07 11:20 #10 av: Lena

I skrivande stund har vi 6564 namn på listan!

Vi vill tacka alla som visat sitt stöd! Vi siktar nu vidare mot 7000 namn på listan innan namninsamlingen går i mål den 1/9 på Hittekattens dag.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-07-12 11:14 #11 av: Lena

6614 namn på listan! 386 kvar till 7000!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-07-17 18:45 #12 av: Lena

NU: 6786 röster och 214 kvar till 7000! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-07-22 16:14 #13 av: Victorica

Skriver självklart på! Hört om fall då katterna avlivades på plats, och bland de avlivade fanns en katt med både halsband och id-märkning. Såhär får det inte fortsätta.

Anmäl
2013-07-22 19:27 #14 av: Lena

#13 Ja det händer tyvärr liknande "missöden" ibland när myndigheterna är i farten. Och alla katter som inte är ID-märkta lever väldigt farligt. Särskilt dem som inte kommer skuttande fram till vilka främlingar som helst. De tas lätt som förvildade av Länsstyrelsen. 

--

Nu är det bara 74 namn kvar till 7000! Tack alla som skriver på! Glöm inte att bekräfta via din email, annars räknas det inte.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-07-31 23:40 #15 av: carlas

Över 7000 namn nu! Vi siktar på minst 7500 till Hittekattens dag 1 sep, eller hur Skrattar Fint att så många förstått, och hoppas på många många flera!

Fortfarande förekommer funderingar kring det finansiella. Citerar Lena i #1 igen:

2. Vem ska betala? Du betalar redan idag för omhändertagandet, uppstallningen och avlivningen via din skattsedel. Det som görs av Länsstyrelsen och Polisen (som i sin tur upphandlar aktörer som ska ta hand om infångandet av katterna, avlivningen, uppstallningen och bedömningen) kostar enormt mycket pengar. De som får dessa avtal tjänar en rejäl hacka på det. Detta medan katthemmen och andra privatpersoner som arbetar med hemlösa katter gör det ideellt (gratis för dig som skattebetalare).

Finns närmare uppgifter kring (bland annat) detta. Så fråga på, och läs in informationen som ges. Om TNR finns t ex mer information här http://v3.goteborgskatthjalp.com/index.php/foervildade-katter-tnr/tnr-jobba.

Sen kan det aldrig nog poängteras hur viktigt det är att alla slutar med busk- avel och hoppsanaveln, hur söt och fin din misse än är. Tänk på din fina misse och förskona henne/honom gm att kastrera och visa omsorg. Och tänk på alla redan existerande fina missar - stora som små - som behöver din, och allas vår, omsorg. Hjärta

Tack alla som stöder och skriver på namnlistan! Blomma Många bäckar små ger resultat. Vet inget annat sätt. KattBallong

Anmäl
2013-08-10 08:24 #16 av: Uppkatten

Puttar! Hjärta

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2013-08-17 10:21 #17 av: Lena

Nu går vi in i slutspurten! Bara 2 veckor kvar innan Hittekattens Dag när namninsamlingen kommer att avslutas. 

Just nu har vi 7134 namn på listan! Vi hoppas på flera namn innan den 1/9 är över. Hjälp oss genom att sprida till alla du känner. 

Tack till alla som visar sitt stöd! Hjärta

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-08-18 11:34 #18 av: [eskils]

Ja, nu är det fart på namninsamlingen, 118 nya underskrifter igår. Tack alla som skriver på och sprider! Friska katter har rätt att leva!

KattKattKattHjärtaHjärtaHjärta

Anmäl
2013-08-18 16:01 #19 av: Lena

Och nu 7385 namn på listan!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-08-19 10:47 #20 av: vinteralvan

puttar

Anmäl
2013-08-19 19:30 #21 av: Lena

Just Nu 14 dagar kvar - 7508 namn på listan!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-08-20 17:26 #22 av: MissUndead

Skrivit på listan!

/ Sara

Anmäl
2013-08-23 19:16 #23 av: Lena

#22 Tusen Tack! Hjärta

----

DEN LIVSVIKTIGA NAMNINSAMLINGEN: 9½ dagar kvar och 7673 namn på listan! http://www.skrivunder.com/sluta_avliva_katter_med_mina_skattepengar

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-08-25 17:07 #24 av: Lena

Nu är det bara 96 namn kvar till 8000! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-08-26 16:21 #25 av: Katthemsmatten

Nu puttar vi för de där extra signaturerna vi så väl behöver och förtjänar för katternas skull!


Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2013-08-28 00:19 #26 av: carlas

Över 8000 signaturer nu, och puttar för flera! Våg - slutspurt!!

För katternas skull! Katt

Anmäl
2013-08-28 12:32 #27 av: Katthemsmatten

För katternas skull! Hjärta

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2013-08-30 18:58 #28 av: Lena

Livsviktigt inför HITTEKATTENS DAG 1/9! Skriv under och dela till så många som möjligt! 8201 namn kan bli ännu flera!
http://www.skrivunder.com/sluta_avliva_katter_med_mina_skattepengar

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-08-31 02:16 #29 av: [lucii]

http://acidcow.com/pics/9527-new-home-for-homeless-cats-42-pics.html


OM jag kunde...

Anmäl
2013-08-31 11:30 #30 av: Lena

Blev igår intervjuad av en journalist på SVT Västnytt som hade uppmärksammat Namninsamlingen. Idag är det en artikel om det påSVT Västnytts hemsida. Läs Här!

Tyvärr blev det fel i antalet hemlösa katter. Journalisten missade att antalet hemlösa är så stort som det faktiskt är. Nu blev 100.000 tals några hundra. 


//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-08-31 11:47 #31 av: jollycox

#30 Bra att det uppmärksammas. Synd bara på antalet, har du mailat? Det finns ju en mailadress längst ner.

Anmäl
2013-08-31 12:45 #32 av: Lena

#31 Ja det gjorde jag och nu är det justerat! Skrattar

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-09-01 00:21 #33 av: carlas

#29 Härlig bildserie! Nä DET kan du och vi ju inte. Men vi kan hjälpa att hjälpa - att bidra till förändring och förbättring här och nu (som att skriva på och sprida namnlistan, arbeta för ansvarsfullhet med kastrering och id-märkning, och avstå från att avla vidare). Ingen kan göra allt, men alla kan göra ngt (av detta).

 

Anmäl
2013-09-01 00:23 #34 av: carlas

#30 + #32 Topp Lena. Bra jobbat!

Och fin utveckling här, med stadig tillväxt. 8.466 signaturer i skrivande stund. GladSkulle önska 10.000 och mera. Men insamlingen ligger kvar till årsskiftet också.

Hoppas alla hjälper till, skriver på, sprider och delar. Nu! För katternas skull! Hjärta

Anmäl
2013-09-01 11:35 #35 av: Lena

Påminner om namninsamlingen så här på Hittekattens dag! Just nu är vi bara 3 namn från 8500. 

Imorgon kommer beslutsfattare och myndigheter att informeras om namninsamlingen och få ta del av namnlistorna. Namninsamlingen fortsätter sedan tom årsskiftet. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-09-02 14:42 #36 av: [eskils]

Nu är det 8.576 underskrifter på namninsamlingen.

Sista chansen att skriva på innan insamlingen lämnas in är IDAG! Katt

Anmäl
2013-09-04 11:09 #37 av: Katthemsmatten


Viktig korrigering: Insamlingen kommer att fortsätta året ut, så du har chansen att visa ditt ställningstagande ytterligare en tid. Beslutsfattare och myndigheter har nu fått ta del av namnlistorna, men insamlingen fortsätter.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2013-09-07 11:36 #38 av: Lena

Just nu 8701 namn på listan. I måndags informerades Landsbygsdepartementet och dess minister, Jordbruksverket och samtliga Länsstyrelser i landet om den pågående namninsamlingen. De fick även ta del av namnlistorna. Då var det 7575 namn på listan. Vi har inte fått några kommentarer så här långt. Bara några mottagningsbevis. Nu fortsätter namninsamlingen fram till årsskiftet. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-09-14 16:42 #39 av: Lena

8778 namn är det nu. Hjälp oss gärna dela och sprida till så många som möjligt. Hjärta

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-09-22 11:42 #40 av: Lena

Just nu 9137 namn på listan och 863 kvar till 10.000! :) Hjärta

På facebook kan du följa namninsamlingen via evenemanget:Glöm inte den livsviktiga namninsamlingen. 


//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-09-22 21:20 #41 av: Katthemsmatten

Fantastiskt!!

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2013-09-23 00:12 #42 av: VästkustFia


Bra att ni puffar för insamlingen här och bra att tiden blev förlängd! Upptäckte den först efter 1/9 så jag blev glad att det inte var för sent att skriva på.

Nu närmar det sig 10.000, med tanke på takten hittills vågar man kanske t o m hoppas på 15? Ler

Anmäl
2013-09-23 09:25 #43 av: MichelleLindh

Jag har också skrivit på nu! Ler Katt

Anmäl
2013-09-23 09:27 #44 av: MichelleLindh

Jag har även länkat och delat på min facebook sida att flera ska skriva på! 

Anmäl
2013-09-23 10:39 #45 av: cokolada

Men gud, mitt hjärta blöder.. Hur kan detta ens vara lagligt? Att det är så nedtystat oxå, hade ingen aning om det... Visste dock bara att poliser har rätt att skjuta katter som misstänks vara hemlösa. Hemsk värld! Ska vi tillåta detta? Masskastrera dem istället för att döda

Anmäl
2013-09-27 20:06 #46 av: Lena

#45 Ja det är hemskt att det går till på det här sättet in på 2000 talet. Som du skriver är det inte många som känner till hur det svenska djurskyddet fungerar i praktiken vad gäller hemlösa katter. Inte heller att man är med och betalat för det via sin skattsedel. 

--

Just nu: 9310 namn - 690 kvar till 10.000! Hjärta

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-09-28 11:35 #47 av: Katthemsmatten

Vi får hoppas på att vi skyndsamt får en djurskyddslag som är värd namnet och som omfattar även dem som inte har någon som kan tala för dem.

Nog ska vi väl kunna överträffa 10.000 signaturer??

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2013-10-06 11:49 #48 av: Lena

Lägesrapport: 9530 namn på listan - 470 kvar till 10.000! Det närmar sig. Tummen upp

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-10-07 13:01 #49 av: Katthemsmatten

Puttar för att vi snart ska nå 10.000

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2013-10-07 19:18 #50 av: Lena

449 kvar nu! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-10-09 11:29 #51 av: Katthemsmatten

Snart är vi där!

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2013-10-09 18:30 #52 av: Lena

9625 på listan ocg 375 kvar till 10.000 är det nu. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-10-10 12:34 #53 av: Katthemsmatten

Hjälp oss nå 10.000!

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2013-10-10 17:03 #54 av: Toxics

Sådan sjuk skillnad mellan hundägare och kattägare. 

Kattägare verkar älska ALLA katter, medans hundägare bara älskar SIN hund.   -.- 

sådana här listor finns inte för hemlösa hundar, snarare tvärtom. hundägare tycker att det är bra att de hemlösa hundarna avlivas. 

Sorgligt. 

Anmäl
2013-10-12 11:54 #55 av: Lena

#54 Det var märkligt och som du säger sorgligt om det är på det sättet! Trodde i min enfald att även hundägare älskade djurslaget i sig. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-10-12 11:57 #56 av: Lena

Just nu 9653 namn på listan - 347 kvar till 10.000! 

Varje namn är viktigt! Tack alla som skriver under och delar! Hjärta

Glöm inte att aktivera din underskrift via din epost, annars räknas den inte. Tummen upp

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-10-14 10:31 #57 av: Katthemsmatten

Senare siffror visar på mindre än 200 signaturer kvar till 10.000!

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2013-10-14 18:20 #58 av: Lena

154 kvar nu (till 10.000)!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-10-15 01:22 #59 av: carlas

#54 Toxics, det är dåligt med solidariteten både inom hund- och kattvärlden dessvärre - sorgligt ja! Ledsen Om kattägare älskade/hade omsorg om alla katter så hade vi ju haft över en miljon signaturer på namnlistan nu. Och det har vi inte, ännu. Vi som kämpar gör det dock för flera djurarter, och även för hemlösa hundar, eller hur Hjärta

Ofta är det okunskap som ligger bakom oviljan. Här är artikeln "Döden som lösning" så himla viktig och klargörande. Hoppas flera läser den också  - http://katter.ifokus.se/articles/5252ee63ce12c4664800072b-doden-som-losning

- samt fortsätter sprida och skriva på namnlistan! Snart tiotusen! Blomma

Anmäl
2013-10-15 20:29 #60 av: Lena

Ny lägesrapport: 9872 namn och bara 128 kvar till 10.000! Tack alla som stödjer namninsamlingen! Hjärta

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-10-16 14:48 #61 av: Katthemsmatten

Fantastiskt! Jag tror vi kommer över 10.000 innan namninsamlingen är klar. Skrattar


Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2013-10-17 14:17 #62 av: MissUndead

Det är jättebra! Skrattar

Anmäl
2013-10-17 23:08 #63 av: Toxics

vart kan man se hur många det är kvar? =) 

Anmäl
2013-10-17 23:36 #64 av: carlas

#63 Det ser du ju på statistiksidan t ex, som här http://www.skrivunder.com/?page=statistics&petition=sluta_avliva_katter_med_mina_skattepengar

Och nu är där niotusenniohundrafem signaturer. Visst kommer vi över 10.000 till årskiftet Skrattar

Anmäl
2013-10-18 11:06 #65 av: Katthemsmatten

Igår kväll var det 76 signaturer som saknades för att nå 10.000!

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2013-10-18 18:22 #66 av: Lena

... och nu är det 31! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-10-21 03:14 #67 av: VästkustFia


...och när jag kollade statistiksidan nyss var det en bra bit över 10.000 - heja!

Anmäl
2013-10-21 15:14 #68 av: Katthemsmatten


Hurra!!!!

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2013-11-30 10:45 #69 av: Lena

Nu är det Kattens Dag! Vi vill då passa på att påminna om namninsamlingen "Sluta Avliva Katter med Mina Skattepengar". Hedra katten på denna dag genom att värna om dess rätt till liv! Skriv under och sprid denna insamling som just nu har 10.849 underskrifter! Hjälp oss hålla grytan kokande! http://www.skrivunder.com/sluta_avliva_katter_med_mina_skattepengar

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-11-30 11:22 #70 av: [SueHn]

# 1 Du skriver

2. Vem ska betala? Du betalar redan idag för omhändertagandet, uppstallningen och avlivningen via din skattsedel. Det som görs av Länsstyrelsen och Polisen (som i sin tur upphandlar aktörer som ska ta hand om infångandet av katterna, avlivningen, uppstallningen och bedömningen) kostar enormt mycket pengar. De som får dessa avtal tjänar en rejäl hacka på det. Detta medan katthemmen och andra privatpersoner som arbetar med hemlösa katter gör det ideellt (gratis för dig som skattebetalare).


All verksamhet på länsstyrelserna och hos polisen betalas av skattemedel. Enligt lagen ska omhändertagande av katter efter beslut av länsstyrelsen ske genom polisens försorg. Hur polisen sköter dessa uppdrag skiljer sig från område till område, t o m från polis till polis. Rätt ofta vill polisen inte ens känna till att de har denna uppgift enligt Djurskyddslagen. Verkställandet av att omhänderta katter har låg prioritet hos polisen liksom mycket annat. Men kostnaderna ska täckas inom polisens budget. Alla myndigheter har ständiga krav på sig att spara pengar och allt med låg prioritet får naturligtvis vänta.

Denna väntan innebär tyvärr att när ett omhändertagande får vänta i månader och mer, ökar antalet katter att omhänderta. Ett par tre katter blir på ett halvår lätt ett dussin katter att fånga in.

Upphandlingarna av uppstallning av omhändertagna katter görs av RPS men tyvärr sker dessa upphandlingar på ett synnerligen oproffessionelt sätt vilket resulterar i otroligt dåliga avtal oavsett om det är katthem eller näringsidkare som får teckna avtal med RPS. De offererade priserna är dock i princip lika för både katthemmen och näringsidkarna. För katthemmen är poliskatter många gånger en stor inkomstkälla. En stor skillnad mellan katthemmen och näringsidkarna är att de inkomster som katthemmen får från polisen, betalar man inte skatt för medan näringsidkarna måste skatta för vinsten och även betala lön och arbetsgivaravgifter till sina anställda.

Visst är drömmen att alla katter ska få leva sitt liv men vem ska ta hand om dem? Idag hamnar en del infångade förvildade katter på något katthem och där blir alltför många sittande i ett utrymme på1,5 m2 mycket längre än den maxtid som lagen föreskriver. Jag har läst inspektionsprotokoll där sådana missförhållanden uppdagats.

Det är svåra frågor när det gäller katter som behöver omhändertas av polisen och jag har inga svar. Vissa detaljer skulle dock kunna göras bättre som att omhändertaganden ska ske mycket snabbare än vad somär fallet. Länsstyrelserna borde heller aldrig tillåta att den som vanvårdat katter ska få ha några kvar.

Opinionsbildning måste också till. Varför inte en lag om att man inte får ta en kull om man inte har ett skriftligt avtal med  t ex fem personer som vill ha någon av ungarna och samma ska gälla alla kattungekullar.

Anmäl
2013-12-01 12:14 #71 av: Lena

#70 Du glömmer en viktig sak när du jämför näringsidkare med katthemsverksamheten. Katthemsverksamhet är ideell verksamhet som drivs av eldsjälar på sin obetalda fritid. Det finns ett annat engagemang än det gör hos t.ex ett djurpensionatet. Djurpensionatets engagemang upphör den dag de inte får betalt för katten (djuret) längre. Då avlivas det i regel för att lämna plats för annat djur som ger pengar. Katter får inte lång tid på sig om de väl befunnits omplaceringsbara. Det handlar om 7-10 dagar på sin höjd. I de fall det är ett katthem som tar hand om katterna brukar dessa ta över katterna efter tidsfristen och sedan i lugn och ro ge katten den tid den behöver för att finna nytt hem. De pengar som de får in via avtalet går tillbaka till katterna och ger på så vis så mycket mera valuta än om det går till ett vinstdrivande företag. Katthemmen blir även specialister på hemlösa katter eftersom det är dem som jobbar med målgruppen över tid. Tyvärr finns det ofta villkor i upphandlingen som tvingar den som tecknar avtal att gå med avlivningen av katterna. Det gör att många katthem backar och inte vill vara med i upphandlingen då det går emot deras ideolog att medverka till att friska katter dödas. 

Du skriver: "Idag hamnar en del infångade förvildade katter på något katthem och där blir alltför många sittande i ett utrymme på1,5 m2 mycket längre än den maxtid som lagen föreskriver".

Vet inte vad det är för inspektionsprotokoll du menar dig ha läst? Idag finns det noga reglerat vilka minimimått katthemmen ska ha på sina boxar. Det finns två nivåer. Den mindre nivån brukar vara vanlig på djurpensionaten. Där får man hysa en katt max 3 månader. Den övre nivån ger tillstånd att hålla katter permanent. Den som startar katthem idag har den övre måttgränsen. Sedan har det under en tidsövergång getts dispans för att katthemmen som redan har startat verksamhet, före den nya föreskriften med nya måttkrav, ska kunna anpassa måtten till de nya förhållandena. Misstänker nästan att du syftar på Norrtälje katthem där inspektörerna räknat fel både vad gäller mått och antal katter. Något som man väl till sist har erkänt. 

Du använder ordet "förvildade katter". Det begreppet används oerhört slarvigt av våra myndigheter. Vet du själv vad en förvildad katt är? Många svänger sig även med begreppet "vildkatt" om i stort sätt alla hemlösa katter. (Såg det senast i veckan i ett dokument från SVA). Vilda katter finns bara i form av Lodjur i vårt land så det kan vi helt lämna därhän när vi kommer till hemlösa katter. När det kommer till hemlösa tamkatter brukar man prata om tama, skygga och förvildade katter. Du ska dock veta att det inte går att säga utan vidare om en hemlös katt är förvildad, skygg eller tam. Även den tamaste innekatt kan uppträda "förvildat" om den råkar rymma och hamnar i främmande miljöer med allt vad det innebär. För att veta behöver man studera katterna över tid. Det finns mycket forskning på området från USA som du kan fördjupa dig i. Margret Slater är ledande på området. Våra myndigheter brukar dock sätta stämpel förvildade katter på hemlösa katter mer eller mindre av slentrian. Detta efter att i bästa fall ha sett katterna under en kortare stund. (Oftast går de istället på hörsägen från privatpersoner som anmält katterna). De flesta hemlösa katter i Sverige är på sin höjd skygga. Dessa katter kan med framgång socialiseras om de bara får lite tid på sig. För att räknas som förvildad ska katten ha levt sitt liv helt utan mänsklig kontakt. Oftast i flera generationer. Dessa katter är så skygga att du i regel inte ens ser dem. De lever oftast i kolonier. För att komma tillrätta med förvildade katter i kattkolonier finns en utmärkt metod som kallas TNR. (Trap-Neuter-Return). Den har praktiserats sedan 70 talet och är vida känd världen över. Tyvärr är Sverige konservativt vilket gör att det går trögt att få mark för TNR. I de fall det prövats har det varit succe även här. (Jo det fungerar även i kallt klimat!)

Håller med dig om att det borde vara högre krav för att ta kullar på sin katt. Vi "slåss" idag mot alla dessa kattägare som ägnar sig åt huskattavel utan att veta vad det handlar om och spä på marknaden med huskatter trots gigantiskt överskott av sådär 100.000 - 150.000 hemlösa katter varav 99,9 % är just huskatter. 

Mitt svar på frågan vad ska man göra är följande:

1. Vi måste arbete mycket mera på det förebyggande planet. Hårdare krav på kattägare, mera information om katters behov, kastrering och vad det innebär att vara kattägare. En central fråga är att kattens status måste höjas. (Något men inte gör om katter dödas på slentrian). 

2. Myndigheterna inom djurskydd måste bli bättre på att samarbeta med ideella sektorn. Idag motarbetas vi mera än tillvaratas. Inom andra områden i samhället börjar men mer och mer se värdet och nyttan av ideella sektorn. T.ex inom äldreomsorgen som jag själv har erfarenhet av. Här har Länsstyrelserna och Jordbruksverket mycket att lära. Samma pengar som används idag skulle kunna ge så mycket mera om detta samarbete utvecklades.  

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-12-01 13:19 #72 av: Rödis

Det jag just nu har svårt att acceptera är varför bostadsbolagen inte längre tycker sig vara ansvariga för sina områden när de ideella katthjälparna ställer sina tjänster till förfogande men betalar dyra pengar för avskjutning avlivning när sådan beställs. Undantag är då Poseidon Backaplan där man tagit sitt ansvar. De bör väl i allra högsta grad stå för kostnaderna, räcker väl att de får gratis arbetskraft som kunnigt och seriöst tar sig an deras sanitära problem.

Om vi bara kunde enas från myndigheter/regler/lagar att använda oss av de metoder som är mest humana och mest effektiva (enligt forskningen) skulle vi visst kunna komma tillrätta med problemen. Stopp på avel naturligtvis, inga okastrerade utespringande katter, inget avlivande av friska katter, varken ägda eller hemlösa, id-märkning på alla ägda och omhändertagna katter, även de i TNR-kolonierna naturligtvis, detta senaste görs redan. Om bara myndigheterna slutade gilla avlivandet skulle sååå många krafter frigöras till effektivt arbete för detta vårt lands "största djurskyddsproblem" som man brukar benämna det lite överallt!

Anmäl
2013-12-01 18:55 #73 av: [SueHn]

Vid upphandlingar ska likabehandling av anbudsgivare alltid gälla. Att jämföra ett anbud från en organisation som anser sig inte behöva betala skatt när man lämnar anbud i konkurrens med näringsidkare ryms inte inom lagen. Bra eller dåligt men vill man ha på annat sätt får man försöka få till en lagändrig.

Hur polisen agerar skiljer sig från län till län, t o m från polis till polis eftersom polisen idag är ett 20-tal olika myndigheter. Man kan dock kontakta sin polismyndighet och försöka påverka enligt vad som står i bl a Hittegodslagen och i RPSFS 2010:7.

Nedan följer delar av ett avidentifierat inspektionsprotokoll där en del av brister som upptäcktes vid en oanmäld inspektion på ett katthem. Jag har valt att inte hänga ut den enskilda katthemmet.

-sex katter. Buren uppmättes till 6,86 m2 (2,729 x 2,642 – 0,5 x 0,7 (avskuret hörn i boxen)). Boxen är tillräckligt stor för att tillåta förvaring av tre katter i mer än tre månader. Men då det var sex katter vid kontrollen får de förvaras i max tre månader då de har tillgång till mindre än 2 m2 var.

-en katt, inkom mer än tre månader före inspektion, boxen mättes inte men är under 6 m2.

-en katt, inkom nära ett halvår före inspektion, boxen mättes inte men är under 6 m2. Då katten förvarats på katthemmet längre än tre månader ska hon ha tillgång till en box som är minst 6 m2.

-en katt inkom cirka ett halvår före inspektion, 3,91 m2 (1,952 x 2,002 m). Boxen är godkänd för förvaring av max fem katter i tre månader. Katten har varit på katthemmet längre än tre månader och får därför inte förvaras i boxar som är mindre än 6 m2.

-dubbelbur, en vuxen katt samt fem kattungar i varierande ålder: 2,27 m2. Takhöjd mättes inte men understiger 1,9 meter.

-Kontroll av att burförbudet för katt följs av djurhållaren.
Laghänvisning: DL 3-4 §§, L102  1kap. 14 §
Kommentar: Två katter hölls i en transportbur som hade måtten 0,67 m bred, 1,02 meter lång och 0,72 m hög. Katterna har suttit cirka två dygn i transportburen, förvarades i transportburen för att alla permanenta boxar var upptagna. Länsstyrelsen anser att detta inte är acceptabelt då katter endast får hållas i transportbur i undantagsfall, exempelvis i samband med transport. Länsstyrelsen ser mycket allvarligt på bristen. 

Jag är mycket medveten om att den tamaste familjekatt kan bete sig oerhört skyggt när de möter en främling även inne i sitt hem. Att det skulle behöva gå flera generationer för att en katt är en förvildad katt håller jag inte med om. Jag är helt klar över vad en vildkatt är och några vilda katter finns inte här i landet. Alla katter i Sverige faller därför inom djurlagstiftningen.

När polisen omhändertar djur efter beslut av länsstyrelsen är det myndighetsutövning. Det är noga reglerat i lag vad som gäller om en myndighet låter någon utanför myndigheten utföra myndighetsutövning. Det är möjligt om den som tillåts att verkställa myndighetsutövning verkar under direkt kontroll av polisen. Låter polisen någon privatperson eller organisation ta hand om katter där det finns beslut om omhändertagande och inte åtminstone har ett skriftligt avtal om hur detta ska gå till plus hur ansvarsfördelningen ser ut, gör polisen fel. Det faller nog också utanför lagens ram när polisen lämnar omhändertagna katter på ett katthem som polisen inte har avtal med.

I RPSFS 2010:7 står att polisen rekommendras att samarbeta med lokala djurrättsorganisationer.

Polisen borde också agera snabbare när de ska omhänderta katter annars blir 10 katter lätt 30.

TNR finner jag vara något som enbart gagnar inblandade människor så tillvida att de slipper ta ett otrevligt beslut om avlivning. Det går inte att följa svensk lagstiftning i ett TNR-projekt.

För att höja kattens status krävs opionsbilning, kontakter med polisen för att sprida kunskap inte minst om gällande lagstiftning och kontakt med de politiska partierna för att försöka få till lagändringar som gagnar katterna.

Det är inte realistiskt att tro att alla hemlösa katter/förvildade katter ska kunna komma till ens ett katthem än mindre till ett gott permanent hem.

Men visst, när man träffar en enskild katt vill man förstås försöka rädda just den katten.

Anmäl
2013-12-02 02:31 #74 av: carlas

#73 Vad gäller yta för grupphållning av katt har du ju själv tagit upp studien fr SLU publ juli 2013, här http://katter.ifokus.se/discussions/5261a2418e0e74146f00071f-minimimatt-vid-permanent-katthallning , i #9. Och fått ett klargörande svar av Silvestris, i #14:

… forskningen har visat att katter klarar sig bra på mindre yta än vad lagen föreskriver…. Vad som kanske är viktigast att ta fasta på är att de [forskarna] upptäckte att katternas personligheter verkade spela större roll än ytan de levde på, dvs katter som trivs tillsammans trivs tillsammans oavsett om de har 1 eller 2 kvm var. Katter som inte trivs tillsammans gör det inte om de lever på 2 kvm istället för på 1 kvm. Lagstiftningen borde således utökas till att man ska ta hänsyn till gruppsammansättningen, inte bara ytan katterna lever på.”

Studien i sig säger närmare bestämt, under Slutsatser: ”I vår studie såg vi inga signifikanta skillnader mellan kattgrupperna som verkade bero på golvytan, vare sig vad gäller sociala interaktioner, aktivitet eller grad av stress. […] Det är möjligt att katterna inte upplever någon större skillnad mellan att hållas på 1- 4 m2/katt […] Fortsatta studier på grupphållning av katt bör inrikta sig på att undersöka hur stora kattgrupper som är acceptabla för de enskilda individerna. De rekommendationer som finns i litteraturen har ingen vetenskaplig grund.”

Vad gäller TNR och svensk lagstiftning. Du skriver: ”TNR finner jag vara något som enbart gagnar inblandade människor så tillvida att de slipper ta ett otrevligt beslut om avlivning. Det går inte att följa svensk lagstiftning i ett TNR-projekt.”

Beslut om avlivning är naturligtvis ”otrevligt” i första hand för katten/katterna så tillvida att de berövas livet. Däremot kan det verka bekvämt för icke inblandade människor. Avlivning löser dock inga problem, varken för katter eller människor. Det kan däremot TNR-projekt bidra med att göra. Och TNR är fullt förenligt med svensk lagstiftning. Läs mer om detta här: ”NY DOM: skygga katter och TNR vann i domstolenhttp://hittekatter.ifokus.se/discussions/52862d93ce12c4366000069e-ny-dom-skygga-katter-och-tnr-vann-i-domstolen?discussions-1  Utdrag (min fetstil): 

”Vi menar att information om denna dom måste komma ut: 1) dels ger den TNR-motståndare som tidigare påstått att metoden skulle strida mot djurskyddslagen svar på tal nu när det faktiskt prövats av domstol, och 2) dels framgår att Länsstyrelsen inte kan använda sig av ett så luddigt krav som "hanterbarhet" när de handlar om omhändertagande av skygga katter vilket i praktiken kommer att rädda livet på många tusen katter som avlivas endast på denna grund varje år.”

Även Djurens Rätt har tagit upp nyheten, ”Viktig dom har fallit i TNRM-tvist: http://www.djurensratt.se/om-djurens-ratt/nyheter/viktig-dom-har-fallit-i-trn-tvist Utdrag (min fetstil)

”Detta är självklart en 100-% seger för katterna i denna koloni och för katternas dagliga beskyddare, men även för andra TNRM-katter runt om i Sverige samt för hemlösa skygga katter som nu kan erbjudas ett gott liv med hjälp av TNRM-metoden. Även om de skulle råka vara skygga eller osäkra i närheten av främmande människor.”

Hela domen, med bakgrund, underlag och argumentation, kan laddas ned här http://www.djurensratt.se/sites/default/files/dom_avidentifierad.pdf

Till sist. Du skriver: ”Men visst, när man träffar en enskild katt vill man förstås försöka rädda just den katten.”

Javisst! Då hjälps vi åt med det. Endast så kan det bli realitet! Och som både #71 och #72 framhåller är ett utvecklat samarbete mellan djurskyddsmyndigheter och den ideella sektorn en nödvändig förutsättning för att frigöra de resurser, ekonomiska och icke-ekonomiska, som krävs för att rädda ”just den katten”. För varje nödställd katt ÄR en enskild katt, oavsett det sammanlagda antalet.

Så igen, ta ställning, skriv på protestlistan!

Till Namninsamlingen!

Anmäl
2013-12-02 20:29 #75 av: [SueHn]


Man kan inte göra hänvisningar till studien vid SLU av att stänga in 15 katter på ner till 15 m2 utan att ha några saker i minnet.

Studien omfattar sex omgångar katter och det går inte att på ett så litet underlag dra några slutsatser av något slag oavsett vad en studie gäller. Det presenterade resultatet är heller inte granskat genom peer review, en inom den vetenskapliga världen använd metod där granskaren och de som står bakom en studie inte vet vem den andra är, dvs en kvalitetskontroll. Innan resultatet av en studie blir publicerat i någon seriös tidskrift måste den ha genomgått en peer review-granskning. Något som inte är fallet med denna studie.

En förutsättning att få genomföra denna studie var att katter som var/blev sjuka eller skadade skulle tas ut från gruppen men denna förutsättning bröt man mot. Katter blev sjuka och katter blev skadade men de togs inte ut från gruppen.

Värdet av studien blir än mer tveksamt då de katter som ingick i grupperna inte valdes ut slumpvis utan katthemmen tog med katter som de trodde skulle passa. Ett mycket viktigt krav när studier ska göras är att urvalet sker slumpvis.

Anledningen till att studien genomfördes var att ifrågasätta underlaget till kraven i SJVFS 2008:5 på minimiytor vid katthållning. De som genomförde själva studien visste vad man ville uppnå med studien vilket innebär att studien inte ens var enkelblindad trots att dubbelblindning måste till för att tillgodose att en hög kvalitet uppnås.

En lista på vad som skulle observeras upprättades vilket i sig medför att observationerna blir tämligen oberoende av vem som observerar men denna lista låser också dem som utför observationerna. Bättre hade varit om en person följt listan och en person gjort iakttagelser på egen hand. Följer man en lista missar man lätt sådant som inte står på listan men som är högst relevant.

En enskild studie kan inte ensam tas ses som bevis för vare sig det ena eller andra hur välgjord den än är. Inte förrän man i andra studier av samma sak utförda av från SLU helt oberoende forskare kan man börja tala om bevis.

Förvaltningsrättens dom är på intet sätt prejudicerande. På åtminstone två av punkterna gav man klagande rätt på grund av att man ansåg att länsstyrelsen inte uttryckt sig tillräckligt tydligt.

Domen stöder sig till stor del på referenser av skilda slag. Beträffande dessa referenser gäller samma som för SLU-studien. Man vet inte något om referenserna. Är det granskade studier, har någon upprepat dem och kommit till samma resultat? Resonemangen om termisk komfort säger inget om hur man kommit fram till det man säger. Är det teortiska beräkningar? Om inte, hur har katternas omgivning sett ut? Hur påverkas en katt som måste få i sig frusen vätska?

Man uttalar sig också om att det inte finns någon fara för katternas öron skulle förfrysa. Var kommer då de katter från som de facto har förfrusna öron?

Domen bygger på det som kallas chery picking, dvs man tar bara med det som stöder det som man vill visa. När domstolar behandlar ärenden som rör djur finns aldrig någon som för djurens talan. Djur kan som bekant inte heller överklaga en domsom gått dem emot.

När jag läste resonemangen i domen och när jag läser denna tråd kommer jag att tänka på två episoder i mitt liv. Den ena hände utanför Glasgow i Skottland en regnig, kall decemberdag för nu rätt länge sedan. Temperaturen var alldeles över noll. Jag åkte bil med ett par engelsmän förbi ett zigenarläger alldeles intill vägen. Utanför en husvagn stod det några småbarn barfota. Jag blev helt förskräckt och uppmärksammade mina medresenärer på misären. Jag blev lika förskräckt över deras svar: Zigenare är inte som vi, de fryser inte.

Den andra episoden ägde rum på mitt arbete i Sydstaterna. En arbetskamrat berättade om sin tid som soldat i Korea. Han berättade att det vintertid varit förskräckligt kallt, nedåt -20 grader. Soldaterna hade dock haft tjocka varma kläder från topp till tå.  Men sade han, koreanerna är konstiga. De gick utan strumpor i gummistövlar fast det var så kallt för de är inte som vi. De fryser inte.

Dessa episoder är inget annat än rasism. Samma gäller när vissa katter lever i lyx och överflöd medan man i bl a annat domen pläderar för att förvildade, hemlösa katter inte är som andra katter. De fryser inte. När det gäller förvildade hemlösa katter anser uppenbarligen både förvaltningsrätten, TS m fl att bl a lagkraven på veterinärvård inte behöver uppfyllas. Tala om vi och dom, tala om rasism.

Anmäl
2013-12-03 01:22 #76 av: carlas

#75 Du verkar vara en grundlig människa (och nästan lika långrandig som många tycker att jag är - det behövs ibland ;). Du ska nog kunna förstå och vilja hjälpa till. Försöker igen. Till alla i o f.

I studien från SLU 2013 om grupphållning av katter som refereras till ovan konstateras just detta, att inga signifikanta skillnader kunde upptäckas inom måtten 1-4 kvm/katt; att individuella skillnader i personlighet hos katter och därmed typen av gruppsammanställning sannolikt har större betydelse för katternas välfärd; att mera forskning behövs. Slumpvis utvalda katter, som du efterfrågar, har studien aldrig gällt eftersom syftet med studien enligt uppgift var att  [citat) ”undersöka hur stabila grupper av upp till 15 katter beter sig när de har tillgång till tre olika stora ytor. De ytor som har undersökts är 1 m2/katt, 2 m2/katt och 4 m2/katt”. Stabila grupper av katter är inte slumpvist utvalda katter, förstås.

Experiment av denna art med slumpvist utvalda katter, som du efterfrågar, hoppas jag f ö skulle fällas i etisk granskning (och det önskar nog du också). Att ”anledningen” till studien skulle vara att ”ifrågasätta underlaget till kraven i SJVFS 2008:5 på minimiytor vid katthållning” samt att utförarna av studien redan i förväg ”visste vad man ville uppnå med studien” är ngt som isf endast du känner till. Det gäller ju en slutrapport till just SJV så man kunde snarare befara det motsatta. Att sakligt ”granska” det vetenskapliga underlaget för lagförslaget låter rimligare. Men har du belägg för dina misstankar - även vad gäller andra brister i den aktuella SLU-studien, som att sjuka el skadade katter inte togs ur gruppen (vilket faktiskt uttryckligen hävdas i studien) -  så är det mycket allvarligt, och då tycker jag absolut att du ska gå vidare (dvs utanför domänen katter.ifokus ;).

Vad gäller förvaltningsrättens i Göteborg dom 2013-11-12 där katterna vann och Länsstyrelsen förlorade på alla sex punkter, vill jag hänvisa till följande länk. Du har nämligen missuppfattat en del, bl a vad gäller termisk komfort och hur den uppnås. Flera av dina frågetecken besvaras där, och det görs några förtydliganden som kanske inte var helt enkla att utläsa ur domspapperen. Därtill finns en fullständig referenslista. http://v3.goteborgskatthjalp.com/index.php/foervildade-katter-tnr/tnr-mer/artiklar/161-mer-tnr/tnr-mer-artiklar/626-hur-katter-anpassar-sig-till-kallt-klimat

 

Vad jag helhjärtat instämmer i är följande som du skriver:

”När domstolar behandlar ärenden som rör djur finns aldrig någon som för djurens talan. Djur kan som bekant inte heller överklaga en dom som gått dem emot.”

Så sant. Ibland FINNS - men den/de som finns, FÅR INTE HÖRAS. [Ska leta upp ett par länkar som förtydligar detta.]

Den här gången fanns det någon som förde djurens talan, skygga katters talan t o m. Och katterna vann! Det är därför vi är glada! Nu kan katterna, dessa katter och många tusen andra katter som blir omhändertagna i TNR-projekt, få chansen till goda och värdiga liv. Istället för att skjutas av. Istället för att infångas och avlivas. Och istället för att skrämmas till total avskildhet, i ensamhet och kyla och svält, okastrerade. Hur kan man vara annat än hoppfull och glad över en sådan dom, äntligen! Oändligheter av arbete återstår, visst. Så är det med det mesta.


Dina två episoder är inte heller peer reviewed. Men de är gripande. Rasism eller inte. Ren och skär okunskap är lika förödande! Liksom ovilja att ta till sig kunskap. Under inga förhållanden är dödande/avlivning die Endlösung der Leidenfrage (slutlösning på lidandefrågan) - vare sig för de ”zigenarbarn” och ”koreaner” du refererar till (och tror inte heller att du förespråkar avlivning som lösning där), eller för de utsatta och nödställda katter som vi KAN hjälpa - till goda och värdiga liv, med mat, skydd, omsorg och kärlek - på katternas villkor. Det skulle bidra och underlätta så oerhört om bara djurskyddsmyndigheter släppte på prestigen, tog av sig ögonbindlarna och hjälpte till - också!

Liksom alla kloka människor som egentligen vill väl, innerst inne. Att skriva på prostestlistan är ett gott litet steg på väg.

Till Namninsamlingen!

Anmäl
2013-12-03 19:51 #77 av: Lena

#73 Du skriver: "Vid upphandlingar ska likabehandling av anbudsgivare alltid gälla. Att jämföra ett anbud från en organisation som anser sig inte behöva betala skatt när man lämnar anbud i konkurrens med näringsidkare ryms inte inom lagen".

Ja det är ju upp åt väggarna galet när den typen av regler sätter sig över levande väsen. Jag kan för mitt liv inte tycka att reglerna du vidhåller vid anbudsförfarande ska vara viktigare än katters liv. Om det nu stämmer det du skriver att anbudsförfarandet stänger ideella sektorn ute från verksamhet med hemlösa katter och legitimerar löpande band avlivning av katter. Tycker du själv det är bra? Och protestera är ju precis det vi gör med den här namninsamlingen. 

Protokollet du hänvisar till känner jag mycket väl till. Det som står där visade sig vara både felmätt och felräknat vilket nu nämnda Länsstyrelse erkänt efter att ha tänkt på saken i ca ett år. Så det ska du inte dra för stora växlar av. Det är väl närmast att betrakta som en skandal å myndighetens vägnar. 

Du skriver vidare: "Låter polisen någon privatperson eller organisation ta hand om katter där det finns beslut om omhändertagande och inte åtminstone har ett skriftligt avtal om hur detta ska gå till plus hur ansvarsfördelningen ser ut, gör polisen fel. Det faller nog också utanför lagens ram när polisen lämnar omhändertagna katter på ett katthem som polisen inte har avtal med".

Det är inget krav att Polisen ska ha avtal med någon. De kan ta hand om katterna själva också. Det som gäller är att Polisen ska verkställa Länsstyrelsens beslut. Länstyrelsen lägger sig inte hur Polisen väljer att göra. Ibland är det fullt hos den som de har avtal med och då placeras katterna hos andra. Kan vara båda Djurpensionat eller ideella organisationer. Även privatpersoner har kommit ifråga när det gäller framförallt udda djurslag. Rätt eller fel enligt din lagbok om upphandling vet jag inte, men så ser verkligheten ut i alla fall. 

Sedan skriver du följande om TNR: "TNR finner jag vara något som enbart gagnar inblandade människor så tillvida att de slipper ta ett otrevligt beslut om avlivning. Det går inte att följa svensk lagstiftning i ett TNR-projekt". 

Sorry baby men här är du ute och cyklar fullständigt! Om det är något som TNR gagnar så är det katterna eftersom metoden bygger på katternas behov. Det stämmer inte heller att TNR skulle vara emot svensk lagstiftning. Jag vet att motståndarna brukar vilja hävde detta, men det är en villfarelse som en dom helt nyligen slog hål på. 

Här är vi dock överens (BINGO!!!): "För att höja kattens status krävs opionsbilning, kontakter med polisen för att sprida kunskap inte minst om gällande lagstiftning och kontakt med de politiska partierna för att försöka få till lagändringar som gagnar katterna".

Det är det precis det jag och många med mig viger vår fritid till. Namninsamlingen är också ett led i detta. 

Din slutkläm lyder: "Det är inte realistiskt att tro att alla hemlösa katter/förvildade katter ska kunna komma till ens ett katthem än mindre till ett gott permanent hem. Men visst, när man träffar en enskild katt vill man förstås försöka rädda just den katten".

Jag är av den bestämda uppfattningen att det faktiskt går. Du ger själv svaret i sista meningen. Om fler engagerar sig kan vi lösa det här. Allt är möjligt för den som ser möjligheterna istället för hindren. 

"Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, tillsammans kan vi försätta berg". 

Eftersom andra länder har lyckats ska det gå även i Sverige. Eller menar du att vi lever i ett hopplöst land som inte kan utvecklas alls när det kommer till området hemlösa katter? 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-12-03 20:31 #78 av: Backarödbo

#75 "Domen stöder sig till stor del på referenser av skilda slag. Beträffande dessa referenser gäller samma som för SLU-studien. Man vet inte något om referenserna. Är det granskade studier, har någon upprepat dem och kommit till samma resultat? Resonemangen om termisk komfort säger inget om hur man kommit fram till det man säger. "

"Man uttalar sig också om att det inte finns någon fara för katternas öron skulle förfrysa. Var kommer då de katter från som de facto har förfrusna öron?"

Det är uppenbart att du inte har läst eller inte har förstått domens innehåll i visa delar.

Två av experterna som har yttrat sig om kattens förmåga att anpassa sig till kallt klimat är professorer med specialkunskap i just det gällande ämnet. En av de anses vara världsledande i just djurens förmåga att anpassa sig till kallt klimat och en del av studierna som det refereras till har utförts av just honom. Detta finns även antecknat i domen.

Katter som har förfrusna öron är katter som INTE är anpassade till kallt klimat. Det är t ex katter som har varit innekatter och som har hamnat utomhus under den kalla delen av året. Dessa har inte hunnit anpassat sig fysiologiskt till ett kallt klimat.Anmäl
2013-12-03 20:47 #79 av: Backarödbo

"TNR finner jag vara något som enbart gagnar inblandade människor så tillvida att de slipper ta ett otrevligt beslut om avlivning."

Vad baserar du detta på? Kan du hänvisa till forskning? Du må "finna" detta men du har inget som helst bevis för ditt tyckande.

Du är medveten om att studier har visat att avlivning enbart fungerar på mindre öar där det inte sker någon invandring av nya katter om man skulle vilja eliminera den förvildade kattstammen? Och att man då måste använda sig av en blandning av metoder, såsom jakt, fällor, jakt med hund, förgiftning och spridning av kattpest?

Du är också medveten om att de katter som överlever de årliga avlivningsaktioner inte på ngt sätt får en ett bättre liv och dessutom fortsätter föröka sig?

Du är medveten om att det är just kattungar som föds i hemlöshet som löper den allra största risken att dö av sjukdom eller trauma?

Jag tycker att ditt påstående är rent av förolämpande för alla de människor som engagerar sig i hemlösa katter. Ta gärna en titt på TNR-projeket i Backa:

"I Backa Röd, Göteborg, har det i tiotals år funnits hemlösa katter. Många av dessa är förvildade. Varje år avlivades en del av kattbeståndet. Förr genom avskjutning, senare genom infångning och avlivning hos veterinär. Katterna som överlevde levde kvar under samma omständigheter. De fortsatte föröka sig med alla negativa inslag det innebar för både katterna och omgivningen. Löpande och skrikande honor, fäktande och skadade hankatter, sjuka och döende kattungar. Problemen löstes inte, det flyttades bara över till nya individer.

Ingen av de omkringboende var nöjd med hur kattproblemet hanterades. Kattantalet minskade inte och inte heller katternas lidande eller klagomålen från boende. År 2011 startade därför bostadsbolag Poseidon och Göteborgs Katthjälp tillsammans ett projekt för att ta hand om katterna på ett humant och långsiktigt sätt."

http://backakatterna.goteborgskatthjalp.com/

Under nästan 3 år har det inte fötts en enda kattunge i hemlöshet i Backa Röd i motsats till de föregående sisådär 50 åren. Katterna är fina och friska, har isolerade kattkojor och utfordras dagligen av många människor (Ca 1400 lägenheter)


Vad gäller TNR och dess effektivitet (vs avlivning) så hittar du en uppsjö med studier här: http://v3.goteborgskatthjalp.com/index.php/foervildade-katter-tnr/tnr-mer/tnr-mer-nedladdning (första dokumentet på sidan)Anmäl
2013-12-03 21:43 #80 av: [SueHn]

Det är fullt möjligt för ideella katthem att vara med i anbudsgivning men då måste den del av verksamheten som agerar i konkurrens med näringsidkare hanteras som näringsverksamhet. Vid upphandlingar kan polisen teckna ramavtal med hur många som helst och sedan välja den som är billigast, ligger närmast, har plats allt efter vad som passar bäst i det enskilda fallet. Problemet är att RPS inte vet hur man gör upphandlingar.

Att man hade katter i utställningsburar mm vid den inspektion som jag hänvisar till är helt olagligt. Jag ska kolla om något var felmätt. Det var stora marginaler i måtten för att en felmätning skulle göra någon skillnad.

Det finns mycket bestämt reglerat i lag vad som gäller vid myndighetsutövning och det gäller även när det gäller omhändertagande av katter. Polisen måste lära sig vad som gäller och anpassa sin verksamhet därefter, t ex enligt vad som finns angiviet i RPSFS 2010:7 om lokala djurskyddsorganisationer och i Regeringsformen.

# 77 Jag utbyter gärna åsikter med dig men jag betackar mig för sarkastiska tillmälen och väljer att inte kommentera vad du skrivit i samband med det.

Även om SLU-studien hade följt förutsättningarna för att få tillstånd, dvs tagit ut sjuka och skadade djur och för övrigt följt god vetenskaplig sed är den så liten att det inte finns något som helst statisktiskt underlag att dra några slutsatser av över huvud taget. Hade den varit större hade man inte heller då kunnat använda den som argument åt det ena eller andra hållet förrän den dels genomgått peer review och dessutom upprepats av något från SLU helt oberoende ställe. Då skulle man försiktigt kunna börja hänvisa till den.

Domen i förvaltningsätten är som jag tidigare sagt inte prejudicerande utan handlar om ett mycket specifikt fall. Två av punkterna har explicit avslagits på grund av utformningen av länsstyrelsens beslut. I den mån den inte beror på otydligheter från länsstyrelsen handlar den om att placera mindre lyckligt lottade katter utanför lagens krav  bl a att sjuka djur måste ges veterinärvård. Denna dom sänker kattens status och gör det svårare att förmå folk att inte skaffa sommarkatter som de sedan lämnar. Katten klarar ju sig även i sträng kyla säger domen. Det är för katten bara att bilda lite brunt fett.

Anmäl
2013-12-03 22:46 #81 av: Lena

#80 Sarkastisk - nej så var det då rakt inte tänkt. Försökte mig bara på en liten humoristisk underton där. SkämtarDet blev ju så oerhört negativt  fokus på allt vi står för. Tyckte stämningen behövde lättas upp en smula. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-12-03 22:59 #82 av: Elsklingenelsa


#73 Vad gäller polisens möjlighet att lämna katter på katthem som ej har avtal bör detta fall under s.k. direktupphandling d v s upphandling som får ske utan någon tidigare skriftlig anbudsgivning. Sådan får enligt lagen ske om det rör sig om “lägre belopp” och/eller om det brådskar (för “vanlig” öppen upphandling tar ju mången månad att genomföra). Vad som avses med “lägre belopp” är en halvmiljon ungefär. Det bör därför inte vara något juridiskt hinder för polisen att anlita flera katthem om de så önskar, så länge beloppen inte överskrider de stipulerade gränsvärdena.

 

Du skriver också att “Det går inte att följa svensk lagstiftning i ett TNR-projekt” och angriper sedan den enda TNR-relaterade dom som vi har i Sverige.

 

Som framgår av den domen (vilket anförs av länsstyrelsen i deras egen dokumentation i det ärende som domen rör) finns ingen specifik rättslig reglering av TNR-metoden i Sverige utan man måste utgå från Djurskyddslagens målparagrafer.

 

Det tog förvaltningsdomstolen flera år att hantera detta ärende och det gjordes efter att de hade tagit del av mång, många hundratals sidor av rättsliga inlagor, utlåtanden från Jordbruksverket, sakkunnigutlåtanden från ledande forskare och veterinärer samt ett digert material av vetenskapliga studier.

 

När du här slå fast motsatsen till vad domstolen kommit fram till efter detta enorma arbete från alla inblandade anser jag att du är skyldig oss att åtminstone producera ett enda litet futtig lagstöd som visar att du vet bättre än alla andra eller någon form av vettig rättslig argumentation.

 

Och i #75 “Förvaltningsrättens dom är på intet sätt prejudicerande.” Nej, det är korrekt. Underinstansers domar är enligt en formalistisk rättskälletolkning inte att anses som vägledande – men när det inte finns något annat så är det ändå i underrättsdomar andra domare letar sin vägledning i praktiken. Inte heller kan djurhållaren överklaga till Kammarrätt i detta ärende för att få en prejudicerande dom eftersom domen var gynnande. Det är helt upp till länsstyrelsen att besluta om målet ska gå ett varv till.

 

 

Du skriver att ”På åtminstone två av punkterna gav man klagande rätt på grund av att man ansåg att länsstyrelsen inte uttryckt sig tillräckligt tydligt.” och gör någon typ av nedvärdering av domstolens beslut som om den är mindre viktig för att man väljer grunda sig på tydlighetsprincipen. Domstolen välja alltid den rättslig grund som är lättats att motivera och som har mest tidigare prejudicerande domar – vilket i detta fall är kravet på tydlighet. Varför ge sig in på mer komplicerad rättstolkning när så uppenbara brister finns. Det säger inget om deras värdering av alla de andra grunder som djurhållaren också anförde. I det ena fallet hänvisar de till att ett krav på “hanterbarhet” i föreläggandet är ett krav som är allt för otydligt för att ens kunna ställas. Det är ju det människor som jobbar med skygga katter alltid har sagt. Man kan inte ställa krav som inte kan bedömas på ett rättssäkert sätt. Det är grundvalen för alla lagar och regler. Det saknas en objektiv måttstock för vad som är hanterbarhet och hur och av vem det ska mätas och hur man i efterhand ska mäta om djurhållaren lyckats uppnå kravet inom stipulerad tid. Därmed underkänner domstolen kravet rent generellt – inte bara i detta fall.  

 

Å andra sidan kan jag tycka att domstolen kunde gjort det ännu lättare för sig genom att bara konstatera att det inte finns och aldrig har funnits något lagkrav på hanterbarhet och därför behöver begreppet inte ens analyseras vidare. Man kan inte ställa tvingande krav som saknar stöd i lag. Punkt slut.  

 

I den andra punkten där de anser att länsstyrelsen varit otydlighet gäller storlek på liggplatser är något av en icke-fråga. Katterna har dessutom fått många fler liggplatser sedan dess.

 

Du skriver också om det du kallar domstolens ”cherry picking”. Domstolen har som jag tidigare nämnt tagit del av många hundra sidor av dokument. I en dom är deras uppgift att sammanfatta alla de inlagor som parterna gjort. En dom är inget akademiskt verk med fotnotsapparat och metodkapitel; för att få del i referenserna får man helt enkelt begära ut och läsa samma studier som domstolen fått del i. När man tagit del av dessa kan man ev börja kritisera – men man måste ta del av materialet innan man yttrar sig och nedvärderar andras kompetens.  

 

Efter att ha tagit del av allt detta material, tillämpat gällande rätt på ärendet skall rätten i sitt domskäl såklart välja de argument de finner mest övertygande: det är vad dömande processen går ut på. Vad menar du att domstolen skulle göra istället? Jag kan också tillägga att det troligtvis hade varit enklare och mer bekvämt för Förvaltningsrätten att ge Länsstyrelsen rätt och ge efter för Jordbruksverket – men de hade tillslut fått så mycket och övertygande underlag att det inte gick att bortse från att myndigheternas argument saknade både rättsligt och vetenskapligt stöd.

 

Din uttalande om att ”placera mindre lyckligt lottade katter utanför lagens krav  bl a att sjuka djur måste ges veterinärvård” vet jag knappt hur jag ska bemöta. Det får mig att ifrågasätta vad du egentligen vet om den dagliga skötseln av en TNR-koloni? De åtta katterna i den koloni som domen rör kommer lika snabbt till veterinär som vilken ägd innekatt som helst. Detta vet jag med 100 % säkerhet och jag vänder mig starkt emot att du spekulerar i frågor som du inte känner till.

 

//Elsa

Anmäl
2013-12-03 23:25 #83 av: [SueHn]

Visst finns det direktupphandlingar men avsikten med dem är att inte behöva gå ut i en upphandling som måste ge möjlighet för flera anbudsgivare att lämna anbud när det är små belopp. Direktupphandling kan också ske i mycket brådskande fall. Jag kan tänka mig att en kommun plötsligt behöver någon utrustning på grund av en oförsebar händelse men det lämnar knappast utrymme för polisen att köpa tjänster från ett katthem på samma sätt som man köper en glass. Polisen vet ju att de kommer att behöva stalla upp katter allt eftersom men det går att ordna genom att ha avtal med alla som lämnat anbud.

Vi lär dock aldrig mötas vad gäller TNR.


Anmäl
2013-12-03 23:35 #84 av: Elsklingenelsa

Jag talade om domskälet och rättens bedömning - mina personliga åsikter om TNR är inte frågan.

Jag tolkar dock det som att din kritik av domen är grundad i dina personliga åsiket om TNR - inte någon rättslig analys av domen eller någon genomgång av de vetenskapliga studier eller expertutlåtande som gjorts. Alla har rätt att uttrycka sin åsikt - jag bara önskar att du (och alla andra) tog del av hela materialet och bildade en uppfattning utifrån helheten istället. Då kunde man diskutera förnuftiga förbättringar utan att polarisera debatten.//Elsa

Anmäl
2013-12-04 02:28 #85 av: carlas

#84 Exakt! = 

Jag tolkar dock det som att din kritik av domen är grundad i dina personliga åsiket om TNR - inte någon rättslig analys av domen eller någon genomgång av de vetenskapliga studier eller expertutlåtande som gjorts. Alla har rätt att uttrycka sin åsikt - jag bara önskar att du (och alla andra) tog del av hela materialet och bildade en uppfattning utifrån helheten istället. Då kunde man diskutera förnuftiga förbättringar utan att polarisera debatten.

#83 Du skriver: "Vi lär dock aldrig mötas vad gäller TNR." Och detta som svar på #82 (bland annat!)

En dom är inget akademiskt verk med fotnotsapparat och metodkapitel; för att få del i referenserna får man helt enkelt begära ut och läsa samma studier som domstolen fått del i. När man tagit del av dessa kan man ev börja kritisera – men man måste ta del av materialet innan man yttrar sig och nedvärderar andras kompetens.  

Du SueHn efterfrågar hela tiden objektiva måttstockar. Vad grundar DU dina åsikter om TNR på? Och vad är alternativen? Det är dags att komma ut.


Och eftersom det här är en namninsamlingstråd för katters rätt till ett värdigt liv, igen: Ta ställning skriv på protestlistan!

Till Namninsamlingen!


Anmäl
2013-12-04 10:32 #86 av: Backarödbo

SueHn, det är uppenbart att du har ett problem med TNR och att du därför sågar domen. Som förklarats här ovan så omfattar handlingarna i domen många hundratals sidor med inlagor som, när det gäller matarens sida, i stort sätt är helt genomsyrade med källhänvisningar till forskning. Sedan har en mängd forskare, både från Sverige och utomlands, uttalat sig i frågan. Många forskare har även varit upprörda över det faktum att Jordbruksverket i sitt yttrande har valt att misstolka deras forskning i syfte att ge yttrandet "falsk tyngd". En stor del av referenserna som verket hänvisade till hade inte ens med sakfrågan att göra, vissa handlade inte ens om katt er eller djur öht!

Att länsstyrelsen och jordbruksverket öht inte har kunnat hänga upp sina krav och påståenden på lagstiftning, vetenskap och beprövad erfarenhet borde tala sitt tydliga språk.

Jag tycker du borde begära ut samtliga handlingar i fallet så att du får en uppfattning om hur gediget arbetet har varit. Materialet är också ganska lärorikt för någon är helt oinsatt i TNR-metoden.

Du skriver att domen sänker kattens status då domen skulle förmedla att "katten klarar ju sig även i sträng kyla säger domen. Det är för katten bara att bilda lite brunt fett."

Nej, det är inte det som sägs i domen. Läs den igen.

Du skriver även att  man placera mindre lyckligt lottade katter utanför lagens krav  bl a att sjuka djur måste ges veterinärvård"

Att påstå att TNR katter inte får veterinärvård är bara befängd, så det kommer jag inte att lägga någon tid på.
Inser du att det finns ca 150 000 hemlösa katter idag som helt och hållet står utanför lagens krav? Vad har du för lösning för dessa katter? Avskjutning? Något som har praktiserats i hundratals år i Sverige och som inte har förbättrat de hemlösa katternas situation på något sätt?
LÄS forskningen som jag tidigare länkade till i inlägg #79 (och som du VALDE att ignorera) och som klart och tydligt fastställer att avlivning inte fungerar på fastland. KAN DU DÅ NU KOMMA MED EN LÖSNING SOM VERKLIGEN FUNGERAR?

"Vi lär dock aldrig mötas vad gäller TNR."

Vi har inget behov av att kunna mötas med dig då vetenskapen visar fullt ut att TNR är både en human och långsiktig metod. Det finns en anledning till att samtliga stora djurskyddsföreningar och veterinärmedicinska sällskap med inriktning på katt förordnar metoden före avlivning. De baserar nämligen deras ställningstaganden på vetenskap och beprövad erfarenhet och inte på tyckanden.

Anmäl
2013-12-04 20:10 #87 av: Lena

SueHn även om du nu inte vill kommunicera med mig (pga som du tycker olämpligt ordval) vill jag ändå ställa några raka frågor till dig. 

  1. Jag tycker det skulle vara intressant att veta på vilka grunder du är emot TNR? (Jag har inte riktigt förstått det). 
  2. På vilka grunder du sågar domen som det refereras till? (Tycker inte det framkommit någon ordentlig motivering från dig ). 
  3. På vilka grunder är du är emot namninsamlingen och för att katter dödas för dina och mina skattepengar? 
  4. Varför du skriver så enormt mycket om detta med avtalsförfarandet och gör det till något mycket viktigare än vad som händer de stackars katterna? (Har svårt att begripa det)
  5. Vilken bakgrund och erfarenhet har du själv när det gäller katthemsverksamhet och hemlösa katter? 

Kan det vara så att du själv driver någon form av företag som har avtal med polisen eller kan det vara så att du själv arbetar inom någon djurskyddsmyndighet? Funderar


//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-12-05 00:48 #88 av: carlas

#87 Mitt i prick. Vi väntar alla på svar, gällande 1-5 Cool


Under tiden passar vi andra så klart på att skriva under protestlistan,
här Till Namninsamlingen! Blomma

Anmäl
2013-12-05 17:38 #89 av: Lena

Ser att SueHn inte har svarat på mina frågor. Jag har nu även skickat dem via PM får vi se om det kommer något svar den vägen. Ler

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-12-05 18:26 #90 av: [eskils]

#82 Bravo Elsklingenelsa!!!

#87-88 Ja, det ska bli mycket intressant att läsa SueHn:s svar på Lenas raka frågor! Om hon inte gör det förlorar hon all trovärdighet i mina ögon.

Anmäl
2013-12-06 00:23 #91 av: carlas

#90 I allas ögon. Vi väntar på svar på raka frågorCool

Anmäl
2013-12-06 21:46 #92 av: [SueHn]

Först och främst vill jag säga att jag inte förstår varför det dyker upp rena påhoppen bara för att jag inte är online mer eller mindre hela tiden på katter.ifokus. Det finns andra saker som måste prioriteras högre av skilda skäl. Man kan ha gäster hos sig, man kan vara sjuk, man kan vara bortrest några dagar eller någon vecka, det kan vara strömavbrott och det finns till och med ställen där det inte finns tillgång til vare sig telefon, mobiltelefon eller internet. För min del var det denna gång begravning av ett syskon. Jag hoppas att begravning är en godkänd anledning att inte vara online varje dag.

Jag börjar med insinuationen om att jag skulle vara jävig, dvs sista meningen. Under en stor del av mitt yrkesverksamma liv har jag på olika sätt arbetet med datorer, delvis på ett multinationellt företags utvecklingslaboratorier inom och utom landet. Flera år höll jag på med utredningsverksamhet runt datorkapacitet hos departement och statliga verk. Innan jag pensionerade mig var jag verksam inom transportsektorn som egen företagare. Men katthem nej, polisen nej, djurskyddsmyndighet nej.

Fråga 1. Jag finner det vara synnerligen inhumant att hålla förvildade katter under konceptet TNR. Det är helt enkelt djurplågeri. Det spelar ingen roll hur tjockt en låda eller kartong isoleras för inne i den blir det samma temperatur som utanför. Om ni inte tror mig kan ni ju ikväll slå av elementet i något av era rum, öppna ett fönster och sedan stänga dörren till rummet. Jämför nästa dag temperaturen ute och inne i detta rum. Jag garanterar att det inte kommer att skilja så mycket om ens något.

I Djurskyddslagen står att ägaren är skyldig att ge sina djur nödvändig veterinärvård. Det är inte möjligt att uppfylla detta krav med katter som är förvildade och speciellt med tanke på att en sjuk eller skadad katt drar sig undan vilket medför att ingen ens vet att katten behöver vård och dessutom inte kan få tag på den.

Alla kommer till livets slut. Hur det kommer att te sig vet ingen men i en TNR-koloni kommer katterna att med största sannolikhet att ligga och självdö. Att låta ett djur utan ens uppsikt självdö är åtalbart. Man måste också ha i minnet att katter stöter bort sjuka och gamla katter. Fast har den bortstötta katten tur kanske det kommer ett rovdjur som gör processen kort.

Det enda som en kartong eller låda skyddar mot är regn och en del vind. Blir en katt våt tar det oerhört mycket energi att få vattnet att dunsta och den energin tas från katten själv. Människor med hög feber lägger man ibland mellan våta lakan för att kyla ner personen och samma avkylningseffekt blir det när en katt tvingas torka med hjälp av värmen i sin egen kropp.

De mått som anges i domen visar att ingen förstått, att om man envisas med att ha en låda ute åt förvildade katter så borde t ex den med måttangivelser i domen ha stått på högkant med en övervåning. Den lilla värme som kommer från katten skulle då stanna på övervåningen eftersom varm luft stiger uppåt.

I många sammanhang är det en nyttig övning att byta ut ett ord mot ett annat. Byt ut ordet katt mot neger, jude, rom, invandrare eller något annat. Är det någon som då reagerar? Då är det ett bra tecken på att något är fel i tankegången. En stor skillnad mellan mina exempel och TNR-katter är att för de grupper av människor som finns bakom orden går det att ordna en bättre tillvaro men några planer på att höja levnadsstandarden för TNR-katter finns inte och är heller inte möjligt.

2. Domen gäller ett specifikt fall med speciella förhållanden vilka inte kan översättas till de förhållanden som erbjuds TNR-katter. Domen är inte prejuducerande. I domen finns det remarkabla uppgifter. Det står att katter har en termisk komfort om de får underhållsfoder som innehåller 15 MJ. Har någon av er en uppfattning av vad 15 MJ innebär?

En katt behöver från maten få i sig 0,7 MJ upp till 1,2 MJ beroende på hur stor katten är. Dessa uppgifter har jag hittat på catlife.se och kattstatus.se. Jämför dessa uppgifter med 15 MJ. 15 MJ är 20 gånger mer än 0,7 MJ. 15 MJ motsvarar 3600 kcal vilket är tillräckligt för en fullvuxen man som tränar. Fett är det näringsämne som har högst energitäthet och skulle man komma upp till 3600 kcal genom att äta fett, måste man äta 400 g rent fett eller 500 g matfett som smör. Varför har ingen reagerat?

Vad jag skrivit om fråga 2 sammantaget med fråga 1 tycker jag ger svaret på varför jag säger nej till TNR och varför jag anser att domen inte är så mycket att ha.

3. När djur lider och ingen kan ge dem en bättre tillvaro måste någon ta ansvar och då är det bra att det finns allmänna medel att ta till medan man får möjlighet att hitta alternativ till avlivning.

4. Hur behjätansvärt något än må vara måste svenska myndigheter följa svensk lag. För övrigt är det fler som tagit upp avtal och upphandlingar. Man gagnar rimligen inte någon genom att polisen inte följer lagen. Ska polisen se mellan fingrarna även i andra fall?

5. Bland annat har jag och har haft mycket kontakt med en lokal djurskyddsorganisation och jag har mer än en gång blivit ombedd att sitta i styrelsen men jag har inte möjlighet att avsätta den tiden som ett sådant uppdrag tar.


Rent allmänt gäller att ska man referera till någon är det inte vilken titel som någon har som är poängen utan vad någon gjort. Professorer finns det många men frågan är hur har de fått denna titel, egentligen en titel för lärare på ett universitet. Det finns bra och det finns dåliga universitet. Så finns det riktigt tvivelaktiga universitet. Kanske kommer ni ihåg att en minster hade fått en examen från ett universitet utan att någonsin ha varit där. Än värre är det, att det finns universitet som enbart existerar på nätet och en examen är en fråga om pengar.

Anmäl
2013-12-06 23:18 #93 av: majvi

"92 du får se till att fylla det där rummet med halm och se till att det inte blåser rätt in i rummet...

Katterna kan t.ex lära sig att använda en kattlucka.
På youtube finns många filmer där de gör katthus till sina TNR katter, det finns många lösningar.

Av egen erfarenhet vet jag att det är stor skillnad på temperaturen inne i lådorna jag har och utanför när en katt ligger där.

Anmäl
2013-12-07 10:30 #94 av: majvi

Här bygger de katthus till vintern för hemlösa katter i Toronto.

I år gjorde de sitt tusende vinterkatthus, de har hållt på och byggt hus i 3 år och de husen har använts av Torontos katter den tiden.

Det finns folk som tar hand om dessa katter och de skulle märka om katterna hade förfrysningsskador, frös ihjäl i dessa hus etc.

Anmäl
2013-12-07 11:20 #95 av: Lena

#92 Jag vet inte vad det är som gör att du finner mina inlägg som påhopp hela tiden? Det är inte mitt syfte att hoppa på dig och jag kan inte heller, när jag sätter på mig mina "moderatorglasögon", se att det finns vad du kallar personliga påhopp i varken mina eller andras inlägg. Tråkigt att du ska uppleva det på det viset. Du behöver givetvis inte redovisa var du gör varken när du är on- eller off line. Mitt syfte är att ställa raka frågor helt enkelt på det du skriver och tackar dig nu för svaren på mina frågor. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-12-07 12:21 #96 av: [Jahej]

Jag tycker att #92 skrev sakligt och bra.

Att katter ska leva till varje pris, under vilka omständigheter som helst, känns inte rätt. Själv är jag för kastrering av utelevande katter, men det måste ske i så stor omfattning att problemet med kattkolonierna verkligen försvinner – och det känns som en utopi. Men inte heller avlivning kommer att lösa problemet – man kan inte avliva alla okastrerade utelevande katter. Plus att det finns utespringande okastrerade tamkatter som hjälper till att öka på antalet hemlösa katter.

Vi får helt enkelt inse, tycker jag, att det inte existerar en hundraprocentig lösning, vi kommer att ha det här problemet. det kommer att fortsätta göra ont i magen när vintern kommer, för att så många hemlösa katter fryser. Men medan vi lever i denna verklighet, så har väl var och en rätt att kämpa för att minska problemet, och för att hjälpa katterna – på sitt sätt?


Anmäl
2013-12-07 12:46 #97 av: [eskils]

#92 Bra att du svarade på Lenas frågor, SueHn! Konstaterar att ditt svar på fråga nr 3 visar att du tycker det är bra att friska hemlösa katter avlivas för våra skattepengar. :(

Kan inte låta bli att undra varifrån du får ditt starka engagemang mot TNR, mot domen i Göteborg, mot vår namninsamling... Och varifrån kommer dina insikter i hur Länsstyrelser, polis och kattföreningar agerar ifråga om hemlösa katter, upphandlingsförfaranden etc.

Gissar att det kan komma från den lokala djurskyddsorganisation som du "har mycket kontakt med". Gissar också att den organisationen INTE är medlem i Svenska kattskyddsförbundet SVEKATT http://www.svekatt.se/ och https://sv-se.facebook.com/svekatt , eller är någon av de ganska många föreningar som arbetar efter samma principer som SVEKATT, nämligen för friska katters rätt att leva och för TNR.

Gissar också att din organisation har avtal med polisen om att stalla upp och på beställning låta avliva hemlösa katter.

Anmäl
2013-12-07 13:40 #98 av: Lena

#92 Diskussion av dina svar

Du skriver: "Jag börjar med insinuationen om att jag skulle vara jävig, dvs sista meningen".

Det jag frågade var följande i fråga 5: 

"5.Vilken bakgrund och erfarenhet har du själv när det gäller katthemsverksamhet och hemlösa katter? 

Kan det vara så att du själv driver någon form av företag som har avtal med polisen eller kan det vara så att du själv arbetar inom någon djurskyddsmyndighet?"

Jävig brukar vi väl inte använda i dagligt tal i en diskussion på ett forum eller liknande. Det är ju ingen rättegång vi ägnar oss åt nu. 

Du lämnar sedan en redogörelse för ditt yrkesverksamma liv inom IT-branschen och transportindustin och avslutar med "Men katthem nej, polisen nej, djurskyddsmyndighet nej".

Att jag frågade var dels att du så tvärsäkert yttrar dig om förhållandena inom arbetet med hemlösa katter, katthemsvärlden, djurskyddssektorn och om TNR. Du dissar även aktuell forskning inom området hemlösa katter och verkar inte ha mycket till övers för de proffesorer som verkar inom området.  

Fråga 1:

Min fråga löd: "Jag tycker det skulle vara intressant att veta på vilka grunder du är emot TNR? (Jag har inte riktigt förstått det)". 

Ditt svar i sammandrag: Du anser att TNR är inhumant, att det är djurplågeri. Detta pga att man håller de förvildade katterna utomhus. 

Du jämför sedan med oss människor utifrån att vi slår av elementet i ett rum, öppnar fönstret och stänger dörren till andra rum. Vi ska sedan jämföra rummets temperatur med den som är utomhus. (!?!) Du skriver att det enda en kartong eller låda skyddar mot är vind och regn. 

Sedan menar du att man inte kan ge de förvildade katterna den veterinärvård som krävs enligt djurskyddslagen. Risken är enligt dig stor att katterna kommer att ligga och självdö. 

Min kommentar: Här skulle du behöva läsa på lite mera för att förstå hur det fungerar för ständigt utelevande katter och med de specialbyggda katthusen som används vid TNR. Du har fått flera länkar i den här tråden som jag nu förstår att du inte har läst. Du gör även felet, som så många andra TNR motståndare, att du blandar in människors behov och känslor gör dem till katternas. 

Som du skulle veta om du läst mera om TNR står en TNR-koloni under ständig uppsikt av volontärer som matar och ser till katterna. Risken att katter självdör är inte större än för ägda utelevande katter. Att sjuka katter går undan och gömmer sig för att dö kan likaväl hända en ägd tam utegående katt. Studier har visat sig att katterna i TNR-projekt har minst lika god hälsa som ägda katter och betydligt bättre hälsa än alla de hemlösa katter som inte omfattas av TNR.  

Jag förstår inte vad du syftar med följande kommentar?: "I många sammanhang är det en nyttig övning att byta ut ett ord mot ett annat. Byt ut ordet katt mot neger, jude, rom, invandrare eller något annat". Om jag tolkar dig rätt menar du att vi som förespråkar TNR ägnar sig åt någon slags katternas rasism. Du för hemskt gärna utvecklar ditt resonemang för här hänger jag inte med. (Jag är möjligen en ovanligt trögfattad typ). 


Fråga 2:

Min fråga löd: "På vilka grunder du sågar domen som det refereras till? (Tycker inte det framkommit någon ordentlig motivering från dig )". 

Du svarar bl.a.: "Domen gäller ett specifikt fall med speciella förhållanden vilka inte kan översättas till de förhållanden som erbjuds TNR-katter. Domen är inte prejuducerande. I domen finns det remarkabla uppgifter. Det står att katter har en termisk komfort om de får underhållsfoder som innehåller 15 MJ.".

Du jmf sedan MJ värdena i domen med vad du läst i Cat-life. Och ifrågasätter om det stämmer? 

Du sammanfattar sedan: "Vad jag skrivit om fråga 2 sammantaget med fråga 1 tycker jag ger svaret på varför jag säger nej till TNR och varför jag anser att domen inte är så mycket att ha".

Jag är själv inte insatt i dessa värden som du fördjupar dig i. Jag passar därför över kommentarerna om dessa till dem som är mer insatta. Eftersom jag vet att det ligger enormt mycket arbete bakom domen från alla håll finner jag ingen anledning att ifrågasätta att det inte stämmer. Jag har svårt att tänka mig att man skulle vara ute och cykla i detta avseende. Däremot är det intressant att lära sig mera om dessa faktorer. Varför du menar att man inte kan dra generella slutsatser av domen när det gäller TNR kolonier förstår jag dock inte? 


Fråga 3:

Min fråga löd: "På vilka grunder är du är emot namninsamlingen och för att katter dödas för dina och mina skattepengar?

Du svarar: "När djur lider och ingen kan ge dem en bättre tillvaro måste någon ta ansvar och då är det bra att det finns allmänna medel att ta till medan man får möjlighet att hitta alternativ till avlivning".

Mina kommentarer: Ser att du missförstått hela syftet med vår namninsamling. För det första handlar inte vårt arbete om att stå och se på med armarna i kors när katterna lider. Om du har den synen på det arbete som alla eldsjälar utför i vårt avlånga land känns det faktiskt förolämpande.  Om du visste hur mycket obetald fritid som ideella sektorn lägger på den här frågan skulle du inte svara som du gör. 

Om du menar att det är ansvar myndigheterna tar, när de avlivar katter på löpande band, ser du och jag väldigt olika på vad ansvar innebär. Att allmänna medel används för att lösa problemet med hemlösa katter är naturligtvis bra. Men det som pågår och som vi protesterar emot är långt ifrån någon lösning på problemet. Istället motverkar det lösningen och sopar problemet under mattan. Myndigheterna använder inte våra skattepengar till att hitta alternativ till avlivningen. Pengarna går oftast istället till vinstdrivande djurpensionat, jägare och liknande som tjänar pengar på att avlivningskarusellen fortsätter, de har inget som helst intresse av alternativa lösningar. I flera av dina inlägg ovan i denna tråd försvarar du dock de vinstdrivande företagens rätt att finnas med i denna hantering. Djurskyddsmyndigheterna (Länsstyrelserna) lägger inte särskilt mycket tid på hemlösa katter. De har så många andra tillsyner att göra att de helt enkelt inte hinner djupdyka i frågan. Polisen som ska verkställa är inte överlycklig att de fått den uppgiften på sitt redan överfyllda bord. Dem som får avtalet är dock intresserade av inkomsten men gör inget som de inte får betalt för. Ideella sektorn som har tiden, engagemanget och kunskaperna utesluts. (Något du ju förklarat är det riktiga med tanke på respekten för avtalsförfarandet). 


Fråga 4: 

Min fråga löd: "Varför du skriver så enormt mycket om detta med avtalsförfarandet och gör det till något mycket viktigare än vad som händer de stackars katterna? (Har svårt att begripa det)"

Ditt svar: "Hur behjätansvärt något än må vara måste svenska myndigheter följa svensk lag. För övrigt är det fler som tagit upp avtal och upphandlingar. Man gagnar rimligen inte någon genom att polisen inte följer lagen. Ska polisen se mellan fingrarna även i andra fall?

Ja du vad ska man säga? Jag kan inte se att någon annan i den här tråden gett uttryck för en sådan benhård syn på avtalsförfarandet som du har gjort. Att det är en helig ko överordnat allt annat. Nu jobbar jag själv inte med upphandling. Jag vet dock att det är en snårig marknad som inte ens dem som arbetar med det alltid begriper. Det har blivit svårare sedan det blev reglerat via EU. Men att det skulle hindra ideella sektorn från att medverka kan inte stämma. Jag arbetar själv mycket med volontärsamverkan och har nyligen varit med i ett EU-projekt om saken. Inom andra länder (som följer samma regler) är samverkan med ideella krafter betydligt mer utvecklat och finns inom helt andra sektorer i samhället än vad vi är vana vid. Att Svenska Myndigheter inte kan samverkar mera med ideella katthem pga av respekt för avtalsförfarandet kan därför inte stämma. Och att de i de fall de gör det bryter mot lagen som du skriver. Det är klart att det går att hitta vägar i detta. Hela maskineriet behöver ses över. 


Fråga 5: 

Min fråga löd: "Vilken bakgrund och erfarenhet har du själv när det gäller katthemsverksamhet och hemlösa katter?"

Här svarar du lite dubbeltydigt.  Inledningsvis skriver du: "Men katthem nej, polisen nej, djurskyddsmyndighet nej". Men ger sedan i svar till fråga 5 följande svar: "Bland annat har jag och har haft mycket kontakt med en lokal djurskyddsorganisation och jag har mer än en gång blivit ombedd att sitta i styrelsen men jag har inte möjlighet att avsätta den tiden som ett sådant uppdrag tar".

Här blir jag lite förvirrad måste jag medge. YrarUtveckla gärna det svaret lite mera. Som sagt jag må vara ovanligt trögtänkt... 


Du avslutar med följande synpunkter: "Rent allmänt gäller att ska man referera till någon är det inte vilken titel som någon har som är poängen utan vad någon gjort. Professorer finns det många men frågan är hur har de fått denna titel, egentligen en titel för lärare på ett universitet. Det finns bra och det finns dåliga universitet. Så finns det riktigt tvivelaktiga universitet. Kanske kommer ni ihåg att en minster hade fått en examen från ett universitet utan att någonsin ha varit där. Än värre är det, att det finns universitet som enbart existerar på nätet och en examen är en fråga om pengar".

Mina kommentarer: När det gäller de forskare som vi citerar/hänvisar till så gör vi det utifrån vad de gjort + akademisk titel. Det handlar om mycket forskning på fältet kombinerat med höga studier. Ett mycket gediget arbete. Kritiskt granskning är alltid hälsosamt att bedriva, men det gäller åt båda hållen i så fall. 


//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-12-07 14:02 #99 av: [Jahej]

Tycker att artikeln var bra och tydlig, sen får väl var och en tycka till om den/ämnet men: Varför gör ni detta till en tråd med detaljerade svar i all oöndlighet på varandras svar? Ni diskuterar ju inte sakfrågan längre utan gnabbas om vem som skrev vilket ord i vilken kommentar för att bevisa att den andra visst menade nåt som den säger att den inte menade, typ.. Jobbigt och långtråkigt att läsa, då det inte tillför nåt annat än dålig stämning.

Anmäl
2013-12-07 14:06 #100 av: Kattens57

#92 Och hur kan det vara djurplågeri att använda sig av TNR?Är det humanare att skita totalt i dessa katter?Eller har du rum för alla hemlösa katter?Tror inte ens du har en susning om vad detta handlar om,för då hade du helt enkelt inte kallat detta för djurplågeri.Skulle vara intressant att få varma kojor,vård av katterna,foder till katterna,tillsyn över katterna,kastrering av katterna till djurplågeri av LST!!Däremot att underlåta hjälp medvetet till katter som far illa,dvs hungriga,frusna och skadade katter är väl att bidra till djurplågeri.Det finns nu människor som ställer upp för dessa TNR katter,så varför ska du ens bry dig om du inte vill göra skillnad för dessa stackare?Låt oss andra slita häcken av oss för att göra det lättare för katterna,så kan du ägna dig åt annat.Eller som sagt:skaffa hem till alla hemlösa katter!!

Anmäl
2013-12-07 14:17 #101 av: [eskils]

#99 Ni diskuterar ju inte sakfrågan längre... Jo, det gör vi verkligen.

#99 Jobbigt och långtråkigt att läsa,... Det är frivilligt att läsa här. Vår strävan på den här sajten är inte att skriva underhållande, utan att hjälpa och rädda katter till ett bra liv.

Du har väl inte missat att skriva på namninsamlingen? Här är länken:

http://www.skrivunder.com/sluta_avliva_katter_med_mina_skattepengar

Anmäl
2013-12-07 14:35 #102 av: Lena

#96 Vi som företräder No-Kill menar inte "att katter ska leva till varje pris, under vilka omständigheter som helst". Vad vi menar är istället "att katter inte ska dödas till varje pris och till vilka omständigheter som helst". Det är tyvärr vad som sker idag så som våra myndigheter arbetar. No-Kill innebär i korthet att alla katter behandlas individuellt utifrån var som bäst för den enskilda individen. Att friska katter och behandlingsbara katter inte avlivas. Bedömningen görs alltid av ansvarig veterinär. (Här gäller det att ha riktigt kattkunniga veterinärer).

TNR skulle kunna utvecklas och omfatta betydligt flera kattkolonier i Sverige än vad som sker idag. Jag känner till platser utomlands där men lyckats få ordning på beståndet via systematiskt arbete med TNR. Så visst går det. Men det krävs givetvis att det blir en accepterad och vedertagen metod. Här har vi tyvärr en lång och mödosam väg att gå i vårt land. Vi är bara på "nybörjarstadiet" idag. De som försöker lansera metoden har ett extremt tufft arbeta då det är så många som envist motarbetar TNR. Det jag skulle önska är att dessa supernegativa nejsägare praktiserade i en TNR-koloni och själva fick vara med och se hur det fungerar i praktiken och fick vara med och uppleva hur bra katterna faktiskt har det. Om man väl varit med om det har jag svårt att tro att man kan vara annat än positiv till metoden. Som det är nu görs i de flesta fall ingenting alls - katterna lämnas åt sitt hemlösa liv där vissa på sin höjd möts av ett skott i pannan. Några individer dör medan andra lever vidare och fortsätter att föröka sig än mer. 

Du skriver att "var och en har rätt att bekämpa problemet på sitt sätt". Nja det beror på vad du menar med detta. Om du menar att det är fritt valt arbete att t.ex. döda katter om det råkar vara "mitt sätt" håller jag inte alls med dig. Det skulle behövas stramare tyglar och lagar som gav katters liv och leverne mera rättigheter och skydd. Arbetet behöver bli mera uppstyrt. Vi måste framförallt höja kattens status, synen på katten, vilket vi inte gör om vi kan göra lite som vi tycker och döda friska katter hur som helst. Större krav på kattägare, hårdare krav på kastrering och jobba för nyare och modernare sätt att hantera de katter som redan är hemlösa är nödvändigt. Vad jag istället vill mynta är det egentligen redan ganska slitna uttrycket "ingen kan gör allt, men alla kan göra något". Detta då satt i sammanhanget "arbeta för att höja kattens status. Tänk så mycket tid som många lägger på att tala om att det är omöjligt istället för att vara med och göra det möjligt. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-12-07 14:40 #103 av: Lena

#99 Då har du missuppfattat precis allt jag skriver i den här tråden om du menar att det inte är sakfrågan vi/jag diskuterar här. Okey att du tycker det är långtråkigt. Det här ämnet är långt ifrån lustfyllt. Det handlar om den absolut mörkast sidan av katters liv. Tyvärr en skral verklighet som finns i högsta grad i vårt land. Något några av oss lägger vår fritid på att förändra. Men jag kan hålla med dig om att det kan finnas skojigare saker att pyssla med på obetald tid än att göra det vi gör. Vi gör det dock inte för att ha kul utanför att vi anser det viktigt. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-12-07 14:54 #104 av: [Jahej]

#103 Eh. Läs min förrförra kommentar?  Det är oförskämt att du svarar mig med att insinuera att jag inte bryr mig om katterna. Jag bryr mig VERKLIGEN. Det är inte ok att du gör fula påhopp på folk såhär.

Jag skrev att när ni sitter och detalj-petar i vilket inlägg som vem använde exakt vilket ord i, så blir det en personlig vendetta där andra inte kan delta och prata om hur vi kan hjälpa till – utan tråden fylls av gnabb. På DET sättet tar det fokus från kärnan. Jag skrev inte att ni har fel om att katterna ska ha hjälp!

 Var snäll och svara enbart på det folk skriver, och svara inte som om att dom skrivit nåt helt annat. Det är INTE ok att bete sig så!

Bara så du vet så deltar jag sedan många år med att hjälpa hemlösa katter, och ger stora summor till organisationer som arbetar med detta. Jag kan ändå tycka att Suhen har rätt till en åsikt. Som jag skrev i min förrförra kommentar INGET sätt att lösa problemet helt. Och det är därför vi alla har så starka känslor.

Jag har signat listan så fort den dök upp på internet, och jag är på er sida. Men det betyder inte att jag gillar hur ni beter er i tråden.

Over & out.

Anmäl
2013-12-07 15:39 #105 av: Lena

#104 Du kritiserar mig för mitt sätt att argumentera. Det har du givetvis din fulla rätt att göra. Tror dock du missuppfattar mig. Att citera motparten är nämligen en vedertagen teknik på internetforum. På många forum finns det till och med en särskild funktion för att kunna citera motparten.  Det har vi inte på iFokus varför man får göra det manuellt. Anledningen är att göra det enklare att följa diskussionen, vilket blir särskilt angeläget i långa trådar som denna. 

Det du skriver att den här diskussionen är långtråkig uppfattar jag faktiskt som lite provocerande. Även att du inte tycker att vi diskuterar sakfrågan. Jag kan nämligen inte se att de är något annat än sakfrågan vi skriver om i den här tråden. Det verkar ju som vi missuppfattat varandra helt och hållet om det är som du skriver i #104 att även du brinner för sakfrågan. Fick inte den uppfattningen i #96 och #99. Därför var det väl bra att jag ifrågasatte det du skrev så att du kunde vidareutveckla ditt svar och hur du tänker/tycker i frågan. Det är oerhört lätt att det blir missuppfattningar när man bara kommunicerar skriftligt så som man gör på internetforum. 

Att motparten inte har rätt till sin åsikt stämmer inte. Om det vore sant hade vi redigerat vederbörandes åsikter. (Tyvärr något som sker på många forum). Alla har rätt till sin åsikt, men det är inte detsamma som att det skulle vara förbjudet att ifrågasätta andras åsikter och att diskutera dem. Det är ju det som det går ut på i ett diskussionsforum. Annars blev det ju ingen diskussion och syftet med forumen försvann. 

Ingen är gladare än jag om jag har missuppfattat det du skrev. Det glädjer mig givetvis att även du kämpar för att hemlösa katter ska få bättre liv. Vi behöver bli många flera som ägnar oss åt det. Men det framgick som sagt inte riktigt i dina tidigare inlägg. I alla fall inte som jag uppfattade det.


//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-12-07 15:47 #106 av: Elsklingenelsa

#92.

 Vad avser din utläggning om seriösa och icke seriösa universitet så undrar jag om du verkligen tycker att Stockholms Universitet och SLU är sådana illa ansedda institutioner vars forskning man inte böra ta hänsyn till– eller varför du annars skulle ta upp detta som ett relevant argument?

Vad avser möjligheten att i andra länder och på andra språk t e x engelska att kalla sig “professor” när man bara är “vanlig lärare” är detta inte tillåtet i Sverige och görs inte heller på det svenska språket. 

Jag tänker även fortsättningsvis utgå utifrån de vetenskapliga studierna och utvärderingar som gjorts av dessa specialbyggda, särskilt framtagna isolerade katthusen som är gjorda av dessa professorer snarare än dina egna experiment med att lämna ett fönster öppet. De utvärderade katthusen är byggda enligt ritningar som varit föreskrift vad gäller ”uppfödning av katter i lösdrift ute” (LSFS 1982:21 del III stycke 4) och ansågs även då både lagliga och lämpliga. De används dessutom med stor framgång runt om i världen i länder med mycket bistrare klimat än Sverige. 

Med ditt exempel känns dock som om du missar själva poängen. Utrymmet djur vistas på måste stå i relation till djurets storlek och djuret vara i utrymmet för att temperaturen ska kunna uppnås– det är kroppsvärme i kombination med rätt foder, torrt underlag och skydd från vind gör att värmen uppnås. Det är så vi idag håller våra kor t ex och alltid har hållit djur; kor, grisar, hästar – de värmer upp sina stallar med egen kroppsvärme. Eftersom de är större djur kan ytorna vara större och i fallet med katter måste husen vara mindre.

För övrigt har jag inte riktigt tid att följa upp allt i dina svar och källgranska allt i domen nu. Det känns dock som du du bildar dig en uppfattning mest utifrån hur du antar att det går till i en TNR-koloni och att du gör det klassiska misstaget att jämföra med vad vi människor tycker är mysig temp/idealiska levnadstemperaturer. I ditt motstånd gör du också samma sak som myndigheterna gör, nämligen visar totalt ointresserad för att undersöka hur djuren som faktiskt bott så här i många många år mår. Ingen vill veta vad veterinärerna som undersöker de faktiska kattindividerna säger om deras hälsa. Ingen myndighet vill studera hur dessa djur mår t e x genom att utföra en vetenskaplig studie på plats under faktiska levnadsomständigheter. Alla bara antar hur de ”tror att det nog borde vara”. Inte heller är man särskilt intresserad av den uppsjö av seriösa, vetenskapliga studier som gjorts i många andra länder – därför det är ju inte Sverige! Och när det nu görs studier och professorer vid våra universitet tar sig tid att undersöka saken, då är det inte bra, för det stämmer inte med de förutfattade meningarna. Sen aktar sig oftast de som mosätter sig TNR-metoden ofta från att säga vad som är alternativet för de skygga katterna: döden med stor D. 

Det känns som ett moment 22 och mörkaste medeltiden för förvildade katter i Sverige.  

Men det tog många år även i andra länder också, länder där det idag är förbjudet i lag att avliva friska hemlösa katter och där TNR är mer regel än undantag.

 

Anmäl
2013-12-07 16:01 #108 av: [Jahej]

Lena kolla ditt inlägg #98. Tycker du det är rimligt att hålla på så i all oändlighet bara för att bevisa att en person är hemsk enligt dig? Jag tyvker det går överstyr...nu lämnar jag tråden och ger min energi till konstruktiva kattmänniskor istället.

Anmäl
2013-12-07 16:08 #109 av: Lena

#107 Vi har helt enkelt olika syn på hur en diskussion på ett forum kan bedrivas. Det är nog bara att konstatera. Vi kommer nog inte att kunna mötas i den synen. Jag kan bara försöka förklara för dig hur tanken bakom min teknik är. Att du sedan inte gillar den, accepterar den och tycker att jag är oförskämd får jag acceptera. Det är i alla fall inte min mening att vara det. Oförskämd alltså. 

Jag föreslår nu att vi går tillbaka till sakfrågan. Du är varmt välkommen att fortsätta diskutera mig personligen via PM. Glad

PS! Såg jag fått ett svar till i #108. Nej det är som jag skriver ovan ett vedertaget sätt att föra diskussion på - att citera och diskutera det motparten skriver. Det är en teknik och har inte med att angripa någon personligen eller att vara oförskämd. Surfa runt på olika forum utanför iFokus så kommer du se att det är ganska vanligt och inte har med mig att göra. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-12-07 18:54 #111 av: Backarödbo

"I många sammanhang är det en nyttig övning att byta ut ett ord mot ett annat. Byt ut ordet katt mot neger, jude, rom, invandrare eller något annat".

Det kan man absolut göra när det gäller t ex etiska (dvs teoretiska/filosofiska) frågeställningar. T ex om det är etiskt rätt att döda en gris för att sedan äta den. Är det rätt att döda en hund för samma ändamål? Är det då också rätt att döda en neger/jude/invandrare för samma ändamål?

När det gäller frågor inom naturvetenskap (som i detta fall fysiologi) så kan man aldrig byta ut en djurart mot en annan, eller för den delen ibland inte ens en individ av samma art mot en annan. När det gäller att ta ställning till hur faktorer som t ex väder och vind inverkar på en individ ska man utgå från individens förutsättningar. Det är oftast genom praktiska experiment som man producerar kunskap om hur saker och ting fungerar inom naturvetenskapen, något som inom den filosofiska/etiska vetenskap oftast är omöjligt.

Bara det faktum att du inte har förstått att man inte kan använda metoden som används i etik/filosofidisciplinen, dvs att jämföra etiska ställningstaganden mellan olika djurarter, inklusive människan i biologiska och fysiologiska syften är för mig tillräckligt stort anledning att inte ens bry mig om dina åsikter.

Du får tycka precis vad du vill vg TNR och förvildade katter, vi lever i ett demokratiskt samhälle, men för min del är dina åsikter helt ointressanta då de går rakt emot forskning. Inte så konstigt då du blandar ihop etik/moral med naturvetenskap. Dessutom för du över dina egna behov på den förvildade utomhuslevande och till klimatet anpassade katten.  Farligt och dum.


Anmäl
2013-12-07 20:54 #112 av: johnnys girl

Jag ska inte ge mig in i denna diskussion men för balansens skull vill jag ändå påpeka att Suhen ha rätt i att villkoren är olika för privata näringsidkare och ideella organisationer vid upphandlingsförfarande. Dock inte till de ideella organisationernas fördel så som Suhen menar.

För att kunna lägga anbud krävs att föreningen är relativt stor och mig veterligt har alla de stora föreningarna som deltagit i anbudsförfaranden anställd personal som de betalar lön, skatt och sociala avgifter för. Precis på samma vis som den private näringsidkaren gör.

Skillnaden är att näringsidkaren visserligen är skattepliktig för sina inkomster men å andra sidan är han inte momspliktig. Dvs han har rätt att göra avdrag för inköp till sin verksamhet.

Den ideella föreningen är å andra sidan inte skattepliktig för sina inkomster men är inte momsbefriad.

Det betyder att inköp av förnödenheter såsom kattmat, sand, hyra rengöringsmedel mm blir 25% dyrare för den ideella föreningen.


Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Anmäl
2013-12-07 23:57 #113 av: Rödis

Trodde jag var ny här men ser sen att det finns ett inlägg redan #72!

Känner lite som #99 fast jag hårddrar det inte som Jahej gör... skulle dock önska att inte så mkt tid behövdes till "ordklyverier" men ser vid läsandet att ska diskussionen fortgå måste  ord och mening  vändas och vridas...

Byt ut hemlös katt mot hemlös människa, bådadera ökar tyvärr i antal just nu...

Här har vi ett antal flyktingar, ska vi rädda dem fast vi då måste ta dem i utrymmen som egentligen inte är tillåtna enligt svensk lag? Ska vi låta dem drunkna, eller frysa ihjäl vid vägkanten, faktiskt bättre avliva direkt och smärtfritt isf. om vi nu inte stoppar in dem ändå i en bil som då får för många passagerare... 6 st istället för tillåtna 4. (Sådant har jag varit med om att göra i verkligheten).

Om det gäller att rädda liv föredrar jag faktiskt civil olydnad i första stadiet... sen kan man försöka ändra på tingens ordning... vilket vi nu försöker göra vad gäller kattens status och aktuella situation i vårt land.

Ja, jag är absolut för TNR,  just nu involverad  i två sådana, katterna klarar sig utomordentligt med den tillsyn de får och tas in när så behövs för klippning o annan vård. Själv är jag uppväxt med katter och vintrar där det hände att vi var nere på -40. Vissa konklusioner i domen som det hänvisas till här i tråden var så självklara för mig att det kändes märkligt att man måste anstränga sig så för att begripa hur en frisk katt fungerar. Jag är, som ni kanske anar, ingen akademiker men inser behovet av seriös forskning... undrar bara ibland vart vårt sunda förnuft, vår logik, är på väg. Alla våra paragrafer... de är väl ändå till för vårt bästa och då även djurens... eller? Avliva katter på löpande band när det inte är ett skvatt effektivt... inte ens vara villiga att prova ett annat sätt för att minska denna misär..? Jag kan inte förstå mig på sånt tänk alls faktiskt!  ?

Sen denna diskriminering av olika djurarter... varför får grisen och kycklingarna... och minken leva i små små utrymmen? Vilket hycklande samhälle, vilket djurskydd  Var är logiken här? Förutom vinningen då, industrin, pengarna... nej nej nej, ställer inte upp på sådant!

En annan sak, min Lillebus sprang bort sig en Nyårsafton, bara för de började såå tidigt på dagen med sitt smällande att ingen hade trott så. Det var inte -grader men blött och otrevligt och han kom inte hem förrän allt hade lugnat ner sig. Hittade honom i katthuset på uteplatsen vid 02.30-tid då jag gick ut för att leta återigen. Han hade krypit längst in på filten som var där, hade ingen halm då. Hela bakdelen på honom var drypande blöt men trots detta var hela katten och det icke isolerade huset varmare än jag/mina händer... där blev jaf faktiskt överraskad, hade inte väntat mig en sån värmeförmåga på en så blöt katt!

#92 Det Du skriver om "hur mycket energi den processen tar från katten ifråga" skulle alltså i förlängningen ha gjort... att han behövde mer energirik föda och om det upprepades kanske skulle ha försvagat honom och åstadkommit en nedåtgående spiral som så småningom skulle ruinerat hans hälsa... och detta skulle inte vårdarna av TNR-kolonin kunnat göra något åt? Är det så Du menar? Detta innebär isf att det är mer jobb för oss som bryr oss om dessa katter i ett fuktigt klimat än i ett torrt kallt sådant. Å andra sidan är det bara fuktigt vid + grader, kanske svårast om temperaturen går kraftigt upp och ner mellan + och -. Sen springer inte alla katter i vattensamlingarna som min Lillebus gjorde när han blev stressad, han har nämligen dålig balans och hinner inte parera vid stress. Friska TNR-katter vet normalt hur de ska bete sig för sitt eget bästa! 


Anmäl
2013-12-08 00:13 #114 av: Maria P.

SueHn: 

Du skriver i inlägg #75: ”När domstolar behandlar ärenden som rör djur finns aldrig någon som för djurens talan. Djur kan som bekant inte heller överklaga en domsom gått dem emot.”
Jodå, ibland finns det någon som gör det. Det är ideella krafter som nästan uteslutande för de hemlösa katternas talan. Och dessa positiva, framåtskridande, icke reaktionära krafter blir glädjande nog alltfler. Utvecklingen går framåt även här. Fast det har tagit/tar lång tid. 


Du tänkte på två episoder i ditt liv, när du läste Göteborgs dom, som du refererar i inlägg #75. När jag läser dessa två händelser tänker jag på en viss figur som i sitt envälde brukade proklamera till nationen: ”Jag är er far; ni behöver mig; ni klarar er inte utan mig”. (Visst, javisst, … )

Samt på en händelse som inträffade i en annan kontinent, i en avlägsen by. Byns ”härskare” meddelade plötsligt till hjälparbetare som hjälpte till med alfabetisering att de var persona non grata. Förutom att inte kunna böja pluralis på uttrycket, visste han inte heller vad det betydde. Någon hade lärt honom orden som han trodde betydde ”värdefulla människor”. (Komisk, tragisk eller tragikomisk?)

Vi som står för No-kill policy, är positiva till TNR och hjälper de friska och behandlingsbara hemlösa katterna till ett värdigt liv, möter tyvärr alltför ofta vissa myndigheters självsäkra attityd: ”vi vet och kan bäst och det bästa är att avliva”. Allt klädd i mer eller mindre välklingande eufemismer som ”det är för katternas bästa”, ”döda katter lider inte”, ”det är djurplågeri att försöka socialisera skygga katter och det mest humana är att avliva de” och liknande. (Nej, tack. Sådana ”faderfigurer” behöver vi inte).


Det finns seriös, vetenskapligt genomförd forskning, som talar för de hemlösa katternas fördel, och för TNR-metoden, som vissa länsstyrelser skulle kunna läsa och ta till sig. Men nix: de ansvariga inom vissa länsstyrelser envisas med att tolka vissa forskningsresultat på deras alldeles speciella sätt. (Vem vad det som skrev i en tråd att vissa Lst tolkar forskningsrapporter som djävulen läser bibeln?)

Det finns också mycket kunskaper och erfarenheter hos den ideella sektorn som hjälper hemlösa katter. Vad jag känner till, tillvaratas sällan de. Varför? Om vi ska kunna förändra situationen för de hemlösa katterna och hjälpa de till ett värdigt liv, behövs vi alla. Empirin sitter främst hos den ideella sektorn. 


Jag har förstått att du är emot TNR och No-kill. Att döda friska och behandlingsbara katter löser inte problemet med de hemlösa katterna. Däremot är TNR en effektiv metod att hjälpa de till ett värdigt liv. Metoden tillämpas framgångsrikt i flera länder. Själv har jag sett det och jag vill tro att om du skulle ”vara med” i något av de aktuella TNR-projekt som bedrivs i landet, skulle du ändra uppfattningen. Om ett pågående framgångsrikt TNR-projekt i Sverige kan du läsa i: http://backakatterna.goteborgskatthjalp.com/

Naturligtvis vore det optimala att alla katter hade ett hem, vilket jag vill tro kan vara möjligt. Det är ingen utopi att tro att, om flera engagerade sig, skulle vi kunna bjuda ett hem åt alla våra cirka 150.000 hemlösa små liven. Vi lever ju i ett rikt land. 

I denna uppfattning skiljer vi oss eftersom du skriver i inlägg #73: ”Det är inte realistiskt att tro att alla hemlösa katter/förvildade katter ska kunna komma till ens ett katthem än mindre till ett gott permanent hem. Men visst, när man träffar en enskild katt vill man förstås försöka rädda just den katten"


Den aktuella djurskyddslagstiftningen uppfattas av många som ett hån mot våra hemlösa katter, som lämnas utanför lagen. Här behövs också en radikal förändring. Det ska enligt lag vara förbjudet att avliva friska och behandlingsbara katter.

Den pågående namninsamlingen är ett sätt att försöka åstadkomma en förändring till de hemlösa katternas bästa.

Till Namninsamlingen

Anmäl
2013-12-08 09:27 #115 av: majvi

Klimatet är varmare i Californien än här men här kan ni se i en video hur TNR fungerr

Voluntärer kommer dagligen och ser till katterna,ger dem mat

Katterna blir vana vid sina matare , här ser man att en del tillåter att människor rör dem, borstar dem.
Alla katter kanske inte vill komma så nära men med tiden tillräckligt nära för att voluntärerna ska kunna se om de är friska eller inte

Katterna tas till veterinär vid behov och hålls inne ett så länge som det behövs innan de släpps ut

En del katter kanske får hälsoproblem och då letar man efter ett hem där katten får vara inne.

Här har de också byggt en bro för katterna för att katterna ska slippa bli blöta om tassarna

TNR behöver inte betyda att katterna kommer att leva hela sitt liv ute.
Det kan finnas tama katter som har dumpats och det finns ingen som kan ta in dem på ett tag.

Då kan man kastrera , släppa ut dem igen och se till att de har mat och skydd m.m.
Samtidigt står de på kö till katthemmet och under tiden slipper kattungar födas ute, katthonorna slipper vara dräktiga och föda sina ungar med de påfrestningar det kan innebära

Anmäl
2013-12-08 20:50 #116 av: [SueHn]

Finns det någon som med två registrerande termometrar mätt temperaturen inne i en koja enligt t ex Göteborgsmodellen och någon meter utanför kojan? En sådan mätserie under någon vecka vore intressant att få ta del av.

Anmäl
2013-12-08 21:56 #117 av: Backarödbo

# 116 Du famlar efter halmstrån!

Har du inte förstått att kojorna används t.o.m. i Alaska? Varför tror du att kor eller hästar som står inne i ouppvärmda stall inte har frostskador? Du har inte förstått de naturvetenskapliga/fysiologiska processer som gör att de aktuella kojorna räcker när det gäller katter som har anpassat sig till utomhusklimatet. Jag tycker att Elsklingenelsa förklarade det hela utmärkt i#106:

"De utvärderade katthusen är byggda enligt ritningar som varit föreskrift vad gäller ”uppfödning av katter i lösdrift ute” [dvs utan tillgång till andra inomhusutrymmen] (LSFS 1982:21 del III stycke 4) och ansågs även då både lagliga och lämpliga. De används dessutom med stor framgång runt om i världen i länder med mycket bistrare klimat än Sverige.

Utrymmet djur vistas på måste stå i relation till djurets storlek och djuret vara i utrymmet för att temperaturen ska kunna uppnås– det är kroppsvärme i kombination med rätt foder, torrt underlag och skydd från vind gör att värmen uppnås. Det är så vi idag håller våra kor t ex och alltid har hållit djur; kor, grisar, hästar – de värmer upp sina stallar med egen kroppsvärme. Eftersom de är större djur kan ytorna vara större och i fallet med katter måste husen vara mindre.
"

Du kan ju alltid ta kontakt med Professor Krister Sällvik själv om du ifrågasätter hans kunskap: krister.sallvik@slu.se.  ISTÄLLET tycker jag egentligen att du, för att inte ta upp hans dyrbara tid, i första hand ska begära samtliga handlingar kring domen. Det är flera hundra sidor som behandlar bland annat det du inte har förstått dig på ännu. Börja där.

Anmäl
2013-12-09 11:30 #118 av: Katthemsmatten

Jag har svårt att förstå att det tydligen är dåligt med TNR pga att katterna inte har skyddade stallar. De får isolerade kojor till skydd mot väder och vind, de får tillsyn och matas dagligen och får veterinärvård vid behov. Dessutom är de kastrerade och förökar sig därför inte konstant. Hur kan det vara sämre än att vara en katt som får livnära sig bäst den kan, utan skydd, tillsyn och vård? En katt som öht inte syns av folk i allmänhet.

SueHn, jag tror du har riktigt svårt att förstå vad TNR innebär, annars skulle du inte komma med dina kommentarer. Som #117 föreslår, begär ut alla handlingar, läs och lär. Eller är det så att du inte får tillräckligt med uppmärksamhet i ditt liv och därför ser till att konsekvent ser till att få mothugg för att i brist på kärlek åtminstone få litet upprörda kommentarer? I så fall tycker jag uppriktigt synd om dig.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2013-12-09 12:29 #119 av: Backarödbo

Ja, det är uppenbart att man har missat hela poängen på vad forskningen har kommit fram till när det gäller djurens förmåga att anpassa sig till kallt klimat (och som är väntade resultat när man känner till de fysikaliska lagar.)

Tror man då också att t ex harar har isolerade kojor att använda då de annars inte skulle klara sig? Det är faktiskt ett väldigt bra djurart att ta upp då den har ungefär samma kroppsstorlek och pälsuppbyggnad som en katt.

"Hardjur lever företrädesvis på marken och förekommer i olika habitat, från öken över tropiska skogar till den arktiska tundran.
/.../ De harar och kaniner som lever i öppna landskap har fördjupningar i marken som viloplatser.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hardjur

Sedan har harar ju jättestora öron som skulle lätt få frostskador om de inte hade varit anpassade till kallt klimat vilket ju inte är fallet. Skulle inte heller tro att en viltlevande hare skulle må bra av att bli utsläppt i ett sådant byggnad som Jordbruksverket föreslår, dvs högt i tack, med värme och allt annat som vi människor (som INTE är anpassade till att leva i utomhusklimat dygnet runt) trivs med.

Har man inte förstått sig på hur djur anpassar sig till olika klimat och att det finns naturlagar som inte går att ändra på så är det klart att man överför sina egna behov till djur.

Säger det igen. Begär samtliga handlingar kring domen innan du gör bort dig inför forskarna och tar deras dyrbara tid.
Anmäl
2013-12-09 16:16 #120 av: Backarödbo

Ska tilläggas att katter som inte är dygnet runt utekatter inte har anpassat sig till kallt klimat och att de således kan få problem att hålla värmen den kalla årstiden. Men det utgår jag ifrån att de flesta inser.

Anmäl
2013-12-10 00:04 #121 av: carlas

#120 Ja det inser vi alla som tar del av relevant information. Glad


Vill bara tillägga att vi nu närmar oss 11.000 signaturer på namnlistan för skygga och hemlösa katters rätt till ett värdigt liv. Glad att så många förstått betydelsen av protestlistan. Fortsätter vi att hjälpas åt till årsskiftet bör det bli betydligt flera. HjärtaKattHjärta

Du har väl inte glömt att signera? Ta ställning skriv på protestlistan!

Till Namninsamlingen!

Anmäl
2013-12-10 01:01 #122 av: [Kittekatt]

Bra initiativ och självklart skriver man på.

Anmäl
2013-12-11 20:25 #123 av: [SueHn]

Hur gör man för att veta att en TNR-katt får så mycket mat som domen i förvaltningsrätten säger?

Anmäl
2013-12-11 21:25 #124 av: VästkustFia

Vet inte svaret på detta, men du kan ju t ex engagera dig i o regelbundet besöka någon TNR-koloni så får du veta mer om du uppriktigt är intresserad. Min spontana tanke när jag läste inlägget var dock: hur kan man veta att någon katt (som man inte har hand om själv) får exakt vad en katt beräknas behöva...  

Anmäl
2013-12-12 09:56 #125 av: Katthemsmatten

#123 Jag kan inte garantera att varenda en av mina privata katter får i sig en viss mängd foder eftersom de har fri tillgång till maten och inte äter under min tillsyn. Det man gör när man matar i koloni är att man stannar och betraktar ätandet. Om det finns individer som har svårt att hävda sig så väntar man till dess de högrangade katterna ätit och ger sedan mer mat så de övriga också får bli mätta. 


Du har en inställning till TNR som utgår ifrån en bestämd tanke du fått i ditt huvud och helt uppenbart inte har någon grund vare sig i akademisk eller praktisk kunskap. 


ANM: Delar av inlägget är redigerat pga olämpligt innehåll som bryter mot sajtens regler. // Lena - medarbetare

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2013-12-15 11:26 #126 av: Lena

Nu har vi gått äver 11.000 namn i namninsamlingen. Just nu är det 11.019 underskrifter! Tack alla som skriver under och delar! Hjärta

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-12-26 11:03 #127 av: Lena

11.155 namn på listan! Nu tar vi ett krafttag innan det blir dags för nästa kontakt med beslutsfattare, myndigheter och denna gång även med partierna i oppositionen. Det kommer att göras efter den 31/12. Eftersom det är valår 2014 kommer namninsamlingen sedan att pågår till Riksdagsvalet i september 2014. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-12-26 13:09 #128 av: majvi

Det finns katter ute som dumpas och som inte är vana vid kyla.Alla kan inte ordnas plats för på katthem eller i jourhem meddetsamma.
Då kan man även lägga in en värmedyna i katthuset man har gjort, dynan värms i mikron håller värmen c:a 10 timmar.
http://www.zooplus.se/shop/katt/kattsangar_kattkorgar/kattkorgar_grottor/249798#more

Anmäl
2013-12-27 19:34 #129 av: Lena

11.179 namn just nu! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-12-28 17:58 #130 av: Katthemsmatten

Heja!!

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2014-01-01 13:05 #131 av: Lena

11.368 namn just nu! Nu väntar det digra arbetet med att kontakta beslutsfattare, myndigheter och oppositionen för att uppdatera dem i namninsamlingen - vad som hänt sedan den 2/9. Och för oppositionen blir det första gången de informeras om den.  

Såg att Sluta avliva katter med mina skattepengar låg på 3:e plats av de namninsamlingar som fått flest underskrifter på Skrivunder.com under 2013. På 5:e plats totalt om man tar med alla namninsamlingar som förekommit där. Inte illa men vi hoppas det blir ändå bättre innan namninsamlingen går i mål den 14/9 2014. 

Fortsätt gärna att följa namninsamlingen Sluta Avliva Katter med Mina Skattepengar via det nya evenemanget:  https://www.facebook.com/events/1388616881392663/?context=create 
Att delta i evenemanget innebär att du fortsätter att följa hur det går för namninsamlingen. Hoppas vi ses där! Välkomna!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-01-01 20:29 #132 av: Katthemsmatten

Helt fantastiskt! Undrar när insamlingen når 12.000

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2014-01-05 19:42 #133 av: Lena

11.570 är det nu! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-02-25 19:31 #134 av: Lena

12.880 namn just nu och 120 kvar till 13.000! Tack alla som skriver under och delar namninsamlingen till andra! Hjärta

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-02-26 16:08 #135 av: Katthemsmatten

Undrar om vi kan nå 20.000 före valet?

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2014-03-22 10:47 #136 av: Lena

Kan uppdatera namninsamlingen med att den nu har fått 15.278 namn på listan


Lägger in en text om namninsamlingen: 

En minut av din tid för en livsviktig fråga!

Visste du att många katter dödas helt i onödan på order av våra myndigheter och för våra skattepengar? Att det handlar om stora pengar som istället skulle kunna användas bättre och effektivare i arbetet med hemlösa katter. Pengar som går till inkomstbringande företag som fångar in, stallar upp och avlivar dessa katter. Ta ställning och kräv en förändring! Gör som 12.000 andra redan har gjort - Skriv under den livsviktiga namninsamlingen: "Sluta avliva katter med mina skattepengar".

Till Namninsamlingen

Namninsamlingen Sluta avliva katter med mina skattepengar har initierats av Hittekatter iFokus, Göteborgs Katthjälp och Föreningen Livbojen. En namninsamling för katters rätt att leva. Varje år dödas tusentals friska, hemlösa katter slentrianmässigt på order av våra Länsstyrelser och för våra skattepengar. Det sker även när katterna har väntande hem. 


Tyvärr visar det sig att nästan alla katter som omhändertagits efter beslut av landets länsstyrelser avlivas. Ca 90 % kommer inte levande ur ett omhändertagande. Under tiden som namninsamlingen pågår mister katter sina liv varje dag i djurskyddets namn. Även de omhändertagna katter som bedöms vara omplaceringsbara avlivas oftast. Detta då de endast får 7-10 dagar på sig. Om de inte omplacerats inom den tiden ska de enligt Länsstyrelsens beslut avlivas. 


Hemlösa katter brukar oftast bedömas som förvildade utan att Länsstyrelsen sett alla katterna. Beslutet kan fattas på uppgifter från den som anmält, grannar eller på att myndigheten sett några av katterna på håll. Ändå fattas i regel beslut om att alla katterna är förvildade och ska avlivas. I efterhand kan beslutet ibland omprövas om djurhemmet och dess veterinär bedömer att katten trots allt är så pass tam att den kan omplaceras. Katten måste då ha visat framfötterna inom några dagar. Max 7 dagar brukar det vara. En sådan omprövning av ett avlivningsbeslut är dock inte så vanlig.

Den rådande hanteringen kostar mycket pengar för oss skattebetalare, men har blivit en god inkomstkälla för de djurpensionat, skyttar och andra aktörer som har avtal med polisen. Ofta utan att ha särskilt mycket kunskaper om den här målgruppen katter. Kompetensen finns istället inom den ideella sektorn där eldsjälar skaffat sig mycket erfarenheter och kunskaper genom praktiskt arbete parat med studier av pågående forskning i ämnet hemlösa katter. Forskning som kommer från andra länder, främst USA, som har kommit mycket längre inom området hemlösa katter. 


Namninsamlingen startade den 3/3 2013 och kommer att avslutas på Valdagen den 14/9 2014. Beslutsfattare och myndigheter fick redan den 2/9 2013 ta del av namninsamlingen och namnlistorna. De blev sedan uppdaterade den 2/1 2014 när även oppositionen kopplades på. I skrivande stund är det 15.278 namn på listan. Vi hoppas det blir betydligt fler när namninsamlingen avslutas. Så många att beslutsfattarna inte kan negligera uppropet. Med din hjälp kan det blir verklighet. Tack för att du skrivit under och delar namninsamlingen till släkt, vänner och bekanta. Varje namn är viktigt!♥

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-03-22 16:27 #137 av: [angel80]

Vilken bra namninsamling! Har skrivit på.

Anmäl
2014-03-22 18:32 #138 av: Lena

Tusen Tack! :) 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-03-23 15:33 #139 av: Katthemsmatten

Och ytterligare namn har tillkommit sedan Lenas uppdatering! Glad

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2014-03-28 01:56 #140 av: carlas

Viktig text igen i #136.

I skrivande stund har 16.249 människor förstått vikten av namninsamlingen. Underbart. Alla katter tackar. Vi behöver bli ännu flera så klart! Du behövs också PussmunKatt

Anmäl
2014-03-28 10:49 #141 av: Katthemsmatten

Hoppas vi kan nå 20.000 signaturer före valet!

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2014-03-28 13:52 #142 av: Susedalens

Har självklart skrivit på. Någonstans måste man börja.

Anmäl
2014-04-17 22:44 #143 av: eskils

#136 Jättebra text!

Just nu är vi inte mindre än 16.366 (sextontusen trehundrasextiosex) personer som har skrivit under protestlistan mot att våra skattepengar används av Länsstyrelserna till att döda friska katter. 

Skriv på du också och sprid och dela listan till alla djurvänner du känner! Vi siktar på att bli minst 20.000 stycken före valdagen den 14 september, då protestlistan ska lämnas över till beslutsfattarna. Varje underskrift är viktig. 

Katterna tackar dig!!!  HjärtaHjärtaHjärtaBlommaBlommaBlomma

Här är länken igen.


Anmäl
2014-04-20 10:35 #144 av: Katthemsmatten

Puttar för fler underskrifter.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2014-04-22 20:54 #145 av: Lena

Gör en ny upp puttning! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-04-23 12:30 #146 av: Katthemsmatten

Fler underskrifter önskas.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2014-05-29 12:06 #147 av: eskils

Nu har namninsamlingen fått 17.015 underskrifter! Ju fler som skriver på, desto större chans för katterna att få leva...

Stort tack till dig som skriver på och sprider namninsamlingen till vänner och bekanta! Man kan vara anonym om man vill. GladHjärta


Anmäl
2014-05-29 13:24 #148 av: Katthemsmatten

Vi ska nog nå åtminstone 18.000 underskrifter före valet om vi alla hjälps åt genom att sprida budskapet. Eller hur?

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2014-08-17 19:47 #149 av: Lena

Idag gick vi över 18.000-strecket vad gäller underskrifter! Just nu är det 18.025 namn på listan. 

4 veckor kvar till valdagen är det idag när insamlingen avslutas! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-08-18 11:05 #150 av: Katthemsmatten

Underbart! Och fortfarande några veckor kvar före valet.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2014-08-26 14:23 #151 av: eskils

18.329 underskrifter just nu från kattvänner som vill att de hemlösa katterna ska få behålla livet. Blomma 

Skriv på du också och dela, dela, dela! 2½ vecka kvar bara.


Anmäl
2014-08-26 15:28 #152 av: Katthemsmatten

Fantastiskt gensvar! BallongOch fortfarande är det 18 dagar kvar innan vi går till valurnorna.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2014-08-26 22:31 #153 av: Lena

18.365 underskrifter!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-08-27 12:31 #154 av: Katthemsmatten

Heja!!

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2014-08-27 16:46 #155 av: Lena

18.686 är det just nu! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-08-28 11:02 #156 av: Katthemsmatten

Vi kommer helt säkert att nå minst 19.000!!

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2014-08-28 19:57 #157 av: Lena

2½ vecka kvar av namninsamlingen. Just nu har vi 19.317 namn på listan. Det är inte helt omöjligt längre att vi kommer upp till 20.000 innan stängningsdags Valdagen den 14/9!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-08-29 11:46 #158 av: Katthemsmatten

Det är helt otroligt vilken fart insamlingen har tagit! Nu är det definitivt möjligt att nå 20.000 till valdagen Skrattar

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2014-08-30 19:13 #159 av: Lena

Nu ni är det bara 147 namn kvar tills det blir 20.000 namn på listan. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-08-30 19:38 #161 av: Lena

#160 Du vill bara bråka har vi märkt! Och det har vi inte tid med nu! Du hittar svar på alla dina frågor om du läser i denna tråd och i namninsamlingen. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-08-31 14:13 #162 av: kattöga

17 namn saknas nu tills 20000 har 'skrivit under'! Skrattar

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2014-08-31 14:40 #163 av: eskils

Nu har 19.999 underskrifter kommit in................ Skrattar

Och DÄR kom den 20.000:e!!! SkrattarBlommaSolHjärtaKattStjärnorTårtaBallongDrinkPartajarKramasPokalPussmun


Anmäl
2014-08-31 14:40 #164 av: kattöga

20 000 underskrifter nu! Jätteroligt!

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2014-08-31 15:07 #165 av: Lena

Jippee!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-09-01 11:42 #166 av: Katthemsmatten

Underbart! Tack alla som hjälpt till - ge inte upp utan fortsätt dela. Ju fler som signerar, ju större blir genomslagskraften.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2014-09-14 11:32 #167 av: Lena

12½ timmar kvar och 21.450 namn på listan! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.