Blandat

Julkort

2005-11-07 01:07 #0 av: Pia

En viktig del av julen tycker jag är ett personligt julkort. Vackert handskrivet och gärna egenhändigt utformat.

Algot, julfoto 1992 

Ett riktigt fint, omsorgsfullt valt - eller egenhändigt gjort - julkort tycker jag är riktigt, riktigt roligt att få. Personligen så har jag, milt sagt, väldigt svårt för julhälsning via gruppmail.... Nej nej nej, glöm allt vad datorer heter och sätt dig ner och använd en penna - gärna en kalligrafipenna om du kan det - när du skriver dina julkort.

 

 Aurora, julfoto 1993

Varför inte göra ett riktigt personligt julkort med ett fint foto av din katt? Att använda scrapping är riktigt roligt, men tar förstås lite extra tid. Tänk också gärna efter lite extra när du skriver din julhälsning, försök få till en personlig knorr. Alla tycker om att veta att man lagt ner lite tanke bakom orden och inte bara pytsat iväg en massproducerad hälsning.  

D-kull, julfoto 1996 

Själv har jag genom åren försökt få till olika julkort på katterna, med mer eller mindre lyckade resultat. Ju fler kissar i bild desto roligare, så jag har ofta arrangerat lite julpynt och sedan smugit mig på kattungarna när de sover som bäst och svept iväg med dem till "fotostudion".

 

E-kull, julfoto 1998 

Ofta blir det lite oväntade lösningar på det hela, skuggorna faller inte där det är tänkt, rekvisitan blir uppäten eller bortdragen. Det mesta blir en enda röra och inte alls som man planerat, men det är väl lite det som är charmen.

 

F-kull, julfoto 1999 

När man sedan studerar fotona i efterhand inser man också att de olika poser och placeringar i bild som kattungarna har ofta överensstämmer med deras personlighet. Den flegmatiske ligger och pöser mitt i bild, den busige far runt och vips hamnar rumpan i fokus, den kavate poserar gärna mitt i bild, den blyge gömmer sig bakom syskonen osv.

Joppe, julfoto 2001

Jag har genom åren testat att ta julfoto-sessionen vid olika åldrar. Rent empiriskt har jag kommit fram till att kattungarna inte får vara för små (då är det svårt att få dem att fokusera på foto-hjälpmedlen och titta mot kameran) och inte heller för stora (då har de absolut inget tålamod att posera eller sitta still). Inte heller vuxna katter är lätta att få att samarbeta för Årets julkort...

 

Knut, julfoto 2002, foto: Åsa Petré 

Jag har kommit fram till att den idealiska åldern ligger runt 4-5 veckor. Då kan de fortfarande vara lite osäkra i ny miljö (vanligtvis en korgstol eller soffa "omklädd" till fotostudio) = sitter still hyfsat länge, samtidigt som de reagerar på foto-hjälpmedlen (vippor och leksaker).

Ett år blev det också ett studiofoto (se ovan) som jag känner mig mycket nöjd med. Vackert med den annorlunda blå bakgrundsfärgen mot röd katt och det diskreta julpyntet tycker jag.

Malte, hund, julfoto 2003 

Förra året var det dock som förgjort att få ett bra julfoto, dock blev det många skratt så att tårarna rann när vi förgäves försökte få till en perfekt samlad bild av Malte (hund) med kattungar samt diverse julattiraljer.

I år kommer jag att försöka igen... Trägen vinner tror jag visst det heter!

Av: Pia

Datum för publicering

  • 2005-11-06
Anmäl
2005-11-07 13:07 #1 av: Anne

Åååh.. Algot är bara så vacker. Han är onekligen min favvis.. :)

Anmäl
2005-11-07 22:09 #2 av: Pia

Anne, nu tror jag Agnes blir lite ledsen i ögat...:)

Anmäl
2006-12-17 14:14 #3 av: evamojje

mycket vackra kissar allihopa *L*

Här är mitt och Mojjes Julkort för i år.

Tassar från Eva & Mojje

Anmäl
2006-12-17 15:08 #4 av: Pia

Så sött, evamojje:)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.