Beteende & hälsa

Regler för hushållskatter, del 2

2006-04-11 22:24 #0 av: Pia

Här följer del 2 i livets skola för hushållskatter. Med bl a lite handfasta beskrivningar för hur man utvecklar människors koordinationsförmåga, hur man kräks på bästa sätt, om mat samt klösanordningar.

att gömma sig i en ihoprullad madrass och hoppa fram när människan minst anar det, det är också ett sätt att hjälpa deras reaktionsförmåga på traven...
att gömma sig i en ihoprullad madrass och hoppa fram när människan minst anar det, det är också ett sätt att hjälpa deras reaktionsförmåga på traven...

 

GÅENDE människor förtjänar också att uppmärksammas lite extra. Kasta dig så ofta och så nära som möjligt in tätt framför fötterna på människorna. Notera särskilt effekten i trappor, när de bär något, i mörkret, och när de just stigit upp på morgonen. På så vis förbättras deras oftast klart undermåliga koordinationsförmåga.

 

En av katters viktiga behov är att få kräkas med viss regelbunden oregelbundenhet. Då gäller följande:

 • Om du måste kräkas, ta dig snabbt till en fåtölj.
 • Om du inte hinner, ta dig till en orientalisk eller dylik matta i prisklass hög.
 • Finns det ingen orientalisk matta duger det med en ryamatta.
 • När du kräks på mattan, se till att du rör dig bakåt så att du försäkrar dig om att spyan blir lika lång som en människas fot.

MAT, ett av livets stora nöjen för de flesta katter med lite självaktning. För att få energi nog att sova, leka och vara i vägen måste en katt äta. Själva ätandet är dock bara halva nöjet. Den andra halvan är att skaffa sig maten. Katter har två metoder att skaffa mat; att övertyga en människa att man svälter och att man måste få mat NU; eller att jaga den själv. Här följer riktlinjerna för anskaffning av mat:

 • När människorna äter, se till att din svanstipp hamnar på deras tallrikar när de inte ser.
 • Ät aldrig mat från din egen skål om du kan stjäla något från bordet.
 • Drick aldrig från din egen vatten skål om en människas glas är fullt nog att dricka ur.
 • Om du skulle fånga något själv utomhus, är det bara artigt att lära känna det. Insistera - tyvärr är din mat vanligtvis inte lika artig och kan försöka fly.
 • Rester från middagen är delikatesser som människorna oturligt nog inte gärna släpper ifrån sig. Det är emellertid under en katts värdighet att direkt tigga, som vissa lägre livsformer, t ex hundar.
 • Det finns dock många tekniker för att säkerställa att människorna inte glömmer bort din existens. Dessa innefattar, men är inte begränsade till; att hoppa upp i knät på den mest lättpåverkade människan och spinna högljutt;
 • att lägga sig på tröskeln mellan köket och matrummet;
 • Det Envetna Stirrandet och att sno sig mellan benen på de som sitter och äter samtidigt som du jamar klagande.

Vad gäller KLÖSBRÄDOR så rekommenderas att katter använder de klösbrädor som människorna eventuellt tillhandahåller. De brukar vara väldigt noga med det som de tror är deras egendom och kommer starkt att motsätta sig att du vässar dina klor på det. Om du är slug och passar på när de inte ser tycks det tyvärr inte hjälpa, människorna är ibland oväntat observanta. Om du är en utekatt går det bra med träd. Att vässa klorna mot en människa är, om än underhållande, så totalt otrendigt!

Anmäl
2006-04-24 00:15 #1 av: KerstinP

Hahaha verkligen bra.

Anmäl
2006-04-27 17:42 #2 av: CBA

Ha ha ha....jag hade inte fattat att det var en serie artiklar om kattens regler.

Jag har alltid trott att det är bara mina katter som gör så här...som tex spy på mattorna...VARFÖR gör de så ?! Men det känns ju kul att veta att det visst är så katter är :o)

Jätteroliga artiklar...väntar spänt på #3 :o)

Anmäl
2006-06-30 17:08 #3 av: kemikal

Min ena katt har tagit spyendet till en ny nivå...hon brukar sikta på att sätta sig nära en vägg, gärna nånstans där det finns mycket sladdar eller annan bråte, och sedan låta spyan spreja ner både väggen och alla grejer, så man verkligen måste gå igenom och torka av allting.
Jag kan ju även nämna att jag en kort period var inneboende, och ena katten i huset gillade inte mig särskilt mycket...en natt vaknade jag av att den satt i fotänden av min säng och spydde.

Så visst har de små liven en Plan. :)

Anmäl
2006-06-30 18:03 #4 av: Pia

*skratt* Ja visst har de:)

Usch ja, så där gör ibland mina också, spyr in i sladdhögar, eller varför inte så det rinner in under trösklar...:/

Anmäl
2006-06-30 19:12 #5 av: kemikal

Ja, alla platser där det kan rinna in under något är perfekta. Det måste man även komma ihåg när man välter vatten- eller mjölkglas (vilket för övrigt är helt tillåtet om man inte kommer åt innehållet på annat vis). Och den andra katten spyr visserligen inte, men blir han missnöjd får man passa sig för pissfläckar, gärna på sådant som inte går att tvätta. Och den katten pissar litrar när han väl börjar... Ack ja, vad söta de kan vara :P

Anmäl
2006-06-30 21:35 #6 av: Pia

:) eller kanske :/, tänk vad de lindar en kring sina små tassar...:)

Anmäl
2006-07-01 16:01 #7 av: kemikal

Ja, men det är ju det de är till för...kattälskare måste ha ett inneboende behov av att tjäna, så är det bara ;)

Anmäl
2006-07-01 19:00 #8 av: Pia

:)

Anmäl
2006-12-10 11:57 #9 av: anki1

Ja så är det


Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

WWW.jabbo.se /pyssliga Anki

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.