2005-10-28 22:04 #0 av: Pia

Några rader om professionella fotografer som specialiserat sig på djur.

(Den här artikeln skrevs tidigare som ett inlägg på sajten foto.ifokus.se. Jag tyckte dock den passade även här.)

Att fota djur med känsla och tanke är stor konst. En av de stora är väl mannen bakom bl a de fantastiska fotona "Jorden sett från himlen" som bl a ställdes ut runt Nybroviken i Stockholm för några år sedan. Hans riktigt magiska foton på djur, mestadels hästar, som visades på Kulturhuset i våras missade jag tyvärr. Men den var omtumlande och vacker har jag förstått. Var någon och såg den?

Hans foton hittas även på nätet, se länk nedan.

http://www.yannarthusbertrand.com/index_new.htm

För att sedan övergå till mer närliggande fotografer som till stor del specialiserat sig på djur, vill jag bl a nämna Åsa Petré. Hon åker runt mycket på kattutställningar och tar väldigt vackra bilder på katter med digitalkamera. Till bra priser och tycker man inte om fotona behöver man inte köpa heller. Hon laddar över dem i datorn på en gång, så man kan välja vilket/vilka man själv vill ha. Retuscherar bort ludd och oönskade katthår och vips får man en bild med suverän skärpa och charm.

Man kan även komma med katt (elle hund) till hennes studio (i Stockholm) för att få foton tagna i en lite lugnare miljö. Mer information hittar Du hennes hemsida

http://www.asapetre.info

Foto: Åsa Petré 

I Norge har jag också provat på en annan variant med kattfotografering på en utställning, i en stor, specialbyggd bur hos kongro.no. Där får katterna vistas fritt, medan fotografen bränner av hundratals foton, sedan får man en CD där man i lugn och ro kan välja vilka foton man vill beställa. De erbjuder också specialprodukter för reklam och läckra weblösningar.

Kongro.no reser runt på en del utställningar i Norge och fotograferar, hemvisten har de i Stavanger-trakten. Mer information om dem hittar du på

http://www.kongro.no

(ett foto-exempel från kongro.no hittar Du under artikeln om SVERAK under Länkar) 

En tredje djurfotograf som ofta brukade komma till Sverige på utställningar var engelske Alan Robinson. Väldigt duktig och med hans stora tålamod fick man oftast vad man ville ha ut av fotosessionerna. Man kunde välja olika läckra bakgrundsfärger, allt för att just Din katts färg skulle komma bäst till sin rätt.

Ett problem med att fotografera raskatter, och förmodligen dito hundar, är att ett bra kattfoto inte alltid är lika med ett rastypiskt sådant. Det ser oftast inte fotografen utan där får man som djurägare ha bra koll på rasens standard och se vilka vinklar och poser som framhäver det bästa hos en viss ras. Lite som att visa bästa sidan för fotografen:)

Det finns ju några, enligt min mening, överreklamerade djurfotografer också. Som varken har förmåga till foton med skärpa, känsla eller charm... Men det är ju så mycket roligare att få läsa om positiva erfarenheter, så jag väljer att inte nämna dem vid namn:)

Av: Pia

Datum för publicering

  • 2005-10-28