Beteende & hälsa

Äntligen hemma!

2006-07-16 20:25 #0 av: Pia

Här följer lite tips och råd vad man bör tänka på när en ny liten katt flyttar in.

Kanske är det er allra första katt som äntligen flyttar hem till er, eller också har ni bestämt er för att skaffa en kompis till er tidigare katt. Om det redan finns katt i nya hemmet, ta det varligt. Låt dem bekanta sig genom gallret på transportboxen först. Det är naturligt att det är en hel del fräs och morranden i början, ofta mest från den nyas sida.

Det är bra om Ni kan vara hemma med katterna de första dagarna och introducera dem för varandra. Om inte det är möjligt så håll dem separerade på dagarna, innan de är vänner!

Det brukar ta runt 4 - 10 dagar innan de kommer överens. En del kräver mer tålamod än andra. Kela mycket med den äldre katten, den får inte känna att den nya kattungen kommer i första hand. Svartsjuka existerar i djurvärlden också.

När Ni kommer hem, sätt katten direkt i kattlådan, så den på en gång vet vart den skall gå vid behov. Den är självklart redan rumsren, men för att undvika initiala blöta olyckor i det nya hemmet är det bäst att genast visa rätt ställe för naturbehoven. Förhoppningsvis har ni fått tips och råd från kattens uppfödare vilken sand den är van vid i lådan. Läs gärna mer om olika typer av kattsand i den här artikeln.

Katten kan, utan att maten är annorlunda än hos uppfödaren, vara lite orolig i magen de första dagarna p g a miljöbytet, men det går över.

Tänk på att alla katt/ungar är individer och med olika personligheter, somliga behöver mer tid på sig än andra (speciellt om de haft de tufft under uppväxten...) så tålamod är en stor dygd i sammanhanget...

Med åren så har jag själv blivit ganska van vid att det emellanåt flyttar in en ny katt, jag har använt mig av ett par olika "välkomstceremonier":

  • Kattungen/katten har fått flytta in i sovrummet och "boat" in sig där innan den fått möta de andra katterna och bekantat sig med de andra rummen.
  • Kattungen har helt kavat fått kliva rakt ut bland alla de andra katterna och det har gått alldeles utmärkt.

Lättast brukar det gå när jag haft en kattungekull hemma själv, då inlemmas kattungen väldigt lätt i gänget. Roligast var nog när jag för snart 10 år sedan hade med mig en kattunge hem från en utställning. Och hemma hade jag en kattungekull. Ingen av katterna tycktes förstå att den där nya katten inte hörde till den befintliga kullen, och kattungen tog direkt gladeligen plats vid "mjölkbaren" med de andra kattungarna.

 

Hur har ni gjort när ni välkomnat en ny katt/unge i ert hem? Dela med er av era erfarenheter i den här tråden!

 

 

Av: Pia

Datum för publicering

  • 2006-07-16
Anmäl
2006-07-17 21:53 #1 av: Destany

Zorro fick en ganska barsk början här... jag skulle bara åka o titta på kattungarna men barnen i den familjen hade blivit så fästa vid honom så jag var tvungen att ta honom då hem till puma..grejen var bara att  jag skulle jobba kväll så jag frågade en kompis som puma var van vid om inte hon kunde vara hos dem till sjag kom hem... jag hann umgås med zorro i ca 30 min innan jag var tvungen att sticka till jobbet.. men det gick jätte bra o idag ett år senare e de bästa vänner men jag rekommenderar inte ett sånt välkommnade.... när jag i framiden skaffar ny katt så kommer jag vara hemma hos den ett tag

Anmäl
2006-07-19 22:16 #2 av: Jessica89

Jag har ju äntligen fått min kattunge.
första dagen när jag kom hem med honom fick han vara kvar i transportburen i ca 5 minuter så att han kände in den nya doften.
Sedan Öppnade jag och satte honom på lådan. Och det var verkligen ett bra tips.
Då visste han direkt vart han skulle utföra sina behov.
Sedan fick han vara för sig själv ett tag, så att han inte kände sig orolig inför det nya hemmet.
Sedan fick han komma till mig när han kände sig redo.
Senare gick vi ut en promenad på tomten. vilket var en upplevelse för honom. sedan somnade vi på gräset båda två.
Han låg i hopkurad på min mage och så sov vi. sedan gick allt bra.

 

Anmäl
2006-07-23 20:43 #3 av: Pia

Vad skönt det låter, att det hela fungerade bra, men på olika sätt, för er båda:)

Anmäl
2007-11-21 02:12 #4 av: flamingooo

haft min i snart 3 veckor... när jag öppnat buren kom han och kjelade efter 10 minuter och har inte slutat sen dess =) tycker de brukar ta en stund annars

Anmäl
2007-11-22 23:22 #5 av: Pia

Låter väldigt mysigt, flamingooo - grattis till det söta knytet:)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.